Мобілізація в рф та зеки під Бахмутом: військове зведення станом на 21 вересня

Семаковська Тетяна 14:44, 21 Вересня 2022

photo 5283167111520304765 w 7a026Одночасно з оголошенням чергового псевдореферендуму на окупованих територіях, ворог готується до відступу по всій лінії фронту та навіть у морі. Тим часом цивільні росіяни можуть бути відправлені в Україну насильно, а за відмову – кримінальна відповідальність. Для компенсації військової сили путін відправив на війну зеків. Нині вони під Бахмутом, який визнано найгарячішою точкою. Про це і не тільки – у матеріалі «Бахмут.IN.UA».

Аналітики Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що анонсований з 23 по 27 вересня референдум на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей – знак того, що росії не вистачає сил для стримування української армії. На думку експертів, рф «відчайдушно намагається провести мобілізацію та набрати бойову міць з усіх потенційних джерел», оскільки основні підрозділи сильно постраждали в ході війни або деморалізовані.

«Термінове обговорення необхідності негайної анексії росією Луганської та Донецької областей передбачає, що контрнаступ України викликає паніку маріонеткових сил і вимагає якогось рішення кремля. російські сили не контролюють усю Донецьку та Луганську області. Таким чином, анексія заявлених територій «ДНР» і «ЛНР» призведе до анексії областей, які будуть частково «окуповані» законною українською владою і українськими силами», – стверджують в ISW.

ісв мапа 6f4f1

російський пропагандист і головний редактор RT маргарита симоньян захоплено відгукнулася про такі плани, порівнявши їх з «кримським сценарієм». На її думку, визнавши окуповані українські землі російською територією, агресор міг би легше погрожувати НАТО ударами у відповідь за українські контратаки. Це у всіх відносинах «розв’язало б росії руки».

Однак в Інституті дослідження війни наполягають: після ударів ЗСУ в Криму жодної відповіді від росії у бік НАТО не було. Тому такі заяви рупора кремля непослідовні. Зазначається, що часткова анексія на даному етапі також поставить москву в дивне становище: їм доведеться вимагати, щоб Україна не «окупувала російську територію», але вони змушені будуть примиритися з приниженням, коли це станеться.

photo 5283167111520304770 y 27228

«Залишається дуже незрозумілим, чи готовий президент росії Володимир Путін поставити себе в таку безвихідь заради сумнівної вигоди, оскільки йому було б легше погрожувати НАТО чи Україні ескалацією, яку він навряд чи проведе на даному етапі. І тим паче після референдуму. У російського керівництва можливо закінчуються способи зупинити українські сили, які вже просуваються через річку Оскіл у Луганській області», – зазначено у висновках експертів.

photo 5283167111520304766 y 9e40f

Фото: АрміяІнформ

Не виключено, що це лише запекла спроба якось аргументувати загальну мобілізацію в росії. Згідно з аналітичними матеріалами ISW, путіну і так непросто давалися поповнення колосальних втрат своїх військових в Україні. Ситуацію ускладнив і контрнаступ ЗСУ: у кремлі намагаються пояснити ситуацію плановою передислокацією військ, однак у це не вірять навіть росіяни.

За даними «Радіо Свобода», Держдума росії прийняла поправки до Кримінального кодексу, які передбачають терміни за відмову брати участь у бойових діях, дезертирство та інше. Зокрема, за відмову контрактника чи призовника з’явитися на службу протягом місяця «у період мобілізації, воєнного стану чи ведення бойових дій» загрожуватиме 10 років колонії.

очередь призвания 3b60a

Інфографіка: міністерство оборони росії

Вже вранці 21 вересня в росії оголосили так звану часткову мобілізацію: призову підлягають усі, хто має відношення до військового ремесла або стоїть на військовому обліку у військкоматі. На відстрочку мають право лише студенти, співробітники оборонно-промислових підприємств та ті, хто з індивідуальних причин не може воювати. У чому полягає частковість мобілізації, хто контролюватиме призов понад заявлених 300 тисяч осіб і чи запровадять заборону на виїзд з країни-окупанта, поки що невідомо.

У пошукових системах вже почали набирати популярність запити «як виїхати з росії», «відстрочка від армії» та «як зламати руку». Антивоєнний рух «Весна» закликав росіян саботувати відправку на фронт будь-якими доступними способами.

как уехать 3c8ed

сломать руку 2bd41

отсрочка 67f38

Зокрема сьогодні о 19:00 пройде перша всеросійська акція проти призову. А соратник російського опозиціонера Олексія Навального Іван Жданов підтримав підпал військкоматів та інші способи боротьби з мобілізацією. Тим часом росіяни вже створюють місцеві чати з інформацією про місця вручення повісток.

скрин повестки 59067

Своєю чергою колишній ватажок «ДНР» Ігор Стрєлков-Гіркін, коментуючи дії москви, спрогнозував убивство путіна та революцію. За його словами, зараз росія опинилася на межі, але після поразки у війні апокаліптичний сценарій неминучий. 

Таким чином деморалізовано не лише армію, а й пересічних громадян країни-окупанта. Тим часом елітні війська, на які москва робила ставку на початку повномасштабного вторгнення, безперервно скорочують свою чисельність. Йдеться про приватну військову кампанію «Вагнер», яка зараз розташовується на околицях Бахмута.

Анонімний користувач Twitter під ніком Сергій Олександрович регулярно публікує ексклюзивні кадри та оперативну інформацію з передової. Цього разу він з посиланням на власні джерела поділився даними про те, що біля Бахмута вже можна побачити російських порушників закону.

зек bca74

Фото: Журналіст Цензор.НЕТ Юрій Бутусов

Напередодні в мережі з’явилася інформація про те, що наближений до путіна євген пригожин вербує зеків у російських колоніях, пізніше громадяни країни-окупанта почали публікувати кадри, що підтверджують це припущення. Ще у липні про це ж казали в українській розвідці, а незабаром зеки в лавах російської армії самі почали записувати відео з закликами до своїх «побратимів» приєднатися до наступу в Україні.

За даними Twitter-блогера, злочинців взяли на контракт, навчали військовому ремеслу кілька днів і відправили на фронт. Багато з них нібито вже здалися в полон, проте офіційних підтверджень цьому немає. За його словами, ЗСУ прямо зараз оточують Лиман і підходять до Лисичанська. Також за інформацією Сергія Олександровича з посиланням на власні джерела, зараз Бахмут – найгарячіша точка по всій лінії фронту.

лисичанськ 9e6d3

У попередньому матеріалі ми вже писали про фейкове захоплення електричної підстанції окупантами за три кілометри від Бахмута – за їхніми словами. Проте аналітики Інституту вивчення війни стверджують, що на кадрах показано підстанцію «Донбаська 750», яка знаходиться за 12 кілометрів від міста.

З посиланням на відому російську пропагандистку ольгу скабеєву експерти відзначають і те, наскільки змінився тон звичних для росіян передач: якщо раніше Україну збиралися захопити за три дні, то тепер у скабеєвої у прямому ефірі визнають, що приводів для радості за останні дні у російської армії не з’явилося.

Про підготовку до відступу свідчать ще кілька факторів. Британська розвідка зафіксувала передислокацію підводних човнів класу Kilo з порту приписки, що у Севастополі, в Новоросійськ (Краснодарський край). Крім того, в окупованих районах Запорізької області вже не перший місяць розповсюджують безкоштовну газету з агітацією та пропагандою. У її останньому випуску титульну сторінку зайняли заклики «воювати без примусової мобілізації» та «знати шляхи евакуації».

газета запоріжжя 0ee01

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]