FreeСХІД.ua#4 Підпільники на Донбасі, донецькі чебуреки та пекарня у Мар’їнці

Семаковська Тетяна 21:21, 23 Березня 2018

Цей дайджест ми підготували, поласувавши спершу смачнючими чебуреками у кафе “МЧС”, відкритому  переселенцями. Після чого замовили доставку еко-чаю в магазині відомого донецького волонтера, а на довершення дня насолодилися переглядом класних фото десятикласника з Добропілля. Та перш ніж ви вирушите по чебуреки чи то за чаєм, приділіть 10 хвилин нашому дайджесту, щоб дізнатися, які події (або тенденції) спостерігаються на сході України.

 FreeДОНЕЦЬК

Такі хлопці є в кожному місті. Багато з них не  ховаються, а деякі продовжують працювати в підпіллі.

 

Підпільна проукраїнська діяльність молодих патріотів на початку війни в містах Донеччини переросла у справжній рух і тепер розвивається стрімко та відкрито. Зі звичайного молодіжного об’єднання сформувалося декілька громадських організацій. Одне з таких — «Патріоти українського Донбасу», його учасники докладають максимум зусиль для розвитку прифронтового Покровська та свого региону.

Чому це важливо?99a14c9b4723ebf7dd03c 5b3fe

Тут роками не приділялося уваги питанням національної ідентичності. Мешкаючи зовсім поряд із війною та постійно допомагаючи українським військовим, «Патріоти українського Донбасу» не плекають марних надій щодо швидкого врегулювання  конфлікту. Ще рано складати руки та багато чого треба зробити для спільної перемоги.

На рахунку хлопців – організація різноманітних спортивних змагань, велопробігів, фестивалів, акцій, не однієї ходи. Завдяки їм у місті з’явилася вулиця Захисників України (назву якої вони з натиском відстоювали в процесі декомунізації), а історичний музей отримав кімнату історії АТО. Нещодавно, за активною участю патріотів, у Покровську було закладено каміння під майбутній пам’ятник героям Революції Гідності. 

 

#FreeЗОНА

Представники громадської організації «Донбас SOS» по «кістках» розібрали ухвалений наприкінці лютого закон України «Про реінтеграцію» (так, про це вже йшлося в одному з наших дайджестів, проте в даному випадку вказані головні проблеми, з якими можуть стикнутися люди, та шляхи їх вирішення). В матеріалі пояснюється, яким чином проблемні питання вирішувалися до прийняття закону та після його ухвалення.

З того, що важливо та може статися в нагоді кожному громадянинові:

1)   Встановлення фактів народження та смерті

2)   Отримання паспорту

3)   Реєстрація місця проживання (прописка) в паспорті

4)   Виплата пенсії жителям непідконтрольних районів

5)   Вибори та право голосу

6)   Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію Донбасу

7)   Відчуження майна та порядок отримання спадку

8)   Порядок звернення до суду

 

#FreeНОВИНИ

 З 1 квітня в Україні стартує програма «Обери свого лікаря». До кінця року треба підписати угоду з сімейним лікарем – без цього документа в майбутньому не можна буде звернутися по лікування до профільного спеціаліста (офтальмолога, хірурга, гінеколога тощо). Переселенці (ВПО) можуть обрати сімейного лікаря за місцем свого проживання.

Звільнений з посади голова військово-цивільної адміністрації прифронтової Красногорівки Олег Ливанчук. Напередодні між місцевою владою та обласними чиновниками спалахнув конфлікт. Представники першої звинуватили других у зловживанні під час закупівлі пічок-буржуйок.

7a66ab6a3bb97641e2e69 4a652

У Києві презентували проект Закону України «Про  прощення», що пропонує відокремити жертв російської агресії, котрі мешкають на окупованій території, від пособників агресора. Також документом запропоновано ввести альтернативне покарання для тих учасників незаконних озброєних формувань, хто покається – визнає свою провину.

…Переселенець з Донецька та сучасний художник Андрій Достлєв вирішив перевірити популярну в російських шовіністів конспірологічну теорію, нібито українська мова «вигадана в австрійському Генштабі». Звернувся з офіційними запитами до різних австрійських державних структур і отримав офіційні відповіді, доволі часто – детальні  й цікаві.

До селища Славне тепер двічі на тиждень привозять хліб, що його випікають у пекарні прифронтової Мар’їнки. З якими труднощами стикаються місцеві підприємці на лінії зіткнення, дивіться в сюжеті.

FreeЦИФРИ

В Україні кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у лютому сягнула 1 млн 489 тис. 659-ти. Традиційно зростає вона у Києві, а в центральній частині країни – навпаки, зменшується.

Найбільша кількість переселенців мешкає у Донецькій області – 541 тис. 400 осіб, Луганській області – 291 тис. 170 та у Києві – 160 тис. 287. Найнижчий показник зареєстрованих ВПО у Чернівецькій області – 2 тис. 490 осіб.

Інфографіка порталу “Слово і діло”

 efa916d8c4cb62d92ae96 02877

#FreeЛЮДИ

Відомий на сході України волонтер і активіст Максим ПОТАПЧУК презентував приклад соціального підприємництва. Його компанія Тrava.UA спеціалізується на вирощуванні та реалізації медичних трав і спецій, а частину прибутку планує спрямовувати на освітні проекти.

1)   15% прибутку – на підтримку Міжнародного волонтерського проекту «Вишиті Мрії». Передбачається закупівля матеріалів для дитячої творчості (книг, тканин і ниток для вишивання).

2)   10% від прибутку буде спрямовано на освітню роботу зі школярами в літніх таборах і школах.

3)   Зусилля також націлені на розвиток малого аграрного бізнесу на сході України. Зокрема, на організацію майданчиків-лекторіїв для фермерів-початківців, де тих навчать використовувати новітні технології у вирощуванні лікарських рослин. 

Переселенці з Донецька Артем ЛЕЩЕНКО та Тетяна ШЕВЧЕНКО відкрили в Києві унікальну торговельну точку з  назвою «МЧС» та успішно розвивають сімейний бізнес.

Відома абревіатура «МЧС» в даному випадку розшифровується як «Майстерня чебуречної справи». За словами власне підприємців, вони пропонують не грецькі, не кримські, не італійські панцеротті, а «рідні донецькі чебуреки».

 5fa85a9bdca8d324d5a6e d0291

Наталя та Віктор РОЖИК з Коростишева Житомирської області давно займаються благодійністю, а від початку війни на Донбасі – допомагають військовим.

Спочатку родина скульпторів допомагала їжею та фінансами, а потім почала співпрацювати з волонтером Мариною Квіткою та  надавати допомогу у встановленні пам’ятників загиблим у Слов’янську українським захисникам.

 

#FreeЦИТАТА

Донецький вчений-релігієзнавець Ігор КОЗЛОВСЬКИЙ, який  майже два роки провів у полоні бойовиків:

(цитату наведено з інтервью Радіо Свобода)

cf05ff001d555940e181f 25468

Україна робить усе можливе для того, щоб повернути ці території – ухвалюються певні закони, нам потрібно зробити сильну армію, потрібно захищати свою землю, свої кордони.

Але ми повинні розуміти, що потрібна не лише сильна армія, але і громадянське суспільство, щоб повернути людей з цих територій, повернути їхню свідомість. Щоб було звільнення не тільки територій, але і свідомості людей. Для цього потрібно розгортати повномасштабний діалог. Діалог, який стосується і повсякденності, нам треба показувати себе як людей, які дійсно працюють на те, щоб Україна постала як сильна, багата, могутня держава. Нам треба бути привабливими для людей, які зараз є під окупацією. Тоді люди потягнуться.

 

#FreeФОТО

І на довершення сьогоднішнього дайджесту – 5 фото з серії “Донбас – шахтарський край”, які на Всеукраїнський конкурс “Я – журналіст” надіслав десятикласник з Добропілля (Донецька область) Олександр Фомін. Саме його фотопідбірка посіла 1-е місце на Всеукраїнському конкурсі творчих робіт. 

 e092a6ca40569cf667ff9 465ee622b6cca0318458b49c26 fe9f15a192812346334fefff5c 8a005

До зустрічі у суботу! І нагадуємо – наші дайджести зручно читати також у Telegram.

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Семаковська Тетяна 09:45, 4 Лютого 2021

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі паспорт, неповнолітнім – свідоцтво про народження, довіреність (якщо один з батьків відсутній). Перетнути лінію розмежування можна в період з 8:00 до 18:00.

Понад 10 років компанія Сервіс Бус успішно займається організацією пасажирських перевезень по Україні, в тому числі і регулярних рейсів Харків – Станиця Луганська. Власний автопарк сучасних і містких автобусів європейських марок дозволяє надавати послуги на високому рівні, а професіоналізм водіїв – гарантувати своєчасне прибуття до місця призначення.

Комфорт і безпека наших клієнтів – понад усе: на час поїздки кожному пасажиру буде оформлена страховка.

Харків-Станиця Луганська на автобусі: актуальний розклад на 2021 рік

Автобуси Харків – Станиця Луганська відправляються щоденно. Для обслуговування маршруту ми використовуємо тільки сучасні автобуси європейського класу – Setra, VanHool, Man, Scania, які оснащені зручними м’якими кріслами, кліматичними та медіа- системами. Просторі і чисті багажні відсіки позбавлять від необхідності розміщувати багаж у салоні.

Розклад

Ми склали графік маршруту офіційного рейсу Харків Станиця Луганська таким чином, щоб пасажири точно встигли пройти через блокпост.

Маршрут прямування:

Харків – Чугуїв – Ізюм – Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка – Костянтинівка – Бахмут – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Новоайдар – Щастя – Станиця Луганська.

Відстань від Харкова до КПП в Станиці Луганській 366 км, час у дорозі 8 год. Наші автобуси заїжджають на автовокзал.

Ціна квитка 400 грн.

Коли ви обрали дату і час відправлення, можна забронювати місця на сайті компанії і оплатити їх онлайн. Бронювання може бути здійснено і по телефону. Наші менеджери дадуть відповідь на всі запитання й допоможуть підібрати оптимальні місця для поїздки. Крім того, ми залишили можливість оплати проїзду водієві безпосередньо перед відправленням.

Телефони:           (095) 222-30-30            (068) 222-30-30                  (093) 222-30-30

Довіряйте свої подорожі надійному перевізнику, телефонуйте вже зараз.

На правах реклами.

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Семаковська Тетяна 21:54, 25 Січня 2021

7. Зал очікування 6732eНадати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги”. Тут цілодобово приймають пацієнтів з з усієї південної частини Донеччини Вугледара, Волновахи, Нікольського району тощо.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

Після окупації Донецька виникла також гостра потреба у створенні потужного кардіологічного центру в південному регоні. Такий центр створили на базі Маріупольської міської лікарні швидкої медичної допомоги. У закладі зробили ремонт, закупили сучасне обладнання (ангіограф, монітори та багато іншого). Тут є палати інтенсивної терапії, кардіореанімація, працює бригада інтервенційних кардіологів, які можуть виконувати ендоваскулярні втручання на коронарних артеріях.

«Коли до нас привозять людину з інфарктом, лікувати її починають ще в приймальному відділенні. Не пізніше ніж за 20-30 хвилин ми “відкриваємо” закупорену артерію в операційній і пацієнт виживає», – пояснює Про будні, нововведення, переваги та плани закладу розказує директор КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої допомоги” Сергій Орлеанський.

1. Сергій Орлеанський bb69e

Діє система телеметрії, – лікарі з машини швидкої допомоги надсилають до лікарні повідомлення (зокрема кардіограму) про стан хворого. Черговий лікар оцінює цей стан і на момент приїзду машини уже готовий діяти.

У лікарні працює оновлене обладнання, запроваджені сучасні протоколи лікування, тому заклад був готовий підписати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо лікування гострого інфаркту міокарда. Лікування відбувається за бюджетні кошти.

З липня 2020 року пакет з надання допомоги під час гострого інфаркту міокарда став «вагомішим». З квітня це було 16 тисяч гривень, а з липня 2020 року – 30 тисяч.

«До того, як ми почали практикувати стентування, летальність у разі інфарктів була досить високою – майже 15 відсотків. Сьогодні вона знизилася більш ніж удвічі», – каже директор лікарні Сергій Орлеанський.

У медичному закладі планують розвивати й інші напрями кардіології. Наприклад, аритмологію, лікувати “миготливу” аритмію.

kharkov stanica luganskaya avtobus 63375

Як доїхати з Харкова до КПП Станиця Луганська

Контрольний пункт пропуску в Станиці Луганській працює щодня. Для проїзду автобусом Харків – Станиця Луганська, Станиця Луганська – Харків кожному пасажиру потрібно мати при собі […]

7. Зал очікування 6732e

Операцію на судинах серця мешканцям півдня Донеччини роблять за годину

Надати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарду за лічені хвилини – аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП “Маріупольська міська лікарня швидкої медичної […]

Екоскульптура на пляжі 21cb7

Екоактивісти піклуються про чистоту Азовського моря: 50 тон вторинної сировини вже відправили на переробку 

Готелі та хостели Маріупольського району в рамках конкурсу началися впроваджувати роздільний збір відходів. В рамках змагання за три місяці осені більше 50 тон вторинної сировини […]

76 69e15

Що спільного у розвитку громад Донеччини та Львівщини?

12 жовтня на базі Краматорського АКМЦ відбувся онлайн відеоміст Львів-Краматорськ: «Адміністративна реформа в Україні та аналіз досвіду діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад Львівщини та Донеччини», […]

IMG 3095 2e607

Молодь Донбасу запрошують долучитися до тренінгів «Влада і молодіжна громада»

Тренінг «Влада і молодіжна громада» допоможе учасникам ознайомитись з темами: реформи в Україні, роботи органів законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також молодіжної політики […]