Коли і хто вивозив архіви з Бахмута? (Оновлено)

Семаковська Тетяна 10:10, 27 Лютого 2023

Архіви БахмутаНа початку лютого 2023 року в бахмутських чатах з’явилось відео, на яких волонтери самотужки вивозили архіви з Управління освіти. Редакція “Бахмут. IN. UA” подала запит до Бахмутської міськради, щоб дізнатися хто ж таки мав вивозити архіви і, чи вивозили їх взагалі з Бахмута. Відповіді по кожному розпоряднику публікуємо в матеріалі. Загалом пояснили, що архіви не оцифровані, бюджетних коштів на евакуацію не витрачали, хтось вивіз документи повністю, хтось частково. Щодо Управління освіти пишуть, що залучали всі можливі ресурси, чому вивозили тільки в лютому і силами волонтерів не повідомили ні письмово, ні усно.

Примітка: Після публікації матеріалу редакція отримала відповідь стосовно евакуації архівів від ще декількох держструктур Бахмута. Мова йде про Управління з питань фізичної культури та спорту, Управління муніципального розвитку, Управління економічного розвитку та Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва. Відповіді публікуємо нижче.

В чому справа?

Волонтер вивіз з Бахмута архіви. Скріншот з бахмутського чату 

9 лютого в бахмутських чатах з’явилися повідомлення про те, що волонтери вивозять з Бахмута архіви Пенсійного фонду та відділу управління освіти. У бахмутян постало питання про те, чому вивіз архівів не відбувся раніше. Як виявилося, установи вивезли архіви, тільки окремі держструктури звернулися за допомогою до волонтерів.

Скрін посту бахмутської екологині Галі Олійникової

 

Нагадаємо, що під час окупації Горлівки архіви не встигли вивезти, як наслідок, люди, які встигли виїхати не змогли довести свій трудовий стаж на тому чи іншому підприємстві. Як наслідок донеччани мали проблеми із видачею пенсій.

Відповідь з виконкому Бахмутської міської ради

Відповідь з виконкому Бахмутської міської ради. Фото: скріншот

У Бахмутській міськраді нам повідомили, що документацію з Бахмутської міськради вивезли у липні 2022 року, архіви були вивезені до Дніпропетровської області. Бюджетних коштів на це не використовували.

Відповідь Управління освіти

Відповідь Управління освіти. Фото: скріншот

Начальниця управління освіти Оксана Карпець повідомила, що евакуація архівних документів Управлінням освіти, враховуючи надважку безпекову ситуацію в місті Бахмут проводилася всіма можливими способами.

Документацію вивозили власними силами працівників, тому кошти місцевого бюджету на це не витрачалися. Частину архівів вивезли в період з квітня по липень 2022 року до м. Дніпро, де документи на теперішній час і знаходяться.

У січні 2023 року управління освіти додатково звернулися до волонтерської організації, щоб завершити евакуаційні заходи. Наразі, робота з оцифрування архіву не проводилася, тож бюджетні кошти на це не направлялися.

Відповідь Управління соціального захисту населення 

 

Відповідь Управління соціального захисту населення Бахмутської міськради. Фото: скріншот запиту

В Управлінні соціального захисту нам повідомили, що документацію вивезли у липні 2022 року. Наразі архіви зберігаються в Дніпропетровській області, оцифрування архіву не проводили. Водночас орган самостійно проводить оцифрування трудових книжок працівників, процес здійснюватиметься до 2026 року. Відтак, архівний фонд первинних документів, на підставі яких складаються довідки про стаж та заробітну плату працівників знаходиться в безпеці.

Відповідь Фінансового управління

Відповідь Бахмутської міськради. Фото: скріншот запиту

Фінансове управління Бахмутської міськради запевнило, що вивіз архівних документів здійснили у травні 2022 року. Кошти з бюджету на це не виділяли, наразі документи зберігаються у Кропивницькому в належних умовах: в сухому приміщенні, в окремих паперових коробках, без доступу світла, вологи та шкідників. 

Відповідь Управління культури

Відповідь Управління культури. Фото: скріншот запиту

В Управлінні культури Бахмутської міської ради повідомили, що забезпечили евакуацію облікових документів, майна ще  в серпні 2022 року. Частину документації евакуювали до Дніпра. Евакуації відбулася за сприяння Бахмутської міськради. З бюджету кошти на евакуацію не виділялися.

Відповідь Управління молодіжної політики у справах дітей

Відповідь Управління молодіжної політики у справах дітей. Фото: скріншот запиту

В управлінні молодіжної політики та у справах дітей, що необхідні документи вивезли у період з червня по липень 2022 року. Наразі вони зберігаються у місті. Дніпро.

Відомо, що архівні документи не оцифровувалися, цю можливість можуть розглянути  по закінченню воєнного стану.

Відповідь Управління охорони здоров’я Бахмутської міської ради

Відповідь Управління охорони здоров’я Бахмутської міської ради.  Фото: скріншот запиту

В Управлінні охорони здоров’я редакції повідомили, що важливі документи, терміни зберігання, яких не закінчено та які потрібні для повсякденної роботи вивезли.

Кошти із бюджету на це не виділяли. Також нам повідомили, що до повномасштабного вторгнення, Управління почало оцифровувати документацію, але наразі процес припинили. Склад архіву Управління не містить документів ліквідованих підприємств.

В коментарі редакції повідомили, що починаючи з травня 2022 року Бахмут знаходиться під вогнем, тож евакуювати архівні документи в повному обсязі не вдалося.

Відповідь Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва

Screenshot 493 15677

Відповідь Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва. Фото: скріншот

В Управлінні розвитку міського господарства та капітального будівництва нам повідомили, що архівні документи з Бахмута вивезли на “безпечне місце на території Бахмутської міської територіальної громади”, де саме це безпечне місце не уточнили, так само як й не повідомили, коли була організована евакуація документації. Відомо, що коштів з бюджету на це не виділяли, оцифровування документів не відбувалося.

Також нам повідомили, що частина документів зберігаються в електронному вигляді, а частина в паперовому.

Управління економічного розвитку

Screenshot 494 f034e

Відповідь від Управління економічного розвитку. Фото: скріншот

В Управлінні економічного розвитку редакції повідомили, що вивезли документацію у липні 2022 року. Коштів з бюджету на це не виділяли, а самі документи зараз знаходяться в Дніпропетровській області. Також зазначили, що робіт з оцифрування не передбачено.

Управління муніципального розвитку

Screenshot 495 ada1e

Відповідь від Управління муніципального розвитку. Фото: скріншот

В Управлінні муніципального розвитку повідомили, що документацію перевезли влітку 2022 року у Дніпро без залучення коштів з бюджету. Станом на 12 лютого частина документів зберігається в електронній торговій системі “Прозорро. Продажі”.

Управління з питань фізичної культури та спорту

Screenshot 496 2d694

Відповідь від Управління з питань фізичної культури та спорту. Фото: скріншот

В Управлінні з питань фізичної культури та спорту редакції повідомили, що завдяки працівникам важливу документацію евакували в серпні 2022 року, частина документів була оцифрована. Всі необхідні документи вивезти не вдалося через погіршення безпекової ситуації в Бахмуті. Також, як заявили в Управлінні: кадрова служба та директор стадіону працювали на місцях до останнього, тому “не виникало потреби в евакуації архівних документів”.

Як бачимо, більшість установ подбали про свої архіви та вивезли необхідну документацію без виділення на це додаткових коштів. Однак, є й ті, які не встигли вивезти майно і звернулися до волонтерів.

Фото: Фейсбук, соцмережі

Читайте також: Перейменування вулиць, пов’язаних з російськими діячами в Бахмуті: чи на часі це питання? (Оновлено)

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:00, 17 Травня 2024
Відключення світла / фото ілюстративне

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Щоб залишатися на зв’язку та мати доступ до інтернету в екстрених ситуаціях, команда Дії надає кілька корисних порад.

Причина відключень світла

Росія продовжує обстріли української енергетичної інфраструктури, що призводить до серйозного дефіциту потужностей в енергосистемі. Щоб запобігти її повному колапсу, енергетики змушені вдаватися до стабілізаційних відключень електроенергії.

Відключення електрики можуть торкнутися і роботи інтернет-провайдерів, а також базових станцій мобільних операторів. Це може позбавити доступу до мережі Інтернет та унеможливити здійснення дзвінків та надсилання SMS на певний період.

Мапа Пунктів незламності 

Представники Мінцифри радять почати із завантаження в додатку Дія спеціальної мапи з Пунктами незламності. Вона допоможе швидко знайти найближчий пункт, де можна зарядити телефон, приєднатися до інтернету або зателефонувати рідним під час блекауту.

Провайдери з технологією xPON 

Перевірте, чи ваш інтернет-провайдер використовує технологію xPON, що дозволяє зберігати доступ до мережі до 72 годин при відсутності електрики. Для цього скористайтеся інтерактивною картою від Мінцифри та LUN. Якщо провайдер має xPON, придбайте повербанк і підключіть його до роутера.

Національний роумінг 

Для доступу до мобільного інтернету в разі відключення електрики можна скористатися національним роумінгом між операторами. Вимкніть автовибір мережі, знайдіть доступні мережі Vodafone UA, Київстар чи Lifecell і під’єднатися до однієї з них. Перевірте можливість здійснювати дзвінки та відправляти SMS.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Семаковська Тетяна 13:00, 17 Травня 2024
Ощадбанк / Фейсбук

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно.

Що роботи у такому випадку пояснили у Мінсоцполітики.

Інструкція для ВПО. Виплати

Переселенці, які мають статус ВПО та відповідають вимогам нарахування коштів, щомісяця отримують гроші від держави. Станом, на 1 травня 2024 року грошова допомога від держави для ВПО складає: для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень, а для інших осіб — 2000 гривень.

Якщо виплати затримуються ви можете звернутися за контактними номерами:

  • номер гарячої лінії Мінреінтеграції – 15-48;
  • номер Офісу уповноваженого з питань ВПО – +38 (066) 813-62-39;
  • зверніться у ЦНАП за місцем проживання.

Після особистого звернення ваші дані перевірять і надішлють кошти.

У Мінсоцполітики зауважують, що найімовірнішою причиною для затримки виплат стають технічні проблеми.

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Ощадбанк затримка Виплат ВПО

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно. Що […]

Безплатна психологічна допомога постраждалим від сексуального насильства російських військових: як отримати

В Україні запустили проєкт GIDNA, який надає анонімну психологічну підтримку жінкам, що зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів під час війни.

Що почитати у травні: ТОП-8 новинок для дітей

Травень — особливий місяць, якщо йдеться про читання! Бо починається той період, коли можна читати десь назовні — в парку, на дачі, на лавочці біля […]

10:30, 17.05.2024 Скопіч Дмитро
Прийом у психолога

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття […]