Що готують на Великдень в Україні: список традиційних страв

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 8 Березня 2025
Паска традиційня страва Великодня / фото ілюстративне, iStock

Великдень — одне з найголовніших свят християнського світу, яке багате на різноманітні традиції, звичаї та смачні сезонні страви. В Україні це свято має й певні особливості, які поєднують церковні та народні традиції.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає, про традиційні страви на Великдень.

Традиційні страви на Великдень

Традиційні великодні страви мають глибоке символічне значення в українській культурі. Вони є не лише частиною святкового застілля, а й мають духовний, обрядовий і культурний зміст. Кожна страва великоднього столу пов’язана з давніми звичаями та християнською символікою.

Паска

Великодня паска / фото ілюстративне, iStock

Паска — це особливий обрядовий хліб, який вважається одним з найголовніших атрибутів Великодня. Його почали готувати ще в часи язичництва, але найбільшого розповсюдження страва отримала вже за часів християнства.

Це солодка випічка на здобному тісті, замішаному на великій кількості яєць, маслі, сметані, олії та цукру. Часто вже готові паски прикрашали різними декоративними елементами, зокрема, тістом чи цукровою поливкою.

Також під час Великодня існує традиція освячувати паски у церквах, адже вони символізують тіло Христове.

Крашанки

Крашанки / фото ілюстративне, iStock

Крашанки — ще одна страва, яку готують під час Великодня. Це варені яйця, зафарбовують в один колір. Їх також заведено святити в церквах, адже вони уособлюють Відродження до нового життя.

Варто зазначити, що часто трапезу крашанками розпочинають не з очищення, а невеличкої гри під назвою навбитки. В ній гравцям потрібно стукатися власними яйцями, допоки одна з них не трісне.

Писанки

Писанки / фото ілюстративне, Pinterest

Писанка — це великоднє яйце, декороване символічним орнаментом. Такі яйця вважаються оберегами, які покривають різні аспекти життя. Це залежить від символів, які намальовані на яйці. Наприклад, завитки та спіралі вважаються символами життєвої сили та зародження життя, а хрести — символ перетинання волі людини та волі Бога.

Кожен регіон України має свої кольори, орнаменти та традицій створення писанок.

М’ясні страви

Мясні страви / фото ілюстративне, Pinterest

Великдень — це подія, котрій передував піст із суворими правилами. Під час нього християнам забороняється споживати м’ясні продукти. По завершенню посту можна знову споживати м’ясо — символ закінчення Великого посту, духовного і фізичного оновлення людини.

Як правило, в Україні на великодній стіл готують сало, буженину, домашню ковбасу чи холодець.

Великодній баранчик

Великодній баранчик / фото ілюстративне, Харчі Інфо

Великодній баранчик — це жертовна тварина, яка часто фігурує на святковому столі він. Він є символом жертовності Ісуса Христа в ім’я прощення людських гріхів.

Часто цю невеличку тваринку роблять з листкового чи пісочного тіста, хоча інколи може використовуватися і дріжджове. В результаті можна отримати невеличке печиво у вигляді баранчика, яким можна прикрасити іншу великодню атрибутику.

Великодній сир

Великодній сир / фото ілюстративне, Господинька

Зазвичай у великодній кошик кладуть паску, яйця та ще певний набір продуктів. Наприклад, саме туди часто кладуть домашній сир, який надалі можна використовувати як окремий атрибут святкового столу чи інгредієнт для приготування інших страв, наприклад, запечений великодній сир — аналог запіканки.

Великодній хрін

Хрін / фото ілюстративне, volyn.tabloyid.com

Ще один продукт, який часто святять у церквах — це хрін. Цей продукт є символом міцності та незламності людського духу після прийняття таїнства Сповіді. Також наші предки вірили, що цей продукт відганяє нечисту силу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Семаковська Тетяна 12:00, 12 Жовтня 2025
Гарбузовий сезон / фото ілюстративне, Pexel

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото та відео гарбузових лате з найбільш відомих закладів столиці. 

Редакція підготувала для вас перелік кавʼярень на різний гаманець, де можна насолодитись пряним гарбузовим напоєм та скуштувати ніжні сінабони. 

Завертайло

Лате з кафе “Завертайло” / фото Instagram

“Завертайло” — коли гарбуз стає мистецтвом. Осінь у закладі виглядає як картинка з “Pinterest”. Кавʼярня вкутана ароматом свіжої випічки та пряних напоїв. Зіркою цієї осені стало гарбузове лате з підсмаженим маршмелоу, що “розлетілось” соцмережами (189 гривень). Фото з цим напоєм стало певним осіннім ритуалом серед киян. 

Скуштувати трендовий напій можна за адресами:

  • “Завертайло” на Подолі – вулиця Межигірська, 7;
  • “Завертайло” біля Софії – вулиця Володимирська, 24а.

Пироги та друзі

Сінабон з закладу “Пироги та друзі” / фото Instagram

Аромат бабусиної випічки посеред метушні столиці. У меню – сінабони з яблуком, фісташкою та вишнею (усі види – по 169 гривень). Яскравий аромат кориці зустрічає ще на порозі кавʼярні. Ця кавʼярня – ідеальне місце для спокійного чаювання осінніми вечорами або для недільного сніданку з родиною чи друзями. 

Скуштувати можна за адресами:

  • вулиця Павлівська, 17;
  • вулиця Гончара, 50.

Cafe 128

Сінабон з закладу “Cafe 128” / фото Instagram

Маленьке, затишне кафе на Володимирській, де сінабон подають теплим, а ніжний аромат випічки нагадує дитинство. Фірмовий десерт — сінабон коштує 135 гривень класичний, з ніжним кремом та корицею, приготований з тонкого тіста зі щедрою вершковою глазур’ю. У просторі “Cafe 128” – нічого зайвого, лише запашна кава, тиха атмосфера й відчуття тепла, той настрій, за який ми так любимо осінь.

Скуштувати сінабон у “Cafe 128” можна за адресами: 

  • вулиця Джона Маккейна 1а;
  • вулиця Івана Федорова 2а.

Мережа закладів Mery Berry

Mery Berry – мережа кавʼярень в Україні, яка щороку презентує гарбузове меню. Тут можна спробувати класичне гарбузове лате (від 95 до 120 гривень), гарбузовий гарячий шоколад (від 125 до 165 гривень) та гарбузове хот-смузі (від 125 до 165 гривень) – густе, солодкувате та пряне. 

Локації у Києві:

  • ТРЦ Проспект;
  • ТРЦ Dream Town;
  • ТРЦ SkyMall;
  • ТРЦ Глобус;
  • ТРЦ Піраміда;
  • вулиця Прорізна, 21;
  • ТРЦ Respublika Park;
  • Epiland Чабани.

Міське кафе “Хармс” 

Міське кафе “Хармс” / фото Instagram

Міське кафе “Хармс” — київська класика для поціновувачів спокійного ритму і смачної кави. Восени у закладі зʼявляється сезонне меню – гарбузове лате (155 гривень) та гарбузове какао (150 гривень). Обидва напої готують з додаванням натурального пюре гарбуза та суміші прянощів. Інтерʼєр закладу нагадує бібліотеку – мʼяке світло, затишні столики та безліч старих книг. 

Заклад розташований за адресою вулиця Володимирська, 45а.

Milk bar

Milk bar, гарбузове латте / фото Instagram

Один з найвідоміших закладів Києва повернувся зі своїм осіннім хітом – Pumpkin Spice Latte (гарбузове лате) зі збитими гарбузовими вершками. Також у закладі можна скуштувати Run Pumpkin Run – кавовий напій з молочно-гарбузовим киселем і вершками, до якого навіть можна додати протеїн. Обидва напої коштують 165 гривень.

Заклад має декілька локацій у столиці, а саме:

  • вулиця Хрещатик, 38 (ЦУМ – 7 поверх);
  • вулиця Шота Руставелі, 16;
  • вулиця Казимира Малевича 87п;
  • вулиця Князів Острозьких, (Kyiv Food Mall).

Tisto

“Tistо”, гарбузове лате / фото Instagram

“Tistо” – заклад, у якому поєдналися сучасний інтерʼєр та затишна атмосфера домашньої кухні. Тут варто спробувати гарбузове лате (від 150 до 180 гривень) або його особливу варіацію – “Зігріваюче гарбузове лате” з пряним бренді (180 до 210 гривень). Теплий та пряний напій, з мʼяким післясмаком та легким ароматом спецій, який подають у затишній залі кавʼярні. 

Заклад розташований за адресою: вулиця Костянтинівська, 23.

Кафе “Стріла” 

Кавʼярня сучасна, але водночас затишна: тут можна загубитись серед ароматів кави та запашної випічки. Сінабони у “Стрілі” можна скуштувати у декількох варіаціях: класична начинка з корицею, карамель-мигдаль, полуниця-вершки, вишня-фісташка (вартість – до 150 гривень) Мʼяке тісто та вершковий крем з корицею – класика, до якої хочеться повертатись. Ідеальний варіант для доповнення до кави чи травʼяного чаю.

Заклад розташований за адресою вулиця Січових Стрільців, 10.

Anthracite Coffee

Сінабон з закладу “Anthracite” / фото Instagram

Anthracite — кавʼярня про мінімалізм. Їхній сінабон коштує 135 гривень), його подають з ніжним вершковим соусом у варіаціях: класика з корицею, фісташка або солона карамель. Усе просто та збалансовано: ароматна кава ідеально поєднується зі запашною осінньою випічкою. Anthracite coffee – кавʼярня для тих, хто любить стриману естетику і точність у деталях. 

Заклад розташований за адресою вулиця Цитадельна, 7.

Дружба

Сінабон з закладу “Дружба”

Осінній мастхев закладу – сінабон “Дабл фісташка” коштує 140 гривень. Тісто – мʼяке та повітряне, з ароматом карамелізованого цукру, а крем, настільки ніжний, що тане у роті з першого шматочку. Солодкий аромат сінабону ідеально поєднується з капучино чи какао.

Заклад розташований за адресою бульвар Марії Примаченко, 3.

До теми:

Примітка. Над текстом працювала практикантка Софія Чорнобай.

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже […]

12:00, 21.09.2025 Скопіч Дмитро

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро

Куди піти на вихідних у Харкові: п’ять локацій для комфортного відпочинку

Харків став новим домом для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Попри обстріли та тривоги місто живе. Тут можна знайти місця, де вихідні перетворюються на маленьке свято […]

11:00, 17.08.2025 Скопіч Дмитро