Тропічний “Інфлюенсер” та напружений “Клаустроби: без сну”: п’ять захопливих трилерів, від яких не відірватися

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 16 Березня 2025
Напружений сюжет та тривога від людьскої природи у трилері “Єретик” / скриншот

Напружені сюжети, неочікувані повороти та постійне відчуття тривоги — все це характерні особливості фільмів жанру трилер. Вони є одними з найулюбленіших жанрів кіно багатьох кінолюбів, адже надають незабутній досвід та гострі емоції.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала добірку з п’яти небанальних фільмів жанру трилер, від яких неможливо відірватися.

Фільми жанру трилер 2025: добірка

Фільми жанру трилер — це особливість сучасного кінематографу, який поєднує різні елементи та створює цільні сюжети, котрі тримають глядачів та глядачок в напрузі від першої до останньої сцени.

Це постійна інтрига, несподівані сюжетні повороти, психологічна глибина сюжетів та відчуття небезпеки. Саме ці елементи роблять трилери настільки популярними серед кіноманів.

Інфлюенсер (Influencer, 2022)

Подорож до дикого острова / скриншот

Напружливий, інтригуючий та неймовірно цікавий — це все про фільм “Інфлюенсер”, який доступний для перегляду українською мовою.

Трилер розповість історію зірки соцмереж Медісон, яка відправляється в подорож до Таїланду. В житті дівчини одразу ж розпочалися проблеми: хлопець в останній момент не зміг полетіти з нею, а вже на місці хтось увірвався в номер і вкрав її паспорт.

Неочікувано для Медісон її посміхається доля, адже на допомогу приходить випадкова знайома — дівчина на прізвисько CW. Вона складає компанію самотній зірці та пропонує їй ексклюзивну можливість відпочити на одному з диких островів біля курортного міста. Медісон занадто пізно починає підозрювати, що CW могла щось замислити. Втім, пастка вже закривається.

Клаустроби без сну (Double Blind, 2024)

Смертельний експеримент від фармацевтичної корпорації / фото з відкритих джерел

Трилер та жахи — ідеальне поєднання для фільмів, які варто подивитися ввечері. Ці дві якості поєднує в собі стрічка “Клаустрофоби: Без сну”.

Фільм з незвичною назвою розповість історію дівчини на ім’я Клер, яка стає волонтером клінічного випробування, організованого відомою фармацевтичною корпорацією.

Його суть проста — перевірка ефективності нового препарату і спостереження за його впливом на організм учасників. Проте, все завершується повним хаосом. Це пов’язано з тим, що учасники під час експерименту дізнаються, що засинання під впливом препарату призведе до їхньої негайної загибелі.

Вони замкнені в ізольованому просторі, змушені підпорядковуватися правилам та використовувати всі свої ресурси, щоб не заснути та вийти з цієї жахливої ситуації.

Єретик (Heretic, 2024)

Психологічна битва віри та “єретика” / скриншот

Віра — одна із найрозповсюдженіших сюжетних основ для трилерів. Саме такі фільми жахають власною реалістичністю та тим, що глядачі не можуть відірватися від них. І “Єретик” — це ідеальне тому підтвердження.

Стрічка розповідатиме про двох молодих місіонерок Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, які приїжджають до будинку доброзичливого чоловіка на ім’я містер Рід. Чоловік запросив представниць релігійної групи до себе додому, адже висловив зацікавленість дізнатися більше про їхню віру.

Спочатку розмова жінок та містера Ріда була звичайною, але згодом стає зрозуміло, що наміри чоловіка далеко не добрі. Він розпочинає психологічну битву, використовуючи переконання місіонерок проти них. Основа ціль проста — дізнатися те, на що готові люди заради власних переконань.

Наглядачі (The Watchers, 2024)

Бункер для наглядання за людьми / cкриншот

“Наглядачі” — цікава дебютна робота режисерки Ішани Ш’ямалані, котра вже доступна для перегляду на стрімінгових сервісах українською мовою.

Стрічка розповідатиме глядачам історію дівчини на ім’я Міна, яка стала однією з потерпілих від впливу моторошного лісу. Залишившись на мілині, вона змушена піти вглиб темного лісу, щоб знайти допомогу. Проте, там вона зустрічає іншу жінку, яка кричить, закликаючи її бігти до бетонного бункера.

Утім, це лише початок моторошних подій найближчого майбутнього, де Міна та ще невелика група людей опиняється в кімнаті зі скляною стіною та електричним світлом, яке вмикається з настанням ночі. Саме в цей час за ними будуть спостерігати невідомі та дуже страшні Наглядачі, для яких люди — це лише іграшки для спостереження.

Кліпни двічі (Blink Twice, 2024)

Смертельний відпочинок “мрії” / скриншот

Психологічний аспект будь-якого трилеру — це те, через що глядачі записують їх у фільми, від яких неможливо відірватися. А особливо з цією задачею справляються детективні історії цього жанру.

Фільм “Кліпни двічі” — моторошна історія офіціантки на ім’я Фріда, яка познайомилася з мільярдером Слейтером Кінгом. Між ними швидко спалахує іскра, під час якої чоловік запрошує жінку приєднатися до нього та його друзів у відпустку мрії на його приватному райському острові.

Фріда погоджується та стає частиною відпочинку, який буває лише один раз на усе життя.

Ніхто не хоче, щоб ця подорож закінчилася, але коли починають відбуватися дивні речі, Фріда починає сумніватися у своєму сприйнятті реальності. І це стає відправною точкою для неї у пошуку істини, яку необхідно знайти, якщо Фріда хоче вибратися з цієї вечірки живою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Семаковська Тетяна 12:00, 12 Жовтня 2025
Гарбузовий сезон / фото ілюстративне, Pexel

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото та відео гарбузових лате з найбільш відомих закладів столиці. 

Редакція підготувала для вас перелік кавʼярень на різний гаманець, де можна насолодитись пряним гарбузовим напоєм та скуштувати ніжні сінабони. 

Завертайло

Лате з кафе “Завертайло” / фото Instagram

“Завертайло” — коли гарбуз стає мистецтвом. Осінь у закладі виглядає як картинка з “Pinterest”. Кавʼярня вкутана ароматом свіжої випічки та пряних напоїв. Зіркою цієї осені стало гарбузове лате з підсмаженим маршмелоу, що “розлетілось” соцмережами (189 гривень). Фото з цим напоєм стало певним осіннім ритуалом серед киян. 

Скуштувати трендовий напій можна за адресами:

  • “Завертайло” на Подолі – вулиця Межигірська, 7;
  • “Завертайло” біля Софії – вулиця Володимирська, 24а.

Пироги та друзі

Сінабон з закладу “Пироги та друзі” / фото Instagram

Аромат бабусиної випічки посеред метушні столиці. У меню – сінабони з яблуком, фісташкою та вишнею (усі види – по 169 гривень). Яскравий аромат кориці зустрічає ще на порозі кавʼярні. Ця кавʼярня – ідеальне місце для спокійного чаювання осінніми вечорами або для недільного сніданку з родиною чи друзями. 

Скуштувати можна за адресами:

  • вулиця Павлівська, 17;
  • вулиця Гончара, 50.

Cafe 128

Сінабон з закладу “Cafe 128” / фото Instagram

Маленьке, затишне кафе на Володимирській, де сінабон подають теплим, а ніжний аромат випічки нагадує дитинство. Фірмовий десерт — сінабон коштує 135 гривень класичний, з ніжним кремом та корицею, приготований з тонкого тіста зі щедрою вершковою глазур’ю. У просторі “Cafe 128” – нічого зайвого, лише запашна кава, тиха атмосфера й відчуття тепла, той настрій, за який ми так любимо осінь.

Скуштувати сінабон у “Cafe 128” можна за адресами: 

  • вулиця Джона Маккейна 1а;
  • вулиця Івана Федорова 2а.

Мережа закладів Mery Berry

Mery Berry – мережа кавʼярень в Україні, яка щороку презентує гарбузове меню. Тут можна спробувати класичне гарбузове лате (від 95 до 120 гривень), гарбузовий гарячий шоколад (від 125 до 165 гривень) та гарбузове хот-смузі (від 125 до 165 гривень) – густе, солодкувате та пряне. 

Локації у Києві:

  • ТРЦ Проспект;
  • ТРЦ Dream Town;
  • ТРЦ SkyMall;
  • ТРЦ Глобус;
  • ТРЦ Піраміда;
  • вулиця Прорізна, 21;
  • ТРЦ Respublika Park;
  • Epiland Чабани.

Міське кафе “Хармс” 

Міське кафе “Хармс” / фото Instagram

Міське кафе “Хармс” — київська класика для поціновувачів спокійного ритму і смачної кави. Восени у закладі зʼявляється сезонне меню – гарбузове лате (155 гривень) та гарбузове какао (150 гривень). Обидва напої готують з додаванням натурального пюре гарбуза та суміші прянощів. Інтерʼєр закладу нагадує бібліотеку – мʼяке світло, затишні столики та безліч старих книг. 

Заклад розташований за адресою вулиця Володимирська, 45а.

Milk bar

Milk bar, гарбузове латте / фото Instagram

Один з найвідоміших закладів Києва повернувся зі своїм осіннім хітом – Pumpkin Spice Latte (гарбузове лате) зі збитими гарбузовими вершками. Також у закладі можна скуштувати Run Pumpkin Run – кавовий напій з молочно-гарбузовим киселем і вершками, до якого навіть можна додати протеїн. Обидва напої коштують 165 гривень.

Заклад має декілька локацій у столиці, а саме:

  • вулиця Хрещатик, 38 (ЦУМ – 7 поверх);
  • вулиця Шота Руставелі, 16;
  • вулиця Казимира Малевича 87п;
  • вулиця Князів Острозьких, (Kyiv Food Mall).

Tisto

“Tistо”, гарбузове лате / фото Instagram

“Tistо” – заклад, у якому поєдналися сучасний інтерʼєр та затишна атмосфера домашньої кухні. Тут варто спробувати гарбузове лате (від 150 до 180 гривень) або його особливу варіацію – “Зігріваюче гарбузове лате” з пряним бренді (180 до 210 гривень). Теплий та пряний напій, з мʼяким післясмаком та легким ароматом спецій, який подають у затишній залі кавʼярні. 

Заклад розташований за адресою: вулиця Костянтинівська, 23.

Кафе “Стріла” 

Кавʼярня сучасна, але водночас затишна: тут можна загубитись серед ароматів кави та запашної випічки. Сінабони у “Стрілі” можна скуштувати у декількох варіаціях: класична начинка з корицею, карамель-мигдаль, полуниця-вершки, вишня-фісташка (вартість – до 150 гривень) Мʼяке тісто та вершковий крем з корицею – класика, до якої хочеться повертатись. Ідеальний варіант для доповнення до кави чи травʼяного чаю.

Заклад розташований за адресою вулиця Січових Стрільців, 10.

Anthracite Coffee

Сінабон з закладу “Anthracite” / фото Instagram

Anthracite — кавʼярня про мінімалізм. Їхній сінабон коштує 135 гривень), його подають з ніжним вершковим соусом у варіаціях: класика з корицею, фісташка або солона карамель. Усе просто та збалансовано: ароматна кава ідеально поєднується зі запашною осінньою випічкою. Anthracite coffee – кавʼярня для тих, хто любить стриману естетику і точність у деталях. 

Заклад розташований за адресою вулиця Цитадельна, 7.

Дружба

Сінабон з закладу “Дружба”

Осінній мастхев закладу – сінабон “Дабл фісташка” коштує 140 гривень. Тісто – мʼяке та повітряне, з ароматом карамелізованого цукру, а крем, настільки ніжний, що тане у роті з першого шматочку. Солодкий аромат сінабону ідеально поєднується з капучино чи какао.

Заклад розташований за адресою бульвар Марії Примаченко, 3.

До теми:

Примітка. Над текстом працювала практикантка Софія Чорнобай.

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже […]

12:00, 21.09.2025 Скопіч Дмитро

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято […]

11:00, 17.08.2025 Скопіч Дмитро