“Вже не пам’ятаєш, чи їла сьогодні”: як шукають зниклих безвісти військових та ошукують їх жінок

Семаковська Тетяна 14:30, 14 Лютого 2024
Пілот ЗСУ / фото Генеральний штаб Збройних Сил України

До редакції Бахмут.IN.UA регулярно звертаються мешканці регіону та евакуйовані українці, чиї родичі опинилися на фронті. Нерідко ці люди не можуть зв’язатися зі своїми чоловіками, батьками, братами й не розуміють, що робити в такій ситуації.

Саме тому наша редакція вирішила дізнатися, чи існує в Україні алгоритм пошуку зниклих безвісти і перед якими труднощами постають родичі таких військовослужбовців.

Пошук зниклих безвісти військових

В Офісі президента за підтримки Ради Європи в рамках проєкту “Подальший розвиток соціальних прав людини в Україні” розповіли про виплати та гарантії для постраждалих під час виконання службових, трудових, а також професійних обов’язків. Окрім того, з’явився алгоритм отримання виплат для сімей загиблих.

У документі розписали кроки для різних категорій постраждалих через війну: від військовослужбовців, травмованих, поранених на передовій — до їхніх сімей, дітей, працівників виробництв та волонтерів. Також не обійшли стороною цивільних, які постраждали від регулярних бомбардувань.

Інструкція передбачає звернення по фінансову компенсацію від держави рідним різних категорій населення. За посиланням можна ознайомитись з умовами, необхідними документами та розміром виплат у кожному окремому випадку. Такі звернення мають бути підкріплені відповідною довідкою про причину смерті за результатами експертизи.

нейтральна 1 be570
Як шукати зниклих військових / ілюстрація Маша Вишедська

У разі, якщо через активні бойові дії товариші по службі поховали солдата на місцевості; останки загиблого знаходяться на окупованій території та в інших випадках, коли доступу до тіла немає, виплат можна не чекати. Принаймні, доки місцевість не перейде під контроль України, а тіло військовослужбовця/виці знайдуть, ідентифікують і підтвердять причину смерті.

Що можна зробити у разі зникнення людини, розповіла Олена Береза, голова Широківської філії державного порталу Безоплатної правової допомоги. За її словами, якщо є підозри про смерть чи потрапляння військового в полон, потрібно повідомити про це правоохороні органи. Таким чином можна зафіксувати факт звернення. Надання всієї інформації про останнє спілкування з солдатом, його оточення та місцезнаходження надалі допоможе під час розшуку.

За необхідності родичі можуть скласти тест ДНК, щоб пізніше ідентифікувати тіло загиблого. Такий варіант не допоможе доставити його останки на підконтрольну територію до закінчення війни чи звільнити зниклого з полону. Але звернення до поліції, за словами юриста, спростить багато процедур. Зокрема отримання фінансової компенсації від держави.

photo 5242439422711021070 y 1b5e7
Українські військові / фото Генштаб ЗСУ

Крім того, Береза ​​радить звернутися до місцевого підрозділу спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері, а також до Уповноваженого з прав людини. Ця посада передбачає доступ до всієї інформації про постраждалих, загиблих і полонених українців.

Якщо солдат потрапив у полон або його місцезнаходження невідоме, можна подати запит до Державного інформаційного бюро. Гаряча лінія за номером 16 48 працює кожного дня, цілодобово. Для зручності навіть є Telegram-бот, запити у якому обробляються з 09:00 до 23:00.

Ще одним варіантом можна вважати Центральну агенцію розшуку Міжнародного комітету Червоного Хреста. Заявка саме сюди дає певні переваги, оскільки організація працює й на території росії. Зв’язатися можна за номерами: +41 (22) 730 3600 та +380 (80) 030 0155.

photo 5242439422711021082 y 51da8
Польові умови роботи військових / фото Генштаб ЗСУ

Пошуком зниклих військових також займається Об’єднаний центр при Службі безпеки України, зв’язатися з ними можна цілодобово за телефонами +380 (67) 650 8332 та +380 (98) 087 3601. Також подати запит на пошук інформації про військового варто за гарячою лінією МВС (+380 (89) 420 1866). У міністерстві, окрім іншого, нададуть психологічну підтримку та розкажуть про права рідних військовослужбовців.

Трапляються й випадки, коли військова частина, де служив родич, не реагує на звернення. З такою проблемою зіткнулася і жінка, яка звернулася до волонтерів з благодійного фонду Олексія Оскера. У таких ситуаціях українцям радять скаржитись на електронну пошту Міністерства оборони ([email protected]), Урядову гарячу лінію за номером 15 45 або звернутись до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Пошук зниклих військових за допомогою волонтерів

Благодійний фонд Олексія Оскера офіційно працює ще з 2020 року. Це команда з семи людей, яких у народі прозвали “волонтерською сімкою”. Після повномасштабного вторгнення вони одні з перших доставляли фури з продуктовими наборами до Миколаєва, Чернігова та Сумської області. Вже на 2-й день після звільнення від окупації активісти допомогли громаді Іванкова на Київщині їжею та ліками. Вони ж організували евакуацію людей із Гостомеля у співпраці з ЗСУ та місцевою теробороною.

як шукають волонтери 71e27
Як шукають зниклих волонтери / ілюстрація Маша Вишедська

З моменту свого заснування фонд відправив близько 10 тисяч посилок із гуманітарною допомогою, а зараз збирає кошти на закупівлю спеціалізованого обладнання та машин для військових. Крім того, волонтери намагаються допомогти українцям знайти загиблих та полонених родичів серед військовослужбовців. І, хоча фонд не займається цим професійно, часто активісти все ж таки мають доступ до значно більшого масиву інформації, ніж прості українці.

Так, одна з останніх подій у волонтерському об’єднанні — звернення старенької матері бійця 56-ї бригади. Начебто у військкоматі стверджують, що хлопець зник безвісти, проте не збираються проводити жодних розслідувань. Українка самостійно знайшла відео з іншого підрозділу, де впізнала сина, але командири з’єднання заперечують цю інформацію.

оскер ada42
Олексій Оксер / фото з особистого архіву

Примітно, що телефон зниклого військового ще активний, зв’язок регулярно вмикають. Під час останнього звернення жінки до командира підрозділу той іронічно порадив їй звернутися до президента. Як ми написали вище, для вирішення таких проблем та покарання відповідальних осіб українцям рекомендують звертатися до Міноборони, на Урядову гарячу лінію чи до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

У мене є інформація про безліч військових, яких шукають рідні. Шукають навіть не тому, що втратили з ними зв’язок, а тому, що вони залишилися віч-на-віч із цією бідою і жодні офіційні відомства, призначені для цього, не працюють. Тобто на папері вони виконують свої функції, а по факту “херять” людей один до одного, посилають, навіть погрожують,

Олексій Оксер // волонетр

За його словами, волонтери прагнуть звернути увагу на відсутність міжвідомчої роботи та контакту з людьми у цьому напрямку. Не маючи альтернатив, безліч рідних військовослужбовців звертаються до блогерів-мільйонників, які вимагають непідйомні суми за поширення даних про розшук або надання ресурсів з інформацією стосовно зниклого.

оскер та жінки 8eff8
Волонтер та жінки / фото Олексій Оскер у Facebook

Спеціальні відомства за це зарплатню отримують, у них є можливості та інформація. Але люди б’ються об стіну. Жінки вже збираються до окремих батальйонів з пошуку зниклих. І знаходять! Хтось через поліцію, госпіталі, хтось через знайомих, волонтерів, деякі впізнають рідних у моїх публікаціях та репостах,

Олексій Оксер // волонетр

Оскер розповідає, що абсолютна більшість тих, хто до нього звертається, вже “пройшли дев’ять кіл пекла”. Тобто подавали заяви до різних спеціалізованих органів, писали листи омбудсменам, президенту, до Верховної Ради. Але в результаті все одно приходять за допомогою до волонтерів.

За його словами, знайти живих військових у шпиталі або в полоні досить легко: рано чи пізно на оголошення відгукується хоча б один з тих, хто контактував із розшукуваним. Однак, якщо справа стосується загиблого, то шанси зводяться до нуля.

оскер гуманітарка eb4d8
Гуманітарна допомога від Оскера / фото з особистих архівів

Ще одна перешкода, яка часто заважає у пошуку — хаотичний розподіл солдатів. Так, якщо військовий вирушав на фронт у певному підрозділі чи батальйоні, то його можуть без попередження чи навіть документального доказу перевести на зовсім інше з’єднання. Деякі призовники взагалі числяться у територіальній обороні, а в інших у військовому квитку порожні рядки. Оскер запевняє: таке відбувається повсюдно й офіцери нічого не роблять, щоб якось систематизувати дані.

Хтось дзвонить та каже: “Ми вам дуже вдячні, ми його знайшли. Він лежить у морзі”. Буквально два дні тому таке було. Це дуже неприємно, але вони мені потім розповіли: “Розумієте, ми раніше шукали, билися головою об стінку, поки ви не опублікували фото”. За сорок хвилин після публікації вони його знайшли і мені зателефонували. Прикро, що допомоги від держави немає, і найприкріше, що більшість зниклих — живі,

Олексій Оксер // волонетр

Чи можливо знайти зниклих військових в Бахмуті

Як ми вже писали вище, до редакції Бахмут IN.UA також регулярно надходять запити на інформацію про зниклих військовослужбовців. На початку повномасштабного вторгнення це відбувалося частіше. Зараз, вірогідно, люди організували стійкі ком’юніті та продовжують пошуки за допомогою набутих контактів.

як в Бахмуті 02e2e
Як шукати військових в Бахмуті / іслюстрація ілюстрація Маша Вишедська

Річ у тому, що кінцеві інформатори одні й ті самі: місцеві відділення поліції, госпіталі, волонтери, що працюють на місцях, товариші по службі зниклих та їх знайомі. Щоразу список тих, хто контактує з розшукуваним, відрізняється, тому ниточку можна виявити в найнесподіваніших місцях.

Наприклад, відомий у Бахмуті фермер та волонтер Олександр Хайнус волею долі також почав допомагати деяким рідним військових, хоча не зобов’язаний цього робити. В такі моменти відчутну роль у його діяльності відіграє власна база контактів у госпіталях по окрузі, серед місцевих жителів і навіть військових. Знайти зниклого йому вдалося лише раз, проте військовий так і не передзвонив дружині.

хайнус 452e2
Олександр Хайнус / фото з особистого архіву

Крім того, журналісти звернулися до голови відомої у нашому місті волонтерської організації “Бахмут Український” Віктора Зіпіра. Він розповів, що не має необхідної кількості контактів і часу для допомоги родичам зниклих військових. Однак йому продовжують регулярно надходити дзвінки з подібними проханнями від зневірених українців. Бахмутські активісти не чули й про спеціальні організації з пошуку військовослужбовців, що працювали б на території регіону. Найчастіше інформація передається ланцюжком і, якщо пощастить, доходить до однієї зі сторін.

зіпір f9267
Віктор Зіпір / фото Вільне Радіо

Також ми поговорили з військовим медиком із позивним Док, чиї особисті дані не розкриваємо з міркувань безпеки. Він стверджує, що цивільні рідко звертаються до нього під час пошуку зниклих, проте він обізнаний зі стандартами, які зараз використовуються в українській армії.

За словами Дока, кожен військовослужбовець повинен мати жетон, де вказано його дані. Зокрема, повне ім’я, група крові та порядковий номер. Зазвичай до завершення розслідування щодо кожної окремо взятої загибелі родичам не повідомляють про факт смерті військового.

жетон 33be2
Жетон захисника / фото з відкритих джерел

Ще один важливий факт, який заважає ідентифікувати поранених та загиблих: коли підрозділ вирушає на завдання, жетон знімають заради власної безпеки. Так, якщо високопоставлений військовослужбовець потрапив у полон, він може видавати себе за рядового солдата і цим врятувати собі життя. Але знайти його потім буде значно складніше. 

Як зниклих військових шукають родичі

Ольга шукає чоловіка вже п’ять місяців. Вона знає лише, що востаннє він виходив на зв’язок у Попасній. Жінка розповідає, що планомірно зверталася до всіх відомств, які ми перерахували на початку матеріалу, писала листи до омбудсмена, у вищі ешелони влади та “не ходила хіба що до ворожок”. Однак зрештою почала шукати самостійно: додавалася до груп таких самих жінок, шукала в соцмережах усіх, хто міг бачити її чоловіка або якось з ним контактувати.

родичі 1 головна 1 467e3
Родичі шукають зниклих захисників / іслюстрація ілюстрація Маша Вишедська

Також вона писала в місцеві чати. Це справді могло б спрацювати з огляду на те, що окупанти забороняють ритуальним службам ховати чи навіть прибирати з публічних місць тіла українських військових. Тобто при збігу обставин за допомогою уважного жителя Попасної можна хоча б впізнати тіло коханого та припинити пошуки. Проте виявилося, що більшість учасників чату – мешканці міста в евакуації. Ті ж, хто залишається на місці, здебільшого не мають зв’язку із зовнішнім світом.

Ольга cf358
Ольга / фото з особистого архіву

Буває таке, що військкомам починають дзвонити такі, як я, і їх одразу блокують. Буває таке, що пишеш, куди тільки можна і вже не пам’ятаєш, що ти робила вранці, і чи сьогодні їла. Сьогодні розмовляла з військовим, який був у Попасній ще в березні. Каже, окупанти обирають дерев’яну хату, заносять туди тіла наших військових та все спалюють,

Ольга // жінка зниклого військового

Ще один знайомий розповів Ользі, що близько двох місяців тому тимчасово приїхав до Попасної, щоб перевірити цілісність свого будинку. Виявилося, що у нього просто на подвір’ї лежало і вже заросло травою тіло українського військовослужбовця. Містом багато таких тіл: під завалами, зарослі травою або взагалі з’їдені собаками.

photo 5242439422711021087 y 9eee1
Фронт / фото Генштаб ЗСУ

За словами жінки, за час пошуків вона вже достатньо чула і про аферистів. Люди запевняють зневірених українців, що знають місце розташування їхніх рідних й вимагають за інформацію гроші, пояснюючи це своїм фінансовим становищем під девізом “та й ви мене зрозумійте”. Після отримання коштів шахраї закономірно перестають виходити на зв’язок. Якщо жертва не хоче йти на контакт, її обнадіюють різними деталями про місцезнаходження або стан зниклого. Крім того, регулярно з’являється інформація про те, що частину полонених не вносять в базу, а вивозять на територію росії та використовують як безкоштовну робочу силу. У такому разі знайти зниклого практично неможливо.

photo 5242439422711021106 y c5189
Марш військових / фото Генштаб ЗСУ

За версією правоохоронних органів, слова яких наводить жінка, інформацію про загиблих навмисно не розкривають до останнього. Родичів повідомлять лише, якщо достеменно відомо, що військовий у полоні. У разі загибелі рідні дізнаються про це після закінчення розслідування, при цьому отримуючи інформацію про місцезнаходження тіла та точну причину смерті.

Якщо у них недостатньо інформації, щоб говорити точно, чи є якісь дані, які не можна говорити, то вони й не скажуть. Відкрито визнають, що є наказ згори розповідати родичам військового якнайменше. Нібито через те, що цю інформацію якось може використати ворог. Тому багато хто дізнається про смерть чоловіка, батька, сина чи брата лише після закінчення війни,

Ольга // жінка зниклого військового

Читайте також:

  • Чому рф має успіхи поблизу Часів Яру: пояснення DeepState
  • “Ворог хоче взяти Часів Яр, аби показати свої досягнення”, — пресофіцер 26-ї артбригади
  • Росіяни атакують на флангах Бахмута: мапа боїв

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В російській в’язниці помер українець, якого звинувачували у “шпигунстві”

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:45, 12 Лютого 2024
Колючий дріт у в’язниці / фото ілюстративне

На території російської федерації помер 71-річний Віктор Демченко з Донеччини, якого утримували в СІЗО. Чоловіка звинувачували у тому, що він, нібито, “займався шпигунством” та “брав участь в терористичній спільноті”.

Про це повідомила російська правозахисна організація “Меморіал”.

Українці в російських тюрмах

Як зазначають представники організації, про українця Віктора Демченко відомо дуже мало. Він народився в 1952 у місті Моспіно, яке з 2014 року тимчасово окуповане. Про сім’ю арештанта немає інформації.

Кримінальна справа за статтями про “шпигунство”, “участь у терористичній спільноті” і “незаконне зберігання зброї або боєприпасів” з’явилася наприкінці серпня 2023 року. Її обставини також невідомі. Відтоді відбулося 7 засідань по суті. Ймовірно, що саме ув’язнення проходило в СІЗО Ростовської області.

Повідомлення правозахисної організації / скріншот

Обставини смерті невідомі. Однак, пропагандисти повідомили, що Демченко помер нібито в тюремній лікарні від інсульту 31 грудня.

Повідомлення пропагандистів / скріншот

Скільки українців у полоні

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на листопад 2023 року, у в’язницях на території росії перебувають 4 337 українців, серед яких 3 574 особи — це військові, а ще 763 — цивільні.

В той же час, як передає Суспільне, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв про те, що за час повномасштабної війни зникло 25 тисяч цивільних українців.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Гарячі” бої біля Кліщіївки: росіяни наростили інтенсивність штурмів поблизу Бахмута

Микола Ситник 09:41, 8 Лютого 2024
Воїни ЗСУ
Бійці Сил оборони України / фото Генштаб

Окупаційні війська рф продовжують масовані атаки на Бахмутському напрямку. Загарбники намагаються відбити раніше втрачені позиції в напрямку Іванівського. Окрім того, війська рф збільшують інтенсивність штурмів: тиснуть поблизу Богданівки, Кліщіївки, Веселого та Спірного.

Про це повідомляє військовий журналіст Богдан Мірошников.

Бої під Бахмутом

Кореспондент зауважив, що окупанти продовжують спроби просунутись на західних та південних околицях Бахмута. Водночас ЗСУ в складних умовах утримують свої позиції.

У напрямку Іванівського, зі сходу та південного сходу, ворог не мав нових успіхів. Досі тривають спроби відбити втрачені позиції. У районі Богданівки (ред. є) невелике просування ворога на раніше втрачених ним же позиціях. Більш “гарячі” бої біля Кліщіївки. Ворог наростив інтенсивність штурмів,

розповів // Богдан Мірошников

Він додав, що західніше Хромового було кілька невдалих спроб ЗСУ контратакувати. За його словами, ситуація на північному фланзі Бахмута теж залишається складною.

“У районі Веселого без змін. До Виїмки окупантам ще дуже далеко, і наразі вони про неї можуть тільки мріяти. Біля Спірного ворог просунувся на 100 метрів”, — підсумував Богдан Мірошников.

Генеральний штаб повідомив, що 7 лютого на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 8 атак окупантів неподалік Іванівського та Кліщіївки.

Мапа боїв біля Бахмута
Ситуація біля Бахмута станом на 8 лютого / фото DeepStateMapLive

Раніше ми писали, що ЗСУ контратакують біля Кліщіївки та мають успіхи на південь від Бахмута.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Програма англійської для дітей

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива […]

16:20, 28.03.2024 Микола Ситник
Обіди для переселенців

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують. […]

14:15, 27.03.2024 Микола Ситник
Будівля міськради в Бахмуті

Відеоконтент, комп’ютерна техніка та сувенірна продукція: на що Бахмутська міськрада планує витрачати кошти у 2024 році

У  Бахмутській міській раді затвердили Програму економічного та соціального розвитку на поточний 2024 рік, а також проаналізували розвиток громади за минулий 2023 рік. У Програмі йдеться […]

18:30, 26.03.2024 Марія Лященко

Виплати ВПО: на які зміни чекати переселенцям з 1 квітня

Кабінет міністрів України затвердив новий проєкт, який розширює перелік категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО), котрі отримуватимуть грошову допомогу на проживання. Про те, які ще зміни […]

17:30, 26.03.2024 Скопіч Дмитро
Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 27 березня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

16:55, 26.03.2024 Микола Ситник