Сама винна: як у столиці молодики познущалися над дівчатами та чому жінок звинувачують у насиллі?

Семаковська Тетяна 13:19, 2 Лютого 2023

327103641 721694722920615 3481812007298192041 n 30f7eГрупа 20-річних хлопців з Івано-Франківська переїхали до Києва та влаштували полювання, щоб довести всім, що сучасні дівчата “зіпсовані”.

Що відомо про цю ситуацію та чому не можна звинувачувати дівчат в цьому, розбираємось в нашому матеріалі.

Вечірки ґвалтівників 

За інформацією поліції, молодки влаштовували вечірки й кликали туди дівчат. Там їх накачують алкоголем, а також наркотичними речовинами. Після цього непритомних дівчат знімали на відео оголеними, також домагались та відверто знущались з них. Все це горе-організатори навмисно викладали в публічний простір: в інстаграмі та телеграмі влаштовували стріми.

Хлопці вирішили знайти популярність, але знайшли тільки проблеми, наразі цією ситуацією уже займаються правоохоронці. Приголомшливо те, що своєї провини хлопці не визнають. Вони впевнені, що дівчата самі винні й що алкоголь чи наркотики вони споживали добровільно. Втім, є й інша сторона цього, суспільство почало звинувачувати в насилля дівчат, мовляв, ті самі винні, бо “знали куди йдуть”.

«Я дякую усім, хто надав розголосу цій ситуації. Хочу ще раз наголосити – жодна людина у світі не має права вас кривдити. Постраждалі не можуть спровокувати акт насильства, у цьому завжди винен кривдник. Закликаю усіх, хто постраждав або став свідком насильства, не замовчувати та повідомляти у поліцію», – написала заступниця міністра МВС.

Чому це насильство?

325230793 458747429668556 5149538625130272755 n 167e3

Злочинець виправдовує себе. Фото: скріншот зі сторі Інстаграму

На жаль, багато людей виправдовують хлопців, мовляв, на відео не показують факт насильства й можливо його не було. Такі коментарі обурили спеціалістів, які працюють з протидією та запобіганням насильства над жінками.

Олександра Горчинська (ред. пише про гендерну рівність, ЛГБТ, домашнє насильство, інклюзію, секс) журналістка НВ прокоментувала виправдовування від людей:

«Виглядають подібні аргументи так, ніби якщо факту згвалтування не було, то без цього і складу злочину немає. Тобто накачувати дівчат до стану, коли вони не можуть себе захистити та не сприймають реальність адекватно, знімати їх оголеними на відео, принижувати на камеру і виставляти все це у соціальні мережі – це загалом ок, якщо факту згвалтування не було? Чи що? Обов’язково, щоб було якесь доведене фізичне або сексуальне насильство?».

Що таке насильство?

328522194 558828636183769 7162637236157578031 n 8ac4d

Галина Сліпак. Фото: особистий архів героїні

Галина Сліпак, директорка Херсонського денного центру для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі розповіла, що саме вважається сексуальним насильством.

«На жаль, люди в нашому суспільстві вважають, що насильство, це тільки статевий акт, і це не правильно. Насильство — це торкання інтимних зон, роздягання без дозволу, підглядання, та фото зроблені без згоди. Навіть якщо дівчина сказала “так”, а потім передумала, або втратила свідомість, як сталось в такому випадку на вечірках, це теж насильство», – запевняє фахівчиня.

Навіть, якщо дівчата на цих вечірках згодились піти туди, випивали та розважались, це не дає жодного права хлопцям знущатись над дівчатами, коли вони знепритомніли. Обоє партнерів мають бути в свідомості, щоб зайнятись сексом. Це прописано законом.

«Так, дівчата пішли до них, погодились випити, але жінки не повинні постійно думати, що мене в будь-який момент накачають наркотиками та згвалтують, тому я нікуди не буду ходити. Їх поведінка, одяг, сп’яніння, нічого з цього, не дає привід для насильства й тим пане, не дає привід виправдовувати чоловіків».

Чому дівчата не винні?

2737457 c83ae

Гвалтівник. Фото: фотосток

Самі хлопці вважають, що дівчата винні в тому, що погоджувались йти до них, пили алкоголь та поводилися непристойно. Погоджуючись з цими аргументами, люди в коментарях засуджують дівчат та впевнені, що якщо вони пообіцяли секс, то він мав статись. Пані Галина розповіла, чому це невірне судження:

«Ми не знаємо, як саме ці дівчата потрапляли на вечірки й що вони обіцяли хлопцям. Можливо, у них навіть були думки щодо акту з кимось з них. Але, я ще раз наголошую, що дівчата були без свідомості, або в сильному сп’янінні й не контролювали себе, й все що мали зробити ці парубки — це відчепитись від дівчат або надати допомогу».

Один з коментаторів назвав дівчат повіями, та запевнив, що навіть якщо вони непритомні, вони мали виконати свою роботу:

«Почнемо з того, що такої професії, як повія в нашій державі немає, тому розповідати, що вони мали надати свої послуги, бо це їх робота, некоректно. А взагалі, навіть повію, якщо вона без свідомості, ніхто не має право насилувати, це пряме порушення закону».

Аня Шаригіна, ЛГБТ активістка, феміністка нагадала про базові права людини

“Права пов`язані з людською гідністю, є базовими правами людини. Право свободи від тортур та право свободи від рабства, це основні два базових права. У випадку згвалтування я закликаю всіх пам`ятати, що гендерно зумовлене насильство, це не про секс, це про приниження”

Покарання за насильство

f9a5298 44634

Дівчата в непритомному стані. Скрін зі сторінки Ярослави Кравченко

Будь-яке насильство не може бути виправдане. 

«Різні види насилля мають різні покарання, але це не означає, що якесь насилля можна виправдати. Проникнення — це покарання до 12 років, інші форми мають менше покарання, але це все одно насильство», – запевняє пані Галина.

Що не так з суспільством?

Нашому суспільству треба припинити виправдовувати насилля. Ми маємо право ходити в чому хочемо, як хочемо себе вести, та мати безпечний простір. Нажаль, люди ще не готові до того, щоб приймати людей такими якими вони є, тому звинувачують дівчат та виправдовують хлопців у цій ситуації:

«Коли в селах жінки страждали від російських військових, а люди казали, що вони самі винні, бо яскраво виглядали, фарбувались і гуляли вулицями — це жахливе звинувачення. Насправді росіяни гвалтували через агресію на жінок українок, щоб принизити нашу націю. У нас є випадок коли згвалтували 85-річну жінку, невже вона також яскраво виглядала? Думаю, що ні. Тому будь-яке виправдовування насильника є недоречним».

Слід запам’ятати важливу істину — у насильстві ніколи не винна жертва.

Що робили якщо постраждала від насилля?

ArticleImage 132810 1a6e3

Насилля над жінкою. Фото: Фейсбук

Перше — це звертатись до поліції номер 102, бо це порушення закону. Якщо поліція не повірила вам, або ви хочете пришвидшити справу, дзвоніть на гарячу лінію за телефонним номером 1547. Вони розкажуть як діяти далі залежно від вашого місця проживання. Вам обов’язково допоможуть та навіть зможуть надати притулок за необхідністю:

«Якщо є можливість краще не митись, не мити руки, не чистити зуби, тоді буде більша ймовірність, що зловмисника буде покарано. Але навіть якщо вже вимиті всі сліди, звертатись треба все одно обов’язково», – наполягає Галина Сліпак.

Контакти:

Безоплатна правова допомога — 0 800 213 103

Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та ґендерній дискримінації – 116 123 або 0 800 500 335

Якщо ви за кордоном зверніться у @safeabroad_bot.

Батьки й діти

4391 one max 7393c

Дівчинка. Фото: фотосток

Багато батьків переймаються за своїх дітей та міркують, чи повідомляють вони їм, якщо щось трапиться. Як правильно пояснити дитині, що треба розповідати батькам все?

«У батьків має бути близький зв’язок з дітьми. Ви маєте завжди казати, що щоб б не сталося, я завжди за тебе. Дитина має знати, що вона може довіряти вам у всіх питаннях. Потрібно казати, що будь обережна, не ходи темними вулицями, але не тому, що я тобі не довіряю, ти вульгарно виглядаєш чи ведеш себе занадто відкрито, а тому, що є люди, які можуть зробити тобі погано.

Фото: Нацполіція

Читайте також: Що робити жінці, якщо її домагаються в армії: інструкція

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:30, 26 Липня 2024
Українці можуть повернути кошти
Застосунок Дія / фото Мінцифра

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має певні умови та обмеження.

Про це повідомляє Маріупольський ЦНАП.

Перереєстрація через Дію

Міністерство цифрової трансформації України запровадило послугу онлайн перереєстрації транспортних засобів через застосунок “Дія”. Ця ініціатива значно спрощує процес купівлі-продажу автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб.

Категорії транспортних засобів, доступні для онлайн перереєстрації:

  • легкові автомобілі;
  • мотоцикли;
  • мопеди.

Послуга онлайн перереєстрації доступна виключно для власників транспортних засобів, при цьому переоформлення авто за довіреністю через онлайн-сервіс неможливе. 

Важливо зазначити, що ця послуга не поширюється на першу державну реєстрацію транспортних засобів в Україні. 

Щодо річних лімітів, встановлено обмеження на продаж – дозволяється реалізувати лише один транспортний засіб протягом календарного року. Натомість, кількість придбаних транспортних засобів не обмежується, що дає можливість купувати стільки авто, скільки потрібно.

Які документи потрібні

Необхідні документи та дані для продавця:

  • верифікований податковий номер;
  • паспорт, посвідка на проживання або закордонний біометричний паспорт;
  • зареєстроване місце проживання;
  • технічний паспорт на транспортний засіб.

Для уникнення проблем з перереєстрацією рекомендується перевірити та актуалізувати відомості про зареєстроване місце проживання. Це можна зробити в адміністраторів ЦНАП в центрах “Я Маріуполь”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:05, 26 Липня 2024
Консультація психолога / фото ілюстративне

Благодійний фонд “Право на захист” пропонує українцям безплатну консультацію психолога. Таку допомогу надаватимуть в межах нової просвітницької кампанії “Бути в горі — це нормально”.

Про це редакції Бахмут IN.UA розповіли в БФ “Право на захист”.

Безплатна психологічна допомога українцям

Наразі представники та представниці БФ “Право на захист” проводить широку просвітницьку кампанію, метою якої є розповісти про основні аспекти й етапи проживання горя, заохочуючи українців не відкладати тему власного психологічного стану на інші дні, тижні чи місяці. 

В межах кампанії також надаватиметься безплатна психологічна допомога від спеціалістів.

Як отримати психологічну допомогу

Психологічна допомога тривалістю 50 хвилин надаватиметься в очному та онлайн форматах як дорослим, так і дітям. 

Для того, щоб отримати безплатну психологічну допомогу, потрібно  заповнити спеціальну форму за посиланням. При цьому треба надати наступну інформацію:

  • ім’я та прізвище;
  • статус заповнювача анкети;
  • очна чи онлайн консультація психолога;
  • якщо очно, то треба вказати місто (Київ, Полтава, Чернігів, Дніпро, Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг, Павлоград, Миколаїв, Одеса, Чернівці, Житомир);
  • мобільний номер телефону.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українці можуть повернути кошти

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має […]

БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися

Благодійний фонд “Право на захист” пропонує українцям безплатну консультацію психолога. Таку допомогу надаватимуть в межах нової просвітницької кампанії “Бути в горі — це нормально”. Про […]

11:05, 26.07.2024 Скопіч Дмитро

Як отримати ліки з безплатною доставкою через Укрпошту: покроковий гід

Українці можуть замовляти ліки з безплатною доставкою до відділень Укрпошти. Така ініціатива дозволить забезпечувати медикаментами тих, хто проживає у віддалених та постраждалих від війни населених […]

13:30, 25.07.2024 Скопіч Дмитро
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

29 та 31 липня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. […]

Карітас Дніпро: чим займається організація та де вона розташована

“Карітас” — це велика міжнародна організація, чия діяльність направлена на допомогу вразливим категоріям населення. Від початку російського вторгнення допомогу від “Карітасу” отримали тисячі переселенців, й […]

13:00, 24.07.2024 Скопіч Дмитро