Топ донбаських вишів, хто ріже “серпом по рейтингу” депутатів і список небезпечних об’єктів зони ООС

Семаковська Тетяна 23:08, 7 Червня 2018

Електронний дайджест про події на сході України, розроблений Донецьким прес-клубом

Ціни на нерухомість в Луганську падають, зате зростає вартість українських товарів. По інший бік лінії розмежування збирають гроші на компромат проти місцевих нардепів і намагаються зберегти спадщину XIX століття. Також в нашому випуску читаємо про незвичайний спосіб відсвяткувати День визволення Торецька, про нові стартапи переселенців і про багато іншого, чим жив Донбас цього тижня.

#FreeЛУГАНСЬК

Чи легко вижити в непідконтрольному Луганську?

Місцеві жителі зізнаються, що зараз між ними і співвітчизниками на підконтрольній Україні території прірва. У місті комендантська година, розбиті дороги, високі ціни, низькі зарплати і засилля проросійської пропаганди. Про це – у великому репортажівидання “Ліга”.

 

Ми виділили найцікавіші цитати і дані:

  • «Дітей вчити ніколи, суцільні «свята» і масовки, як в СРСР. Такої кількості заходів не було з початку незалежності»
  • .«Лякають миротворцями. Доходить до смішного, що вони зайдуть і заблокують жителів, візьмуть в кільце».
  • У порівнянні з весною 2017 року в магазинах з’явилося більше товарів українського виробництва. Вони коштують дорожче на 20-25%. «Коли вдається заощадити, звичайно, вибираємо українські товари, скучили, бо смачніші і якісніші», – кажуть місцеві.
  • Ціни на нерухомість продовжують падати. Ріелтори уточнили, що в середньому 1-кімнатна квартира коштує $ 5-8 тисяч в залежності від стану і місця розташування, оскільки вода досі не подається за графіком. Наприклад, ціна двокімнатної квартири – $ 10-12 тисяч, трикімнатної – $ 12-17 тисяч.

# FreeЗОНА

 

Ми із задоволенням прочитали матеріал журналістів Theukrainians.org про Лисичанськ, жителі якого думають над тим, що їм робити з бельгійською спадщиною.

Ще в ХІХ столітті бельгійські промисловці вкладали гроші в будівництво тутешніх заводів. Тоді на Донбас можна було приїжджати, аби подивитися, як живуть європейці. Сьогодні європейці, які зможуть доїхати сюди, побачать руїни. Наприклад, Лисичанський содовий завод призупинив роботу 2011-го. Від нього залишилися труба і пів-корпусу.Соціальна інфраструктура навколо заводу зберіглася. Близько 30 споруд: церква, гімназія, лікарня, унікальні житлові будинки. Їх, як і завод, побудувала тут позаминулого століття компанія «Любимов, Сольве і Ко». Заснована Ернестом Сольве компанія і зараз існує в Бельгії.

 

Радянська пропаганда стирала спогади про те, що було до 1917 року. І сьогодні мало хто знає про цей комплекс будівель кінця XIX – початку ХХ століття. 2017 року він отримав премію «Бельгійська спадщина за кордоном» – щорічну нагороду для побудованих бельгійцями і збережених до наших днів об’єктів в різних країнах світу. «Лисичанська Бельгія» – єдиний лауреат премії в Україні.

# FreeОСВІТА

Опублікований список 200 кращих вишів України, в якому ми, звичайно, шукали рідні – донецькі та луганські – навчальні заклади. Рейтинг підготовлений центром міжнародних проектів «Євроосвіта» в партнерстві з групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Тож – поїхали:

  • Донецький національний університет імені Василя Стуса (дислокується з 2014 року в Вінниці) – 27 місце;
  • Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (Сєвєродонецьк) – 50 місце;
  • •Донбаська державна машинобудівна академія – 70 місце;
  • Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – 71 місце;
  • Приазовський державний технічний університет – 76 місце;
  • Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського – 87 місце;
  • Донецький національний медичний університет – 96 місце;
  • Маріупольський державний університет -110 місце;
  • Донецький державний університет управління – 114 місце;
  • Донбаський державний технічний університет – 139 місце;
  • Луганський державний медичний університет – 153 місце;
  • Луганський національний аграрний університет – 162 місце;
  • Донбаський державний педагогічний університет – 167 місце;
  • Донбаська національна академія будівництва і архітектури – 172 місце;
  • Донецький юридичний інститут – 189 місце.

 

До речі, на Донбасі запрацювали освітні центри «Донбас Україна», через які жителі непідконтрольних територій, сірої зони, а також переселенці можуть вступати в навчальні заклади за спрощеною системою – без атестатів, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання та навіть без українського паспорта.

Ця система дає можливість стати студентом певного вишу – зі списку переміщених навчальних закладів і тих, що базуються в Донецькій і Луганській областях. Однак, в самій процедурі є певні підводні камені, які не афішуються. І з ними можуть зіткнутися абітурієнти, про що і розповідається в матеріалі «Донбас.Реалії».  

# FreeЦИФРА 

У зоні конфлікту на Донбасі нарахували 176 потенційно небезпечних об’єктів.Це заводи, очисні споруди, водоканали, насосні та фільтрувальні станції, шахти, енергетичні споруди та ряд інших. Особливу небезпеку становить затоплення шахт Луганської і Донецької областей через припинення відкачування води, хімічне забруднення ґрунту і води, пошкодження резервуарів, в яких зберігається хлор.

З них 132 об’єкти в Донецькій області (підконтрольна територія – 49, непідконтрольна – 83) і 44 об’єкти – в Луганській області (підконтрольна – 27, непідконтрольна – 17). 

# FreeІНФОГРАФІКА 

Територія вздовж лінії розмежування поступово перетворюється на мінне поле. У травні 2018 року від вибухонебезпечних предметів загинули 3 людини, 17 отримали поранення. На сьогодні відомо, що всього з червня 2014 роки від мін загинули 496 осіб і 995 поранені.

# FreeНОВИНИ

У Краматорську 95 переселенцям з окупованих міст вручили ключі від квартир у відремонтованому гуртожитку. Всього в будівлі – 25 однокімнатних і 7 двокімнатних квартир.На завершальній стадії ремонт ще в двох краматорських гуртожитках, кажуть в Донецькій облдержадміністрації. ЄС виділив на ці цілі 1 млн 819 тис. євро, ще 205 тис. євро надійшли з міського бюджету Краматорська.

У Сєвєродонецьку встановили новий національний рекорд в танці і присвятили його 80-річчю утворення Луганської області. На площу одночасно вийшли танцюристи з понад 80-ти танцювальних колективів (а це кілька сотень людей) і синхронно виконали український танець. Досягнення зафіксували в Книзі рекордів України.

21 липня – день звільнення Торецька (в минулому – Дзержинська) від проросійських незаконних збройних формувань. До цієї дати приурочена акція«Передай в Торецьк прапор – привітай місто зі святом». З будь-якої точки України можна передати в Торецьк український прапор – жовто-блакитний або червоно-чорний – як символи національно-визвольного руху.

В рамках проекту «Мандрівний табір світу» підлітки з Донеччини та Луганщиниможуть безоплатно відпочити на західній Україні.

На учасників чекають два тижні відпочинку в Карпатах і на Поділлі, цікаві квести, спілкування і посиденьки біля багаття, майстер-класи з кінодокументалістики, а також авторські курси з пантоміми від відомого литовського артиста. Проживання в таборі безоплатне, але відбір буде проходити на конкурсній основі.

# FreeІНІЦІАТИВА

Незвичайний сайт запустили колеги з «Центру протидії корупції» – «Серпом по рейтингу». Тут можна «покарати» депутата-мажоритарника, якщо пожертвувати гроші на інформування виборців про його корупційні схеми. На сайті представлені народні обранці з Донецької та Луганської областей.

Як це працює?

Принцип дії сайту полягає в наступному. Користувачеві потрібно обрати депутата, який був помічений у корупційних скандалах, і пожертвувати будь-яку суму. Ці гроші підуть на оплату таргетованої реклами в Facebook серед користувачів соцмережі його регіону. Мета – розповісти потенційним виборцям про проступок конкретного депутата.

І скільки треба зібрати коштів, щоб розповісти про нардепа, який нічого не робить для виборців і загруз в корупційних справах? Оптимальна сума для однієї такої міні-кампанії – 1300 гривень. За ці гроші можна показати «зашквар» депутата приблизно 20 тисячам виборців його округу. При тому, що в середньому мажоритарник перемагав на виборах з різницею в кілька тисяч голосів.

Творці говорять, що будуть показувати тільки найочевидніші корупційні «зашквари» депутатів: подання законопроекту, який узаконює їхнє корупційне майно; взяття ними на поруки затриманих топ-корупціонерів, відмова від голосування за позбавлення імунітету фігурантів розслідувань НАБУ тощо.

# FreeЛЮДИ

 

Клим КЛИМЕНКО, Краматорськ і Тетяна Шатохіна, Харків

 

 

Знайомтеся, це Клим Клименко. Йому сім років. Історія хлопчика облетіла всю Україну. У лютому 2015 року під час обстрілу Краматорська мама накрила його своїм тілом. Сама загинула, а трирічний Клим вижив, але отримав серйозні поранення. У нього залишилися батько Олександр і старший брат Савелій.

Клима доставили до харківської лікарні, де з ним познайомилася Тетяна Шатохіна. Її дочка лежала в тій же лікарні. Вони стали відвідувати Клима, поступово жінка полюбила його, як рідного сина. Незабаром вона стала йому прийомною мамою, вийшовши заміж за його батька. Так поєдналися дві сім’ї. Журналісти «Накипело» розповіли, як тепер живе хлопчина.

Олеся ВАСИЛЕЦЬ, Луганськ – Ірпінь

 

Олеся вважає, що страх невдачі – єдина перешкода на шляху до успіху. 2014-го року вона покинула рідний Луганськ і перебралася в Ірпінь, де відкрила невелику студію східного танцю.

Тепер студія східних танців «Гюррем» має свої філії в Чернівцях, Коцюбинському, Києві, Чернігові, Одесі, Черкасах. Дорослі і діти там вивчають 60 стилів східних танців, включно з єгипетським фольклором і трайблом. У деяких школах навчають навіть чоловіків.Дівчина не тільки керує мережею танцювальних шкіл, а й сама викладає в них. А ще проводить тренінги з англійської мови для депутатів і співробітників Ірпінської міськради.

У планах Олесі – відкрити кав’ярню східних солодощів, яка буде називатися так само, як і школа танців: «Гюррем».

# FreeКНІГА

Станіслав Асєєв (Васін) «В ізоляції»

 

«В ізоляції» – збірник текстів Станіслава Асєєва, донецького журналіста і блогера, який зараз перебуває в полоні у бойовиків. Стас писав про повсякденне життя окупованого Донецька, про те, як змінюються місто і люди в ньому, як війна відіб’ється на долях майбутніх поколінь. У травні-червні 2017 року Асєєва заарештували бойовики так званого “МГБ ДНР”.

Презентація книги відбулася в Києві на платформі культурних ініціатив «Ізоляція». Спочатку цей креативний простір було створено в Донецьку на місці колишнього заводу ізоляційних матеріалів. За іронією долі, зараз там знаходиться в’язниця бойовиків, в якій тримають Станіслава Асєєва. Тому назва збірки – «В ізоляції» – набуває додаткового зловісного сенсу.

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Семаковська Тетяна 09:45, 4 Лютого 2021

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі паспорт, неповнолітнім – свідоцтво про народження, довіреність (якщо один з батьків відсутній). Перетнути лінію розмежування можна в період з 8:00 до 18:00.

Понад 10 років компанія Сервіс Бус успішно займається організацією пасажирських перевезень по Україні, в тому числі і регулярних рейсів Харків – Станиця Луганська. Власний автопарк сучасних і містких автобусів європейських марок дозволяє надавати послуги на високому рівні, а професіоналізм водіїв – гарантувати своєчасне прибуття до місця призначення.

Комфорт і безпека наших клієнтів – понад усе: на час поїздки кожному пасажиру буде оформлена страховка.

Харків-Станиця Луганська на автобусі: актуальний розклад на 2021 рік

Автобуси Харків – Станиця Луганська відправляються щоденно. Для обслуговування маршруту ми використовуємо тільки сучасні автобуси європейського класу – Setra, VanHool, Man, Scania, які оснащені зручними м’якими кріслами, кліматичними та медіа- системами. Просторі і чисті багажні відсіки позбавлять від необхідності розміщувати багаж у салоні.

Розклад

Ми склали графік маршруту офіційного рейсу Харків Станиця Луганська таким чином, щоб пасажири точно встигли пройти через блокпост.

Маршрут прямування:

Харків – Чугуїв – Ізюм – Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка – Костянтинівка – Бахмут – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Новоайдар – Щастя – Станиця Луганська.

Відстань від Харкова до КПП в Станиці Луганській 366 км, час у дорозі 8 год. Наші автобуси заїжджають на автовокзал.

Ціна квитка 400 грн.

Коли ви обрали дату і час відправлення, можна забронювати місця на сайті компанії і оплатити їх онлайн. Бронювання може бути здійснено і по телефону. Наші менеджери дадуть відповідь на всі запитання й допоможуть підібрати оптимальні місця для поїздки. Крім того, ми залишили можливість оплати проїзду водієві безпосередньо перед відправленням.

Телефони:           (095) 222-30-30            (068) 222-30-30                  (093) 222-30-30

Довіряйте свої подорожі надійному перевізнику, телефонуйте вже зараз.

На правах реклами.

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Семаковська Тетяна 21:54, 25 Січня 2021

7. Зал очікування 6732eНадати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги”. Тут цілодобово приймають пацієнтів з з усієї південної частини Донеччини Вугледара, Волновахи, Нікольського району тощо.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

Після окупації Донецька виникла також гостра потреба у створенні потужного кардіологічного центру в південному регоні. Такий центр створили на базі Маріупольської міської лікарні швидкої медичної допомоги. У закладі зробили ремонт, закупили сучасне обладнання (ангіограф, монітори та багато іншого). Тут є палати інтенсивної терапії, кардіореанімація, працює бригада інтервенційних кардіологів, які можуть виконувати ендоваскулярні втручання на коронарних артеріях.

«Коли до нас привозять людину з інфарктом, лікувати її починають ще в приймальному відділенні. Не пізніше ніж за 20-30 хвилин ми “відкриваємо” закупорену артерію в операційній і пацієнт виживає», – пояснює Про будні, нововведення, переваги та плани закладу розказує директор КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої допомоги” Сергій Орлеанський.

1. Сергій Орлеанський bb69e

Діє система телеметрії, – лікарі з машини швидкої допомоги надсилають до лікарні повідомлення (зокрема кардіограму) про стан хворого. Черговий лікар оцінює цей стан і на момент приїзду машини уже готовий діяти.

У лікарні працює оновлене обладнання, запроваджені сучасні протоколи лікування, тому заклад був готовий підписати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо лікування гострого інфаркту міокарда. Лікування відбувається за бюджетні кошти.

З липня 2020 року пакет з надання допомоги під час гострого інфаркту міокарда став «вагомішим». З квітня це було 16 тисяч гривень, а з липня 2020 року – 30 тисяч.

«До того, як ми почали практикувати стентування, летальність у разі інфарктів була досить високою – майже 15 відсотків. Сьогодні вона знизилася більш ніж удвічі», – каже директор лікарні Сергій Орлеанський.

У медичному закладі планують розвивати й інші напрями кардіології. Наприклад, аритмологію, лікувати “миготливу” аритмію.

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі […]

7. Зал очікування 6732e

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Надати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної […]

Екоскульптура на пляжі 21cb7

Екоактивісти піклуються про чистоту Азовського моря: 50 тон вторинної сировини вже відправили на переробку 

Готелі та хостели Маріупольського району в рамках конкурсу началися впроваджувати роздільний збір відходів. В рамках змагання за три місяці осені більше 50 тон вторинної сировини […]

76 69e15

Що спільного у розвитку громад Донеччини та Львівщини?

12 жовтня на базі Краматорського АКМЦ відбувся онлайн відеоміст Львів-Краматорськ: «Адміністративна реформа в Україні та аналіз досвіду діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад Львівщини та Донеччини», […]

IMG 3095 2e607

Молодь Донбасу запрошують долучитися до тренінгів «Влада і молодіжна громада»

Тренінг «Влада і молодіжна громада» допоможе учасникам ознайомитись з темами: реформи в Україні, роботи органів законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також молодіжної політики […]