Як в Німеччині допомагають українському Бахмуту: історія волонтерки та кінопродюсерки Тетяни Чернявської

Семаковська Тетяна 12:49, 26 Січня 2023

Screenshot 389 54764Ще в 2011 році українка Тетяна Чернявська переїхала в Німеччину. Тут жінка почала будувати своє життя, але коли в 2014 році почалася війна на Сході — Тетяна вирішила шукати способи допомогти, вже згодом вона приєдналася до осередку небайдужих людей, які організували волонтерську Спілку “Серце для України”. Сьогодні волонтерка допомагає й українському Бахмуту.

Історія переїзду

296658224 5596202237058167 8824563993515330016 n fae2a

Тетяна Чернявська з гумдопомогою. Фото: Фейсбук

Тетяна Чернявська переїхала в Німеччину наприкінці 2011 року, жінка працює в сфері кіноіндустрії. Зараз українка живе поблизу Бремена, коли в 2014 році почалася війна на Донбасі — жінка намагалася знайти однодумців, щоб допомагати, але це не одразу вдалося. Згодом Тетяні все ж пощастило знайти українську спільноту, яка допомагала Україні. Це було товариство жінок “Серце для України”.

“В 2015-2016 році жінки через українських волонтерів дізнавалися про потреби дітей, які залишилися без батька або без матері і збирали такі пакуночки до Нового Року їм, подарунки передали волонтерам, які адресно доставляли пакунок”, — розповідає волонтерка.

Осередок допомоги українців в Бремені

Screenshot 388 7658b

Склад, де збирають допомогу для України. Фото: особистий архів героїні

Крім запитів діток, волонтерки також намагалися закрити потреби в медикаментах, але це були невеликі партії. Учасниці спілки вирішили офіційно зареєструвати свою організацію, згодом вони почали організовувати культурні події в Бремені на підтримку України.

“Коли в лютому розпочалася повномасштабна війна весь Бремен вийшов на центральну площу. Ми організували 27 лютого проукраїнський мітинг, нас прийшло підтримати п’ять тисяч людей, на заході виступали місцеві політики”, — згадує Тетяна Чернявська.

Через короткий час жінки знайшли великий склад і розпочали масштабну волонтерську роботу. Приміщення Спілці надали безкоштовно, гуманітарну допомогу збирали всі разом. Перша вантажівка поїхала до України 11 березня, маршрут був до села Валки — це Харківська область. Таких машин, під зав’язку забитих важливими речами, було багато.

Волонтерство зсередини

Screenshot 390 f3c42

Для діток організували свято в Бремені. Фото: особистий архів героїні

В 2018 році пані Тетяна стала заступником голови Спілки та ще більше поринула у організаційні процеси. Жінка зазначає, що в Спілці всі працюють виключно на волонтерських засадах, ніяких коштів люди за це не отримують. У всіх жінок є основна робота, однак вони щодня приходять допомагати: сортувати допомогу, грузити та втрамбовувати в машину.

Кожен виділяє стільки часу — скільки може собі дозволити. Зараз в Спілці працюють приблизно 50 осіб, це всі активні бджілки, з усмішкою каже пані Тетяна. Багато сімей прийняли в родину біженців, є волонтери, які допомагають з перекладом, є ті, хто сортують, чи підписують коробки з гумдопомогою на складі. В основному до України направляють два види допомоги: медичну та власне, гуманітарну.

Волонтери купили операційні ліжка, турнікети, ліки в промислових масштабах та індивідуальні аптечки, консерви, генератори, пелюшки для дорослих, памперси, дитяче харчування.

Читайте також: «Ми просто приїхали з України й самі себе організували»: як українки в Бухаресті створили собі робочий простір

Допомога Бахмуту

273031851 5076705409007855 2889423521197233302 n 9ac87

Мітинги на підтримку України в Німеччині. Фото: Фейсбук

Допомагати Бахмуту німецька Спілка “Серце для України” почала завдяки Дмитру Бальтюкову. Річ у тому, що в 2021 році пані Тетяна знімала в Україні фільм під назвою “Ветеран”, тому режисерка шукала ветеранів війни, брали участь й бійці Донецького фронту. З цими людьми волонтерка продовжила тримати зв’язок.

15 лютого 2022 року фільм “Ветеран” вийшов у світ, а в кінці лютого ця стрічка стала реальністю для України, пригадує продюсерка.

“Коли ми відправляли допомогу в кінці лютого, я почала питати хлопців, що й куди відправляти. Дмитро мене направив, сказав: “Ось, в Бахмуті потрібно й тоді ми спакували першу машину на Бахмут”, — розповідає волонтерка.

319215927 518852040190655 366161047241403456 n c3765Місцеві жителі придбали електрогенератор, який планують відвезти в Бахмут. Фото: Фейсбук

Німецькі медіа й російська пропаганда

В німецькому суспільстві, на жаль, досі є медіа, які лояльні до росії та часом, можливо несвідомо просувають російські наративи в німецьке суспільство. Ми запитали у волонтерки її думку стосовно цього:

“Ми теж бачимо це, і знаємо хто за цим стоїть. Скажу насамперед, що медіа у Німеччині демократичні…У нас є журналісти, які працюють в гарячих точках й показують все як є. Є звісно й інші медіа, які працюють на іншу сторону, на пропаганду”, — зазначає пані Тетяна.

Попри те, в Бремені є дуже багато людей, які допомагають та підтримують Україну. 

“Є політики, а є прості люди. Прості люди нам допомагають, купують консерви й привозять нам. Ці люди задали собі питання, на якому вони боці й вони підтримують нас. Німецькі пенсіонери інколи нам надсилають кошти зі свого дня народження, тобто, вони не купують подарунки, а жертвують ці кошти”, — розповідає волонтерка.

Гордість за українську кров

В Спілці “Серце для України” волонтерять не тільки українки, є й громадяни Німеччини, пояснює нам заступниця організації. Ща словами, пані Тетяни, одна з нових волонтерок, за національністю німка — знайшла в своїх архівах згадку про українську рідню й дуже пишається, що в ній тече українська кров.

“Вона так зраділа, коли дізналася. Розповідала нам: “В мене прабабуся з України, в мене ж теж кров українська є”. Вона нам дуже допомагає”, — з усмішкою каже пані Тетяна.

Фінансування Спілки й вступ до осередку

314966470 5906575039354217 295833960356287394 n ff124

Допомога зібрана для Бахмута. Фото: Фейсбук

Спілка фінансується коштом й пожертвами небайдужих, в основному це маленькі донати. Кошти збирають на офіційні реквізити, також самі німці на службі в храмах часто пропонують поставити скриньки для пожертв фонду. 

Крім цього, волонтери влаштовують культурні заходи на підтримку України, де також збирають кошти.

Щоб потрапити до Спілки необхідно заповнити форму та внести членський внесок — 8  євро. Новим людям в Спілці завжди раді, адже вільних рук завжди бракує, тож якщо ви опинилися в Бремені й шукаєте спосіб допомогти Україні — заповніть форму за посиланням.

Зазначимо, що допомогти можна різними способами: організувати дозвілля для українських дітей в Бремені, взяти участь в мітингу або ж допомогти із сортуванням речей. У Спілці “Серце з Україною” чекають небайдужих й готових допомогти.

Якщо ви хочете допомогти коштами Спілці – надаємо реквізити:

Код: 29050101
Рахунок: № 81492795
IBAN DE08 2905 0101 0081 4927 95
Призначення: Допомога Україні
Контакт: [email protected]

Фото: особистий архів героїні

Читайте також: Як організувати виробництво окопних свічок на домашній кухні: історія небайдужої бахмутянки

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Війська рф захопили селище Покровського району: карта

Семаковська Тетяна 10:25, 1 Травня 2024
Російські війська окупували селище Керамік / фото Deep State

Окупаційна армія рф захопила селище Керамік, що належить до Очеретинської селищної громади, Покровського району. Про успіхи ворога повідомляли ще вчора, але сьогодні стало відомо, що росіяни закріпились у Кераміку.

Про це повідомляє ресурс Deep State.

Просування російських військ

Аналітики зазначають, що Сили Оборони відновили позиції східніше Ямполівки. Вчора, 30 квітня, було зафіксоване просування росіян у Кераміку та на східних околицях Красногорівки. 1 травня сталося відомо, що ворог захопив Керамік та Новокалинове, а також просунувся біля Новоолександрівки та в Урожайному.

За даними Генштабу, на Бахмутському напрямку за минулу добу наші війська відбили 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Спірне, Новий, Кліщіївка, Андріївка, та Часів Яр Донецької області.

Військовий бригади “Айдар” пише, що концентрація росіян на Бахмутському напрямку величезна, ворог накопичується.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росія готує наступ на Торецьк, щоб швидше захопити Часів Яр — звіт ISW

Семаковська Тетяна 09:40, 1 Травня 2024
Танк / фото Генштаб ЗСУ

Російська окупаційна армія сповільнила просування на Авдіївському напрямку та почала готувати резерви. Ймовірно, це може бути початком наступу на Торецьк.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Бахмутський напрямок

За даними ISW, за минулу добу в районі Авдіївки вперше за кілька днів окупаційна армія не здійснила жодних підтверджених наступальних дій. В той самий час, на Бахмутському напрямку почалася її активізація коло Часів Яру. На цьому напрямку, російські війська здійснили більше атак за минулу добу, ніж біля Авдіївки.

В ISW зауважують, що звіту за один день недостатньо, щоб встановити певну закономірність дій росії на фронті. Однак, вони можуть свідчити про те, що сповільнення темпів наступальних дій на Авдіївському напрямку для поповнення резервів. Ймовірно, після цього окупанти можуть піти на північ від Авдіївки в напрямку Торецька, щоб доповнити російські наступальні операції поблизу Часового Яру.

Важливість Часів Яру

За словами заступника командира батальйону 5-ї штурмової бригади ЗСУ Михайла Онуфера, Часів Яр — це висота, яку можна використовувати для ведення артилерійського вогню. Якщо це місто буде захоплено росіянами, то ЗСУ доведеться відтягнути свої вогневі засоби.

Крім того, захоплення Часів Яру дозволить окупантами створити плацдарм для наступу на  Костянтинівку та інші міста краматорської агломерації, як, наприклад, Слов’янськ.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Окупація Керамік

Війська рф захопили селище Покровського району: карта

Окупаційна армія рф захопила селище Керамік, що належить до Очеретинської селищної громади, Покровського району. Про успіхи ворога повідомляли ще вчора, але сьогодні стало відомо, що […]

Росія готує наступ на Торецьк, щоб швидше захопити Часів Яр — звіт ISW

Російська окупаційна армія сповільнила просування на Авдіївському напрямку та почала готувати резерви. Ймовірно, це може бути початком наступу на Торецьк. Про це йдеться у звіті […]

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 796

Бахмут вже понад рік тримає оборону. Українські військові захищають околиці міста від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення […]

Благодійники обіцяють купити будинок для 98-річної бабусі з Очеретиного

Благодійники з “Монобанку” обіцяли купити будинок для 98-річної Лідії Степанівни з селища Очеретине, що пережила небезпечний перехід пішки через активну зону бойових дій. Про це […]

17:00, 30.04.2024 Скопіч Дмитро
309028367 501123412022757 4538260241927021809 n 3ccfb

Історичні перемоги: як путін може повторити долю хана Кончака

Битва на річці Хорол — одна з найважливіших подій русько-половецькі війни XI-XIII віків, яка вплинула на загальний перебіг бойових дій. Вона також стала критичною для […]