Які шкідливі звички пришвидшують старіння шкіри

Семаковська Тетяна 08:08, 26 Березня 2023

girl g8318f5ddb 1920 d4fecУ сучасному світі жінки прагнуть встигати все й одразу, жінка виконує роль матері, студентки, підприємиці. Попри всі труднощі та проблеми, ми прагнемо добре виглядати, тож чимало часу приділяємо догляду за шкірою. Проте навіть найдорожча косметика безсила, якщо жінка має шкідливі звички.

Зірковий український дієтолог Наталя Самойленко розповідає виданню “Еlle” про фактори, які сприяють роботі механізмів старіння.

Серед основних чинників старіння: 

  • UV-випромінювання, тож не забувайте користуватися сонцезахистом
  • Забруднене повітря
  • Паління
  • Бідна на поживні речовини дієта. Раціон з високим вмістом обробленої їжі, цукру та нездорових жирів може сприяти хронічному запаленню, яке пов’язане з віковими захворюваннями, такими як діабет, серцево-судинні захворювання та онкологія
  • Хронічний стрес
  • Малорухливий спосіб життя
  • Нестача сну

Наталя Самойленко наводить, й  антиоксиданти — це молекули, які допомагають захистити організм від пошкоджень та вільних радикалів. Серед них вітамін С, Е, бета-каротин, флавоноїди, лютеїн та зеаксантин. Детальніше про кожен нижче.

Вітамін С відіграє вирішальну роль у синтезі колагену, загоєнні ран та імунній функції. Він міститься в ківі, дині, манго, ананасі, папаї, перцю, броколі, шпинаті і помідорах.

Вітамін Е — це жиророзчинний антиоксидант, який допомагає захистити клітинні мембрани від окисного пошкодження. Він міститься в горіхах, насінні, рослинних оліях і зелених листових овочах.

Бета-каротин перетворюється на вітамін А в організмі. Це допомагає захистити шкіру від прямого впливу сонячних променів, сприяє здоров’ю очей і підтримує імунну функцію. Бета-каротин є в оранжевих і жовтих фруктах, овочах, таких як морква, солодка картопля, манго, абрикоси.

Флавоноїди мають протизапальні властивості, вони містяться у багатьох фруктах, овочах, горіхах, насінні та зернових, ягодах, цитрусових, яблуках, цибулі, капусті, броколі, соєвих бобах і темному шоколаді.

Лютеїн та зеаксантин дуже важливі для підтримки здорового зору та захисту очей від пошкоджень, спричинених синім світлом. Вони містяться в шпинаті, листовій капусті та зелені, а також у броколі, зеленому гороху, кукурудзі та яйцях.

Фото: фотосток

Читайте також: Ін’єкції краси: поради лікаря-дерматолога

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський центр зайнятості організує ярмарок вакансій: редакція дізналась деталі

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:10, 14 Травня 2024
Ярмарок вакансій / фото Бахмутського міського центру зайнятості

Бахмутський міський центр зайнятості організовує онлайн-ярмарок вакансій “Робота Є!”, який відбудеться 23 травня 2024 року. Захід допоможе роботодавцям міста Бахмут знайти необхідних працівників, а пошукачам роботи — ознайомитись з актуальними вакансіями та пройти співбесіду.

Редакція Бахмут IN.UA з’ясувала деталі у в.о директора Бахмутського місцевого центру зайнятості Романа Коновала.

Робота для бахмутян

Захід відбудеться на платформі Google Meet 23 травня 2024 року з 11:00 до 13:00. Такий формат дозволить роботодавцям та шукачам роботи зустрітись в онлайн-середовищі, без необхідності особистої присутності.

Як повідомили у коментарі, на ярмарку будуть представлені вакансії від 5 роботодавців міста Бахмут, серед яких: 

  • лікарі різних спеціальностей;
  • бухгалтери;
  • медичні сестри;
  • водії;
  • трактористи; 
  • машиністи спецтехніки; 
  • державні службовці та інші.

Загалом пропонуватимуть близько 15 вакансій.

“Зазвичай ефективність таких заходів більш дієва, оскільки люди все бачать на власні очі. На противагку від користування сайтом для пошуку роботи, це не дуже зручно. А цей захід є більш зручним способом для отримання інформації про роботу. Ця інформація розповсюджується, люди її отримують через зворотний зв’язок”, — каже Роман Коновал, виконувач обов’язків директора Бахмутського міського центру зайнятості.

Для участі у ярмарку необхідно заповнити онлайн-анкету за посиланням.  

Читайте також:

  • Батьків дітей з Бахмутського району закликають оформлювати закордонні паспорти: причина
  • Це завжди про людей” – шлях бахмутського комітету доступності до створення інклюзивного міста
  • Часовоярська громада запрошує дітей на літнє оздоровлення: відкрито реєстрацію

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Часовоярська громада запрошує дітей на літнє оздоровлення: відкрито реєстрацію

Валентина Славінська Славінська Валентина 18:20, 13 Травня 2024
Оздоровлення дітей / фото ілюстративне

Діти з Часовоярської МТГ, які були вимушено переміщені через бойові дії, можуть оздоровитися безплатно протягом літа 2024 року. Реєстрація вже відкрита.

Редакція Бахмут.IN.UA дізнавалась у представника Центру надання соціальних послуг Часовоярської Міськради про деталі оздоровлення.

Літнє оздоровлення для переміщених дітей 

Як повідомили у коментарі редакції, протягом червня-серпня 2024 року Часовоярська міська територіальна громада планує надати послуги з оздоровлення та відпочинку дітям, які були переміщені з території громади внаслідок бойових дій. За словами представника програми наразі вже 46 дітей зареєстровано для участі.

Батьки, які хочуть оздоровити своїх дітей влітку 2024 року, мають заповнити гугл-форму за посиланням. Реєстрація триватиме до кінця серпня.

Для дітей передбачені різні програми літнього оздоровлення, які фінансуються з різних джерел: фонду “Перлина Донеччини”, місцевих та обласних бюджетів, а також експериментального проєкту Міністерства соціальної політики та державного проєкту “Артек”.

Витрати батьків 

Додаткові витрати батьків Єдиними додатковими витратами для батьків буде оплата проїзду дитини до місця оздоровлення. Громада також планує  компенсацію витрат на проїзд дитини до закладу оздоровлення та назад.

Якщо у вас залишились питання, телефонуйте за номером: +38 (096) 691 9331.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський центр зайнятості організує ярмарок вакансій: редакція дізналась деталі

Бахмутський міський центр зайнятості організовує онлайн-ярмарок вакансій “Робота Є!”, який відбудеться 23 травня 2024 року. Захід допоможе роботодавцям міста Бахмут знайти необхідних працівників, а пошукачам […]

Часовоярська громада запрошує дітей на літнє оздоровлення: відкрито реєстрацію

Діти з Часовоярської МТГ, які були вимушено переміщені через бойові дії, можуть оздоровитися безплатно протягом літа 2024 року. Реєстрація вже відкрита.

Працевлаштування без ризиків: як убезпечити себе від примусу

Через війну українці втратили не тільки житло, але й роботу, у пошуках якої ВПО можуть зіштовхнутися з шахраями або ж отримають “можливість” працювати безплатно.

333040466 528175832783304 4798898760996940334 n 3ac01

Цивільні українці можуть пройти базову військову підготовку у 18 містах за донат

За ініціативи Благодійного фонду Сергія Притули у 18 містах України цивільні можуть отримати базову військові підготовку за донат. Сума донату є довільною, кожен учасник сплачує […]

Полуниця, огірки та гриби: що можна заморозити на зиму розповідає бахмутянка

Літо недаремно називають порою вітамінів, адже сезонні фрукти та овочі — ключові елементи збалансованого та здорового харчування, але літо проходить швидко, а бажання їсти свіжі […]