FreeСХІД.ua#31 Безмовні діти, ціни в Горлівці і комікс про «кіборгів»

Семаковська Тетяна 11:17, 13 Липня 2018

Електронний дайджест про події на сході України, розроблений Донецьким прес-клубом

П’яте літо конфлікту, п’ятий рік війни: «гарячої» в окопах – і «безкровної» в бюрократичних кабінетах за право бути повноправними громадянами України.

Про що говорив Донбас на цьому тижні:

  • чи підуть в минуле обов’язкові перевірки переселенців;
  • «діти війни» – проблеми тільки починаються;
  • чи впорається Україна з екологічною катастрофою на Донбасі.

Подробиці – в нашому випуску.

 

#FreeПРАВО

Київський апеляційний адміністративний суд 4 липня 2018 року скасував нормативні акти Кабінету міністрів, які зобов’язують внутрішньо переміщених осіб (ВПО) проходити перевірки.

Але в багатьох містах Донецької області від цієї процедури ще не відмовилися. Пояснюють це тим, що не отримували жодних розпоряджень.

Тому підтвердження – слова начальника управління праці та соцзахисту населення Бахмутської міськради Інни Сподіної:

  • «Крім самого рішення суду, я ніяких інших розпоряджень, документів, коментарів щодо подальшої роботи з перевірки місця реєстрації ВПО не отримувала. Тому ми поки працюємо за 365-ю постановою Кабміну і продовжимо вести облік місця реєстрації ВПО та їхнього фактичного проживання».

Рішення суду вже набуло законної сили. Але у відповідача є право подати касацію до Верховного Суду України. Від Кабміну поки реакції на рішення суду не було.

Що важливо розуміти і як діяти в цій ситуації?

  • • Внутрішньо переміщеним особам доведеться також відстоювати свої права, якщо місцеві органи відмовляються виконувати рішення Київського адмінсуду;
  • • юристи рекомендують: якщо до вас прийшли з перевіркою, показувати їм копію рішення суду і просити пояснити мету і законність свого візиту;
  • • якщо буде скасування грошової допомоги на підставі якихось перевірок, необхідно оскаржити подібне рішення через суд на підставі вердикту Київського апеляційного суду.

Цій же темі присвячений матеріал у виданні «Зеркало недели». Автор робить висновок, що головна проблема – в лицемірстві держави, яка так і не змогла дати чітку відповідь суспільству, чи платить вона пенсії жителям окупованих територій, чи ні. Поки що адекватної виразної політики щодо ВПО немає. Багато з них через це повернулися назад. Бачать таке ставлення і жителі окупованих територій. І говорити, що ми їх повернемо, нічого не змінюючи, занадто самовпевнено.

# FreeЗОНА

Фактично в епіцентрі бойових дій, в прифронтовому місті Попасна, навчилися не тільки виживати під обстрілами, а й боротися зі страшними наслідками війни. Наприкінці минулого року тут з’явився Попаснянський районний центр реабілітації дітей з інвалідністю «Лелека». Його пацієнтами стали діти, які пережили серйозний стрес під час «гарячої фази» збройної агресії на Донбасі в 2014-2015 роках.

Практичний психолог Центру реабілітації Людмила Романенко розповідає, що допомога фахівця потрібна всім дітям району, бо тривога і страхи діагностуються мало не у кожного з них. Наприклад, останнім часом помітно зросла кількість так званих «безмовних» дітей: дитині 4-5 років, але вона досі не розмовляє. За віком можна визначити, що жінки виношували малюків в період масованих обстрілів району і пережили дуже сильний стрес.

  • «Є і такі діти, які перестали розмовляти, як тільки разом з батьками повернулися до рідних місць. Приїхали в рідне місто – і замовкли. Якісь страхи в їхній пам’яті, мабуть, відклалися. Ми не кваліфікуємо це як глибоку розумову відсталість або аутизм, а ось мовленнєве порушення, викликане страхами, у дитини є. Останнім часом до нас за допомогою звернулося шість батьків, але ми знаємо, що дітей, які не говорять, в районі значно більше».

В унікальному центрі працюють фізичні реабілітологи, психологи, вихователі, але, на жаль, поки немає логопеда і невролога.

# FreeІНФОГРАФІКА

Протягом червня лінію розмежування на Донбасі перетнули 1 мільйон 188 тисяч 900 осіб. З них через КПВВ в Донецькій області – 895 тисяч людей, а через єдиний в Луганській області КПВВ «Станиця Луганська» – 293 тисячі 900.

Таким чином, піший пункт пропуску в Станиці Луганській досі залишається найбільш завантаженим на Донбасі.

# FreeЦИФРА

Зараз на Донбасі працює 250 демінерів. 50 з них – жінки. Метр за метром демінери перевіряють поля Донбасу на наявність небезпечних предметів.

Демінери входять до контингенту британської міжнародної благодійної організації The HALO Trust. Керівний персонал складається з іноземців, а самі демінери – в основному, наші земляки. Це фізично здорові і витривалі люди, які працюють в умовах, наближених до армійських: відпочинок і початок роботи за свистком, на обід – 30 хвилин.

# FreeЦИТАТА

Остап СЕМЕРАК, міністр екології та природних ресурсів України, б’є на сполох з приводу екологічної ситуації на окупованому Донбасі:

  • «За нашою інформацією близько 40 шахт на даний момент не підлягають подальшій експлуатації. Майже в 20 разів перевищені гранично допустимі концентрації (ГДК) речовин, що забруднюють ґрунт на територіях, де велися активні бойові дії. Гостро стоїть питання розмінування великої кількості територій. Так само гостре питання якості води в регіоні. З нею там проблеми були ще до війни, і зараз вони тільки загострилися».

Володимир БАКЛАНОВ, колишній бойовик «ДНР», учасник програми СБУ «На тебе чекають вдома»:

  • «Росія поставляє від 80 до 95% і навіть більше, за деякими показниками. Це російське озброєння. Так, воно радянського виробництва в основному. Давайте порахуємо. Моя бригада отримала понад 40 танків Т-64, з них кілька штук Т-72. Відповідно, розраховуємо кількість бригад. Близько восьми, грубо кажучи, полків. Множте 44-45 на 8 – ось результати будуть вам. Загальна кількість танків. І я готовий свідчити в міжнародному суді в Гаазі».

# FreeНОВИНИ

Опорну школу в Слов’янську, де вже понад рік проводиться ремонт, не встигнуть відкрити до вересня. Підрядник орієнтує на кінець жовтня. Нагадаємо, Донецька обласна військово-цивільна адміністрація вже виділила на цей проект 73,4 мільйона гривень (і це без меблів).

 

Мешканка окупованої Горлівки показала ціни на овочі, фрукти, м’ясну продукцію на місцевих ринках. Ціни актуальні на 7 липня.

Дитячий соціальний центр в окупованому Єнакієвому шукає людей, які можуть надати допомогу вихованцям закладу. Сьогодні тут живуть 39 дітей-сиріт у віці від 3 до 18 років, позбавлених батьківського піклування та які потрапили у важкі життєві обставини. Якщо коротко, не вистачає найнеобхіднішого: продуктів харчування, одягу та засобів гігієни.

# FreeЛЮДИ

Андрій КРИВЕНЦОВ, Покровськ

Андрію завжди була цікава тема відновлюваної енергетики. Він кілька років відвідував спеціалізовані виставки та семінари, що в підсумку вилилося у створення компанії, що займається розробкою проектів фотоелектричних станцій.

Станції, зібрані Андрієм і його монтажниками, крім Покровська, успішно функціонують у Дружківці, Мирнограді, Дніпрі, Жовтих Водах. А в кінці минулого року його компанія почала експеримент з відновлюваної енергетики в Добропільському районі. У селі Шаховому була встановлена сонячна електростанція, що виробляє електроенергію для півтори сотні ліхтарів. Це стало можливо завдяки коштам місцевої громади. А ще підприємець на території свого підприємства встановив сонячну станцію: «Я швець – з чобітьми. Було б дивно, займаючись установкою станцій, не мати своєї. На нашому сайті можна подивитися її роботу в реальному часі».

Владислав ОВЧАРЕНКО, Луганськ – Київ

 

Він уже півроку на волі! А до цього провів рік в катівнях тюрем угруповання «ЛНР»: Влада, як представника ультрас луганської «Зорі», засудили до 17 років позбавлення волі «за шпигунство на користь України».

 

Але в рамках обміну полоненими в кінці грудня 2017 року Влада вдалося звільнити. Зараз він працює у Федерації футболу України, займається соціальними футбольними проектами для ветеранів війни на сході і дітей-переселенців.

ДМИТРО (прізвище просив не публікувати), Донецьк – Слов’янськ

 

Спочатку простенькі скарбнички, а потім посуд і садові скульптури: так опановував гончарне мистецтво шахтар і переселенець з Донецька Дмитро. З початком війни він перебрався до Слов’янська і зайнявся традиційним для цього міста ремеслом – керамікою. Дмитро зізнається: йому було важко скласти конкуренцію майстерням, що давно працювали у Слов’янську. Однак у нього усе вийшло. На питання «Як ви навчилися робити все це?» Він сміється у відповідь: «Руками! Найголовніше – мати сильну волю і пробувати знову і знову. Пробуєш, пробуєш, пробуєш – а потім у тебе виходить!» 

За допомогою Міжнародної організації з міграції Дмитро зміг купити ноутбук і кольоровий принтер, щоб виготовляти декоративні панно, які тепер користуються великим успіхом. Зараз у планах колишнього шахтаря, а тепер гончаря – купити будинок і розширювати бізнес.

# FreeПАМ’ЯТЬ

У Сєвєродонецьку пройшла презентація документального фільму «Луганськ. Окупація» журналіста газети «День» Валентина Торби. 

Валентин з початку «російської весни» 2014 року, перебуваючи в Луганську, писав про те, що відбувалося в місті і області, оприлюднював свої спостереження в соціальних мережах. Переїхавши до Києва, він написав книгу «Я свідок», до якої увійшли розповіді про початок конфлікту в Луганській області. Фільм «Луганськ. Окупація» – продовження роботи автора.

Чому це цікаво? Автор фільму вважає початком окупації не 2014 рік (як це можна було би подумати, прочитавши назву), а більш ранній період, коли на Донбасі заговорили про двомовність, а прорадянські настрої раптом змінилися проросійськими. У планах Валентина Торби – поступово публікувати інші частини фільму. 

# FreeОСВІТА

Громадська організація «Освіторія» шукає вчителів-переселенців, які через війну покинули рідні школи і будинки, але залишилися вірні професії і продовжують навчати молоде покоління. Або вчителів, які, незважаючи ні на що, викладають у прифронтовій зоні. 

Якщо серед ваших знайомих є такі люди – повідомте їм про цю ініціативу! І тоді саме ваш учитель/друг/родич зможе стати володарем престижної освітньої премії Global Teacher Prize Ukraine. Зі статуеткою переможець отримає 250 тисяч гривень і поїздку в Дубай на Global Education & Skills Forum 2018. 

# FreeКНИГА 

Історія «кіборгів», які обороняли Донецький аеропорт 242 дні, тепер існує і у вигляді коміксуЙого створив автор зі Львова Левко Квіт.

Зараз вийшли два ілюстрованих оповідання: «Кіборги. Незламні. Місія: ДАП» і «Кіборги. Штурм». Їх герої – невелика група бійців 93-й бригади, які потрапили у Донецький аеропорт. Незважаючи на незвичайний формат, творці коміксу спробували зробити своє творіння максимально документальним. Вони опитали 48 безпосередніх учасників подій, деякі з них і сьогодні захищають Україну на Донбасі. Як мінімум, варто ознайомитися! 

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Семаковська Тетяна 09:45, 4 Лютого 2021

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі паспорт, неповнолітнім – свідоцтво про народження, довіреність (якщо один з батьків відсутній). Перетнути лінію розмежування можна в період з 8:00 до 18:00.

Понад 10 років компанія Сервіс Бус успішно займається організацією пасажирських перевезень по Україні, в тому числі і регулярних рейсів Харків – Станиця Луганська. Власний автопарк сучасних і містких автобусів європейських марок дозволяє надавати послуги на високому рівні, а професіоналізм водіїв – гарантувати своєчасне прибуття до місця призначення.

Комфорт і безпека наших клієнтів – понад усе: на час поїздки кожному пасажиру буде оформлена страховка.

Харків-Станиця Луганська на автобусі: актуальний розклад на 2021 рік

Автобуси Харків – Станиця Луганська відправляються щоденно. Для обслуговування маршруту ми використовуємо тільки сучасні автобуси європейського класу – Setra, VanHool, Man, Scania, які оснащені зручними м’якими кріслами, кліматичними та медіа- системами. Просторі і чисті багажні відсіки позбавлять від необхідності розміщувати багаж у салоні.

Розклад

Ми склали графік маршруту офіційного рейсу Харків Станиця Луганська таким чином, щоб пасажири точно встигли пройти через блокпост.

Маршрут прямування:

Харків – Чугуїв – Ізюм – Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка – Костянтинівка – Бахмут – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Новоайдар – Щастя – Станиця Луганська.

Відстань від Харкова до КПП в Станиці Луганській 366 км, час у дорозі 8 год. Наші автобуси заїжджають на автовокзал.

Ціна квитка 400 грн.

Коли ви обрали дату і час відправлення, можна забронювати місця на сайті компанії і оплатити їх онлайн. Бронювання може бути здійснено і по телефону. Наші менеджери дадуть відповідь на всі запитання й допоможуть підібрати оптимальні місця для поїздки. Крім того, ми залишили можливість оплати проїзду водієві безпосередньо перед відправленням.

Телефони:           (095) 222-30-30            (068) 222-30-30                  (093) 222-30-30

Довіряйте свої подорожі надійному перевізнику, телефонуйте вже зараз.

На правах реклами.

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Семаковська Тетяна 21:54, 25 Січня 2021

7. Зал очікування 6732eНадати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги”. Тут цілодобово приймають пацієнтів з з усієї південної частини Донеччини Вугледара, Волновахи, Нікольського району тощо.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

Після окупації Донецька виникла також гостра потреба у створенні потужного кардіологічного центру в південному регоні. Такий центр створили на базі Маріупольської міської лікарні швидкої медичної допомоги. У закладі зробили ремонт, закупили сучасне обладнання (ангіограф, монітори та багато іншого). Тут є палати інтенсивної терапії, кардіореанімація, працює бригада інтервенційних кардіологів, які можуть виконувати ендоваскулярні втручання на коронарних артеріях.

«Коли до нас привозять людину з інфарктом, лікувати її починають ще в приймальному відділенні. Не пізніше ніж за 20-30 хвилин ми “відкриваємо” закупорену артерію в операційній і пацієнт виживає», – пояснює Про будні, нововведення, переваги та плани закладу розказує директор КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої допомоги” Сергій Орлеанський.

1. Сергій Орлеанський bb69e

Діє система телеметрії, – лікарі з машини швидкої допомоги надсилають до лікарні повідомлення (зокрема кардіограму) про стан хворого. Черговий лікар оцінює цей стан і на момент приїзду машини уже готовий діяти.

У лікарні працює оновлене обладнання, запроваджені сучасні протоколи лікування, тому заклад був готовий підписати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо лікування гострого інфаркту міокарда. Лікування відбувається за бюджетні кошти.

З липня 2020 року пакет з надання допомоги під час гострого інфаркту міокарда став «вагомішим». З квітня це було 16 тисяч гривень, а з липня 2020 року – 30 тисяч.

«До того, як ми почали практикувати стентування, летальність у разі інфарктів була досить високою – майже 15 відсотків. Сьогодні вона знизилася більш ніж удвічі», – каже директор лікарні Сергій Орлеанський.

У медичному закладі планують розвивати й інші напрями кардіології. Наприклад, аритмологію, лікувати “миготливу” аритмію.

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі […]

7. Зал очікування 6732e

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Надати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної […]

Екоскульптура на пляжі 21cb7

Екоактивісти піклуються про чистоту Азовського моря: 50 тон вторинної сировини вже відправили на переробку 

Готелі та хостели Маріупольського району в рамках конкурсу началися впроваджувати роздільний збір відходів. В рамках змагання за три місяці осені більше 50 тон вторинної сировини […]

76 69e15

Що спільного у розвитку громад Донеччини та Львівщини?

12 жовтня на базі Краматорського АКМЦ відбувся онлайн відеоміст Львів-Краматорськ: «Адміністративна реформа в Україні та аналіз досвіду діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад Львівщини та Донеччини», […]

IMG 3095 2e607

Молодь Донбасу запрошують долучитися до тренінгів «Влада і молодіжна громада»

Тренінг «Влада і молодіжна громада» допоможе учасникам ознайомитись з темами: реформи в Україні, роботи органів законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також молодіжної політики […]