«Україна змінила хід війни»: що міжнародні експерти кажуть про Бахмут та контрнаступ

Семаковська Тетяна 17:43, 12 Вересня 2022

photo 5258430724120363862 y e2c0bЗа останні кілька днів ЗСУ повернули під контроль України значну частину окупованої території. Це стосується переважно Харківської, Херсонської та частково Луганської областей. При цьому окупанти продовжують спроби захопити Бахмут та прилеглі населені пункти. Навіщо це потрібно, де помилився путін і коли закінчиться війна – розбиралися журналісти «Бахмут.IN.UA».

Речник Генерального Штабу Збройних Сил України Олександр Штупун розповів, що станом на 12 вересня противник зосереджує зусилля для встановлення контролю над всією територією Донецької області. Також росіяни планують утримати тимчасово захоплені території та зірвати наступ наших військ за певними напрямами. Для цього ворог атакує українські позиції з артилерії та авіації, загроза ракетних ударів зберігається по всій країні.

Лише за останню добу рф завдала 18 ракетних та 39 авіаударів по військових та цивільних об’єктах, постраждали понад 30 населених пунктів. Зокрема, Краматорськ, Костянтинівка, Дніпро, Павлоград та Великомихайлівка. Внаслідок ракетного удару по Харківській ТЕЦ частково відключили електроенергію у кількох областях України.

306527444 405916881721396 7990404173322677653 n 777f1

Фото: Генштаб ЗСУ

У Бахмутському районі від обстрілів постраждали населені пункти Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Миколаївка Друга, Зайцеве та, власне, сам Бахмут. У Бахмутському районі ситуація ускладнюється ще й тим, що у деяких населених пунктах та в частині самого міста досі немає світла. Про причини, масштаби та шляхи розв’язання цієї проблеми ми писали в попередньому матеріалі.

Зараз найгарячіші точки – біля Майорська та Красногорівки, бої також тривають у Миколаївці Другій та Зайцевому. Найбільші успіхи наша армія робить у Харківському, Херсонському та Луганському напрямах. Так, 810-та окрема бригада морських піхотинців росії, пункт постійної дислокації якої знаходиться в Севастополі, втратила майже 85% особового складу.

305839914 406191628360588 7747354967521338592 n 2ccbd

При відступі ворожі війська кидають позиції і йдуть углиб тимчасово окупованих територій або назад до росії. Лише минулої доби окупанти вивезли майно та автомобілі, розграбоване у місцевих жителів із поселень Великий Бурлюк та Дворічна Харківської області. Загалом минулої доби ЗСУ вдалося витіснити ворога з більш ніж двадцяти населених пунктів. Нині наші війська укріплюють нові позиції. 

«Ракетні війська та артилерія сухопутних військ продовжують виконання завдань контрбатарейного бою, вогневого ураження живої сили та бойової техніки, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника, а також підтримки контрнаступальних дій наших військ», – зазначено у повідомленні Генштабу.

306352670 405963455050072 1747861643973172612 n 368c5

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) також відзначили успіхи нашої армії на північній та південній ділянках фронту. Проте, вони впевнені, що основні зусилля росії зараз сконцентровані на Донецькій та Луганській областях.

Підтверджених наземних ударів у районі Сіверська російські війська не проводили, натомість продовжували завдавати планових ракетних ударів по місту та прилеглих населених пунктах. Військовий блогер країни-окупанта стверджував, що українські війська намагалися прорвати їх оборону у Спірному, що на південний схід від Сіверська. Підсумки цієї спроби у публікації не уточнюються.

спорное 5f358

З посиланням на Генштаб ЗСУ, аналітики ISW фіксують кілька безуспішних спроб ворога вести наступальні дії на Бахмут, Майорськ, Миколаївку Другу, Зайцеву та Веселу Долину. Тим часом голова Чечні Рамзан Кадиров опублікував кадри, на яких командир чеченського спецназу «Ахмат» Апта Алаудінов святкує прорив у невстановленій точці на соледарському напрямку. Відомо, що кадри зняті приблизно в 12 кілометрах на північний схід від Бахмута.

«Будь-які розмови про відступ і подібне – повна нісенітниця. Вночі вони вступили у щільне зіткнення з противником. І хоча позиція, що утримується нацистами, була добре укріплена, утримати її у них не вийшло», – написав він.

Тим часом інший російський військовий блогер опублікував повідомлення про «незначне» просування групи Вагнера на схід від Бахмута. Автор публікації також повідомив, що окупант взяв під контроль кілька кварталів навколо гіпсового заводу «Кнауф Гіпс Донбас», що на південний схід від Соледара.

ISW мапа fadc0

дип стейт 7efac

Порівняння мап бойових дій біля Бахмута від Deep State та ISW

Пізніше журналіст Майкл Маккей заявив, що ватажок «ДНР» Денис Пушилін втік з Донецька, а ЗСУ вже вступили в бій за донецький аеропорт, який прославився завдяки «кіборгам» у 2014-2015 роках. Пропагандистський Telegram-канал супротивника спростував ці повідомлення. Підбиваючи підсумки активного контрнаступу ЗСУ, в ISW зазначили, що Україна справді змінила хід війни, але це навряд чи дозволить швидко закінчити бойові дії.

«Втрата Ізюма ставить під загрозу початковий план російської кампанії на цьому етапі війни й гарантує, що просування росіян до Бахмута чи навколо Донецька не може бути вирішальним (якщо воно взагалі відбудеться). Навіть захоплення Бахмута росіянами, яке малоймовірне, більше не підтримуватиме масштабних зусиль щодо досягнення початкових цілей цієї фази кампанії», – зазначено в повідомленні експертів Інституту з вивчення війни.

306138098 405595955086822 6228596941100108180 n 81f3f

Аналітики вважають, що останні події позбавили будь-якого сенсу подальше просування окупанта у бік Бахмута та на захід від Донецька. Таким чином зараз кремль просто марно витрачає свої ресурси, відтягуючи неминуче.

При цьому постійний тиск ЗСУ у Херсоні у поєднанні зі швидким контрнаступом у Харкові «ставить росіян перед жахливою дилемою часу та простору». Не встигнувши зорієнтуватися, російські війська навколо Бахмута та під Донецьком продовжують наступальні операції, ніби не підозрюючи про небезпеку для інших ділянок фронту.

305566370 405963391716745 8570353053162926384 n 68704

Міжнародна команда аналітиків прогнозує, що путін ризикує зробити поширену помилку, надто довго відкладаючи наказ про підкріплення Луганської лінії фронту. Однак, якщо він таки наважиться на такий необхідний крок, цим він скомпрометує оборону Херсона або буде змушений взагалі припинити наступальні операції навколо Бахмута і Донецька.

Продовження наступу в районі Бахмута та Авдіївки не зможе компенсувати окупантам втрати у Херсонській та Харківській області, щоб виправдати подальші спроби окупації. Політологи припускають, що російське керівництво, вірогідно, не в змозі пристосуватися до нової реальності, оскільки воно продовжує направляти війська для атаки на крихітні населені пункти біля Бахмута та Авдіївки.

305309615 405389471774137 6500525378837143931 n 9bd68

«Нинішній контрнаступ не покладе край війні. Кампанія на північному сході України врешті-решт завершиться, що дозволить росіянам відновити міцну оборонну лінію і, можливо, навіть провести локальні контратаки. Україні доведеться розпочати наступні контрнаступальні операції (можливо декілька) щоб завершити звільнення окупованої території. Війна, ймовірно, триватиме до 2023 року. Україна змінила хід цієї війни на свою користь», – зазначено у звіті.

Це означає, що українське командування, швидше за все, дедалі частіше диктуватиме місце та характер великих бойових дій. Однак не факт, що це добре: зберігається висока ймовірність того, що росія все частіше неадекватно реагуватиме на зростаючий фізичний та психологічний тиск ЗСУ, як-то з Харківською ТЕЦ. Також аналітики зазначили, що російські чиновники й блогери, які часто коментували війну росії в Україні, стали все частіше звинувачувати міністерство оборони країни-окупанта у невдачах на передовій.

вагнер a81e1

Водночас український військовий експерт Олег Жданов в ефірі Lviv Media розповів про своє бачення ситуації у Бахмутському районі Донецької області:

«Річ у тому, що там дуже важка ситуація, ми там ведемо оборонні бої за чотирма напрямками – це Слов’янськ, Краматорськ, Авдіївка та Бахмут. Так от, Авдіївка та Бахмут – найгарячіші на сьогоднішній день».

За словами Жданова, на боці росії в цьому напрямку працюють, переважно, найманці, які мають підвищену мотивацію. Саме ця частина військ найчастіше бере участь у спробах штурму українських позицій. Також експерт висловився і про озброєння, яке постачається західними партнерами України.

поставки a645f

«Є США, які покривають наші військові потреби ленд-лізом, і Джо Байден зазначає: ця війна стосується кожного з нас. США залишаються головним локомотивом постачання нам зброї. А Європа свої резерви вже вичерпала. Європа «меншої швидкості» виявилася ближчою до нас, але якщо між ультрасилами Німеччини продовжуватимуться такі баталії, Європі загрожує розкол за інтересами», – впевнений він.

Варто зазначити, сьогодні у Генштабі ЗСУ також розповіли про дві програми навчання українських військових спільно з НАТО. Так, з 31 серпня по 2 вересня, а також з 6 по 8 вересня в рамках проєкту з обміну знаннями Трастового фонду НАТО С4 фахівці Агентства зв’язку та інформації Північноатлантичного альянсу провели онлайн-заняття з використання програмного забезпечення LOGFAS для системних адміністраторів Міністерства оборони України та ЗСУ.

логфас 72e7c

Фото: ukrmilitary

Система логістичного забезпечення LOGFAS (Logistic Functional Area Services) забезпечує планування та здійснення перевезень, транспортного забезпечення, підтримки та звітності про логістику. Ці онлайн-курси були пристосовані спеціально для потреб українських спеціалістів, що допоможе якнайшвидше запровадити повсюдне використання набору програм у нашій країні. Крім зручності, програмне забезпечення допоможе підтримувати систему військових та цивільних постачань незалежно від обставин. 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]