Що готують на Великдень в Україні: список традиційних страв

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 8 Березня 2025
Паска традиційня страва Великодня / фото ілюстративне, iStock

Великдень — одне з найголовніших свят християнського світу, яке багате на різноманітні традиції, звичаї та смачні сезонні страви. В Україні це свято має й певні особливості, які поєднують церковні та народні традиції.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає, про традиційні страви на Великдень.

Традиційні страви на Великдень

Традиційні великодні страви мають глибоке символічне значення в українській культурі. Вони є не лише частиною святкового застілля, а й мають духовний, обрядовий і культурний зміст. Кожна страва великоднього столу пов’язана з давніми звичаями та християнською символікою.

Паска

Великодня паска / фото ілюстративне, iStock

Паска — це особливий обрядовий хліб, який вважається одним з найголовніших атрибутів Великодня. Його почали готувати ще в часи язичництва, але найбільшого розповсюдження страва отримала вже за часів християнства.

Це солодка випічка на здобному тісті, замішаному на великій кількості яєць, маслі, сметані, олії та цукру. Часто вже готові паски прикрашали різними декоративними елементами, зокрема, тістом чи цукровою поливкою.

Також під час Великодня існує традиція освячувати паски у церквах, адже вони символізують тіло Христове.

Крашанки

Крашанки / фото ілюстративне, iStock

Крашанки — ще одна страва, яку готують під час Великодня. Це варені яйця, зафарбовують в один колір. Їх також заведено святити в церквах, адже вони уособлюють Відродження до нового життя.

Варто зазначити, що часто трапезу крашанками розпочинають не з очищення, а невеличкої гри під назвою навбитки. В ній гравцям потрібно стукатися власними яйцями, допоки одна з них не трісне.

Писанки

Писанки / фото ілюстративне, Pinterest

Писанка — це великоднє яйце, декороване символічним орнаментом. Такі яйця вважаються оберегами, які покривають різні аспекти життя. Це залежить від символів, які намальовані на яйці. Наприклад, завитки та спіралі вважаються символами життєвої сили та зародження життя, а хрести — символ перетинання волі людини та волі Бога.

Кожен регіон України має свої кольори, орнаменти та традицій створення писанок.

М’ясні страви

Мясні страви / фото ілюстративне, Pinterest

Великдень — це подія, котрій передував піст із суворими правилами. Під час нього християнам забороняється споживати м’ясні продукти. По завершенню посту можна знову споживати м’ясо — символ закінчення Великого посту, духовного і фізичного оновлення людини.

Як правило, в Україні на великодній стіл готують сало, буженину, домашню ковбасу чи холодець.

Великодній баранчик

Великодній баранчик / фото ілюстративне, Харчі Інфо

Великодній баранчик — це жертовна тварина, яка часто фігурує на святковому столі він. Він є символом жертовності Ісуса Христа в ім’я прощення людських гріхів.

Часто цю невеличку тваринку роблять з листкового чи пісочного тіста, хоча інколи може використовуватися і дріжджове. В результаті можна отримати невеличке печиво у вигляді баранчика, яким можна прикрасити іншу великодню атрибутику.

Великодній сир

Великодній сир / фото ілюстративне, Господинька

Зазвичай у великодній кошик кладуть паску, яйця та ще певний набір продуктів. Наприклад, саме туди часто кладуть домашній сир, який надалі можна використовувати як окремий атрибут святкового столу чи інгредієнт для приготування інших страв, наприклад, запечений великодній сир — аналог запіканки.

Великодній хрін

Хрін / фото ілюстративне, volyn.tabloyid.com

Ще один продукт, який часто святять у церквах — це хрін. Цей продукт є символом міцності та незламності людського духу після прийняття таїнства Сповіді. Також наші предки вірили, що цей продукт відганяє нечисту силу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як підготуватися до Яблучного Спасу в 2025 році: поради та прикмети

Семаковська Тетяна 12:00, 3 Серпня 2025
Яблука / фото ілюстративне, iStock

Яблучний спас — це християнське свято, яке за новим календарем відзначають 6 серпня. Традиційно у цей день в храмі освячують кошики із фруктами. Також віряни дотримуються прикмет в цей день та спостерігають за природою. Наприклад, якщо на деревах бачать багато шпаків, то вірять, що можна очікувати холодний січень.

Редакція Бахмут IN.UA зібрала як поради, як підготуватися до Яблучного спасу в 2025 році та що заборонено робити у цей день.

Коли Спаса за новим календарем

Підготовка до Яблуневого Спасу починається за тиждень до свята, господині готуються фрукти у кошик, обирають яблука, миють та складають груші, виноград, сливи. Не зайвим буде покласти мед та горіхи, мед кладуть у скляну тару. Традиційно в Україні святкують Медовий Спас (1 серпня), Яблучний Спас (6 серпня) та Горіховий Спас (16 серпня).  

На Яблучний спас віряни йдуть до церкви, щоб послухати службу, а освячені яблука на Спас вважають цілющими, їх потім дають скуштувати кожному члену родину, варять варення чи печуть з ними пироги. Також в народі Яблуневий Спас асоціюють з першими холодами.

Що треба святити на Яблучний Спас

Освята яблук на Спас — одна з основних справ, служба в церкві зазвичай відбувається рано. У храм за можливості стараються прийти всією родиною, одягають святковий одяг, наприклад, вишиванки. Після служби часто йдуть разом обідати. Також в деяких регіонах поширеною традицією є відвідування покійних на кладовищі. Страви на Яблучний готують пісні, серед них:

  • яблучні пироги;
  • яблучні пиріжки;
  • вареники з яблуками;
  • запечена риба з яблуками;
  • різна яблучна здоба.

Традиції святкування Яблучного Спасу різняться від залежно від регіону, але серед основних — відвідання церкви, освята яблук, застілля з родиною.

Що можна робити на Яблучний Спас

Яблучні пиріжки / фото ілюстративне, iStock

На Яблуневий Спас можна пригощати людей, які потребують їжі: серед страв радять давати пиріжки з яблуками, яблучні пироги, терті пироги з яблуками тощо.

Можна поратися по кухні, готувати на свято не заборонено, також, якщо у Вас є сад можна збирати фрукти, робити консервації на зиму тощо.

Що заборонено робити

За народними прикметами на Яблучний Спас заборонено сваритися з рідними, чи лихословити, не варто відмовляти у допомозі. 

Якщо ви помітили в оселі комах — вбивати їх не можна, бо вважають, що такий вчинок принесе біду в дім родини.

Купатися на Яблуневий Спас теж не радять, вірять, що в цей день русалки, які ховаються на мілини вкладаються на зимову сплячку, а потривоживши їх, людина принесе нещастя на всю родину.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Салат з фетою та холодний суп: п’ять рецептів з кавуна, які варто спробувати

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 2 Серпня 2025
Цікаві рецепти з кавуна / фото ілюстративне

Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна зробити безліч цікавих речей, зокрема, салат з кавуном, фетою та руколою.

Редакція Бахмут IN.UA зібрала цікаві рецепти з кавуна, які допоможуть відкрити нову сторону всім відомої ягоди.

Що можна приготувати з кавуна

Кавун — це ягода, яка відома всі. Вона соковита, ароматна та солодка. Саме такі особливості кавунів дозволяють комбінувати їх з іншими продуктами, отримуючи незвичайні результати з вишуканим смаком.

Салат з кавуном, фетою, руколою та бальзамічною заправкою

Кавун та фета створюють унікальний смак салата / фото ілюстративне

Освіжаючий салат з кавуна та фети — це ідеальний перекус у спекотний день, який може приготувати кожен без особливих зусиль. Для цього потрібні:

  • рукола — 210 грамів;
  • м’якуш кавуна — 300-500 грамів;
  • фета — 100-130 грамів;
  • фіолетова цибуля — чверть однієї штуки;
  • оливкова олія — 2 столових ложки;
  • бальзамічний оцет — 2 столових ложки;
  • сіль та мелений перець за смаком.

Приготування салату розпочинається з процедури підготовки продуктів. Для цього потрібно добре промити руколу під проточною водою та обсушити її паперовим рушником. Кавун потрібно очистити від насіння, сир — нарізати кубиками, а цибулю — нарізати тонкими півкільцями.

Далі в окремій мисці потрібно змішати оливкову олію та бальзамічний оцет. Сюди ж варто додавати сіль та перець. Коли заправка буде готовою, потрібно з’єднати кавун, руколу, фету та цибулю з салатною заправкою, після чого добре перемішати.

Холодний суп з кавуна та огірків

Холодний суп з кавуна та огірків / фото ілюстративне

Вегетаріанський суп з кавуна та огірків має незвичайно легкий смак, який здатний освіжити кожного. Для його приготування потрібні:

  • м’якуш кавуна — 500 грамів;
  • свіжий огірок — 1-2 штуки;
  • зелена цибуля — 1 пір’їнка;
  • зелений перець чілі — 1 штука;
  • м’ята — 1 пучок;
  • лайм — 1 штука;
  • шампанський оцет — 2 столових ложки;
  • оливкова олія — 1 столова ложка;
  • морська сіль та мелений чорний перець за смаком.

Приготування відбувається наступним чином:

  • кавун потрібно очистити від кісточок, після чого дрібно нарізати. Також потрібно порізати огірок на маленькі кубики й порубати перець чілі, зелену цибулю та м’яту;
  • візьміть глибоку миску та змішайте всі інгредієнти, збризкавши їх соком лайма, оцтом та оливковою олією. Все варто перемішати;
  • отриманий мікс потрібно подрібнити за допомогою блендера до однорідної маси;
  • суміш варто процідити через дрібне сито та приправити все сіллю та меленим перцем;
  • перекладіть холодний суп до холодильника та почекайте годину.

Кавун на грилі

Кавун на грилі / фото ілюстративне

Незвичайна закуска з гриля може стати візитною карткою будь-якого відпочинку на природі. Для приготування кавуна на грилі потрібно:

  • кавун — 1 штука;
  • лайм — 1 штука;
  • мед — 4-5 столових ложок;
  • оливкова олія — 1 столова ложка;
  • морська сіль, м’ята чи базилік за смаком.

Спосіб приготування:

  • дрібною теркою потрібно зняти з лайма цедру та вичавити з нього сік. Його та цедру потрібно змішати з медом та олією;
  • кавун нарізати скибочками товщиною 2-3 сантиметрів, після чого їх потрібно змастити з обох боків маринадом з лайма та меду;
  • готуйте скибочки на розігрітому грилі по 2 хвилини з кожного боку;
  • отримані скибочки кавуна на грилі викладіть на тарілку та подавайте до столу.

Кавунове морозиво з йогурту

Кавунове морозиво / фото ілюстративне

Кавун ідеально підходить для приготування десертів з вишуканим смаком. Для приготування легкого кавунового морозива з йогурту потрібно мати:

  • м’якуш кавуна — 300 грамів;
  • жирний йогурт — 300 мілілітрів; 
  • цукрову пудру — 80 грамів.

Спосіб приготування:

  • кавуновий м’якуш очистіть від кісточок. Наріжте кубиками, складіть в чашу блендера і перебийте в однорідне пюре;
  • в охолоджений йогурт насипте цукрову пудру і протягом 1 хвилини збивайте блендером на великих оборотах;
  • у йогурт вмішайте кавунову масу та збийте знову протягом 2 хвилин. Отримана маса повинна насититися бульбашками повітря;
  • викладіть заготівлю в лоток і поставте заморожуватися на 6-7 годин, регулярно збиваючи блендером;
  • для подачі викладіть в піалу кубики кавуна. Зверху — покладіть кілька кульок морозива.

Гаспачо з кавуна

Гаспачо з кавуна / фото ілюстративне

Традиційна іспанська страва, яка отримала назву гаспачо, має чимало прихильників по всьому світу. При цьому її досить легко модифікувати, створюючи неповторну варіацію делікатесу. Для приготування однієї з таких потрібно мати:

  • м’якуш кавуна — 350 грамів;
  • помідор — 1 штуку;
  • огірок — 1 штуку;
  • перець болгарський — 1 штука;
  • петрушку, оливкову олію, сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування:

  • м’якуш кавуна наріжте на невеликі шматочки, видаливши всі зернинки;
  • далі потрібно зняти шкірку з огірка й помідор. (для останнього потрібно занурити помідор в кріп на кілька секунд, поки шкірка не лопне, а потім відразу покласти в холодну воду);
  • овочі переріжте навпіл. Частину з них потрібно нарізати на маленькі кубики. Іншу — разом з кавуном і подрібненою петрушкою кладемо в блендер і подрібнюємо. Пюре потрібно посолити й поперчити;
  • подавати гаспачо потрібно в склянках, куди спершу треба викласти на дно подрібнені овочі, а потім залити їх пюре.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як підготуватися до Яблучного Спасу в 2025 році: поради та прикмети

Яблучний спас — це християнське свято, яке за новим календарем відзначають 6 серпня. Традиційно у цей день в храмі освячують кошики із фруктами. Також віряни […]

Салат з фетою та холодний суп: п’ять рецептів з кавуна, які варто спробувати

Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна […]

12:00, 02.08.2025 Скопіч Дмитро

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить […]

10:00, 21.06.2025 Скопіч Дмитро

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші […]

12:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Місце для відпочинку в Києві: чому варто сходити на ВДНГ у червні 2025 року

ВДНГ — не просто зелена зона в Києві, а справжній центр міського життя, де впродовж усього року відбуваються десятки фестивалів, виставок і розважальних подій. Нині […]

11:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро