Політика НБУ – дозволено все, крім того що заборонено

Семаковська Тетяна 19:48, 24 Травня 2018

Коли Національний банк України стане ближчим до клієнта, як керівництво планує стабілізувати інфляцію, забезпечити вільні розрахунки за кордон, коли в обігу з’явиться 1000 гривнева купюра, чи можна розраховуватись криптовалютой в Україні? На ці та інші запитання відповідав Роман Борисенко заступник Національного Банку України під час прес-туру для журналістів Донецької та Луганської областей.

Минулого місяця для журналістів Донецької та Запорізької областей відбувся прес-тур до Києва. Журналістка громадського медіа-порталу «Бахмут IN.UA» також взяла участь у даному заході. Два квітневих дні були дуже насиченими різними зустрічами – з керівництвом НБУ, народним депутатом, заступниками міністрів освіти, інформаційної політики та охорони здоров’я України, експертами законодавства з ЄС.

Перша зустріч була присвячена знайомству та спілкуванню з Романом Борисенко заступником Національного Банку України, якому підпорядковуються Департамент бухгалтерського обліку, фінансовий контролінг,  управління персоналом, операційний Департамент, керує регіональними представництвами НБУ.

Роман Борисенко відзначив, що головна ціль політики НБУ – це рух до децентралізації та наміри  надавати функції банку дистанційно.

Розповів про один з важливих кроків – про затверджену стратегію, яка значно відрізняється від інших державних органів, тому що заснована на клієнтській логіці.

«Ми формуємо цінність банківської послуги та передаємо її кінцевому споживачу – громадянину України. Через експертів, різних суб’єктів фінансового сектору, самої держави, як вигодонабувача, та саме населення, яке споживає наші послуги» – сказав Роман Борисенко.

31206301 2033883393492489 7914168169973940224 n 609ff

Заступник НБУ представив 7 цілей нової Стратегії Національного Банку України:

1.Низька та стабільна інфляція.

2.Прозора банківська система.

3. Відновлення кредитування.

4.Валютна лібералізація – вільний рух капіталу.

5.Фінансова інклюзія.

6.Ефективне регулювання фінансового сектору.

7.Сучасний відкритий незалежний банк.

Зміна Голови НБУ не змінить головний вектор руху політики банку

Роман Борисенко відповідаючи на запитання журналістів, чи зміниться щось в політики Нацбанку, у зв’язку зі зміною його Голови, сказав:

«Принципово впевнений, що ні. Наші цілі закріплені і в Законах, і в стратегії, і ми будемо далі рухатись, як незалежний, інституційно-спроможний, політично незаангажований банк України.

Позитивні зміни по споживчим кредитам. Кредитування реального сектору – поки ще проблематично

Представник керівництва банку відмітив, що кредитний портфель зріс на 13% і склав десь 570 млрд. грн.

«Зростання звісно в більшій мірі забезпечено за рахунок споживчого кредиту. Цей вид банківської послуги повернувся і ми, навіть, відмічаємо акселероване зростання, та думаємо може потрібно стримувати» – каже Роман Борисенко.

«А ось кредитування  реального сектору – проблема більш істотна. Існує проблема по захисту прав кредиторів, ми з надією чекаємо, коли запрацює судова реформа. Бо маємо низьку програних справ, на користь позичальників,  а не державі. Люди взяли гроші в кредит і не повертають, чим  заводять банк в судові тяжби» – говорить о проблемах кредитування реального сектору заступник голови НБУ.

Роман Борисенко вважає, щоб вирішити цю проблему необхідно дотримуватись два аспекти: захист прав кредиторів та судова реформа.

31239350 2033883376825824 4081790416783933440 n a35ac

Журналісти питали про можливість мораторіїв на іпотечні та споживчі кредити, які були оформлені ще до війні, на зараз окупованих територіях.

«Якщо банк не може повернути гроші з позичальника, то в форматі домовленостей кредит реструктуризується.  Мораторій по кредитам, навіть для киян, не є природним, це маніпулювання. Ви самі знаєте, що є два майдани – кредитний та депозитний, у них кардинально протилежні інтереси. Позичальники хочуть погасити кредити по курсу 5, але не замічають, що інші хочуть повернути свої депозити та і курсу 25. Тут стає питання відповідальності позичальників, і все. Можливо допоможе вирішити це питання Закон про персональне банкрутство, але ми бачимо ефективності від роботи Верховної Ради» – пояснив Роман Борисенко.

Валютна лібералізація. Політика банку – дозволено все, крім того що заборонено

«Закон про валюту – це безвіз для капіталу. Він надасть можливості вільно перераховувати кошті, купувати щось за кордоном. Хочемо зробити умови, щоб іноземні інвестиції приходили в нашу державу більш активніше, чим зараз. Цей закон поданий в парламент, має пройти перше читання. В наших планах, щоб обов’язковий продаж отриманої валюти по експортним контрактам був доведений до нуля, але для цього ринок повинен стати збалансованим» – розповів про зміни у валютному законодавстві Роман Борисенко.

Коли в обігу з’явиться 1000 гривнева купюра?

«Відповідні економічні показники повинні мати певних рівнів. Зараз, навіть 500 гривнева велика купюра, щоб нею оперувати, вона велика, навіть, в торгівельний системи. Але у подальшому це можливо» – сказав Роман Борисенко.

Криптовалюта – чи законна вона в Україні?

«Хтось має законно сказати, для чого вона створена, що це таке і хто за неї відповідає. Це є ризик для споживача, коли люди починають користуватись нею, з’являються купа проблем. НБУ говорить, що всі операції по криптовалюті громадяни  роблять на свій страх та ризик» – відповів Роман Борисенко.

Гривня – одна з захищених банкнот у світі.

«На один мільйон Євро купюр приходиться 34 штуки підроблених, та лише 3-4 штуки на один мільйон гривень. Підробляють ті номінали, які з економічної доцільності мають сенс підробляти. Частіше підробляють  500 гривень, причому не нової емісії, а тієї, яка була років п’ять тому. Та це не є системним, частіше їх використовують в заклади швидкого харчування. Ми негайно передаємо матеріали до правоохоронних органів», – пояснив Роман Борисенко.

НБУ має мету – зробити українців фінансово грамотними

«В Раді є законопроект, вже на другому читанні  про те щоб НБУ зміг надавати уроки фінансової грамотності. Також є внутрішній проект з USAID, згідно якого ми  проводимо лекції, ігри для студентів. Наша головна мета – це стратегія, яка об’єднає зусилля і державних і недержавних  закладів у навчанні фінансової грамотності населення. Але це стане можливим лише тоді, коли це буде визначено в законодавстві» – розказав Роман Борисенко.

IMG 5913 0c72d

Матеріал опубліковано в рамках спільного проекту Українського кризового медіа-центру та Естонського центру східного партнерства під назвою «Розвиток професійної спроможності представників регіональних ЗМІ в Україні

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Семаковська Тетяна 09:45, 4 Лютого 2021

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі паспорт, неповнолітнім – свідоцтво про народження, довіреність (якщо один з батьків відсутній). Перетнути лінію розмежування можна в період з 8:00 до 18:00.

Понад 10 років компанія Сервіс Бус успішно займається організацією пасажирських перевезень по Україні, в тому числі і регулярних рейсів Харків – Станиця Луганська. Власний автопарк сучасних і містких автобусів європейських марок дозволяє надавати послуги на високому рівні, а професіоналізм водіїв – гарантувати своєчасне прибуття до місця призначення.

Комфорт і безпека наших клієнтів – понад усе: на час поїздки кожному пасажиру буде оформлена страховка.

Харків-Станиця Луганська на автобусі: актуальний розклад на 2021 рік

Автобуси Харків – Станиця Луганська відправляються щоденно. Для обслуговування маршруту ми використовуємо тільки сучасні автобуси європейського класу – Setra, VanHool, Man, Scania, які оснащені зручними м’якими кріслами, кліматичними та медіа- системами. Просторі і чисті багажні відсіки позбавлять від необхідності розміщувати багаж у салоні.

Розклад

Ми склали графік маршруту офіційного рейсу Харків Станиця Луганська таким чином, щоб пасажири точно встигли пройти через блокпост.

Маршрут прямування:

Харків – Чугуїв – Ізюм – Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка – Костянтинівка – Бахмут – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Новоайдар – Щастя – Станиця Луганська.

Відстань від Харкова до КПП в Станиці Луганській 366 км, час у дорозі 8 год. Наші автобуси заїжджають на автовокзал.

Ціна квитка 400 грн.

Коли ви обрали дату і час відправлення, можна забронювати місця на сайті компанії і оплатити їх онлайн. Бронювання може бути здійснено і по телефону. Наші менеджери дадуть відповідь на всі запитання й допоможуть підібрати оптимальні місця для поїздки. Крім того, ми залишили можливість оплати проїзду водієві безпосередньо перед відправленням.

Телефони:           (095) 222-30-30            (068) 222-30-30                  (093) 222-30-30

Довіряйте свої подорожі надійному перевізнику, телефонуйте вже зараз.

На правах реклами.

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Семаковська Тетяна 21:54, 25 Січня 2021

7. Зал очікування 6732eНадати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги”. Тут цілодобово приймають пацієнтів з з усієї південної частини Донеччини Вугледара, Волновахи, Нікольського району тощо.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

Після окупації Донецька виникла також гостра потреба у створенні потужного кардіологічного центру в південному регоні. Такий центр створили на базі Маріупольської міської лікарні швидкої медичної допомоги. У закладі зробили ремонт, закупили сучасне обладнання (ангіограф, монітори та багато іншого). Тут є палати інтенсивної терапії, кардіореанімація, працює бригада інтервенційних кардіологів, які можуть виконувати ендоваскулярні втручання на коронарних артеріях.

«Коли до нас привозять людину з інфарктом, лікувати її починають ще в приймальному відділенні. Не пізніше ніж за 20-30 хвилин ми “відкриваємо” закупорену артерію в операційній і пацієнт виживає», – пояснює Про будні, нововведення, переваги та плани закладу розказує директор КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої допомоги” Сергій Орлеанський.

1. Сергій Орлеанський bb69e

Діє система телеметрії, – лікарі з машини швидкої допомоги надсилають до лікарні повідомлення (зокрема кардіограму) про стан хворого. Черговий лікар оцінює цей стан і на момент приїзду машини уже готовий діяти.

У лікарні працює оновлене обладнання, запроваджені сучасні протоколи лікування, тому заклад був готовий підписати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо лікування гострого інфаркту міокарда. Лікування відбувається за бюджетні кошти.

З липня 2020 року пакет з надання допомоги під час гострого інфаркту міокарда став «вагомішим». З квітня це було 16 тисяч гривень, а з липня 2020 року – 30 тисяч.

«До того, як ми почали практикувати стентування, летальність у разі інфарктів була досить високою – майже 15 відсотків. Сьогодні вона знизилася більш ніж удвічі», – каже директор лікарні Сергій Орлеанський.

У медичному закладі планують розвивати й інші напрями кардіології. Наприклад, аритмологію, лікувати “миготливу” аритмію.

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі […]

7. Зал очікування 6732e

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Надати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної […]

Екоскульптура на пляжі 21cb7

Екоактивісти піклуються про чистоту Азовського моря: 50 тон вторинної сировини вже відправили на переробку 

Готелі та хостели Маріупольського району в рамках конкурсу началися впроваджувати роздільний збір відходів. В рамках змагання за три місяці осені більше 50 тон вторинної сировини […]

76 69e15

Що спільного у розвитку громад Донеччини та Львівщини?

12 жовтня на базі Краматорського АКМЦ відбувся онлайн відеоміст Львів-Краматорськ: «Адміністративна реформа в Україні та аналіз досвіду діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад Львівщини та Донеччини», […]

IMG 3095 2e607

Молодь Донбасу запрошують долучитися до тренінгів «Влада і молодіжна громада»

Тренінг «Влада і молодіжна громада» допоможе учасникам ознайомитись з темами: реформи в Україні, роботи органів законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також молодіжної політики […]