
Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить смаком, а й приносить користь організму, адже він багатий на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти.
Детальніше про те, яку користь мають персики для організму й що з них можна приготувати — у матеріалі Бахмут IN.UA.
Персик: користь для організму
Персик — один із літніх фруктів, який варто регулярно споживати. У його складі є значна кількість калію та фосфору, які сприяють зміцненню опорно-рухового апарату. А магній, присутній у плоді, допомагає нормалізувати артеріальний тиск і підтримує здорове функціонування судин. Регулярне вживання персиків також сприяє зниженню рівня холестерину в крові.
Цей фрукт позитивно впливає й на стан шкіри — передусім завдяки вмісту каротину. Цей мікроелемент надає шкірі свіжого вигляду, природного рум’янцю та підвищує її стійкість до шкідливих чинників зовнішнього середовища. А косметичні засоби, виготовлені на основі персикових кісточок, роблять шкіру м’якою та пружною.
У персиках міститься два типи клітковини, що позитивно впливають на травну систему. Розчинна клітковина живить корисні бактерії в кишківнику. Згодом ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (ацетат, пропіонат та бутират), які живлять клітини кишківника та забезпечують нормальне функціонування системи травлення.
Що приготувати з персиків: тарт із персиками і чебрецем

Тарт із персиками і чебрецем — це вишукана літня випічка, що поєднує солодку соковитість фруктів із легкими пряними нотками свіжого чебрецю. Такий десерт не лише тішить смакові рецептори, а й дивує незвичайним ароматним акцентом. Він — ідеальний варіант для сезонного чаювання на терасі.
Для приготування цієї страви за рецептом відомого українського шефа Євгена Клопотенка знадобляться кілька інгредієнтів.
Інгредієнти для тіста:
- 200–220 грамів борошна;
- 100 грамів вершкового масла;
- 2 столові ложки цукру;
- 2 столові ложки йогурту;
- 1 чайна ложка ванільного цукру;
- дрібка солі.
Для начинки:
- 4–5 персиків;
- 2–3 гілочки чебрецю;
- 50 грамів мигдалю;
- 2 столові ложки цукру;
- 1–2 столові ложки кукурудзяного крохмалю;
- 1 яєчний жовток (для змащування тіста перед запіканням);
- 1 лимон (сік і цедра — за бажанням).
Почніть із приготування класичного пісочного тіста бризе. Для цього поєднайте борошно з холодним вершковим маслом. Потім додайте цукор, сіль і ванільний цукор. Перетріть усе до стану маслянистої крихти. Введіть йогурт і швидко замісіть тісто. Сформуйте з нього кулю, загорніть у плівку та приберіть у холодильник на 30 хвилин.
Поки тісто охолоджується, підготуйте начинку. Помийте персики, обсушіть паперовим рушником і наріжте їх рівними скибками. Складіть у миску, додайте цукор і крохмаль, обережно перемішайте. За бажанням можна додати трохи лимонної цедри для аромату.
Охолоджене тісто розкачайте між двома аркушами пергаменту до товщини приблизно 3 мм. Зніміть верхній аркуш, викладіть на тісто начинку, відступивши 3 см від краю. Краї загорніть до середини, формуючи відкритий край тарту.
Збийте жовток і змастіть ним краї тіста. Випікайте тарт у розігрітій до 200°C духовці протягом 20–25 хвилин — до золотистої скоринки.
Подавайте тарт теплим, прикрасивши його подрібненим мигдалем і листочками чебрецю.
Читайте також:
- Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця
- Місце для відпочинку в Києві: чому варто сходити на ВДНГ у червні 2025 року
- Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!