Плагіат та протести молоді: як закінчилась ера міністра МОН Сергія Шкарлета

Семаковська Тетяна 17:36, 21 Березня 2023

БАХМУТ 57 0075fСьогодні на засіданні обговорили питання звільнення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета та призначення нового очільника МОН, ним стане Оксен Лісовий. Звільнення Шкарлета стало визначною подією для української молоді, яка добивалася його відставки вже тривалий час.

Редакція зібрала хроніку Сергія Шкарлета  за час перебування в кріслі міністра. Пояснюємо чому українська молодь була невдоволена новопризначеним міністром та які наслідки це мало для української освіти.

Скандальне призначення

Грудень, 2020 рік. Депутати вітають Сергія Шкарлета із призначенням на посаду. Фото: Укрінформ

17 грудня 2020 року Верховна Рада України призначила Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки України. Власне, кар’єра пана Сергія розпочалася одразу зі скандалу. Річ у тому, що депутати під час обговорення кандидатури Шкарлета зазначали про виявлення плагіату в його наукових працях. Сам же міністр звинувачення у плагіаті заперечував. 

Присяга пана Шкарлета супроводжувалося вигуками із зали «Ганьба!» і «Геть!». За інформацією “Укрінформ” вигукували такі гасла депутати фракцій “Голос” та “Європейська солідарність”.

Згодом нардепка Інна Совсун заявила, що під час голосування за призначення Шкарлета очільником МОН система «Рада» відобразила голоси деяких депутатів фракції ОПЗЖ, які не були присутні в залі. Офіс Генпрокурор у відповідь на звинувачення відкрив справа за кнопкодавство. Однак, вже у лютому 2021 року, депутат Ярослав Железняк повідомив, що відео з зафіксованим фактом неособистого голосування начебто зникло.

Варто зауважити, що Шкарлет публічно заявляв, що 2004 і 2010 року підтримував на президентських виборах президента-втікача Віктора Януковича та Партію регіонів. У березні 2021 року депутати намагалися оскаржити постанову про призначення Шкарлета міністром у зв’язку з кнопкодавством, але колегія суддів КС відмовилася відкривати провадження у цій справі. 

Перед призначення Шкарлета на посаду міністра колишня міністерка освіти Ганна Новосад звинуватила кандидата у крадіжці державних грошей. Вона повідомила, що Сергій Шкарлет купив авто за гроші, які радили витратити на доплати викладачам вузу. Мова йде про 60 тисяч доларів.

Студентські протести

Не тільки депутати були незадоволені призначенням, хвиля протестів пробігла по всій Україні. Гаслом молоді стало: «Нам не потрібен такий міністр!». Згодом влаштували всеукраїнську акцію “Стоп-Шкарлет”.

Протестувальники на вулицях Києва. Фото: Громадське

 У різних містах на протести вийшли студенти, науковці і освітяни, мітинги провели у Києві, Львові, Миколаєві, Тернополі, Хмельницькому, Луцьку, Вінниці, Житомирі, Сумах, Чернівцях, Харкові, Одесі, Чернігові, Кривому Розі та ін. Втім, Шкарлет залишався при владі, попри протести студентів та освітян. 

Студенти Могилянки під стінами Кабміну. Фото: Радіо Свобода

 4 лютого 2022 року студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» оголосили безстроковий страйк через відмову МОН визнати результати виборів президента університету, який був обраний демократичним шляхом. Гаслом страйку став девіз: «Міністр тимчасовий, Могилянка – вічна!». Студенти були переконані, що не визнавши результатів виборів, Міносвіти перевищило свої повноваження.

Під стінами Кабміну 4 лютого зібралося близько 600 студентів, які вимагали відставки керівника Міністерства освіти Сергія Шкарлета. Питання звільнення Шкарлета підіймалося й під час повномасштабного вторгнення, в травні 2022 року. Втім, вже 20 березня 2022 року Верховна рада підтримала звільнення Сергія Шкарлета з посади міністра освіти та науки.

Хто стане новим міністром

Оксен Лісовий, новий міністр МОН. Фото: Фейсбук

50-річний Оксен Лісовий — вчитель, Директор Національного центру «Мала академія наук України», а з 21 березня новий Міністр освіти та науки України. За його кандидатуру проголосували 313 народних депутатів. 

Батько міністра Василь Лісовий відомий дисидент та організатор українського самвидаву в 1960–1970 роках. Мати Віра Лісова — українська філологиня,  публіцистка, дисидентка й учасниця українського правозахисного руху.

Чоловік народився в Сибірі, туди  радянська влада депортувала його родину за відкритий лист Василя Лісового на захист шістдесятників. У засланні родина пробула 11 років, але Лісовим все ж вдалося повернутися в Україну. 

Оксен Лісовий раніше працював учителем Києво-Могилянського колегіуму, тренером із фехтування, крім того, активно підтримував діяльність громадської юнацької організації «Січ». Очільник МОН є автором понад 250 наукових публікацій та 25 авторських наукових видань.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року Оксен Лісовий добровольцем пішов на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Попри службу, Оксен Лісовийдистанційно продовжував виконувати обов’язки директора НЦ «МАНУ».

Фото: “Бахмут. IN. UA”

Читайте також: Фото школи на аватарку та листи для військових: як бахмутські школярі разом з вчителькою переживають війну

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

ВПО можуть безплатно вакцинувати домашніх улюбленців у Києві

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:30, 20 Травня 2024
Ветеренарна допомога / фото ілюстративне
Ветеренарна допомога / фото ілюстративне

Для внутрішньо переміщених осіб у Києві запроваджено безкоштовну вакцинацію від сказу та чипування домашніх тварин. Ця ініціатива триватиме до 10 червня і дозволить ВПО зберегти здоров’я своїх улюбленців.

Турбота про тварин ВПО

Київська влада вирішила долучитися до підтримки внутрішньо переміщених осіб і їхніх домашніх улюбленців. До 10 червня в столиці діятиме програма безкоштовної вакцинації та чипування тварин для переселенців.

Безоплатні послуги для ВПО діють у ветеринарній клініці “Ветпланета” за адресою вулиця Радистів, 23, власники тварин з-поміж ВПО можуть абсолютно безкоштовно:

  • вакцинувати своїх улюбленців від сказу та вірусних захворювань;
  • чипувати домашніх тварин для ідентифікації.

Обмежень на кількість тварин від одного відвідувача немає. Однак при великому попиті пріоритет надаватиметься тваринам ВПО.

Для отримання послуг необхідно пред’явити документ, що засвідчує статус ВПО

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ЮНІСЕФ виплатить 54 тис. грн мешканцям 2 областей: деталі

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 20 Травня 2024
Можливості для ВПО виплати
Допомога людям / фото ілюстративне

Міністерство соціальної політики спільно з ЮНІСЕФ ініціювало виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень на кожного члена сім’ї для вразливих категорій населення, які змушені евакуюватися з прифронтових територій Харківської та Сумської областей через постійні обстріли.

Про це повідомляє Мінсоцполітики

Грошова допомога ЮНІСЕФ

Додаткова фінансова підтримка від ЮНІСЕФ передбачена для сімей з дітьми чи особами з інвалідністю, а також багатодітним та малозабезпеченим родинам. Нова грошова допомога 2024 допоможе подолати труднощі, пов’язані з вимушеною евакуацією з зони бойових дій.

Хто може отримати 54 тисячі гривень від ЮНІСЕФ

Допомогу в розмірі 10 800 гривень на одну особу отримають сім’ї, що підлягають обов’язковій евакуації з 1 травня 2024 року та належать до однієї з таких категорій:

  • родини з дітьми/особами з інвалідністю віком до 18 років;
  • багатодітні сім’ї з дітьми до 18 років;
  • сім’ї, де дітей виховує одинока мати/батько;
  • малозабезпечені сім’ї з дітьми до 18 років.

Максимальну суму 54 000 гривень отримають багатодітні малозабезпечені сім’ї з 5 осіб, що евакуюються з Харківщини чи Сумщини.

Якщо евакуацію організовує ОВА, виплата буде зарахована автоматично. В іншому випадку слід звернутися до управління соцзахисту за новим місцем проживання з заявою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО можуть безплатно вакцинувати домашніх улюбленців у Києві

Для внутрішньо переміщених осіб у Києві запроваджено безкоштовну вакцинацію від сказу та чипування домашніх тварин. Ця ініціатива триватиме до 10 червня і дозволить ВПО зберегти […]

Можливості для ВПО виплати

ЮНІСЕФ виплатить 54 тис. грн мешканцям 2 областей: деталі

Міністерство соціальної політики спільно з ЮНІСЕФ ініціювало виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень на кожного члена сім’ї для вразливих категорій населення, які […]

підтримка родин загиблих

Психолог безкоштовно: допомога бахмутянам у подоланні тривог та стресу

Жителі Бахмута, які потребують психологічної підтримки, можуть отримати безплатні консультації у Центрі підтримки Бахмутян щосереди з 10:00 до 13:00.

Як обрати натуральний камінь для будівництва та ландшафтного дизайну

Декоративний камінь — це досить незвичний матеріал, який широко використовується не тільки в будівництві, але й у ландшафтному дизайні та навіть в створенні інтер’єру приміщення. […]

12:15, 20.05.2024 Скопіч Дмитро

У Чернігові відкрилася виставка “Скорботний шлях Бахмута”: деталі

16 травня у Чернігові в Художньому музеї Галагана відкрили виставку “Скорботний шлях Бахмута”. Цей проєкт, покликаний продемонструвати унікальну культуру міста Бахмут та її стійкість в […]