Росія звикла привласнювати собі чужі речі, відтак навіть український борщ країна-агресорка намагалася видати за свою національну страву. Подібна доля спіткала й французький салат Олів’є, який отримав свою назву від свого творця, шеф-кухаря Люсьєна Олів’є, який був власником ресторану паризької кухні “Ермітаж”.
Редакція Бахмут IN.UA розповідає про салат олів’є та як правильно готувати оригінал.
Салат олів’є за оригінальним рецептом
Стандартний радянський салат Олів’є складався з 5 інгредієнтів. Час від часу їх замінювали, шукаючи все більш дешеві варіанти, але основа довгий час була наступною:
- круто зварені яйця;
- варена ковбаса “Лікарська”;
- відварна картопля;
- солоні огірки;
- зелений консервований горошок.
Справжній французький салат олів’є має зовсім інші складники, більш вишукані. Ними поділився медіаресурс “Смачно“. Отже, для страви Вам знадобляться такі інгредієнти:
- перепілка — 3 грудки;
- картопля — 3 штуки;
- огірки мариновані — 3 штуки;
- яблуко квашене — 2 штуки;
- салат латук — 1 пучок;
- шийки раків — 6 штук;
- каперси — 2 чайні ложки;
- зелений горошок — 3-4 столові ложки;
- оливки — 6 штук;
- перепелині яйця — 5-6 штук;
- ікра червона до свого смаку;
- петрушка до свого смаку.
Для заправки:
- майонез домашній до свого смаку;
- часник — 1 зубчик;
- соус Табаско — 0,5 чайної ложки;
- вустерський соус — 0,5 чайної ложки.
Як приготувати
Для приготування справжнього олів’є потрібно робити все наступним чином:
Крок 1 — спершу рубаємо листя латуку.
Крок 2 — потім нарізаємо перепелині грудки, ракові шийки, картоплю, мочені яблука та мариновані огірки невеликими кубиками, корнішони можна залишити цілими.
Крок 3 — далі беремо каперси, розрізаємо їх навпіл, а оливки ріжемо маленькими шматочками.
Крок 4 — кладемо перепелині яйця кімнатної температури в киплячу воду. Ще раз доводимо до кипіння, після цього відразу знімаємо каструлю з вогню, закриваємо кришкою і залишаємо її на 15 хвилин.
Крок 5 — перекладаємо яйця в дуже холодну воду, а через 10 хвилин очищуємо їх прямо у воді. Після цього розрізаємо навпіл, змащуємо домашнім майонезом і прикрашаємо червоною ікрою.
Крок 6 — готуємо заправку. Для цього кладемо зубчик розтертого часнику в домашній майонез. Додаємо кілька крапель соусу Табаско та Вустерського соусу.
Крок 7 — змішуємо м’ясо, картоплю, листя салату, корнішони, оливки, горошок, каперси із заправкою. Все готово. Тепер викладаємо салат Олів’є в тарілку. Зверху прикрашаємо перепелиними яйцями та панцирами раків.
Як бачимо, справжній олів’є немає нічого спільного з радянським варіантом. Також пропонуємо Вам альтернативний варіант, якщо Ви не вживаєте м’яса. Рецептом ним вже ділиться сайт Шуба.
Вегетаріанський олів’є
Для приготування вегетаріанського варіанту відомого салату потрібні:
- картопля — 4 штуки;
- морква — 1 штука;
- тофу — 150 грамів;
- яйця перепелині — 12 штуки;
- огірок — 2 штуки;
- горошок консервований — 400 грамів;
- веганський майонез — 200 грамів;
- сіль до свого смаку;
- перець чорний мелений.
Приготування треба робити наступним чином:
Крок 1 — зваріть картоплю і моркву. Охолодіть, очистіть і наріжте овочі кубиками. Висипте у миску.
Крок 2 — перепелині яйця покладіть у каструльку з холодною водою, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Потім охолодіть, очистіть і подрібніть, якщо не вживаєте яєць цей крок можна пропустити. Додайте до овочів.
Крок 3 — тофу наріжте невеликими кубиками, те ж саме повторіть з помитими огірками. Висипте у миску.
Крок 4 — всі інгредієнти змішайте, додайте консервований горошок, майонез, сіль і перець. Готово! Перемішайте і насипте вегетаріанське «Олів’є» з тофу у салатник.
Читайте також:
- Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома
- Легко та смачно: три незвичайні рецепти з мандаринами, які варто приготувати на Новий рік
- Ароматний та корисний: 3 найкращі рецепти безалкогольного глінтвейну
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!