Чи вивезли з Бахмута цінні книги та писанки?

Семаковська Тетяна 16:55, 7 Березня 2023

 533 08782В Бахмутській бібліотеці та Народному домі до повномасштабного російського вторгнення зберігалися чимало унікальних експонатів. Редакція дізналася чи вдалося їх перемістити в безпечне місце та яку саме культурну спадщину вивезли з Бахмута.

Відповідь на це дало Управління культури Бахмутської міської ради.

З фондів Центральної міської бібліотеки у серпні 2022 року евакуювали нові книги українських та зарубіжних авторів, які були отримані за Державною програмою «Українська книга» у 2021-2022 роках.

Крім того, врятували від російських обстрілів й цінні книги минулих років видання, зокрема — це повне зібрання творів Т.Г. Шевченко 1935 року видання, Драматичні видання Л. Українки 1923 року видання, Дитяча енциклопедія 1913 року видання, комплект журналів «Забой» 1923-1924 років та інші.

Експонати музею писанкарства, який знаходився у БКЗК «Бахмутський міський народний Дім» також успішно евакуйовані. Нагадаємо, шо в Бахмуті писанкарством займався народний майстер Дмитро Денисенко.

Фото: Бахмутська міськрада

Читайте також: Коли і хто вивозив архіви з Бахмута? (Оновлено)

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Стартувала програма оздоровлення дітей від Покровської МВА: як і хто може подати заяву

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 6 Травня 2024
Діти в дитячому таборі / фото ілюстративне

Управління соціального захисту населення Покровської міської військової адміністрації розпочало прийом заяв для оздоровлення дітей пільгових категорій та дітей із сімей, що не отримують пільг. Кошти на оздоровлення виділять з обласного та місцевого бюджету.

Про це повідомляє Покровська МВА

Скільки коштів виділено на безкоштовне оздоровлення дітей у 2024 році?

У межах програми оздоровлення дітей УСЗН Покровської громади отримає субвенцію в розмірі 2 мільйонів 300 тисяч гривень. Така ж сума коштів виділяється з бюджету Покровської міської військової адміністрації.

Хто може оздоровитися безкоштовно?

  • Діти з 19 пільгових категорій: діти з інвалідністю, діти ВПО, діти-сироти, діти з прийомних сімей та інші;
  • діти з непільгових сімей за умови оплати частини вартості путівки батьками/профспілками/благодійниками.

Також право на оздоровлення мають і діти, які не мають пільг. Управління соціального захисту населення забезпечує виділення одного прожиткового мінімуму з місцевого та обласного бюджетів, що становить 6 392 гривні.

Решту вартості путівки повинні відшкодувати батьки.

Як подати заяву?

Батькам, які бажають оздоровити своїх дітей, необхідно подати заяву до громадської приймальні УСЗН у Покровську. Батьки мають заповнити заяву, а також додати до неї:

  • копію документа, що посвідчує одного з батьків або законного представника дитини;
  • копію документа, що посвідчує особу дитини (свідоцтво про народження або паспорт);
  • копію облікової картки платника податків;
  • копії документів, які підтверджують належність дитини до зазначеної пільгової категорії;
  • довідку з навчального закладу або органу соціального захисту за фактичним місцем перебування дитини про невикористання пільговою путівкою придбаною коштом бюджетних коштів у поточному році;
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо перемішеної особи (у разі наявності статусу ВПО).

Під час подання копій документів, батьки особисто надають їх оригінали для огляду спеціалісту.

За додатковими питаннями звертайтеся за номером телефону +380 (95) 399 9055 або на електронну скриньку [email protected]

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Виплати військовим: як вирахувати онлайн

Валентина Славінська Славінська Валентина 16:30, 6 Травня 2024
Грошова допомога військовим від держави / фото ілюстративне

Міністерство оборони України запустило новий сайт соціального забезпечення та підтримки військовослужбовців і членів їхніх сімей. Головною функцією ресурсу є онлайн-калькулятор, який дозволяє розрахувати грошове забезпечення для різних категорій військовослужбовців.

Про це повідомляє Міноборони

Калькулятор для розрахунку виплат

На сайті Міноборони військовослужбовці можуть самостійно розрахувати своє грошове забезпечення за різними видами виплат. Для цього потрібно вказати інформацію про вид, особливості та місце проходження військової служби, звання й вислугу років.

Окрім калькулятора, на сайті зібрана детальна інформація про заробітну плату військовослужбовців, одноразову грошову допомогу в разі встановлення інвалідності або загибелі (смерті), а також соціальні гарантії для цієї категорії громадян.

Виплати військовослужбовцям у 2024 році

Виплати військовим залежать від їхньої посади, військового звання, роду військ та місця служби. Наприклад, військові у найнебезпечніших бойових зонах, можуть отримувати 100 тисяч гривень.

Станом на 2 січня 2024 року, мінімальна виплата для:

  • солдата — 13 тисяч гривень;
  • строковика — 20 тисяч гривень.

У 2024 році військовослужбовці можуть розраховувати на підвищення грошового забезпечення. Виплати військовим в окремих випадках можуть сягати 100 тисяч гривень.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Стартувала програма оздоровлення дітей від Покровської МВА: як і хто може подати заяву

Управління соціального захисту населення Покровської міської військової адміністрації розпочало прийом заяв для оздоровлення дітей пільгових категорій та дітей із сімей, що не отримують пільг. Кошти […]

Виплати військовим: як вирахувати онлайн

Міністерство оборони України запустило новий сайт соціального забезпечення та підтримки військовослужбовців і членів їхніх сімей. Головною функцією ресурсу є онлайн-калькулятор, який дозволяє розрахувати грошове забезпечення […]

Як самотнім матерями отримати допомогу: інструкція

Уряд оновив правила та розміри грошової допомоги для одиноких матерів, одиноких батьків та усиновлювачів. Тепер подати заяву на отримання виплат можна не лише в органах […]

Бахмутка та Набережна

Найгарніше місто і природа: як виглядав мирний Бахмут навесні

Весною Бахмут ставав особливо мальовничим містом. Після пробудження природи його мешканці милувалися квітучими каштанами, вишнями, жасмином і тюльпанами. Будинки, вулички, парки — все в Бахмуті […]

Як ВПО отримати пенсію: покрокова інструкція від ПФУ

Внутрішньо переміщені особи, які змушені були покинути свої домівки через бойові дії на території України, можуть оформити пенсію у будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України, […]

10:00, 05.05.2024 Скопіч Дмитро