Технологія виготовлення молоченої слов’янської кераміки з червоної глини визнана нематеріальною культурною спадщиною Донеччини. Та через війну Слов’янська громада може її втратити.
Про це повідомляє Слов’янська МВА.
Слов’янська кераміка, технологія
Кераміка у Слов’янську є традиційним місцевим ремеслом. Історія її промислового виробництва налічує понад сотню років. А продукція місцевих керамістів відома та користується попитом не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу.
Молочний випал або молочення — це давній спосіб зробити керамічний виріб більш водонепроникним. Для цього кераміку після першого випалення поливають або задувають молоком і обпалюють при температурі 300-350 градусів. Саме ця технологія дозволяє закрити пори глини та надає виробу приємного коричневого кольору без використання фарб чи хімічних барвників. Відтінки можуть варіюватися від світло-коричневих до темно-шоколадних залежно від жирності молока та температури випалення.
Посуд, виготовлений за цією технологією, був презентований на керамічних симпозіумах, виставках та ярмарках в Україні і за кордоном.
На жаль, зараз існує загроза втрати технології молочення. До повномасштабного вторгнення у Слов’янській громаді нею володіли понад тисячу керамістів. Однак війна змусила багатьох фахівців залишити свої домівки і виробництва. Зараз у Слов’янську залишилося не більше 150 майстрів-керамістів.
Читайте також:
- “Так воскресне і Бахмут”: відеорепортаж з виставки бахмутського майстра з писанкарства Дмитра Денисенка
- Троїцькі галушки: як готувати страву з Покровської громади, яку хочуть визнати культурною спадщиною
- Гоніння гадюк та каша з Авдіївки: Національний перелік культурної спадщини доповнили чотири елементи з Донеччини
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!