Як українцям отримати посвідчення водія європейського зразка за кордоном?

Семаковська Тетяна 13:42, 1 Лютого 2023

157233 1 large 8a497У сервісних центрах МВС можна обміняти старе посвідчення водія на документ європейського зразка. Як їх отримати українцям, які за кордоном, розповідаємо в матеріалі.

У коментарі редакції, Олег Золотухін, очільник Бахмутського територіального центру МВС, запевнив, що в Україні зараз діє посвідчення, яке є європейського зразка. Але існують також старі ламіновані посвідчення, які не діють за кордоном.

Нові посвідчення водія

Наразі на посвідченні водія розміщені коди, що теж використовуються в європейському водійському посвідчені. Також у посвідченнях водія є відмітка про складання практичного іспиту на авто з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78».

Як отримати нові права?

Якщо ви отримували свої водійські права до 2011 року й хочете мати новий європейський документ, ви можете обміняти своє старе посвідчення у будь-якому сервісному центрі МВС.

Для обміну необхідно надати: 

– паспорт;

– копію ІПН;

– посвідчення водія.

Це необхідно тим, хто планує користуватись документом за кордоном. Для виїзду за кордон національне посвідчення водія повинно містити певну обов’язкову інформацію — дату закінчення дії посвідчення водія, в посвідченні старого зразка цієї інформації немає. Тому, якщо ваше посвідчення водія не містить цього критерію, то воно не чинне в інших країнах.

Читайте також: Номерні знаки тепер без коду регіону: новий наказ МВС

Онлайн обмін посвідчення

Awaria na autostradzie w Polsce jak dzialac 0c7c4

Кордон. Фото: Фейсбук

Онлайн-послуга обміну чи відновлення посвідчення водія надається через Електронний кабінет водія

Замовивши онлайн-послугу обміну чи відновлення посвідчення водія, є можливість обрати спосіб отримання нового документу: 

  • у будь-якому зручному сервісному центрі МВС;
  • у будь-якому зручному відділенні Укрпошти;
  • кур’єром Укрпошти.

На жаль, отримати доставку посвідчення за кордон не можливе.

Видача міжнародного посвідчення водія

Термін дії міжнародного посвідчення водія — 3 роки.

Для отримання (обміну) міжнародного посвідчення водія необхідно звернутись до територіального сервісного центру МВС з наступними документами:

  • пред’явити оригінал посвідчення водія адміністратору на місці та надати його копію;
  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи)
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • фотокартка розміром 3,5х4,5 см на матовому папері;
  • платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Зауважимо, що ваше посвідчення водія, на підставі якого ви отримали міжнародне, не вилучається. Видача міжнародного посвідчення водія здійснюється без складання іспитів.

Фото: МВС

Читайте також: Онлайн-навчання в автошколах: як бахмутянам отримати права в евакуації?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Зміни від Кабміну: хто зможе не платити за оренду майна

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:15, 7 Травня 2024
Пільгова допомога / фото ілюстративне

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови КМУ від 27 травня 2022 року № 634 “Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану”. Ці зміни мають допомогти, зокрема учасникам бойових дій.

Про це повідомляє Міністерство з питань  реінтеграції в телеграм каналі

Пільга на оренду

Постановою передбачено звільнення від сплати оренди фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які були призвані на військову службу під час дії воєнного стану. Це рішення має допомогти учасникам бойових дій та їх родинам.

Для орендарів державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, тимчасово окупованих територіях або територіях, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси також передбачено призупинення нарахування орендної плати.

Крім того, комунальним підприємствам, які фінансуються з місцевих бюджетів, дозволено орендувати державне майно для облаштування гуртожитків для внутрішньо переміщених осіб за символічною ціною — 1 гривня за квадратний метр.

Зміни були розроблені Фондом державного майна України у співпраці з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та іншими відомствами.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сімейні та групові: де переселенцям у столиці отримати безплатні консультації психолога

Валентина Славінська Славінська Валентина 16:15, 7 Травня 2024
Психологічна підтримка / фото ілюстративне

Центр Психічного Здоров’я у Києві оголошує про безкоштовні заходи для внутрішньо переміщених осіб у період з 6 по 12 травня. ВПО з різних регіонів можуть взяти участь у індивідуальних консультаціях та групових зустрічах для підтримки психічного здоров’я.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у м. Київ

Психолог безплатно

Переселенці, які проживають у місті Київ можуть записатися на індивідуальні консультації з досвідченими психологами та соціальними працівниками. Ви можете обрати зручний формат — офлайн або онлайн. Реєстрація обов’язкова за посиланням

Групові заняття “Сімейні групи” 

12 травня о 12:00 відбудуться групові заняття “Сімейні групи” для психологічної підтримки та згуртування сімей ВПО. Обов’язкова реєстрація за посиланням

Усі заходи безкоштовні та проводяться за підтримки Центру Психічного Здоров’я у Києві. Кількість місць обмежена, тому не зволікайте із записом.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Зміни від Кабміну: хто зможе не платити за оренду майна

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови КМУ від 27 травня 2022 року № 634 “Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного […]

Сімейні та групові: де переселенцям у столиці отримати безплатні консультації психолога

Центр Психічного Здоров’я у Києві оголошує про безкоштовні заходи для внутрішньо переміщених осіб у період з 6 по 12 травня. ВПО з різних регіонів можуть […]

У Києві презентують виставку “Скорботний шлях Бахмуту”: адреса

7 травня о 16:00 у Національному заповіднику “Софія Київська” відбудеться безкоштовна презентація виставки “Скорботний шлях Бахмуту” для бахмутян.  Експозиція покликана розповісти світовій спільноті про героїчну […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 8 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

Ебаут та Палає: підбірка ресурсів на гендерну тематику

Чоловік повинен заробляти гроші, а жінка має бути “хранителькою домашнього вогнища”. Ймовірно хоча б раз у житті ви чули такі твердження, які насамперед продовжують популяризувати […]

11:30, 07.05.2024 Скопіч Дмитро