Організація з Донеччини допомагає українській молоді відновити життя 

Семаковська Тетяна 15:46, 12 Серпня 2022

288020650 4939624699482487 5556157735470046628 n cd8f5Мене звати Софія Бамбуля, останні сім років я присвятила громадській діяльності, щоб довести – молодь Донеччини не жертви, а сильні духом українці. Гостя мого ефіру членкиня громадської організації “Рада жінок Донеччини” та менеджерка проєкту “TURBOта” Дар’я Маркович також працювала у сфері молодіжного активізму, поговоримо з нею про виїзд з Маріуполя і допомогу молоді під час війни. Як отримати безкоштовні юридичні, психологічні консультації чи знайти роботу також розкажемо у матеріалі. 

Пам’ятаю тиждень перед 24 лютим, бо якраз у вівторок ми закінчили перший етап проєкту. Ми мали розуміння, що за цей рік повинні багато встигнути. Наступним етапом мало бути стажування. Молодь з Донеччини планувала поїздку до Херсонської області. Тоді ще не було списків, хто поїде, але я вже уявляла як буду стажуватись в обласній адміністрації. А через тиждень дороги до Херсону вже не було.

298724924 436561231572519 6630089254474321017 n 30443

Свідома активістка, учасниця проєктів “Skills Lab: Local Leaders” та “TURBOта” Софія Бамбуля. Фото з власного архіву. 

На початку війни команда “Ради жінок Донеччини” перебувала в різних містах України, але більшість знаходилась в Маріуполі. З перших днів вони почали активно волонтерити.

«Ми активно допомагали людям з тих мікрорайонів, мікрорайонів, які постраждали першими. Шукали прихисток, їжу, медикоменти. Але чим далі все відбувалося, тим ми чітко розуміли, що потрібно було виїжджат», – пригадує членкиня організації Дар’я  Маркович.

Дівчина дуже радіє, що багато хто зміг виїхати в перші дні й врятувати своє життя. Сама ж дівчина перебувала в Маріуполі до 16 березня, поки біля її будинку не прилетіла авіабомба.

«Свої 30 років я зустріла без світла, під бомбами. Люди, які виїжджали з Маріуполя пізніше – справжні герої та героїні. Це було неймовірно страшно: вибухи, канонади, обстріли машин. Бомба біля дому стало останньою краплею. Я просто посадила маму, подругу й трьох котів в машину та поїхала навмання, бо зелених коридорів не було», – ділиться активістка.

298882203 814888812840476 6242112440987126223 n b5b55

Членкиня громадської організації “Рада жінок Донеччини” та менеджерка проєкту “TURBOта” Дар’я Маркович. Instagram Дар’я Маркович.

Перші 20 кілометрів дівчина з родиною їхала 9 годин під літаками та вибухами, економлячи бензин.

«Я більшість свого життя казала, що атеїстка й вірю тільки в себе. Але в той момент я молилась. Я сиділа за кермом й просила молитися всіх, хто був в машині. Тепер я знаю як люди приходять по віри: коли не знаєш де шукати порятунку й відчуваєш страх. Такого страху я не відчувала ніколи в житті. Літаки – це найстрашніше, що може з тобою статися й цей звук я не забуду ніколи», – наголошує Дар’я.

Наразі команда «Ради жінок Донеччини» знаходиться на заході України та продовжує свою діяльність. Приїхавши на нове місце, організація почала аналізувати потреби молоді й шукати шляхи допомоги. Створили дві фокусні групи з молоддю яка знаходилась в Україні та перебувала за кордоном, щоб зібрати інформацію щодо потреб дівчат та хлопців. Після чого було визначили напрями: юридичні консультації, психологічна підтримка, задоволення фізичних потреб. 

298371039 461122325647162 629006726880250586 n bc5e7

Команда «Ради жінок Донеччини» працює онлайн. Фейсбук організації.

«Ми зрозуміли, що багато людей постійно переїжджає і їм не вистачає інформації: куди звернутись, де зупинитись, де знайти психологічну підтримку або юридичну консультацію. Люди лишились не тільки будинків, а й документів. Ми вирішили, що це перше про що ми мусимо казати. Потрібно робити те, чого потребуємо ми, а всім нам зараз не вистачає турботи», – розповідає менеджерка проєкту.

Проєкт “TURBOта” розпочав інформаційну допомогу в різних напрямках: молодь могла й досі може отримати юридичну чи психологічну консультацію, допомогу з пошуком житла або гуманітарної допомоги, знайти можливості волонтерства.

Члени організації допомогли понад 70 дівчатам та хлопцям, які перебувають не тільки на території України, а й за кордоном. На сторінці проєкту в Instagram ми знайшли ось такі відгуки від учасників:

«Моя історія досить типова: через війну я залишилася без роботи, довелося евакуюватися в іншу країну. До участі у програмі перебуваючи в Бельгії я відчула, що не можу зібратися морально, важко знайти роботу, яка б мені сподобалася та посаду, яка мала б перспективи розвитку. Проєкт став просто казковою вдачею, в мені підтримали бажання розвиватися й бути корисною іншим навіть за кордоном. Сподіваюся, що після перемоги я зможу повернутися в Україну з необхідним досвідом і знаннями, щоб покращувати життя в країні та обов’язково взяти участь й в інших програмах від організаторів TURBOти»

«Мені допомогли знайти корисні курси для навчання у сфері фотографії. Також мені допомогли трішки привести свій ментальний стан до ладу. Враження просто неймовірне»

«Сьогодні такі програми, як TURBOта дуже необхідні молоді. Вона “багатошарова” і, на мою думку, це дає високу пристосованість до потреб та інтересів учасників, відповідно до поточного стану подій, та можливість бути максимально результативним. Хочу додати, що TURBOта відрізняється від інших програм крутою та чуйною командою, швидкістю реагування на запити учасників та спроможністю допомогти українцям як в країні, так і в інших куточках світу»

Я була однією з перших, хто дізналась про проєкт. Мені було важливо знайти однодумців, які роблять одну справу зі мною. Я опинилась на новому місці, без знайомих, ресурсів та репутації. Ці консультації допомогли мені зрозуміти пріоритети, дали поштовх шукати можливості навколо себе. На той момент я дуже вагалась щодо відкриття ФОП та відновлення громадської організації. Юридичні консультації допомогли мені ухвалити рішення. 

Зараз проєкт продовжує свою діяльність, змінюючи напрями та теми. Тепер можна заповнити заявку й отримати не тільки юридичну, гуманітарну або психологічну допомогу, а й відновити повноцінне життя. Нові спеціалісти допоможуть правильно написати резюме, знайти платформи з роботою або започаткувати свій бізнес. 

Всі подробиці ви можете знайти на сторінці організації.

Фото на головній Фейсбук Рада Жінок Донеччини.

Матеріал підготувала Софія Бамбуля.

Матеріал підготовлено в межах програми «Сильні медіа – сильне суспільство», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору авторів.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]