Бахмутянки-науковиці: чи важко жінці будувати кар’єру в Україні та як до освіти ставляться в Німеччині?

Семаковська Тетяна 16:13, 10 Лютого 2023

зображення viber 2023 02 09 17 55 37 944 ce99c11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Українки попри війну здобувають наукові ступені та будують кар’єру, щоб представляти країну на міжнародному рівні. Редакція поговорила з бахмутянкою Софією Бамбулею. Розповідаємо що думає Софія про гендерні стереотипи та яку закономірність дівчина побачила у німецької молоді.

Бахмутянка Софія Бамбуля навчається на вчителя іноземних мов та зарубіжної літератури в Горлівському інституті. Українка є головою студентського наукового товариства в Інституті. Простими словами, Софія є своєрідним ментором для юних умів, вона допомагає студентам писати наукові роботи та підтримує їх. 

Зараз дівчина живе в Німеччині, але хоче повернутися до України, щоб будувати тут свою кар’єру правозахисниці. Софія хоче здобути й третю освіту, замислюється над вступом в закордонний ВНЗ, щоб отримати досвід, який допоможе їй працювати в Україні в міжнародних інституціях.

Кар’єрний шлях молоді

На думку Софії, в українському просторі не відчувається гендерна нерівність у сфері гуманітарних наук. Якщо говорити за наукові роботи, часто ними займаються саме дівчата та жінки, наголошує Софія.

1 f0581

В майбутньому дівчина мріє про магістратуру та аспірантуру, а потім на меті й докторантура. Зараз дівчина окрім освіти вчителя іноземних мов, паралельно здобуває фах юриста й свій майбутній шлях хоче пов’язати з цією сферою. Порівнюючи освіту в Україні та Німеччині — Софія, каже, що викладачі в Україні є сильнішими, вони більше часу приділяють для саморозвитку студентів. Натомість в Німеччині, навіть підручники складені таким чином, що студенту буде важко навчатися самостійно.

Німецький менталітет та українська освіта

Софія вже декілька місяців живе в Німеччині, за цей час дівчина помітила чимало цікавих рис, які притаманні німецькому суспільству. Зокрема, мова йде й про більш пізнє навчання. Відтак, німці в 30 років можуть піти вчитися, а от в Україні таке ще в новинку.

“Німці набагато легше до всього відносяться. Для німців притаманне довге навчання, для них нормально вступати тільки в 30 років в Інститути, натомість у нас в 30 має бути вже аспірантура. Крім того, освіта в Німеччині — це привілей, у них мало людей із вищою освітою. Тут наука — це престижно, у нас її знецінюють, особливо молодь. У нас така доволі радянська історія, коли науковці виглядають, як старенькі дідусі із сивиною, які сидять в кабінетах”, — розповідає студентка.

Наукові роботи

зображення viber 2023 02 09 17 56 21 228 16191

Софія Бамбуля. Фото: особистий архів героїні

Серед підопічних Софії зараз більше дівчат, адже її спрямування це гуманітарні науки. Попри те, каже Софія зачасту масштабні дослідження роблять саме чоловіки, а жінки своєю чергою намагаються структурувати те, що є. 

“Не можна сказати позитивно чи негативно це впливає, просто це різні підходи та наукове підґрунтя”, — розмірковує бахмутянка.

Вона додає, що займатися наукою можуть всі незалежно від віку чи гендеру. Софія пригадує, що чимало молоді зараз змінили спрямування й теми своїх наукових робіт, роблячи їх актуальними зараз, зокрема й про війну. 

Сама Софія теж пішла цим шляхом, до повномасштабної війни дівчина почала писати наукову роботу на тему “Смерть та сприйняття смерті в сучасній літературі”, але переключилась на інші теми.

Досвід Німеччини

Для багатьох німців абсолютно нормальним явищем є пізній вступ до університетів. На думку Софії в такому підході до життя є й свої переваги:

“Наші студенти дуже серйозно ставляться до вищої освіти. Втім, в Україні не заборонено змінювати спеціальність під час навчання, не обмежує саморозвитку. Нам ніхто не забороняє взяти академвідпустку та змінити фах.  Вступ в університет в ранньому віці, як в Україні дозволяє легше розв’язують складні питання, це життєвий досвід. Нам не потрібно сприймати все дуже серйозно, безумовно наука — це важливо, але ми вкладаємо в освіту страхи, не склавши ЗНО діти вважають це трагедією”, — ділиться міркуваннями Софія.

В Німеччині молодь більш спокійна у цьому плані, переконана героїня. За її словами, німці не надають негативного підтексту, у випадку, якщо їхня дитина не вступила в університет, адже вона може зробити це наступного року, а у вільний час від навчання спробувати працювати у цікавій для себе сфері, вважає Софія.

“Мені подобається цей підхід, бо ти розумієш чого ти хочеш. Якщо ти хочеш заробляти тут й зараз — йдеш працювати, якщо хочеш заробляти більше, йдеш навчатися. Вища освіта, як і наукова діяльність — це вклад в себе в першу чергу. Навіщо науковці займаються науковою роботою? Насамперед це задоволення власних потреб, мова йде про здоровий егоїзм, коли ти вивчаєш й досліджуєш цікаву для себе тему, а разом з тим робиш й вклад в науку”, — каже Софія.

Водночас дівчині до душі українській підхід до навчання, адже до 30 років жінки в України вже можуть отримати декілька вищих освіт чи закінчити аспірантуру. 

Фото: особистий архів героїні

Читайте також: Хліб від інклюзивної пекарні Києва: як столичні волонтери допомагають бахмутянам?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Тампонувати рани та зупиняти кровотечі: де навчитися цивільним

Марія Лященко 11:35, 3 Травня 2024
Домедична допомога / фото ілюстративне

В умовах повномасштабної війни, в якій Україна перебуває вже понад два роки, цивільним людям необхідно мати навички домедичної допомоги та вміти їх застосовувати в умовах бойових дій. 

Ділимося підбіркою кількох організацій та батальйонів, які проводять тренінги для цивільних в різних містах України.

Накладання турнікетів, прохідність дихальних шляхів, непрямий масаж серця та аптечка цивільного в умовах війни — знання та практика, які рятують життя.

Навчально-тренувальний центр тактичної медицини “КоЛеСо”

Навчально-тренувальний центр тактичної медичини / фото з відкритих джерел

Тут навчають домедичної допомоги в умовах бойових дій як цивільних, так і військовослужбовців, поліціянтів, ДСНС. 

Заняття проводяться за алгоритмом КоЛеСо — це українська адаптація міжнародного протоколу тактичної бойової допомоги потерпілим TCCC ASM. 

Тривалість тренінгу — близько 5 годин, за цей час інструктори дають теоретичні та практичні знання з домедичної допомоги: виявлення та зупинка масивних кровотеч, прохідність дихальних шляхів, контроль поранень та інші необхідні навички. 

Заняття безоплатні, за бажанням можна підтримати центри довільними донатами, по завершенні — сертифікат про проходження тренінгу. 

Пройти тренінги можна після онлайн-реєстрації на сторінках соцмереж центрів КоЛеСо у таких містах України: 

Медико-евакуаційний підрозділ “ПУЛЬС”

Накладання бинту на рану / фото ілюстративне

Тренінг від “ПУЛЬСУ” триває близько 4,5 годин та передбачає теорію та її практичне відпрацювання: оцінка власної безпеки, алгоритм надання домедичної допомоги, аналіз стану пораненого, допомога при пораненнях та травмах, накладання турнікетів, тампонування ран. 

По завершенні тренінгу отримаєте сертифікат міжнародного зразка. Тренінг платний, вартість складає 1000 гривень. Кожен внесок йде на забезпечення тренінгів з тактичної медицини для військових. 

Реєстраційна форма з вибором свого міста і дати проведення тут.

Добровольчий медичний батальйон “Госпітальєри

Госпітальєри проводять курси у Києві та Дніпрі: 

  •  “Базова підтримка життя“, ви навчитесь правильно діяти та надавати допомогу людям при невідкладних станах: непритомність, судоми, зупинка серця. 
  •  “Перша допомога при травмі“, на якому вчать: зупиняти критичну кровотечу, відновлювати прохідність дихальних шляхів, дізнаєтесь, що робити з переломами, опіками і як запобігти переохолодженню.
  •  “Перша допомога при травмі хребта“, розрахований на тих, хто вже пройшов курс, зазначений вище і хоче вміти надавати постраждалому з травмою хребта.

Тривалість таких курсів — 8 годин, вартість від 1600 гривень, всі кошти йдуть на забезпечення добровольчого батальйону “Госпітальєри”, який займається евакуацією та наданням допомоги пораненим на фронті. 

Крім цих одноденних курсів є можливість отримати більш поглиблені знання з тактичної медицини як для цивільних, так і для тих, хто готується до участі в бойових діях. 

 Деталі, перелік курсів та реєстрація за посиланням.

Центри готовності цивільних від фонду Сергія Притули 

У центрах готовності можна отримати підготовку цивільних за різними напрямками у таких містах:

  • Луцьк;
  • Київ;
  • Рівне;
  • Житомир;
  • Полтава;
  • Чернігів;
  • Тернопіль;
  • Харків;
  • Хмельницький;
  • Одеса;
  • Кривий Ріг;
  • Умань;
  • Чернівці;
  • Івано-Франківськ;
  • Львів;
  • Дніпро;
  • Вінниця;
  • Черкаси та інших.

Тут проводять зокрема і тренінги з домедичної допомоги.

“Домедична допомога. Алгоритм M.A.R.C.H. для цивільних

У програмі тренінгу: принципи домедичної допомоги, власна безпека, алгоритм надання допомоги, зупинка кровотеч, прохідність дихальних шляхів, травми, склад аптечки цивільного, а також відпрацювання теорії на практиці. 

Тренінг проводять за донат у будь-яку суму. 

 Крім домедичної допомоги можна пройти також тренінги: “Основи поводження зі зброєю”, “Психологічна самодопомога”, “Квадрокоптери”, “Основи поводження з гранатометами та ПТРК”, “Комунікація з ветеранами під час повернення до цивільного життя” та багато інших. 

Деталі, реєстрація на тренінги у ваших містах у соцмережах центрів готовності цивільних за посиланням

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Окуповане Покровське: уральські танкісти та волонтери — “захисники мирного неба росії”

Марія Лященко 18:07, 2 Травня 2024
В’їзд у Покровське / фото з відкритих джерел

Від Бахмута до села Покровське 10 кілометрів у бік Попасної. До повномасштабної війни село налічувало понад тисячу жителів. Після руйнувань та окупації росіянами влітку 2022 року інформації  про те, як нині виглядає Покровське, чи про жителів, що там перебували, майже не було. 

Нещодавно у російських соцмережах журналісти Бахмут IN.UA натрапили на фото російського військового з мешканкою Покровського, яка, за словами місцевих, одна з небагатьох жителів, які попри все залишилися у селі під час бойових дій та подальшої окупації.

Завдяки російським соцмережам нам вдалося трохи більше дізнатися про стан села після приходу росіян. Детальніше про це у матеріалі. 

“Волонтер” і уральські танкісти

“Військовий” рф з жителькою Покровського, жовтень 2023 / фото росджерела

Чоловік у військовій формі виявився не військовослужбовцем. Це —  максим сотніченко, підприємець та за сумісництвом волонтер із російського єманжелінська, челябінської області. Разом з дружиною вони мають бізнес вдома — ставлять вікна у рідному місті та завдяки підтримці земляків збирають все необхідне для фронту, де російські військові продовжують нищити наші міста й села та вбивати українців.

На окупованих територіях Донеччини та Луганщини сотніченко частий гість. Зокрема й у селі Покровське. Періодично “волонтер” долає майже 2,5 тисячі кілометрів у дорозі аби привезти російським військовим-землякам гуманітарну допомогу та автівки у їхні місця дислокації.

Шлях “волонтера” окупованою Луганщиною / фото росджерела

 Як ось до військових 239 гвардійського танкового полку, які облаштувалися у цій будівлі. Її жителі села вже можуть з першого погляду і не впізнати. Проте це сільський магазин, поруч зупинка та фермерське господарство.

Військові рф у сільському магазині Покровського / фото росджерела
Магазин біля його військові рф / фото росджерела
Вигляд на вулицю та фермерські господарства / фото росджерела
Окупанти показують свої будні / фото росджерела
Зруйноване селище / фото росджерела
 Російський танк т-80 у Покровському та єманжелінський “волонтер” / росджерела

Це фото зроблене навпроти вже згаданого магазину, дорога направо — це колишня вулиця Чапаєва — виїзд із Покровського.

Ймовірно, це вулиця Садова, радше те, що від неї лишилося.
Ймовірно, це вулиця Садова, радше те, що від неї лишилося / фото росджерела
 тут росіяни, що нині перебувають у селі разом з “волонтером” йдуть вулицею Садова, поблизу “Артеміди” і вказують на наслідки своїх руйнувань.
 Окупанти йдуть вулицею Садова, поблизу “Артеміди” і вказують на наслідки своїх руйнувань / фото росджерела
Це — траса в бік Світлодарська.
Це — траса в бік Світлодарська / фото росджерела
Траса в бік Бахмута
Траса в бік Бахмута / фото росджерела
Виїзд у бік Попасної
Виїзд у бік Попасної / фото росджерела
Виїзд у бік Попасної
Знак “Покровське” / фото росджерела

Стара зупинка на цьому фото була на шляху у бік Бахмута. Знак знаходився на самій зупинці, проте, ймовірно під час обстрілів зупинку зруйнували, як і більшість будинків, а знак впав. Його почепили на руїни.

Кілька слів про “жертв путінського режиму”

Тези про “захист” жителів Донбасу, якими росіяни виправдовували початок повномасштабної війни, звучать все рідше. Їм на зміну приходять: “оберігати мирне небо росії”. 

Вже згаданий нами волонтер, до прикладу, привозить на Донбас не лише автівки.

Збір гуманітарної допомоги для військових рф
Збір гуманітарної допомоги для військових рф / росджерела

На заклик “волонтера” про допомогу військовим-єманжелінцям охоче приходять небайдужі до війни проти України пересічні росіяни — жителі міста й області, які збирають все необхідне, підтримуючи таку важливу, на їхню думку, ініціативу. 

Коментарі під зборами та звітами про поїздку на окуповані території України отримують підтримку й схвалення від жителів регіону: 

Коментарі “жертв режиму” / скриншот
Коментарі жертв режиму / скриншот

Крім потреб у тушонці й окопних свічках, не забувають “заручники диктатури” й про ідеологічну складову: мотивацію російських військових продовжувати вбивати українців та нищити наші території. Листи від дітей із закликами здобувати побєду, захищати мирне небо — що може бути потужніше: 

Окупант читає лист
Окупант читає лист / фото росджерела

 Небо того ж єманжелінська знаходиться за кілька тисяч кілометрів від Покровського, Донбасу загалом чи й всієї території України, проте уявна загроза, що висить десь “за лєнточкой”, куди росіяни охоче шлють своїх військових, а за ними їдуть і самі, аби допомогти, “помоліться за мальчіков” чи привезти “письмо ребьонка” на фронт бойцу, ох як манить. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Навчально-тренувальний центр тактичної медицини “КоЛеСо”

Тампонувати рани та зупиняти кровотечі: де навчитися цивільним

В умовах повномасштабної війни, в якій Україна перебуває вже понад два роки, цивільним людям необхідно мати навички домедичної допомоги та вміти їх застосовувати в умовах […]

11:35, 03.05.2024 Марія Лященко
В'їзд у Покровське / 2017

Окуповане Покровське: уральські танкісти та волонтери — “захисники мирного неба росії”

Від Бахмута до села Покровське 10 кілометрів у бік Попасної. До повномасштабної війни село налічувало понад тисячу жителів. Після руйнувань та окупації росіянами влітку 2022 року […]

18:07, 02.05.2024 Марія Лященко

Де цивільним та військовим отримати безплатну реабілітацію в Україні

У Львові працює унікальний реабілітаційний центр “Superhumans”, який безкоштовно надає послуги з протезування, реконструктивної хірургії, відновлювальної реабілітації та психологічної допомоги цивільним та військовим, постраждалим внаслідок […]

Посилки турботи: як отримати допомогу бахмутянам

Бахмутяни можуть отримати посилки від Центрів підтримки, вже 231 особам відправили адресну допомогу. Пріоритет мають пенсіонери, багатодітні та особи з інвалідністю.

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 8 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]