Чи буде для бахмутян телеграм-канал для спілкування з владою

Микола Ситник 17:54, 9 Серпня 2023

Телеграм канал 6a0ee

Минулого тижня пройшла онлайн-зустріч бахмутян та представників міської ради з народною депутаткою Оленою Шуляк, яка є однією з ініціаторів законопроєкту №7198 про компенсацію за пошкодження та знищення майна. На зустрічі Бахмутська громада разом із народною депутаткою розбиралася у тонкощах цього законопроєкту. Під час трансляції учасники дискусії «Відновлення Бахмута» обговорили потребу у додатковій комунікації з мешканцями громади в телеграм-спільноті, а саме наданні відповідей на питання бахмутян щодо оформлення документів на компенсацію, отримання різних довідок та інших послуг.

Проблема комунікації

Заступник начальника Бахмутської міської військової адміністрації Олександр Марченко повідомив, що міська рада не має спеціалістів, які б створили телеграм-канал.  

Зазначимо, що такий телеграм-канал під назвою «Бахмут хоче жити» вже створила ініціативна група. До нього долучилися більше 16 тисяч містян. Щодня люди пишуть запитання адміністраторам групи, які не є експертами, а лише діляться власним досвідом. Натомість такі експерти працюють у Бахмутській міській раді. 

Громадська організація «Бахмутська Фортеця» разом з ініціативною групою активних бахмутян офіційно звернулася до міськради з проханням долучити цих експертів до відповідей на питання та забезпечити участь спеціалістів у роботі телеграм-каналу «Бахмут хоче жити».

Док fe942Текст звернення до міськради. Фото: скріншот

Що нам відповіли?

У відповіді на запит голови ГО «Бахмутська Фортеця» — головної редакторки «Бахмут IN.UA» Ганни Бокової Бахмутська міська рада зазначила, що «органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». 

Тобто експерти Бахмутської міської ради не можуть консультувати громадян у телеграм-спільноті. Бахмутянам також порадили звертатися й до інших органів державної (виконавчої) влади.

«Питання, які порушуються мешканцями Бахмутської міської територіальної громади у телеграм-каналі «Бахмут хоче жити», відносяться й до компетенції та повноважень інших органів державної (виконавчої) влади.  

 

Мешканці Бахмутської міської територіальної громади можуть реалізувати своє право шляхом надіслання електронного звернення на електронну адресу [email protected], а з питань, що не належать до компетенції та повноважень виконавчих органів Бахмутської міської ради шляхом звернення до відповідних органів державної (виконавчої) влади», — пояснили у міськраді.

Док1 3adceДок2 6c42fВідповідь міськради на запит ГО «Бахмутська Фортеця». Фото: скріншот

Читайте також: Спільне планування відбудови Бахмута: відбулась дискусія з міською радою, експертами та громадськістю

Вам буде корисно:

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Уряд розширив програму єВідновлення: де тепер можна купити нове житло

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 15 Травня 2024
єВідновлення / фото Олени Шуляк

В Україні розширили перелік громад, де громадяни можуть купувати нове житло за житлові сертифікати єВідновлення. Тепер це можна зробити в громадах, які входять до категорії “території можливих бойових дій”.

Про це повідомила очільниця партії “Слуга Народу” Олена Шуляк.

Сертифікати єВідновлення у 2024 році

За її словами, згідно з законодавством, яке регулює державну програму єВідновлення, раніше українцям було заборонено купувати житло не лише на територіях, де ведуться воєнні дії, а й на територіях, де вони були можливі. Зараз такий статус мають 15 громад на Миколаївщині, 16 громад на Сумщині, понад 40 громад на Харківщини, 14 громад на Херсонщині та 4 громади на Чернігівщині. Більшість з них вже давно знаходяться на безпечній відстані від лінії фронту або кордонів.

Після змін, які ухвалив уряд, купувати житло в обмін на житлові сертифікати єВідновлення дозволили саме на територіях, які мають статус тих, де воєнні дії все ще можливі.

Як отримати сертифікат

Для того, щоб отримати сертифікат та обміняти його на нове житло, потрібно подати заяву про зруйноване майно через Дію. Далі комісія опрацює отримані дані та визначить суму компенсації, яка вже надійде у вигляді житлового сертифіката в застосунку.

Подати заявку також можна в паперовому вигляді через ЦНАПи, органи соціального захисту населення або нотаріуси.

Зазначається, що перед тим, як отримати компенсацію, необхідно припинити право власності на знищений об’єкт нерухомості.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як отримати компенсацію за зруйноване житло, якщо втрачено документи на право власності

Валентина Славінська Славінська Валентина 15:15, 7 Травня 2024
Компенсація / фото ілюстративне

Програма ЄВідновлення надає можливість отримати компенсацію за пошкоджене під час війни житло, але деякі громадяни стикаються з проблемами через відсутність запису в реєстрі.

Про це повідомила голова Комітету державлади Олена Шуляк 

Компенсаційний механізм єВідновлення

Держава створила програму єВідновлення, за якою громадяни можуть подати заяву та отримати грошову компенсацію на ремонт чи відбудову пошкодженого або знищеного житла. Однак обов’язковою умовою є наявність запису про право власності в Державному реєстрі речових прав (ДРРП).

Певна категорія громадян не може отримати компенсацію через відсутність запису в ДРРП. Це стосується випадків, коли остання операція з нерухомістю відбулася до 2013 року, коли реєстр ще не функціонував, а паперові документи та архіви було втрачено.

Судовий процес для встановлення права власності 

Якщо громадянин не має документів на право власності на житло, єдиним шляхом отримання компенсації є звернення до суду для встановлення цього права. Судовий процес зазвичай триває  до трьох місяців, і в більшості випадків суд виносить позитивне рішення на основі наявних доказів.

Задля уникнення таких проблем у майбутньому, усі громадяни мають внести інформацію про своє житло до ДРРП. Це можна зробити через сайт “Дія” або звернувшись до ЦНАПів чи нотаріусів. Важливо також зберігати копії документів у цифровому форматі.

Для внесення інформації через Дію необхідно:

  • створити електронний підпис (кваліфікований електронний підпис);
  • зареєструватися чи авторизуватися в кабінеті громадянина на сайті Дія за допомогою електронного підпису;
  • перевірити особисті дані у профілі користувача, оновити їх за необхідності;
  • заповнити онлайн-форму на отримання послуги;
  • завантажити документи про зареєстровані речові права на об’єкт нерухомості до 01 січня 2013 року у форматі PDF або JPEG;
  • перевірити сформовану заяву та підписати її електронним підписом.

Алгоритм реєстрації на сайті: “Послуги” — “Земля, будівництво, нерухомість” — “Державна реєстрація прав на нерухоме майно” — “Подати заяву”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Уряд розширив програму єВідновлення: де тепер можна купити нове житло

В Україні розширили перелік громад, де громадяни можуть купувати нове житло за житлові сертифікати єВідновлення. Тепер це можна зробити в громадах, які входять до категорії […]

12:00, 15.05.2024 Скопіч Дмитро

Як отримати компенсацію за зруйноване житло, якщо втрачено документи на право власності

Програма ЄВідновлення надає можливість отримати компенсацію за пошкоджене під час війни житло, але деякі громадяни стикаються з проблемами через відсутність запису в реєстрі.

Як отримати компенсацію на житло?

Власники квартир в об’єктах культурної спадщини отримають більшу компенсацію

Нещодавно набрала чинності Постанова Кабміну, яка змінює розмір коефіцієнтів, що впливають на розрахунок компенсації за знищене майно, залежно від року забудови. Для деяких осель коефіцієнт […]

12c5663 a1f0db5 pensionery 7219f

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, […]

Компенсація за житло

Бахмут стане другим в черзі на експериментальний проєкт з компенсації

Аби бахмутяни могли отримати компенсацію за зруйноване житло, Бахмут стане другим містом в черзі, де планують провести мелітопольський експеримент. Йдеться про можливість проведення верифікації пошкоджень […]