
Великдень — одне з найголовніших свят християнського світу, яке багате на різноманітні традиції, звичаї та смачні сезонні страви. В Україні це свято має й певні особливості, які поєднують церковні та народні традиції.
Редакція Бахмут IN.UA розповідає, про традиційні страви на Великдень.
Традиційні страви на Великдень
Традиційні великодні страви мають глибоке символічне значення в українській культурі. Вони є не лише частиною святкового застілля, а й мають духовний, обрядовий і культурний зміст. Кожна страва великоднього столу пов’язана з давніми звичаями та християнською символікою.
Паска

Паска — це особливий обрядовий хліб, який вважається одним з найголовніших атрибутів Великодня. Його почали готувати ще в часи язичництва, але найбільшого розповсюдження страва отримала вже за часів християнства.
Це солодка випічка на здобному тісті, замішаному на великій кількості яєць, маслі, сметані, олії та цукру. Часто вже готові паски прикрашали різними декоративними елементами, зокрема, тістом чи цукровою поливкою.
Також під час Великодня існує традиція освячувати паски у церквах, адже вони символізують тіло Христове.
Крашанки

Крашанки — ще одна страва, яку готують під час Великодня. Це варені яйця, зафарбовують в один колір. Їх також заведено святити в церквах, адже вони уособлюють Відродження до нового життя.
Варто зазначити, що часто трапезу крашанками розпочинають не з очищення, а невеличкої гри під назвою навбитки. В ній гравцям потрібно стукатися власними яйцями, допоки одна з них не трісне.
Писанки

Писанка — це великоднє яйце, декороване символічним орнаментом. Такі яйця вважаються оберегами, які покривають різні аспекти життя. Це залежить від символів, які намальовані на яйці. Наприклад, завитки та спіралі вважаються символами життєвої сили та зародження життя, а хрести — символ перетинання волі людини та волі Бога.
Кожен регіон України має свої кольори, орнаменти та традицій створення писанок.
М’ясні страви

Великдень — це подія, котрій передував піст із суворими правилами. Під час нього християнам забороняється споживати м’ясні продукти. По завершенню посту можна знову споживати м’ясо — символ закінчення Великого посту, духовного і фізичного оновлення людини.
Як правило, в Україні на великодній стіл готують сало, буженину, домашню ковбасу чи холодець.
Великодній баранчик

Великодній баранчик — це жертовна тварина, яка часто фігурує на святковому столі він. Він є символом жертовності Ісуса Христа в ім’я прощення людських гріхів.
Часто цю невеличку тваринку роблять з листкового чи пісочного тіста, хоча інколи може використовуватися і дріжджове. В результаті можна отримати невеличке печиво у вигляді баранчика, яким можна прикрасити іншу великодню атрибутику.
Великодній сир

Зазвичай у великодній кошик кладуть паску, яйця та ще певний набір продуктів. Наприклад, саме туди часто кладуть домашній сир, який надалі можна використовувати як окремий атрибут святкового столу чи інгредієнт для приготування інших страв, наприклад, запечений великодній сир — аналог запіканки.
Великодній хрін

Ще один продукт, який часто святять у церквах — це хрін. Цей продукт є символом міцності та незламності людського духу після прийняття таїнства Сповіді. Також наші предки вірили, що цей продукт відганяє нечисту силу.
Читайте також:
- Бахмутянка поділилася рецептом універсального тіста для випічки
- Що таке справжнє олів’є: рецепти французької страви
- Паска — не “куліч”: як правильно вимовляти слова, пов’язані з Великоднем
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!