«Потрібно скукожитись, пережити»: як художники деокупують Херсонщину

Семаковська Тетяна 22:26, 31 Серпня 2022

арбузы ad0e6Редакція «Бахмут.IN.UA» дізналася про роботу, проблеми та цілі творців та організаторів благодійного проєкту, який має допомогти вижити українцям на окупованій території, фінансово підтримає ЗСУ та відновить зруйновані пам’ятки архітектури після закінчення війни. Для цього ініціативний мешканець Херсонської області зібрав творчих людей в одному місці та зробив усе можливе, щоб надихнути їх на нові звершення.

Павло Ярмій – підприємець з Херсонщини. Він евакуювався в Умань з окупованої території наприкінці квітня і відразу почав обмірковувати, чим може бути корисним. Чоловік прийшов до створення проєкту «Херсонщина – це Україна», який об’єднав безліч митців зі всієї України заради спільної мети: прискорити деокупацію, допомогти цивільним та відновити архітектурні цінності після визволення української землі.

Зокрема, залучають творців до створення картин онлайн, NFT-художників, скульпторів, ілюстраторів для майбутнього друку листівок, мерчу, магнітів тощо. Кожен ілюстратор має право на 50% від прибутку або за бажанням може взяти менший відсоток на користь проєкту.

Ярмій сіль c51df

Павло Ярмій

Наразі перший етап дебютного круговороту створення-продажу закінчено. Тепер організатори займуться пересувною виставкою в Умані, Миколаєві, Одесі, Львові, Києві та можливо польських містах. Потім всі роботи зберуть у єдиний онлайн-каталог та продадуть на аукціонах.

Усі учасники отримають друковане чи цифрове свідоцтво про участь у проєкті «Херсонщина – це Україна». Приєднатися до ініціативи може будь-хто, заповнивши відповідну анкету після ознайомлення з умовами співпраці. Твори мистецтва мають торкатися тем Таврії, Херсонщини, України, історії та сьогодення, війни та миру у ментальності та реальності, патріотизму, національних ідей, української ідентичності.

Кулакова 1 65a29

Крім того, організатори підтримують міфологічні, містичні, найдавніші та легендарні мотиви, образи чумацтва, козацтва, народів та племен, які жили в Таврії та Україні. Можуть бути зображені фрагменти природи, культурних та архітектурних пам’яток Херсона та інші місця, які так чи інакше асоціюються з Україною. Примітно, що у проєкті можуть брати участь навіть анімовані ролики.

вишивка 33a70

«Я прошу всіх, хто мене знає, підтримати Херсонщину та окуповані території. Це не бізнес-проєкт, не грантовий проєкт, грошей на нього ніхто не давав – це наш народний проєкт. Підтримайте хто скільки зможе на рахунки наших громадських організацій чи іншим способом – їх кілька. Будемо вдячні інформаційній підтримці у соціальних мережах – репости, коментарі», – пише Яремій у соцмережах.

Як зароджувалась ідея?

Ідея прийшла після зустрічі із жителями Таврії в евакуації. Павло співпрацює з жителями цих регіонів, й сам там жив до вторгнення росії. Потім прийшла війна і багатьом довелося переселитися на захід. Проте зараз активісти роблять все, щоб допомогти мешканцям окупованих міст Херсонщини з медикаментами, продуктами тощо.

«Щось мене мотивувало на це, коли я ще був там. Якось морально підтримати співгромадян. Створити щось на кшталт марки «російський військовий корабель», пісню. Люди стояли у черзі, щоб купити ту марку, яка по суті не несе жодної ​​мистецької цінності. Вони купували символ».

картина геометрия 1810e

Він евакуювався близько чотирьох місяців тому, але знайомі досі іноді дзвонять та розповідають, що там відбувається. Ярмій впевнений: не всі, хто там залишився, – колаборанти. Їм відключили усі засоби зв’язку з Україною та треба показувати, що на підконтрольній території їх підтримують, про них не забули. Павло стверджує, що там залишаються переважно соціально незахищені категорії населення, яким важко адаптуватись на новому місці.

«Ось ми зібралися зі знайомими й під час обговорення цього питання з’явилася ідея: зібрати в одному місці митців та допомогти їм створити нові картини військової тематики. На жаль, все як завжди: класна ідея, класна ідея. Паша, роби. До нас приїхало загалом близько 20 художників з усієї України. У тому числі з окупованих територій, з Харкова, Кременчука».

Вікторія Кулакова 4d743

Творців поселили в Умані на території Софіївки, возили екскурсіями для натхнення, зокрема темою трипільської культури. Гостям влаштували чудову зустріч, годували тричі на день, купували полотна, інші розхідники. Варто зазначити, що 50% прибутку організатори віддадуть на потреби ЗСУ, а ще половину – на відновлення культурних цінностей регіону. У розмові з журналістом Павло розповів, що є директором Таврійського об’єднання територіальних громад і вже не перший рік сприяє підтримці та відновленню матеріальної культурної спадщини України.

Ярмій замок 39b04

Саме він став ініціатором реконструкції 180 будинків у Новій Каховці, відомих як «Кам’яна вишиванка». У 50-ті роки до Нової Каховки приїхав режисер Олександр Довженко для створення фільму «Поема про море». Однотипні будинки зовсім не підходили для кінематографа, тому Довженко звернувся до Академії Архітектури. Там йому погодився допомогти художник Григорій Довженко, який виявився лише однофамільцем. Автор створив спеціальний розчин штукатурки, що відрізнявся довговічністю і легкістю в обробці.

каменная вышивка c485a

камен выш 0fa87

До вторгнення росії десятки волонтерів брали участь у реставрації будівель, проте всі роботи довелося припинити 24 лютого. Ярмій сподівається повернутись до проєкту після деокупації регіону.

Звідки брати гроші?

Наразі активіст шукає джерела фінансування, планує повернення назад та намагається допомогти тим, хто зараз змушений виживати в окупації. У зверненні Павла до підписників, де він просить допомогти фінансово, прикріплено фото неповнолітньої. Виявилося, що це онука одного з художників, яка таким чином намагалася полегшити моральний стан дітей у підвалі одного з будинків Нової Каховки. Знімок зроблений ще на початку повномасштабного вторгнення, на той момент юній художниці було лише 13.

підвал 96cc8

За словами Павла, наступний крок – оцінити рентабельність проєкту після першого етапу. Наразі створено близько 50 картин, які слід продати за максимально високою ціною. Ярмій сприймає це як своєрідну інвестицію: якщо картини знайдуть свого покупця на аукціонах, шлях до Європи для волонтерів буде відкрито. Це означає більше грошей та більше можливостей запросити нових митців, як наслідок – набагато відчутніша допомога для мешканців Херсонщини.

написание 4f2f8

палітра 0502b

Крім того, всі розхідники для художників та їх утримання Павло оплачує із власної кишені. Частину цих коштів активісту перерахували знайомі після відповідного прохання. А деякі організації пообіцяли свою допомогу після того, як стане зрозуміло, що проєкт приверне достатню увагу та отримає підтримку в інформаційному просторі України.

Навіщо це українцям та ініціаторам проєкту?

Забігаючи наперед, Ярмій фантазує про створення нової марки під девізом «Нескорені Херсонщини». Він розуміє, що на реалізацію задуму виділено критично мало часу та ще менше ресурсів, але відмовлятись від планів не збирається.

картина 3e242

«Я залишив окуповану територію 24 квітня, перетнув десь 40 блокпостів. Мені кілька разів давали зрозуміти, що нікуди не випустять. Розумів, що можуть не випустити, але я на той момент віз маленьку дитину, ніс відповідальність за всіх пасажирів у машині. Приїжджаємо до Хмельницького, виходжу до магазину. А там люди сидять, сміються. Купують купу товарів, розпивають вино, коньяк, хтось сидить у кафе. Класно всі почуваються».

Павло дивився на те, що відбувається, і не розумів, як можна сміятися, коли на іншому кінці країни йдуть активні бойові дії, вмирають люди. Переселенець упевнений: після його від’їзду на Херсонщині стало ще гірше.

картина ад 22b45

«Ми цей проєкт розпочали, тому що розуміємо, що там відбувається. Ми розуміємо, чого вони чекають від нас. Мені нещодавно дзвонив добрий знайомий і каже: «Павле Олексійовичу, ти мені скажи, скільки нам ще чекати? Тільки так, що 100%. Мені треба скукожитись, пережити якийсь час і знати, що ви (ред. – українська армія) прийдете у той момент, коли ви обіцяли». Це ми розуміємо, що ніхто не знає, коли то буде. А їм потрібна якась підтримка, якісь терміни, щоб протриматись. Ось ми й вигадуємо, як полегшити їхню долю».

Організатор визнає: аукціон допоможе людям в окупації не так, як би хотілося. Але їм там потрібно, аби хоч раз на тиждень доходили чутки, що у нас їх не забули. Що їх підтримують не лише на словах, а й щось роблять. Так українці зможуть допомогти їм морально, фінансово, надіслати найнеобхідніше. 

картина арбуз b90cc

«За великим рахунком, я вважаю, що це потрібно і нам: як тим, хто виїхав з окупації, так і решті українців. Тим, які стали жити набагато краще після 24 лютого завдяки пільгам на життя у країнах Європи, слід не забувати про війну. Жертвувати гроші, допомагати в міру можливостей. А для евакуйованих це хоч якась активність на користь тих, хто залишився там».

photo 5222291198549540350 y 293bf

Нині заради цієї вищої мети активіст готовий жертвувати особистими потребами. Чим більший відгук задум отримає в українському суспільстві, тим більше фактичної допомоги нададуть великі українські та міжнародні партнери. Тому Ярмій знову закликав допомогти проєкту, створеному людьми для людей.

«У мене запитують: «Ти ходиш у трьох майках та трьох штанях, звідки в тебе гроші, щоб утримувати стільки людей?». А я останні копійки збираю, щоб це реалізувати».

ярмий мапа b35e0Фото: Павло Ярмій та Вікторія Кулакова

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]