Кутя з пшениці, булгуру та з лаймом: 5 найкращих рецептів куті від Євгена Клопотенка

Валентина Нетребич 11:00, 1 Грудня 2024
Традиційна кутя / фото Вікіпедія

Кутя — традиційно невід’ємна обрядова страва різдявного столу, яку готують щороку в новорічні свята. Її роблять з відвареної крупи з додаванням меду, маку та горіхів.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про п’ять найсмачніших рецептів куті, які варто приготувати на Різдво у 2024 році.

Які традиції пов’язані з кутею?

Різдво — це сімейне свято, що має свої традиції та обряди, які наші предки виконували для кращого врожаю або добробуту в домі. Святвечір 2024, який святкується 24 грудня за новим календарем, вважається першим днем в році, коли на стіл подають кутю. Цю страву традиційно подають в глиняному горщику (його називають макітра) чи тарілці. Саме кутю має скуштувати кожен член родини, як першу страву, а вже потім їсти інші страви на різдвяній вечері.

Тридиційно саме кутю потрібно спробувати першою / фото Вікіпедія

Вважалося, що аби в хаті був добробут і хороший врожай голова сім’ї повинен був зачерпнути трохи куті і віднести на мороз, вимовити чарівні слова, а потім понести це до хліву чи на пасіку. За старими обрядами кутю на стіл та покуття повинен був подавати наймолодший хлопчик у сім’ї.

Рецепт традиційної куті

Рецепт тридиційної куті вимагає точності в пропорціях. Одним з них поділився Євгеній Клопотенко, український шеф-кухар.

Обрядова кутя має готуватись з пшениці, оскільки саме ця культура символізувала багатство та достаток впродовж всієї історії України. Додавання меду в кутю свідчило про безтурботне і солодке життя впродовж усього року. 

Для традиційного рецепту знадобляться:

  • 350 грамів пшениці;
  • 1,4 літри води;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 50 грамів родзинок;
  • 50 грамів запареного маку;
  • 1 чайну ложку лимонної цедри;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • мед до смаку.

Приготування розпочинаємо з промивання зерен пшениці аби позбутись усього непотрібного, але якщо ви купили в магазині готову крупу для куті, то її не обов’язково мити. Беремо 350 грамів пшениці і заливаємо водою. Після закипання варимо ще протягом 30 хвилин.

Для приготування маку необхідно залити його окропом на 15 хвилин, для того щоб він розпарився. Готовий мак необхідно перетерти: скористайтесь ступою, макітрою чи кавомолкою, також можна використати м’ясорубку чи блендер, якщо у вас є необхідна насадка. 

До пшеничної каші додають горіхи, мед, родзинки / фото Вікіпедія

Далі необхідно подрібнити горіх – це можна зробити за допомогою поліетиленового пакету та скалки. Блендер краще не використовувати, оскільки можна ненароком перетворити горіхи в борошно. В деяких рецептах горіхи не подрібнюють.

У велику миску викладіть всі інгредієнти: пшеницю, мак, горіхи та додайте родзинок і меду. Для кислинки у страву можна покласти цедру лимону або вичавити трохи лимонного соку. Все перемішайте та додайте теплої води, за бажанням воду можна замінити на узвар. 

Кутя з перловки з журавлиною

Журавлина — це невелика червона ягода, що має кислуватий смак. В ній міститься багато вітамінів та біологічно активних рослинних сполук і антиоксидантів, що покращують стан організму та запобігають деяким хворобам.

Ягоди журавлини доповнюють смак куті / фото ілюстративне, Pexel

Для куті із журавлини, за рецептом Клопотенка, знадобиться:

  • 300 грамів перлової крупи;
  • 100 грамів сушеної журавлини;
  • 50 грамів маку;
  • 100 грамів родзинок;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 2 столової ложки меду;
  • сік половини лимона;
  • узвар для подачі.

Для приготування цієї куті спершу необхідно промити зерна перловки. Далі перлову крупу можна приготувати двома способами, швидким та довгим:

  • 300 грамів каші необхідно залити 1-1½ літрами холодної води, накрити кришкою і залишити на ніч набухати при кімнатній температурі;
  • 300 грамів каші варити впродовж 40 хвилин після закипання.

Для того щоб приготувати мак необхідно для початку його промити. Потім додайте окріп, щоб вода покривала мак на 2-3 сантиметри. Для того щоб мак розбух, цього потрібно на 30 хвилин залишити його і накрити кришкою. Після цього треба прибрати зайву вологу, тому процідіть мак, а потім перебийте його в блендері чи перетріть за допомогою макогону.

Для приготування волоських горіхів треба підсушити їх впродовж 10 хвилин у розігрітій до 150 градусів духовці, згодом наріжте їх на велики шматочки.

Візьміть глибоку миску, змішайте у ній мак, перлову кашу, горіхи, родзинки та журавлину. Додайте мед та, за бажанням, сік половини лимона. Ще раз все перемішайте і залиште настоюватись на 30 хвилин. Також на цьому етапі можна додати узвар, для яскравого аромату і смаку. 

Кутя з булгура з лаймом

До куті додають цитрусові / фото ілюстративне, Pixabay

Кутя з булгуру з лаймом має оригінальний смак. За рецептом Клопотенка вона вийде у кожного. Булгур насичений корисними вітамінами та мікроелементами, а у поєднанні з лаймом створює незвичний свіжий смак, який не залишить байдужими навіть гурманів.

Для куті з булгуром з лаймом знадобиться:

  • 250-300 грамів булгуру;
  • 50 грамів журавлини (сушеної);
  • 1 лайм (потрібен сік);
  • 50 грамів маку;
  • 30 грамів родзинок;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 1 столова ложка меду.

Для приготування куті необхідно відварити булгур до готовності, в середньому це приблизно 15 хвилин. Беремо друшляк і промиваємо крупу холодною водою і даємо їй повністю стекти. Для того щоб мак набряк, його треба залити окропом на 30 хвилин і процідити згодом через сито. Для куті мак перетираємо в ступі чи в макітрі, чи в чаші блендера. 

Беремо невелику миску, додаємо в неї всі необхідні інгредієнти, перемішуємо та заправляємо соком лайма та медом. Залишаємо настоюватись мінімум на 30 хвилин.

Рисова кутя

Рис містить поживні речовини та мінерали, що необхідні нашому організму. А також у рисі зовсім немає холестерину, тому його вважають дієтичною крупою.

Для рисової куті, за вказаним рецептом, знадобиться:

  • 300 грамів довгозернистого пропареного рису;
  • 50 грамів чорносливу;
  • 50 грамів горіхів;
  • 2 столової ложки меду;
  • 3 столової ложки маку.

Щоб приготувати кутю візьміть довгозернистий пропарений рис, оскільки саме він буде розсипчастим після приготування. Чистою водою промийте зерна та висипте в сотейник. Залийте водою так, щоб на 1 частину рису було 2 частини води. Варіть крупу впродовж 5 хвилин після закипання, а потім зніміть з вогню, накрийте кришкою і дайте постояти рису разом з водою впродовж 15 хвилин. Таким чином рис розпариться.

Візьміть мак і всипте в невелику кастрюлю та залийте окропом. Залишіть на 10 хвилин аби мак набряк, а потім процидіть його крізь дрібне сито, що зайва рідина стекла. Зверніть увагу, що в цьому рецепті мак не перемелюємо.

Для наступного етапу нам потрібний чорнослив. Промийте його і наріжте дрібним кубиком. А волоський горіх подрібніть ножем. 

До рису додайте запарений мак, чорнослив, горіхи та мед. Перемішайте та додайте трохи теплої води для правильної консистенції. Якщо вам довподоби більш солодка кутя ви можете додати ще меду. 

Пшенична кутя з курагою

Пшенична кутя / фото ілюстративне, Вікіпедія

Взимку дуже важко знайти свіжі фрукти, а на базарі вони дорогі, тому люди вживають сухофрукти, такі як, наприклад, курага. Сушений абрикос містить багато мікроелементів та вітамінів. Євген Клопотенко радить приготувати кутю з курагою.

Для пшеничної куті з курагою візьміть: 

  • 250-300 грамів пшениці;
  • 4 склянки води;
  • 50 грамів вершкового масла (на Щедру кутю);
  • 2 столової ложки соняшникової олії (для пісної куті);
  • 2-3 столові ложки меду;
  • 2 столових ложки маку;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 100 грамів кураги;
  • 50 грамів родзинок;
  • 1 лимон (цедра та сік);
  • 1 сантиметр кореня імбиру.

Щоб приготувати кутю візьміть пшеницю, промийте її та залийте 4 склянками води. Варіть 30-40 хвилин до готовності на невеликому вогні. В теплу кашу додайте вершкове масло або соняшникової олії. Таким чином смак буде насичений та збалансований.

Візьміть курагу та розпарте її, наріжте сухофрукт невеликими кубиками. Додайте в кашу подрібнену курагу і родзинки. Потім всипте мак і натертий на друбній терці корінь імбиру. До каші також додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте. 

Візьміть лимон, обмийте його і обсушіть. Натріть його шкірку на дрібній терці, щоб отримати цедру. Додайте її в кашу та заправте все медом, для солодкого смаку. Видавіть лимонний сік за рецептом та влийте його в кутю і знову все гарно перемішайте. Залиште кутю настоюватись мінімум на 2 години. Смачного!

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Києві діє програма підтримки родин загиблих військових: отримати її можуть й ВПО

Семаковська Тетяна 21:02, 26 Серпня 2025
Військовий ЗСУ
Шеврон ЗСУ / фото з відкритих джерел

У столиці реалізують цільову програму “Підтримка киян-Захисників та Захисниць України на 2023–2025 роки”. Вона передбачає матеріальну допомогу, пільги та соціальну підтримку для родин загиблих військовослужбовців, отримати допомогу можуть й ВПО з аналогічним статусом.

Більше про допомогу родинам загиблих військових, читайте в матеріалі Бахмут IN.UA.

Допомога родинам загиблих військових

У столиці діє програма “Підтримка киян-Захисників та Захисниць України” на яку виділили 993 мільйони гривень, зараз міська влада подала на розгляд Київраді зміни для збільшення обсягу виплат.

Матеріальна допомога:

  • Щорічна виплата непрацездатним членам сім’ї — 30 000 гривень.

Щомісячна адресна допомога:

  • 11 805 гривень непрацездатним членам родини;
  • 12 815 гривень дітям до 6 років;
  • 15 980 гривень дітям від 6 до 18 років;
  • 15 140 гривень дітям від 18 до 23 років.

Також передбачена одноразова допомога, йдеться про 5000 гривень сім’ям військових, відзначених посмертно нагородою “Честь. Слава. Держава”.

Крім того, родини загиблих військових можуть розраховувати на допомогу в навчання у коледжах та університетах (до 40 000 грн на рік). Також передбачене безоплатне харчування в школах і дитсадках, мистецька освіта, першочергове зарахування дітей. Діти загиблих військовослужбовців мають право безплатно їздити у міському транспорті.

Додатково родина може відправити дитину на відпочинок. Путівки видають на відпочинок для дітей до 18 років із супроводом (у 2025 році їх отримали 863 дитини та 672 дорослих).

Хто може отримати допомогу?

Родини загиблих військовослужбовців із київською реєстрацією та внутрішньо переміщені особи, які перебувають на обліку в Києві понад рік. Подати заяву можна:

Якщо у вас є питання звертайтеся до Департаменту соціальної та ветеранської політики за номером +380 (44) 366-59-40, або до “Київ Мілітарі Хаб”, 0800-300-633.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У 2025 році українці рідше відвідують заклади харчування, але витрачають більше: дослідження

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:00, 26 Серпня 2025
Ресторан в Україні / фото Українська Рада Торгових Центрів (УРТЦ)

У першому півріччі 2025 року українці стали менше ходити до кафе та ресторанів, проте їхні витрати у закладах харчування зросли.

Про це свідчать результати дослідження компанії Poster.

Витрати українців у 2025 році

За даними аналітиків, українці у 2025 році стали рідше ходити до закладів, а витрачати — значно більше.

Єдиним форматом, який зберіг рівень відвідуваності, залишилися суші-ресторани. Водночас у всіх інших сегментах зафіксовано падіння — від 7% до 16%.

Середній чек у закладах України зріс на 17% і тепер складає 171 гривню. Найбільше подорожчали бари — середній рахунок зріс до 476 гривні (+19%), а також кав’ярні — до 108 гривень (+18%). У кафе середній чек піднявся до 307 гривень (+17%), у ресторанах — до 675 гривень (+17%), у піцеріях — до 324 гривень (+16%), у пекарнях — до 82 гривень (+14%). У суші-закладах рахунок зріс до 670 гривень (+12%).

Загальний виторг закладів громадського харчування в Україні збільшилася на 5% у порівнянні з минулим роком. Водночас це зростання пояснюється здорожчанням страв, а не збільшенням кількості відвідувачів. Лідером за динамікою став Львів, де виторг піднялася на 7%, а серед форматів — суші-заклади, які показали зростання на рівні 9%.

Зазначимо, що аналіз був проведений на основі неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster, до якої входять близько 8800 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Києві діє програма підтримки родин загиблих військових: отримати її можуть й ВПО

У столиці реалізують цільову програму “Підтримка киян-Захисників та Захисниць України на 2023–2025 роки”. Вона передбачає матеріальну допомогу, пільги та соціальну підтримку для родин загиблих військовослужбовців, […]

У 2025 році українці рідше відвідують заклади харчування, але витрачають більше: дослідження

У першому півріччі 2025 року українці стали менше ходити до кафе та ресторанів, проте їхні витрати у закладах харчування зросли. Про це свідчать результати дослідження […]

17:00, 26.08.2025 Скопіч Дмитро

У Торецьку підірвали будівлю басейну: сапери бригади “Лють” пояснили навіщо

Сапери полку “Цунамі” бригади Нацполіції “Лють” провели операцію в сірій зоні Торецька, зруйнувавши будівлю басейну, яка могла дати окупантам стратегічну перевагу. Про це повідомили у […]

Грошова допомога від УВКБ ООН у Києві: як зареєструватися

БФ “Право на захист” анонсував реєстрацію домогосподарств на отримання багатоцільової грошової допомоги від УВКБ ООН у Києві. Розмір виплати становить 3 600 гривень на кожного […]

15:00, 26.08.2025 Скопіч Дмитро

КП “Бахмут-Вода” закуповує нафту і дистиляти: деталі тендеру

Комунальне підприємство “Бахмут-Вода” проводить тендерну закупівлю нафти та дистилятів. На все планують витратити 23 796 гривень. Деталі тендерної закупівлі — на Бахмут IN.UA. “Бахмут-Вода”: закупівлі […]

14:09, 26.08.2025 Скопіч Дмитро