Пампухи на Різдво: топ 5 рецептів, які можна приготувати вдома

Валентина Нетребич 13:00, 24 Грудня 2024
Пампушки / фото Вікіпедія

Різдвяна випічка вже багато років є популярним десертом на Різдво. Солодкі пампухи традиційно готують на зимові свята, оскільки вони досить прості та швидкі в приготуванні. Редакція Бахмут IN.UA приготувала для вас підбірку найсмачніших і нестандартних рецептів пампухів.

Пампухи з маком і апельсином

Пампухи отримали популярність серед різдвяних страв завдяки своїй пухкій і ніжній структурі. Апельсин, за рецептом, надасть страві свіжості та ароматної кислинки, що довершить смак та точно здивує гостей незвичайним поєднанням. 

Щоб приготувати пампухи з маком та апельсином візьміть:

  • 250 мілілітрів молока;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 40 грамів маку;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1 апельсин;
  • 600 грамів борошна;
  • 700 мілілітрів олії для смаження.

Приготування

Починати приготування пампухів варто з опари. Розігрійте молоко, але не доводьте до кипіння. До нього додайте дріжджі, 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна. Перемішайте та накрийте рушником. Поставте топитись вершкове масло.

Кладемо опару в тепле місце на 30 хвилин. За цей час перебийте в блендері нарізаний апельсин аби утворилась м’якоть. Тепер можемо братися до опари, з’єднайте в мисці опару, яйця, цукор, сіль, м’якоть апельсина, мак та вершкове масло.

Все гарно перемішайте, поступово додавайте борошно. Замісіть тісто так, щоб воно було еластичним та м’яким. Змастіть миску олією та викладіть у неї тісто, накрийте його рушником та залиште на годину, щоб воно збільшилось в 2 рази.

Пампуху, засервіровані до святкового столу / фото ілюстративне, Pexel

Коли тісто підійде, викладіть його з миски та розімніть. Присипте поверхню борошном та розкатайте тісто товщиною в 1 сантиметр. Візьміть будь-яку круглу форму, наприклад, чашку і видавіть коло 7-8 сантиметрів в діаметрі. Відріжте шматок пергаменту та викладіть на нього сформовані пампухи, накрите зверху рушником. Поставте їх в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто трошки підійшло. 

Візьміть пательню і налийте на неї трохи олії, розігрійте її. Викладіть з пергаменту пампухи. Обсмажте їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник та подайте до столу. Пампухи можна притрусити цукровою пудрою, полити медом чи варенням.

Сирні пампухи

Ще один смачний та неймовірно ніжний рецепт різдвяних пампухів. Сир надасть тісту неймовірний кремовий смак та точно урізноманітнить ваш святковий стіл до зимових свят.

Для приготування сирних пампухів, вам знадобиться:

  • 500 грамів кисломолочного коров’ячого сиру;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • 2 курячі яйця середнього розміру;
  • 100 грамів сметани;
  • 350-400 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 3-4 столові ложки цукрової пудри;
  • трохи борошна для змащування рук, щоб тісто не прилипало до рук.

Для приготування сирних пампухів візьміть сир та засипте його звичайним та ванільним цукром. Візьміть окрему посудину та збийте яйця вилкою, щоб маса стала однорідною. Вилийте збиті яйця до сиру та додайте сметану, змішайте все. Додайте борошно і соду та замісіть тісто. 

З тіста сформуйте невеличкі кружечки, розмір має бути приблизно як волоський горіх. Щоб тісто не прилипало, насипте на руки трохи борошна. Візьміть пательню та розігрійте олію. Обсмажте кульки до золотистого кольору з обох боків, щоб вони не пригоріли. Готові пампухи викладіть на паперову серветку, щоб та увібрала залишки олії. Щоб надати кулькам більш солодкого смаку, посипте їх зверху цукровою пудрою. Смачного!

Пампухи-квіточки 

Пампухи у вигляді квітів / фото авторки рецепта keti2442

Здивувати гостей можна приготувавши різдвяні пампухи у вигляді квітки.

Для приготування пампухів візьміть:

  • 600 грамів борошна;
  • 300 міліграмів теплого молока;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів цукру;
  • 8 грамів сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 2 столові ложки цукрової пудри для прикраси;
  • будь-який джем;
  • олія для смаження.

Приготування

Для початку приготуйте опару. Розігрійте молоко, щоб воно було тепле. Візьміть миску і вилийте його туди, додайте дріжджі та перемішайте. Залиште суміш на 5 хвилин аби дріжджі почали діяти.

Розтопіть вершкове масло. В іншій місткості змішайте яйця, масло, цукор, а також додайте дріжджову суміш. Все гарно перемішайте. У цю ж місткість просійте борошно частинами, а також додайте сіль. Замісіть тісто, воно повинно бути м’яке і гладке. Залиште його на 1 годину в теплому місці аби тісто підійшло.

Далі сформуйте кульки, приблизно по 100 грамів кожна. Візьміть ножиці і розріжте тісто так, щоб утворилась квіточка. Розігрійте олію у великій каструлі або на пательні та обсмажте пампухи з обох сторін впродовж 3 хвилин з кожної сторони. Викладіть квіточки на паперовий рушник, та залиште їх так, щоб вони остигли. Паперовий рушник забере залишки олії. Готові пампухи прикрасьте цукровою пудрою, а також в серединку квіточки можна покласти джем. 

Пісні пампухи з вишнями

Папушки / фото ілюстративне, Pexel

Традиційно на Святвечір та Різдво готують 12 пісних страв. Пампухи також можуть бути пісними, але при цьому бути солодкими та смачними. А вишнева начинка лише довершить смак. 

Для приготування пампухів з вишнями вам знадобиться:

  • 1 кілограм борошна;
  • 45 грамів живих дріжджів;
  • 500 мілілітрів води;
  • 150 грамів цукру;
  • 100 мілілітрів олії;
  • 0,5 чайної ложки куркуми;
  • цедра апельсина;
  • 1 літр олії для смаження;
  • 400 грамів вишні у своєму соці або замороженої;
  • 12 грамів крохмалю кукурудзяного;
  • 50 грамів води холодної для крохмалю;
  • 25 грамів цукру;
  • 200 грамів пудри для обсипання.

Приготування

У каструлі змішайте олію, воду та цукор. Поставте суміш на вогонь та доведіть до кипіння так, щоб цукор повністю розчинився. Перелийте в миску, у якій будете місити тісто. Остудіть суміш до 45-40 градусів, суміш не має бути гаряча. Додайте дріжджі, перемішайте та залиште суміш на 15 хвилин аби дріжджі активізувались. 

У миску просійте борошно та куркуму, додайте цедру та вимісіть тісто. Якщо ви робите це вручну, то замішуйте тісто впродовж 30 хвилин, якщо використовуєте комбайн, то вам знадобиться 10 хвилин для цього. Накрийте тісто рушником та залиште на 2-3 години в теплому місці аби воно підійшло. Зважайте, що тісто повинно збільшитись в 3-4 рази, то ж розрахуйте з посудом. 

Поки тісто підходить, можна приготувати начинку для пампухів. Візьміть вишню та проваріть її з цукром, а крохмаль розчиніть у холодній воді та додайте до вишень. Постійно помішуйте начинку та варіть впродовж 3 хвилин до загустіння. Готову начинку накрийте плівкою так, щоб та доторкалась до неї й поставте в холодильник для охолодження.

Коли тісто підросте, розкачайте його і виріжте кружечки, приблизно 6 сантиметрів в діаметрі. Заповніть половину кружечків готовою холодною начинкою, а іншою половиною заліпіть зверху кожний пампух. Готові пампухи залиште на 20 хвилин аби ті підросли.

Розігрійте олію і смажте пампухи на маленькому вогні до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Викладіть готові пампухи на паперовий рушник, щоб він увібрав залишки жиру та ще теплими обмокніть в цукрову пудру. Різдвяні пампухи з вишнями можна подавати до столу.

Солодкі пампухи з трояндовим варенням

Пампушки в цукровій пудрі до свята / фото ілюстративне, Pexel

Трояндове варення надає пампухам ніжності та неповторного смаку. За бажанням ви можете замінити начинку на інше варення, шоколад, повидло, мак чи згущене молоко.

Для приготування пампухів з трояндовим варенням, за рецептом Клопотенка, вам знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 30 грамів живих дріжджів;
  • 250 мілілітрів теплого молока;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 75-100 грамів цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете);
  • 2 столові ложки горілки;
  • 4 жовтки;
  • 1 яйце;
  • 10 грамів ванільного цукру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 250 грамів варення з троянд;
  • 1 дрібка солі;
  • 500 мілілітрів олії (для обсмаження);
  • цукрова пудра.

Приготування

Щоб замісити тісто, спершу у велику миску налийте теплого молока і додайте цукор та перемішайте аби він розчинився. Додайте до суміші живі дріжджі. Щоб вони краще розчинились в молоці, спробуйте покришити їх руками. В миску додайте також 2 столові ложки борошна та перемішайте. Залиште опару в теплому місці аби дріжджі активізувались. 

Візьміть іншу миску та розітріть вершкове масло з дрібкою солі та цукром так, щоб утворилась біла маса. Відділіть жовтки від білків, останні вже не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, щоразу перемішуючи суміш аби цукор гарно розчинився. Далі додайте одне ціле яйце та перемішайте все ще раз до однорідності. До опари додайте борошно та яєчну суміш. Всипте також ванільний цукор, налийте горілку та додайте цедру апельсина для цитрусового аромату. Замісіть тісто та залиште його для підйому на годину. Воно має збільшитись у 2 рази.

Коли тісто підійшло, обімніть його. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто товщиною в 1 сантиметр, але не занадто тонке, щоб пампухи вийшли пухкими в майбутньому. За допомогою чашки чи склянки сформуйте кружечки з тіста. На половину кружечків накладіть по 1 чайній ложці варення з троянд. Накрийте основи з начинкою іншими кружечками та обережно заліпіть краї пальцями. Залиште пампухи під рушником доки вони не збільшаться в два рази. 

Нагрійте олію на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Посмажте пампухи до золотавого відтінку, приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно переверніть пампухи шумівкою чи виделкою та обсмажте ще хвилину. Готові пампухи викладіть на паперовий рушник. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 21 Червня 2025
Персик / фото Євген Клопотенко

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить смаком, а й приносить користь організму, адже він багатий на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти.

Детальніше про те, яку користь мають персики для організму й що з них можна приготувати — у матеріалі Бахмут IN.UA.

Персик: користь для організму

Персик — один із літніх фруктів, який варто регулярно споживати. У його складі є значна кількість калію та фосфору, які сприяють зміцненню опорно-рухового апарату. А магній, присутній у плоді, допомагає нормалізувати артеріальний тиск і підтримує здорове функціонування судин. Регулярне вживання персиків також сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Цей фрукт позитивно впливає й на стан шкіри — передусім завдяки вмісту каротину. Цей мікроелемент надає шкірі свіжого вигляду, природного рум’янцю та підвищує її стійкість до шкідливих чинників зовнішнього середовища. А косметичні засоби, виготовлені на основі персикових кісточок, роблять шкіру м’якою та пружною.

У персиках міститься два типи клітковини, що позитивно впливають на травну систему. Розчинна клітковина живить корисні бактерії в кишківнику. Згодом ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (ацетат, пропіонат та бутират), які живлять клітини кишківника та забезпечують нормальне функціонування системи травлення.

Що приготувати з персиків: тарт із персиками і чебрецем

Тарт із персиками і чебрецем / фото Євген Клопотенко

Тарт із персиками і чебрецем — це вишукана літня випічка, що поєднує солодку соковитість фруктів із легкими пряними нотками свіжого чебрецю. Такий десерт не лише тішить смакові рецептори, а й дивує незвичайним ароматним акцентом. Він — ідеальний варіант для сезонного чаювання на терасі.

Для приготування цієї страви за рецептом відомого українського шефа Євгена Клопотенка знадобляться кілька інгредієнтів.

Інгредієнти для тіста:

  • 200–220 грамів борошна;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки йогурту;
  • 1 чайна ложка ванільного цукру;
  • дрібка солі.

Для начинки:

  • 4–5 персиків;
  • 2–3 гілочки чебрецю;
  • 50 грамів мигдалю;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1–2 столові ложки кукурудзяного крохмалю;
  • 1 яєчний жовток (для змащування тіста перед запіканням);
  • 1 лимон (сік і цедра — за бажанням).

Почніть із приготування класичного пісочного тіста бризе. Для цього поєднайте борошно з холодним вершковим маслом. Потім додайте цукор, сіль і ванільний цукор. Перетріть усе до стану маслянистої крихти. Введіть йогурт і швидко замісіть тісто. Сформуйте з нього кулю, загорніть у плівку та приберіть у холодильник на 30 хвилин.

Поки тісто охолоджується, підготуйте начинку. Помийте персики, обсушіть паперовим рушником і наріжте їх рівними скибками. Складіть у миску, додайте цукор і крохмаль, обережно перемішайте. За бажанням можна додати трохи лимонної цедри для аромату.

Охолоджене тісто розкачайте між двома аркушами пергаменту до товщини приблизно 3 мм. Зніміть верхній аркуш, викладіть на тісто начинку, відступивши 3 см від краю. Краї загорніть до середини, формуючи відкритий край тарту.

Збийте жовток і змастіть ним краї тіста. Випікайте тарт у розігрітій до 200°C духовці протягом 20–25 хвилин — до золотистої скоринки.

Подавайте тарт теплим, прикрасивши його подрібненим мигдалем і листочками чебрецю.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 8 Червня 2025
Охоронці смертельної гри / скриншот

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші світи й хоча б на кілька годин утекти від буденності. У червні 2025 року стримінгові сервіси та великі студії підготували справді гарячі серіали. Серед найочікуваніших — новий сезон мегапопулярного хіта “Гра в кальмара”, який обіцяє ще більше інтриги, психологічної напруги та драматичних поворотів, а також серіал від Marvel “Залізне серце” — новий виток супергеройського всесвіту, що представить глядачам нову героїню в броні, здатну змінити правила гри.

Детальніше про найкращі серіальні новинки червня 2025 року — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Найцікавіші серіали червня 2025 року

Червень 2025 року обіцяє бути щедрим на серіальні прем’єри, які вразять навіть найвибагливішого глядача. Серед найочікуваніших — фінальний сезон культового трилера “Гра в кальмара”, який вийде на Netflix 27 червня, та новинка від Marvel — серіал “Залізне серце”, прем’єра якого запланована на Disney+ 24 червня. Крім цих гучних прем’єр, на глядачів чекають й інші яскраві новинки, які зададуть тон усьому літньому сезону.

“Гра в кальмара” / Squid Game

Організатор “Гри в Кальмара” / фото Netflix

Вже 27 червня 2025 року виходить третій сезон серіалу, який став справжнім глобальним феноменом — “Гра в кальмара”. Він завершить оригінальну історію та стане фіналом шляху Гі Хуна, який повертається до гри з метою помсти ведучому жорстокого шоу на ім’я Фронтмен.

Невдале повстання, смерть друга і таємна зрада. Третій, завершальний сезон найпопулярнішого серіалу Netflix починається після кривавої розв’язки другого сезону. У ньому Гі Хун, відомий як Гравець 456, переживає найгірший період свого життя“, — йдеться в тизері Netflix.

Очікується, що новий сезон поставить героїв перед вибором, де кожне рішення — на межі відчаю та ризику для життя.

“Залізне серце” / Ironheart

Рірі Вільямс / скриншот

Серіали не обмежуються лише Netflix, адже вже 24 червня вийде супергеройський пригодницький екшн від Marvel під назвою “Залізне серце”. Цей проєкт завершить П’яту фазу кіновсесвіту Marvel.

Сюжет розповідає про студентку Массачусетського технологічного інституту Рірі Вільямс, яка повертається до рідного Чикаго після подій фільму “Чорна пантера: Ваканда назавжди” та стикається із загадковим Паркером Роббінсом. Усвідомивши загрозу, дівчина створює високотехнологічну броню, яка може позмагатися з винаходами самого Тоні Старка.

“Ми були брехунами” / We Were Liars

“Ми були брехунами” — це екранізація бестселера для підлітків від Е. Локхарт / фото Prime Video

Одна з найочікуваніших екранізацій літа — серіал “Ми були брехунами”, заснований на однойменному бестселері для підлітків від Е. Локхарт. Книга здобула престижні нагороди й була визнана одним із найкращих творів для молоді за версією American Library Association у 2015 році.

Події серіалу розгортаються на вигаданому острові Бічвуд біля узбережжя Массачусетсу. У центрі сюжету — 17-річна Кейді Сінклер із заможної родини, яка щоліта відпочиває на приватному острові. Після трагічної аварії дівчина втрачає памʼять, але через два роки до неї починають повертатися спогади, що відкривають нові, шокуючі обставини події.

Прем’єра — 18 червня на Prime Video.

“Уцілілі” / The Survivors

Героям доведеться розгадати таємниці міста Евелін-Бей / фото Netflix

Нова кримінальна драма “Уцілілі” від Netflix з’явиться на екранах уже 6 червня. Серіал знятий за мотивами роману Джейн Гарпер, який вийшов у 2020 році.

У центрі історії — Кіран Елліотт, життя якого назавжди змінилося після жахливого шторму в рідному містечку Евелін-Бей. Повернувшись туди через 15 років із родиною, він потрапляє в епіцентр розслідування вбивства молодої жінки. Ця подія змушує мешканців згадати давно приховані таємниці.

“Король гольфу” / Stick

Герої серіалу “Королі Гольфу” / фото Apple+

Серед найцікавіших прем’єр червня — комедійний серіал від Apple TV+ “Король гольфу”.

Його головний герой — Прайс Кейхілл, колишній зірковий гольфіст, чия кар’єра обірвалася після нервового зриву просто на полі. Втративши надію на повернення до великого спорту, він вирішує допомогти молодій зірці Санті реалізувати свій потенціал. Так Прайс намагається знайти новий сенс у житті — і водночас шанс на другий старт.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить […]

10:00, 21.06.2025 Скопіч Дмитро

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші […]

12:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Місце для відпочинку в Києві: чому варто сходити на ВДНГ у червні 2025 року

ВДНГ — не просто зелена зона в Києві, а справжній центр міського життя, де впродовж усього року відбуваються десятки фестивалів, виставок і розважальних подій. Нині […]

11:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, […]

15:15, 13.05.2025 Скопіч Дмитро

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним […]

12:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро