Що таке справжнє олів’є: рецепти французької страви

Семаковська Тетяна 11:00, 29 Грудня 2024
Салат олів’є / фото ілюстративне, Смачно

Росія звикла привласнювати собі чужі речі, відтак навіть український борщ країна-агресорка намагалася видати за свою національну страву. Подібна доля спіткала й французький салат Олів’є, який отримав свою назву від свого творця, шеф-кухаря Люсьєна Олів’є, який був власником ресторану паризької кухні Ермітаж”.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про салат олів’є та як правильно готувати оригінал.

Салат олів’є за оригінальним рецептом

Стандартний радянський салат Олів’є складався з 5 інгредієнтів. Час від часу їх замінювали, шукаючи все більш дешеві варіанти, але основа довгий час була наступною:

  • круто зварені яйця;
  • варена ковбаса “Лікарська”;
  • відварна картопля;
  • солоні огірки;
  • зелений консервований горошок.

Справжній французький салат олів’є має зовсім інші складники, більш вишукані. Ними поділився медіаресурс “Смачно“. Отже, для страви Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • перепілка — 3 грудки;
  • картопля — 3 штуки;
  • огірки мариновані — 3 штуки;
  • яблуко квашене — 2 штуки;
  • салат латук — 1 пучок;
  • шийки раків — 6 штук;
  • каперси — 2 чайні ложки;
  • зелений горошок — 3-4 столові ложки;
  • оливки — 6 штук;
  • перепелині яйця — 5-6 штук;
  • ікра червона до свого смаку;
  • петрушка до свого смаку.

Для заправки:

  • майонез домашній до свого смаку;
  • часник — 1 зубчик;
  • соус Табаско — 0,5 чайної ложки;
  • вустерський соус — 0,5 чайної ложки.

Як приготувати

Для приготування справжнього олів’є потрібно робити все наступним чином:

Крок 1 — спершу рубаємо листя латуку.

Крок 2 — потім нарізаємо перепелині грудки, ракові шийки, картоплю, мочені яблука та мариновані огірки невеликими кубиками, корнішони можна залишити цілими.

Крок 3 — далі беремо каперси, розрізаємо їх навпіл, а оливки ріжемо маленькими шматочками.

Крок 4 — кладемо перепелині яйця кімнатної температури в киплячу воду. Ще раз доводимо до кипіння, після цього відразу знімаємо каструлю з вогню, закриваємо кришкою і залишаємо її на 15 хвилин. 

Крок 5 — перекладаємо яйця в дуже холодну воду, а через 10 хвилин очищуємо їх прямо у воді. Після цього розрізаємо навпіл, змащуємо домашнім майонезом і прикрашаємо червоною ікрою.

Крок 6 — готуємо заправку. Для цього кладемо зубчик розтертого часнику в домашній майонез. Додаємо кілька крапель соусу Табаско та Вустерського соусу.

Крок 7 — змішуємо м’ясо, картоплю, листя салату, корнішони, оливки, горошок, каперси із заправкою. Все готово. Тепер викладаємо салат Олів’є в тарілку. Зверху прикрашаємо перепелиними яйцями та панцирами раків.

Як бачимо, справжній олів’є немає нічого спільного з радянським варіантом. Також пропонуємо Вам альтернативний варіант, якщо Ви не вживаєте м’яса. Рецептом ним вже ділиться сайт Шуба.

Вегетаріанський олів’є

Вегетаріанський Олів’є / фото Бахмут.IN.UA

Для приготування вегетаріанського варіанту відомого салату потрібні:

  • картопля — 4 штуки;
  • морква — 1 штука;
  • тофу — 150 грамів;
  • яйця перепелині — 12 штуки;
  • огірок — 2 штуки;
  • горошок консервований — 400 грамів;
  • веганський майонез — 200 грамів;
  • сіль до свого смаку;
  • перець чорний мелений.

Приготування треба робити наступним чином:

Крок 1 — зваріть картоплю і моркву. Охолодіть, очистіть і наріжте овочі кубиками. Висипте у миску.

Крок 2 — перепелині яйця покладіть у каструльку з холодною водою, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Потім охолодіть, очистіть і подрібніть, якщо не вживаєте яєць цей крок можна пропустити. Додайте до овочів.

Крок 3 — тофу наріжте невеликими кубиками, те ж саме повторіть з помитими огірками. Висипте у миску.

Крок 4 — всі інгредієнти змішайте, додайте консервований горошок, майонез, сіль і перець. Готово! Перемішайте і насипте вегетаріанське «Олів’є» з тофу у салатник.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Легко та смачно: три рецепти з болгарського перцю, які варто спробувати

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:00, 15 Листопада 2024
Болгарський перець / фото ілюстративне, Unsplash

Болгарський, або, як його ще називають, солодкий перець — це доволі вибагливий овоч у вирощуванні. Втім, він нагороджує за правильний догляд неперевершеним смаком, який може гарно підкріпити будь-яку страву.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає, чим же корисний болгарський перець та ділиться трьома рецептами з нього, які готують в різних країнах світу.

Користь болгарського перцю

Солодкий перець — дуже корисний овоч, який містить величезну кількість корисних речовин і вітамінів, таких як бета-каротин, рибофлавін, фолієва чи аскорбінова кислота. 

Вони також мають особливість: склад корисних речовин в перцях різного кольору відрізняється:

  • у червоному перці знаходиться більша кількість вітаміну А, ніж в інших. Ці показники перевершують аналогічні в лимонах та чорній смородині;
  • у жовтому перці можна знайти більшу кількість калію та бета-каротину, які допомагають серцево-судинній та нервовій системам функціонувати на високому рівні;
  • у зеленому перці міститься багато хлоргенової кислоти, яка має користь для кровоносних судин та імунітету.

Що приготувати з перцю: чушка бюрек

Чушка бюрек / фото ілюстративне, iStock

Чушка бюрек — національна страва Болгарії, яка переводиться наступним чином: “чушка” — це солодкий перець, а “бюрек” — пиріжок. Як результат, ми отримуємо незвичайні пиріжки із перцем у сирній начинці.

Для приготування чушки бюрека потрібні:

  • болгарські перці — 8 штуки;
  • сир або бринза — 200 грамів;
  • яйця — 4 штуки (2 штуки для начинки та 2 для панірування);
  • панірувальні сухарики чи борошно — 100 грамів;
  • олія — 4 столових ложки;
  • сіль, мелений чорний перець, зелень за смаком.

Приготування потрібно розпочати з підготовки перцю. Для цього їх потрібно промити та очистити від серцевини, викласти на деко, змастити олією. Далі овочі потрібно запікати у духовці при температурі 180-200 градусів за Цельсієм протягом наступних 10-15 хвилин, після чого перевернути на інший бік та запікати стільки ж. Орієнтиром є загальна м’якість, якої потрібно досягти для подальшого приготування.

Після підготовки перцю, його охолодження та очищування від шкірки, потрібно почати готувати начинку. Для цього треба натерти сир чи бринзу на великій терці, додаючи до них яйця, сіль, перець, зелень. Все треба перемішати.

Далі потрібно подбати про панірування. Для цього в одній тарілці потрібно збити два яйця, а в іншу покласти горстку панірувальних сухарів. 

Начинку потрібно покласти в перець, при цьому не дуже багато, щоб бюреки не луснули. Паніруйте перці в яйці, а після в сухарях. Так два-три рази. Якщо паніруєте у борошні, то достатньо буде одного. 

В кінці потрібно викласти перці на пательню із розігрітою олією та обсмажити їх до рум’яної скоринки.

Що приготувати з перцю: Пеперонатта

Пеперонатта / фото з відкритих джерел, Getty

Пеперонатта — смачна та неймовірно запашна страва італійської кухні з болгарського перцю. Вона має дуже багато варіацій, де різниця полягає в інгредієнтах та їх пропорціях. Редакція Бахмут IN.UA пропонує саме класичний варіант.

Для його приготування потрібні:

  • болгарський перець — 600 грамів;
  • часник — 5 зубчиків;
  • помідори — 350 грамів;
  • базилік — 2-3 гілочки;
  • 6% оцет — 1-2 столових ложки;
  • цукор — 1 чайна ложка;
  • сіль — 0,5 чайної ложки;
  • оливкова олія — 2 столових ложки;
  • чорний перець та лавровий лист за смаком.

Приготування розпочинаємо з очищення та нарізання на 4 частини зубчиків часнику. Обсмажуємо його на рослинній олії. Далі до нього потрібно додати очищений від насіння та порізаний на шматочки перець. Обсмажуємо його протягом 10 хвилин.

Далі потрібно підготувати помідори. Для цього їх треба залити окропом та залишити на 2-3 хвилини, що допоможе очистити овочі від шкірки. Потім треба ці ж самі помідори дуже нарізати на дуже дрібні шматочки та додати до перцю. Покласти до овочів на пательні додаємо гілочки базиліку і лавровий лист.

Всю овочеву суміш обсмажуємо 10 хвилин, щоб рідина випаровувалася. У кінці приготування додаємо сіль, цукор, оцет, чорний перець та смажимо ще 1-2 хвилини. Даємо переронатті охолонути та можемо починати насолоджуватися її незвичайним смаком.

Що приготувати з перцю: салат табуле

Cалат табуле / фото ілюстративне, iStock

Салат табуле — вишукана та дуже корисна страва з ліванської кухні, в основі якого булгур, помідори, перець та лимонний сік.

Для приготування такої закуски потрібні:

  • булгур чи перлова крупа — 150-200 грамів;
  • зелень петрушки — 70 грамів;
  • зелень кропу — 70 грамів;
  • рукола — 70 грамів;
  • помідори — 500 грамів;
  • огірки — 300 грамів;
  • солодкий перець — 200 грамів;
  • ріпчаста цибуля — 100 грамів;
  • часник — 5-6 зубчиків;
  • коріандр (мелений) — 2 чайні ложки;
  • оливкова олія — 5 столові ложки;
  • лимонний сік — 2 столові ложки;
  • сіль, чорний мелений перець за смаком.

Приготування розпочинаємо з промивання булгуру чи перлової крупи. Далі заливаємо її водою та варимо до готовності. На це потрібно приблизно 30 хвилин.

Поки йде приготування основи, потрібно порізати цибулю, помідори, солодкий перець та огірки маленькими кубиками та подрібнити часник з усією зеленню ножем.

Далі потрібно перекласти у велику посудину цибулю, часник та помідори. Додаємо до суміші сіль та коріандр, після чого перемішуємо. У ту ж тару викладаємо солодкий перець, огірок, подрібнену зелень, варену крупу. Перемішуємо. Додаємо оливкову олію зі спеціями на свій смак. Ще раз ретельно переміщуємо та можемо подавати готовий салат табуле.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Горіхова насолода: три цікавих рецепти з горіхами, які варто спробувати кожному

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 10 Листопада 2024
Цікаві та небанальні рецепти з горіхами / фото ілюстративне, Unsplash

Горіхи — це одні з найкорисніших натуральних продуктів, яких у світі безліч. Вони переповнені різними корисними для організму мікроелементами. До того ж вони смачні та гарно підходять для використання у кулінарії.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох цікавих рецептів з горіхами, які легко можна приготувати та насолодитися їх смаком.

Користь горіхів

Ядра кожного виду горіхів переповнені різноманітними вітамінами, мінералами та мікроелементами. До того ж вони містять незамінні поліненасичені кислоти, які допомагають в процесі очищення організму від токсинів.

Горіхи корисні для суглобів, м’язів, серця, очей. Вони зміцнюють імунітет, покращують стан волосся, запобігають ламкості нігтів. До того ж деякі складники майже всіх горіхів мають антидепресивні властивості, які знищують вплив стресу і нервового напруження.

Солодкі цукерки з фініків та горіхів

Фініки та горіхи / фото ілюстративне, Shutterstock

Натуральні цукерки — це дуже корисний та смачний десерт, який здатний забезпечити будь-кого енергією. До того ж вони не мають рафінованих цукрів, підсилювачів смаку та інших некорисних для організму добавок, що мають негативний вплив на організм. 

Для приготування смачних цукерок з фініків та горіхів потрібні:

  • 250 грамів фініків;
  • 80-90 грамів волоських горіхів;
  • 15 грамів кокосової стружки.

Приготування потрібно розпочати з того, щоб подрібнити у різних чашах блендера горіхи та фініки, попередньо очистивши фініки від кісточок. Після до чаші з фініками додайте горіхи та кокосову стружку. Усе разом потрібно ретельно змолоти.

Далі потрібно трохи почекати, а далі сформувати кружечки розміром, приблизно з волоський горіх. Такі цукерки можна куштувати одразу.

Овочевий салат з горіховою заправкою

Пікантна страва з горіхами / фото ілюстративне, cookpad

Горіхи — універсальний інгредієнт, який дозволяє підкреслити смак будь-якої страви та додати їй невеличкий горіховий посмак.

Для приготування овочевого салату з горіховою заправкою потрібні:

  • 1 огірок;
  • 1 великий помідор;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина, бажано фіолетова;
  • 80 грамів волоських горіхів;
  • 3-5 зубчика часнику;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 чайна ложка хмелі-сунелі;
  • 2-3 столові ложки бальзамічного оцту;
  • 1 гострий перець, за бажанням;
  • олія, за бажанням.

Приготування потрібно розпочати з обсмаження горіхів на сухій пательні протягом декількох хвилин. Поки вони теплі, їх потрібно перебити блендером та додати до них зелень, часник і оцет. Все це довести все до однорідної маси. Якщо суміш буде занадто густою, то варто додати олію.

Далі потрібно нарізати овочі на невеликі шматочки, а потім все перемішати та додати заправку з горіхів. Вже дві суміші ще раз ретельно переміщати, та додати сіль, перець та інші спеції.

Паста зі шпинатом та горіхами

Паста з горіхами та шпинатом / фото ілюстративне, pixabay

Макарони — це ще одна основа, яку гарно можуть підкреслити горіхи. 

Для приготування пасти зі шпинатом та горіхами потрібні:

  • 300 грамів макарон;
  • 250 мілілітрів 10% вершків;
  • 30 грамів пармезану;
  • 1 пучок шпинату;
  • жменя горіхів;
  • 5-6 столових ложок рослинної олії;
  • 1 цибуля.

Приготування потрібно розпочати з приготування макарон за інструкцією на їх упаковці. 

Поки макарони готуються, потрібно нарізати кубиками цибулю та обсмажити її на середньому вогні на рослинній олії до прозорості. Далі потрібно вимити, обсушити та очистити шпинат від стебел. Його додати до цибулі та готувати протягом кількох хвилин, постійно перемішуючи. Додаємо до цієї суміші вершки, сіль, спеції на власний смак та тушкуємо у сотейнику.

Горіхи очищаємо та подрібнюємо в блендері. Це пюре кладемо у суміш вершок, шпинату та цибулі. Перемішуємо та з’єднуємо з відвареними макаронами.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що приготувати на Новий рік 2025: добірка цікавих рецептів

Новий рік — це сімейне свято, підготуватися до якого можна без зайвої метушні. Але навіть, якщо вам не хочеться святкувати, можна гарно провести час з […]

12:00, 29.12.2024 Скопіч Дмитро

Великі парки та арт-центри: куди піти у Львові на зимових вихідних

Львів — величезне місто, яке стало прихистком для багатьох українців. Воно славиться європейською атмосферою, затишними парками, архітектурними пам’ятками та шармом кав’ярень. До того ж, у […]

10:00, 29.12.2024 Скопіч Дмитро

Павук, віночок та сушені фрукти: 5 цікавих ідей, як прикрасити дім до Різдва

Різдво — сімейне свято, коли вся родина збирається за одним столом, дарує одне одному подарунки та тепло. Атмосфера святкування з’являється вже під час прикрашання будинку. […]

Ароматний узвар на Різдво: три рецепти українського напою, які прикрасять святковий стіл

Узвар — суто український напій, який має незвичний смак та величезну користь для здоров’я. Наші предки варили його на Різдво, Водохреще, а також на честь […]

14:00, 24.12.2024 Скопіч Дмитро

Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. […]