Бахмутський воїн разом із підрозділом збирає на машину: як допомогти

Семаковська Тетяна 14:01, 7 Квітня 2023

ЗСУ бригада під БахмутомБахмутянин Олег Дідик зараз служить в складі ЗСУ. В травні він разом із підрозділом буде виходити на бойові завдання, однак воїнам не вистачає важливого атрибуту — машини. Всіх небайдужих закликають долучитися до збору, адже автомобіль дуже потрібний захисникам.

Донат на ЗСУ

Допомогти Олегу й пришвидшити Перемогу за посиланням:

https://send.monobank.ua/jar/6tb8MyiVFv?fbclid=IwAR162HP5MAad81ZKK6gwIyJQ7cUZNWzktEquCJuz_thRiBC8KBfA_EpTEgM

Сума збору: 200 тисяч гривень

Станом на 7 квітня зібрано: 47 тисяч гривень

Крім цього, військовим потрібний Bandera Power 225 S — це спеціальний блок багатоканальної швидкої зарядки та автономного освітлення (можливість зарядки від сонячної батареї). Його орієнтовна вартість — від 40 до 50 тисяч гривень, тож якщо коштів назбирають більше, це закриє одразу дві важливі потреби.

Бахмутський воїн та волонтер

300499046 5381029491976151 1941328347051604674 n 823ba

Пані Марина з прапором України. Фото: Фейсбук

Олегу Дідику 19 років, рішення захищати Україну він прийняв ще коли, йому було 18, каже вчителька Марина Жванія, яка добре знає Олега та постійно підтримує з ним зв’язок.

«Олег любить історію, на уроках пригадую, він завжди міг щось влучно сказати цікаве. Брав участь у всіх патріотичних заходах. Коли в школі якісь суперечки були — то завжди був на боці правди. Олег добрий та чуйний, а ще в нього золоті роки, так про нього відгукувався й учитель праці», — розповідає пані Марина.

Після школи Олег вступив в Інститут, хлопець цікавився туризмом. Коли почалася повномасштабна війна юнак почав волонтерити, хотів допомогати й вже почав думати про вступ до лав ЗСУ. Згодом зробив важливий для себе вибір й зараз набирається військового досвіду. Однокласники Олега про його шлях дізналися з соцмереж, всі пишаються його вибором.

Підтримує Олега й бахмутський вчитель історії з позивним «Завуч», наголошує, що в Олега вже є успіхи у військовій справі.

DSC7549 1 scaled 1000x1000 f2a4f

Bandera Power 225 S. Фото: з відкритих джерел

Олегу Дідику та його побратимам потрібно назбирати 200 тисяч гривень на машину, наразі вже зібрано 47 тисяч. Долучитися до збору може кожен, адже кожна сума важлива. Сам же Олег зазначає, що зараз він опановує військову справу, й разом з підрозділом має мету — зібрати кошти на автомобіль. 

Фото: Олег Дідик на запит редакції

Читайте також: Відсидів 10 днів: спогади про Майдан бахмутянина Андрія Лози

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Тисяча доларів за підписку та лайки у TikTok: підводні камені Інтернет-вакансій

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 11:00, 6 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

За понад два роки повномасштабної війни матеріальне становище українців погіршилося. Цим намагаються скористатися аферисти, які сподіваються на довірливість людей. Команда “Бахмут IN.UA” підготувала список шахрайських схем аби наочно показати як дурять людей, а також пояснити як не попастися на обман

Робота у міжнародній компанії онлайн

Ця схема — не нова, але й досі ефективна. Абоненту приходить RCS-повідомлення (аналог SMS) з українського номера із привабливою пропозицією: робота із дистанційним працевлаштуванням на імениту фірму (Ebay, Amazon тощо). Звісно ж, за обіцянкою з повідомлення робота не займатиме багато часу, а грошей робітник отримуватиме багато. Для того, аби дізнатися подробиці, пропонується перейти для подальшого спілкування у месенджер WhatsApp – вже на іноземному номері.

В особистому спілкуванні менеджер пояснює, що: так, дійсно, робота є і вона високооплачувана та не потребує багатьох зусиль. Аби її отримати, потенційному працівнику треба заплатити гроші — за доступ до сайту із клієнтською базою.

Колаж Бахмут.IN.UA

Як уникнути цієї схеми:

  • не переказуйте грошей за роботу в інтернеті. Частіше за все такі “вакансії” пропонують шахраї;
  • будьте уважними до легких заробітків. Тут працює проста логіка: жоден роботодавець не буде платити великі кошти за пару годин роботи на день;
  • поцікавтеся, звідки вашу кандидатуру взяв менеджер. Нечіткі та “розмазані” відповіді — майже 100% гарантія того, що із вами спілкується злодій.

Гроші за підписку на Телеграм-канал

1 тисяча доларів (понад 39 тисяч гривень) обіцяють за просту підписку вами на Telegram канал. Подібні дописи публікуються із приблизно наступним текстом: “В Україні повно вакансій, де навіть новачкам платять від $1000, а більшість населення досі працює за копійки, думаючи, що без досвіду роботу не знайти, треба гарне резюме та вища освіта. Підписуйтесь, та отримуйте гарні гроші, навіть якщо нічого не вмієте”.

Колаж Бахмут.IN.UA

Мета цієї схеми полягає у тому, щоб перелити трафік з одного великого каналу на інший, який має меншу кількість підписників. Після адміністратори каналів перепродають їх іншим людям, часто перейменовуючи їх та повністю змінюючи тематику акаунта. До прикладу, якщо ви за подібним посиланням підписалися на паблік зі схемами з в’язання гачком, не дивуйтеся, якщо через деякий час він перетвориться на акаунт онлайн-казино.

Звісно, немає ніяких гарантій того, що вам дійсно заплатять (тим паче аж тисячу доларів). Натомість ви можете просто стати черговим підписником недобросовісного Telegram каналу, який зароблятиме на рекламі.

Заробіток у TikTok

Популярність цієї соцмережі бачать шахраї, тому вигадали схему “заробітку” у ній. Шукачу роботи пропонують оплату за… лайки під відео або за відгуки на ресторани й готелі в Google Maps. Пропозиції цієї “роботи” приходять в особисті повідомлення месенджерів, найчастіше — WhatsApp.

Вартість одного лайку або відгуку — від 30 гривень. Таким чином, людині за день обіцяють платити 600-1 500 гривень. За першу виконану роботу навіть дійсно платять, але це лише гачок для подальшого виманювання грошей. Заступниця голови ПриватБанку з питань керування ризиками Лариса Чернишова розповіла виданню Forbes, у чому полягає схема:

“Після кількох вдалих транзакцій шахраї пропонують переказати їм від декількох сотень до десятків тисяч гривень, які обіцяють повернути швидко та з відсотками. «Коли користувач зробив переказ, шахраї припиняють спілкуватись із жертвою та блокують її в месенджерах”.

Проходження платних курсів/внесення страхового внеску

Роботодавець після проведення співбесіди може повідомити вам про те, що ви підходите на посаду, втім маєте недостатню кількість досвіду. Він може запропонувати пройти додаткові курси підвищення кваліфікації. Навчання, звісно ж, є платним.

Також у цієї схеми існує інша варіація: так званий страховий внесок. Цей варіант більше стосується працевлаштування віддалено. Роботодавець повідомляє, що вас беруть на роботу, видаючи корпоративний ноутбук, за який треба внести круглу суму як страховий внесок.

Практична порада: не переказуйте гроші “роботодавцям”, адже це давно відома схема шахраїв. Це вам повинні платити гроші за роботу, а не навпаки.

Робота у “шлюбних агенціях”

Зазвичай у таких вакансіях вказаний рівень зарплати — від 16 до 60 тисяч гривень. Людині пропонують різні умови роботи: перекладача, менеджера зі спілкування із клієнтами тощо. Обіцяють щотижневу зарплату у доларах.

За цією пропозицією ховається стара як світ шахрайська схема із виманювання грошей з іноземців, які хочуть познайомитися із дівчатами. Звісно, ви можете погодитися на цю вакансію — це вже питання вашої совісті. Але чи хочете ви бути причетними до незаконних дій? І, якщо ви працюєте на шахраїв, то де гарантія того, що вони не “кинуть” вас?

Як не потрапити на шахраїв під час пошуку роботи?

  • майте критичне мислення. Якщо вакансія або рекрутер викликає у вас сумніви — не бійтеся ставити додаткові питання;
  • пошукайте в Інтернеті інформацію про компанію. Існують сайти, де користувачі мережі залишають відгуки про місця робіт. Наприклад, “Правда працівників”. Завдяки цим сервісам ви зможете дізнатися більше;
  • не перечислюйте гроші за “працевлаштування” або за “робочу техніку”;
  • не діліться особистими, а тим паче банківськими даними із невідомими особами;
  • ставте питання. Чесний роботодавець, якому немає що приховувати, відповість на них та розкаже подробиці про вакансію.

Що робити, якщо втрапили на гачок шахрая?

Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. До цього треба зібрати інформацію, яка підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Для отримання правової допомоги ви можете звернутись у найближчий до вас місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, адресу і контактний телефон яких ви зможете дізнатися за номером Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги − 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів), або за посиланням.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як самотнім матерями отримати допомогу: інструкція

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:10, 5 Травня 2024
Допомога батькам з дітьми / фото ілюстративне

Уряд оновив правила та розміри грошової допомоги для одиноких матерів, одиноких батьків та усиновлювачів. Тепер подати заяву на отримання виплат можна не лише в органах соцзахисту, а й онлайн через портал “Дія”.

Більше про це читайте у матеріалі.

Допомога на дитину до 18 років

Допомогу від держави можуть отримати:

  • одинокі матері (які не перебувають у шлюбі);
  • одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір), або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

Скільки виплачують на дитину?

Максимальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям чи батькам у 2024 році становить:

  • для дитини до 6 років — 2 563 гривень;
  • для дитини від 6 до 18 років — 3 196 гривень;
  • для дитини від 18 до 23 років за умови навчання у виші на стаціонарі — 3 028 гривень.

Для подачі заяви онлайн потрібно заповнити форму на порталі, завантажити необхідні документи та підписати електронним підписом чи Дія.Підписом.

Для отримання виплат потрібно звернутись до органу соціального захисту або Центру надання адміністративних послуг, або уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади з необхідними документами.

Для отримання виплат необхідно надати:

  • заяву про призначення соціальної допомоги, завантажити форму заяви можна за посиланням.
  • декларацію про доходи, форма декларації доступна тут.
  • довідка про доходи у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в Державній податковій службі України, Пенсійному фонді України тощо та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення;
  • витяг із Державного реєстру актів цивільного стану про народження дитини або довідка про народження, чи документ про народження, виданий органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію рішення про усиновлення дитини (для усиновлювачів);
  • копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідка про те, що дитина не отримує пенсію або державну допомогу по втраті годувальника (в разі потреби);
  • копію довідки закладу освіти про навчання дитини за денною або дуальною формою (до випуску з освітнього закладу, але не довше, ніж по досягненню дитиною 23 років).

Читати також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Тисяча доларів за підписку та лайки у TikTok: підводні камені Інтернет-вакансій

За понад два роки повномасштабної війни матеріальне становище українців погіршилося. Цим намагаються скористатися аферисти, які сподіваються на довірливість людей. Команда “Бахмут IN.UA” підготувала список шахрайських […]

Як самотнім матерями отримати допомогу: інструкція

Уряд оновив правила та розміри грошової допомоги для одиноких матерів, одиноких батьків та усиновлювачів. Тепер подати заяву на отримання виплат можна не лише в органах […]

Свято-троїцький собор в Бахмуті

Міфічна істота в Бахмуті або як ікона врятувала місто від чуми

На місці сучасного торгівельного центру Астрон, який розташувався в Бахмуті колись знаходився Свято-Троїцький собор. Кажуть, що ним зацікавилося НКВС через міфічну істоту.

Бахмутка та Набережна

Найгарніше місто і природа: як виглядав мирний Бахмут навесні

Весною Бахмут ставав особливо мальовничим містом. Після пробудження природи його мешканці милувалися квітучими каштанами, вишнями, жасмином і тюльпанами. Будинки, вулички, парки — все в Бахмуті […]

Як ВПО отримати пенсію: покрокова інструкція від ПФУ

Внутрішньо переміщені особи, які змушені були покинути свої домівки через бойові дії на території України, можуть оформити пенсію у будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України, […]

10:00, 05.05.2024 Скопіч Дмитро