Бахмутянин Дмитро Додін загинув після прильоту ракети в дім — Бахмутський Меморіал

Семаковська Тетяна 17:54, 29 Серпня 2023

Катерина Додіна разом чоловіком Дмитром та донечкою Софією жила в Бахмуті. До повномасштабного вторгнення сім’я будувала безліч планів на життя. Дмитро хотів відкрити власний магазин, але 15 серпня 2022 року на 41 році його життя обірвалося.

Історією Дмитра Додіна поділилася з редакцією «Бахмут. IN. UA» його дружина пані Катерина.

Дмитро Додін був цивільним мешканцем Бахмута, не байдужий до інших, він любив життя, допомагав друзям, мав багато знайомих. Дмитро загинув 15 серпня від отриманих осколкових поранень й від опіків. Російська ракета поцілила в дім.

Дмитро Додін

Дмитро Додін біля моря. Фото: архів родини Додіних

«Це все відбулося вночі, близько другої години. Від зривної хвилі винесло всі вікна, чоловік зміг вибратися з дому зі всіма пораненнями та опіками, він лежав на землі, до нього підійшов тато, він намагався допомогти. Діма хотів щось сказати, підняти руки, але в нього було поранення, не зрозуміло було, що він говорить. Тато намагався надати йому першу допомогу, але він загинув у нього на руках. Ми дізналися про це телефоном», — розповідає дружина загиблого.

Через сильні обстріли та пожежі на місце загибелі Дмитра не могла дістатися ні поліція, ні пожежники. Родину попросили сфотографувати тіло загиблого та будинок й передати дані поліції. Бахмутянина Дмитра Додіна поховали у дворі дому, бо через сильні обстріли ховати Дмитра на цвинтарі не було можливості.

Дмитро займався вантажними перевезеннями, любов футбол. Чоловік був активний, веселий та життєрадісний. Планів на життя було дуже багато, поки його життя не обірвалося таким жахливим способом, розповідає дружина загиблого.

Планів на життя було дуже багато, поки його життя не обірвалося таким жахливим способом, розповідає дружина загиблого.

Дмитро Додін

Дмитро Додін. Фото: архів родини Додіних

Дмитро й Катерина познайомилися у 2008 році, сім’я прожила разом щасливі 14 років. У 2011 році в сім’ї з’явилися довгоочікувана донечка — Софія. Разом з дружиною чоловік хотів допомогти доньці реалізуватися. З останніх нереалізованих планів — відкриття власного магазину в Бахмуті, Дмитро мріяв мати свій бізнес, каже пані Катерина.

9 листопада Катерина разом з донькою евакуювалися з міста до Дніпропетровської області, звикнути до того, що Дмитра немає родині дуже важко. В новому місті Катерина разом з донькою почуваються, як гості. Пані Катерина додає, вони з чоловіком вірили, що все закінчиться швидко, жевріла надія, що Бахмут знову стане спокійним.

«Дмитро був найкращим татом, найкращим чоловіком. Мені важко говорити про нього в минулому часі. Для нас він завжди залишиться найкращим, найяскравішим, цілеспрямованим, добрим, сильним. Діма мав багато друзів, для мене він назавжди залишиться в пам’яті, наша донька на нього схожа», — говорить дружина Дмитра.

Нагадаємо, що внаслідок російської агресії в Бахмуті станом на 10 березня 2023 року вже 765 бахмутян отримали допомогу стаціонарну або ж амбулаторну внаслідок поранень. 164 особи померло внаслідок російської агресії.

Редакція хоче вшанувати кожного: цивільного, який помер у рідному місті від російських куль, волонтера, що допомагав, та військового, який обороняв країну.

«Бахмут. IN.UA» пропонує поділитися історією загиблого та вшанувати пам’ять мирних й військових людей у спецпроєкті“Бахмутський меморіал”. Заповнити анкету за посиланням – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWyuau3hynTah926BwymJl15n8ku5B8JxIe_6-SFo0LTwC6w/viewform

Читайте також: Захищаючи Бахмут, загинув журналіст Олександр Цахнів

Фото: «Бахмут. IN. UA»

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Хто не може бути ФОП в Україні: детальне пояснення

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:00, 10 Квітня 2025
Реєстрація ФОП / фото ілюстративне, iStock

Реєстрація фізичної особи-підприємця (ФОП) є однією з популярних форм організації малого бізнесу в Україні. Процес реєстрації є досить простим та доступним для багатьох громадян. Однак українське законодавство має певні обмеження для деяких осіб, через що вони не можуть стати підприємцями.

Детальніше про те, хто не може стати ФОП в Україні — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Хто не може займатися підприємницькою діяльністю у 2025 році

Згідно з 1 пунктом статті 50 Цивільного кодексу, право на провадження підприємницької діяльності в Україні у сферах, які не заборонені законом, мають усі громадяни з повною цивільною дієздатністю. Тобто особи, які мають права та несуть за свої дії відповідальність.

Утім на деяких громадян та громадянок можуть накладати санкції у вигляді заборони на реєстрацію ФОП. Мова йде про:

  • фізичних осіб, позбавлених такої можливості за рішенням суду. Вони, у разі спроби провести реєстрацію фізичної особи-підприємця, отримають відмову від держреєстратора;
  • фізичних осіб віком до 18 років. Реєстрація особами віком від 16 до 18 років можлива лише з дозволу батьків або опікуна;
  • фізичних осіб, які мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші корисливі злочини;
  • фізичних осіб, уповноважених на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування.

Якою діяльністю не може займатися ФОП

Деякі види діяльності заборонені для підприємців. Вони також можуть бути підставою для відмови в реєстрації. Мова йде про:

  • діяльність, пов’язану з обігом наркотичних та психотропних речовин;
  • судово-медичну експертизу;
  • охорону об’єктів держвласності;
  • виробництво палива (продукції з біоетанолом);
  • банки, страхові компанії, ломбарди (крім страхових агентів та брокерів);
  • організації телебачення, радіомовлення;
  • заклади вищої та середньої освіти;
  • медзаклади;
  • сферу будівництва та експлуатації автошляхів;
  • операції з металобрухтом.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Панетоне та крафіни: які є альтернативи пасці та найкращі рецепти їх приготування

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:15, 10 Квітня 2025
Патеноне — традиційний італійський хліб для свят / фото ілюстративне, iStock

Паска — один із головних символів Великодня, що несе в собі глибокі духовні й культурні традиції. Цей ароматний хліб із родзинками, глазур’ю та особливою формою став невіддільною частиною святкового столу. Водночас у сучасному ритмі життя зростає популярність альтернатив — панетоне та крафінів.

Редакція Бахмут IN.UA пропонує дізнатися більше про панетоне та крафіни — альтернативи паскам.

Що таке панетоне: історія страви

Панетоне на святковому столі / фото ілюстративне, iStock

Панетоне — це традиційна італійська страва, солодкий святковий хліб з Мілана. Його зазвичай готують на різні християнські свята в Європі, Америці та навіть в Австралії.

Випічка має форму купола, яка відходить від циліндричної підстави та зазвичай має висоту близько 12-15 сантиметрів. Загальна вага страви — приблизно 1 кілограм.

В Італії панетоне має часто різноманітну історію, але незмінно стверджує, що його батьківщиною був Мілан. Слово панетоне походить від “panetto” — маленького короваю. Збільшувальний суфікс -one змінює значення на “великий пиріг”.

Перші згадки цієї святкової випічки можна знайти в різних літературних джерелах часів Римської імперії. Відтак стародавні римляни підсолоджувалися квашеним пирогом з медом.

Особливу популярність страва отримала на початку ХХ століття, коли міланські пекарі почали виробляти панетоне у великих кількостях для решти Італії. Трохи згодом вони почали розповсюджуватися іммігрантами з Італії по усьому світу.

Рецепт панетоне від Клопотенко

Готовий панетоне / фото ілюстративне, iStock

Хоча панетоне й дуже схожий на нашу паску, але все ж технологія приготування трохи відрізняється. Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися зі способом приготування святкової італійської випічки, яким поділився відомий український шеф Євген Клопотенко.

Для приготування знадобиться доволі велика кількість інгредієнтів.

Для опари біга (основа для тіста):

  • 100 грамів борошна;
  • 15 грамів живих дріжджів;
  • 80 мілілітрів води.

Для першого замісу:

  • 125 мілілітрів теплої води;
  • 2 жовтки;
  • 50 грамів цукру;
  • 250 грамів борошна;
  • 75 грамів вершкового масла.

Для другого замісу:

  • 200 грамів сухої журавлини;
  • 100 грамів борошна;
  • цедра з 1 апельсину;
  • 2 жовтки;
  • 50 грамів цурку;
  • 25 грамів вершкового масла + трошки для замащування форм;
  • 2 столових ложки сметани;
  • 2 столових ложки меду;
  • 1 столова ложка ванільного цукру;
  • 1 дрібка солі.

Для опари біга в мисці потрібно розвести 15 грамів дріжджів у невеликій кількості води кімнатної температури. Далі додаємо до суміші 100 грамів борошна, ретельно перемішуємо ложкою та накриваємо харчовою плівкою. Миску треба поставити до холодильника на 4 години, а краще на цілу ніч.

Коли опара підніметься, варто розпочати замішувати тісто. Вливаємо 125 мілілітрів теплої води й добре все перемішуємо, щоб маса стала однорідною.

Подальше приготування

Один з етапів приготування тіста / фото Євген Клопотенко

Далі додаємо 2 жовтки, 250 грамів борошна, 50 грамів цукру та 75 грамів розм’якшеного вершкового масла. Замішуємо усе до однорідного тіста — воно має стати гладким і м’яким.

Для другого замішування злегка підіймаємо тісто, яке вже підійшло. Додаємо, за бажанням мед, а далі всипаємо 50 грамів цукру, 2 столові ложки сметани та 1 столову ложку ванільного цукру.

Потім до тіста слід додати два жовтки, щіпку солі, 25 грамів вершкового масла та 100 борошна. Усе потрібно ретельно перемішати руками до однорідності. Далі натираємо цедру цілого апельсина та залишаємо для підйому в теплому місці на 1 годину.

Вже в готове тісто висипаємо 200 грамів сухої журавлини та рівномірно розподіляємо його в суміші.

Розподілення тіста в формі / фото Євген Клопотенко

Наступним кроком приготування стає підготовка форми. Італійці змащують її вершковим маслом, а далі наповнюють форми на 1/3. Тісто необхідно накрити рушником і залишити ще на одну годину, щоб воно добре підійшло. Тим часом слід розігріти духовку до 180 градусів за Цельсієм. Панетоне потрібно випікати приблизно 30 хвилин. Якщо використовується велика форма, час випікання варто трохи збільшити — до 40 хвилин.

Після випікання вироби слід дістати з духовки та дати їм трохи охолонути прямо у формах. Лише після цього їх можна обережно витягти, прикрашати та подавати до столу.

Крафіни: походження страви

Великодній крафін / фото ілюстративне, iStock

Крафін — це вид випічки, який поєднує в собі риси листкового круасана та мафіна. Існує думка, що перший крафін був створений у дві тисячі тринадцятому році австралійською кулінаркою Кейт Рейд у пекарні Lune Croissanterie, розташованій у Мельбурні.

За короткий проміжок часу ця оригінальна випічка здобула надзвичайну популярність у всьому світі. Її поява у світі кулінарії часто порівнюється з ефектом справжнього вибуху. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки крафін став відомим завдяки пекарні Mr. Holmes Bakehouse, де у 2014 році його було зареєстровано як торгову марку..

Також варто зауважити, що крафіни стали простою й сучасною альтернативою традиційним паскам, оскільки мають подібну витягнуту форму.

Рецепт крафіну від Клопотенко

Крафіни стали однією з альтернатив традиційним паскам / фото ілюстративне, iStock

Традиція пекти паски існувала на теренах України ще до християнства. Наразі ж вона має велику кількість альтернатив, серед яких і крафіни. Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися з рецептом саме цієї страви від шеф-кухаря Євгена Клопотенко.

Для приготування знадобиться:

  • 500-600 грамів борошна;
  • 200 мілілітрів молока 2,5% жирності;
  • 150 грамів цурку;
  • 150 грамів вершкового масла 82,5% жирності;
  • 3 яйця;
  • 100 грамів журавлини;
  • 100 грамів кураги;
  • 100 грамів родзинок;
  • 70 грамів волоських горіхів;
  • 20-25 грамів пресованих дріжджів;
  • цедра і сік одного середнього апельсина (приблизно 45-50 мілілітрів).

Спочатку необхідно приготувати опару. У глибоку миску потрібно влити 200 мілілітрів молока, підігрітого до температури не вище 40 градусів за Цельсієм. До нього варто додати пресовані дріжджі та 1 столову ложку цукру. Усі інгредієнти ретельно перемішуємо віничком, поки дріжджі повністю не розчиняться. Після цього суміш слід залишити у теплому місці на 20 хвилин.

Поки тісто проходить процес підготовки, варто подбати про інші інгредієнти. Відтак апельсин необхідно ретельно вимити, після чого зняти з нього цедру за допомогою дрібної тертки, уникаючи білої частини шкірки, оскільки вона має гіркуватий присмак. Після цього з апельсина слід вичавити сік. Далі в опару поступово варто додавати просіяне борошно, щоразу ретельно перемішуючи масу, щоб уникнути грудочок і досягти рівномірної консистенції.

В окремій мисці вбиваємо 3 яйця та додаємо цукор, який залишився. Збиваємо суміш блендером із вінчиком або міксером. Після цього в опару вливаємо апельсиновий сік, а після додаємо яєчну суміш із цукром та цедру.

Яєчна суміш для приготування тіста / фото Євгена Клопотенко

Спочатку інгредієнти необхідно ретельно перемішати за допомогою силіконової лопатки. Потім на робочій поверхні слід замісити тісто руками, поки воно не стане таким, що не прилипає до пальців. Саме місце варто присипати борошном.

Після цього тісто потрібно перекласти в велику глибоку миску, накрити рушником і залишити в теплій кімнаті на 1 годину, щоб воно добре піднялося. Тим часом варто дістати вершкове масло з холодильника, щоб воно стало м’яким.

Подрібнюємо 70 грамів волоських горіхів ножем. Промиваємо та нарізаємо курагу невеличкими шматочками, а родзинки з журавлиною промиваємо проточною водою в друшляку, після чого сушимо на паперовому рушниці.

Подальше приготування

Підняте тісто необхідно обережно підняти руками, після чого розкочуємо в прямокутний пласт завтовшки близько пів сантиметра. Рівномірно змащуємо поверхню розм’якшеним маслом. Для начинки змішують вже підготовлені горіхи з курагою, родзинками та журавлиною. Цю суміш потрібно рівномірно розподілити по всій поверхні тіста, залишаючи по 4 сантиметри від країв.

Рулет — один з етапів приготування крафінів / фото Євген Клопотенко

Далі тісто потрібно закрутити в рулет та закріпити його, щоб тісто закріпилося. Потім беремо гострий ніж та розрізаємо рулет навпіл. Кожну смужку тіста з сухофруктами закручуємо в рулет, який нагадуватиме равлика.

“Равлик” з тіста у формі / фото Євген Клопотенко

Наступним кроком є розігрівання духовки. Її температура повинна досягати 180 градусів за Цельсієм. Для випічки потрібно взяти дві розбірні форми діаметром 14-15 сантиметрів і висотою 11 сантиметрів. Дно кожної форми слід застелити пергаментом і добре змастити вершковим маслом. Потім викладаємо тісто у форми, при цьому роблячи все таким чином, щоб воно мало займати близько двох третин висоти форми.

Ставимо форми в тепле місце без протягів на пів години, щоб тісто добре піднялося. Після цього випікаємо форми з тістом протягом 40-45 хвилин в режимі верхнього та нижнього обігріву. Поверхня випічки має стати золотисто-коричневою.

Після того, як крафіни будуть вийняті з духовки, потрібно залишити їх охолоджуватися за кімнатної температури.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Хто не може бути ФОП в Україні: детальне пояснення

Реєстрація фізичної особи-підприємця (ФОП) є однією з популярних форм організації малого бізнесу в Україні. Процес реєстрації є досить простим та доступним для багатьох громадян. Однак […]

16:00, 10.04.2025 Скопіч Дмитро

Панетоне та крафіни: які є альтернативи пасці та найкращі рецепти їх приготування

Паска — один із головних символів Великодня, що несе в собі глибокі духовні й культурні традиції. Цей ароматний хліб із родзинками, глазур’ю та особливою формою […]

15:15, 10.04.2025 Скопіч Дмитро
рада впо

Що планує Рада ВПО при Бахмутській МВА у 2025 році: перелік запланованих заходів

З 2023 року при Бахмутській МВА працює Рада ВПО. Це консультативно-дорадчий орган, який об’єднує між собою переселенців з активною громадською позицією та представників місцевої влади. […]

спілкування

Збираємо тепле коло для спілкування бахмутян: анонс онлайн-зустрічі

Редакція анонсує проведення онлайн-зустріч для бахмутян. Разом з вами ми хочемо зібрати тепле коло для спілкування, обміну думками і новинами. Зустрітися запрошуємо у вівторок, 15 […]

Без нерухомості та оренди: що декларує заступник начальника Бахмутської МВА Сергій Родін

У єдиному державному реєстрі декларацій аналізуємо, що задекларував заступник начальника Бахмутської МВА Сергій Родін. Матеріал про те, що декларує сам начальник Бахмутської військової адміністрації Олексій […]

13:00, 10.04.2025 Носуля Марина