Скільки разів в Україні могли започаткувати День державності? 

Семаковська Тетяна 20:33, 28 Липня 2022

photo 5411136057241616653 w fb874Історично Україна мала декілька разів узаконити свою державність, але зрештою це сталось лише в кінці XX століття. Чому ця дата припала саме на 28 липня, та від якої відправної точки у світовій історії насправді починається українська державність, – у нашому матеріалі. 

Сьогодні, 28 липня, наша країна святкує День української державності. Про цю дату написав вже кожен державний орган, багато політичних діячів та знаменитостей. Зокрема, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

«Нам не було просто. Але ми завжди знали, за що боремося. Знаємо це і зараз. Ми на своїй землі. На цій землі – наша правда, і сила, і воля. І наша держава, соборна і вічна!», – написав Кириленко.

Своєю чергою, Міністерство культури та інформаційної політики України розробило логотип нового свята – український герб. Сучасний, родовий знак Рюриковичів та інші тризуби, що використовувались і різні історичні періоди. Свою символічність мають й кольори концепції. 

photo 5411136057241616693 w a788f

photo 5411136057241616694 w f668e

Ми вирішили дізнатись маловідомі факти з історії України, пов’язані з українською державністю, та перевірити ствердження про те, що це свято могло бути започатковане набагато раніше. Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри вітчизняної та зарубіжної історії Горлівського інституту іноземних мов Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» Галина Петрівна Докашенко розповіла у коментарі «Бахмут.IN.UA», що означає День державності України по своїй суті. 

unnamed a59be bf52d

Фото: Галина Петрівна Докашенко

Перш за все треба зазначити, що елементи державності, про які далі піде у статті – це форми правління, державного устрою, організації державної влади, традиції, ідеологія, мова та символіка.

«Українська державність мала багато етапів. Вона не виникла 1991 року, як інколи здається людям, котрі не дуже фахово з цим стикаються. Українська державність має дуже глибокі корені. Навіть до Київської держави вже було елементи державності. Вони не всі належали слов’янському населенню. Багато істориків вважають, що, коли ми говоримо про історію української державності, бажано згадувати всі народи, які проживали на нашій території незалежно від того, чи вони залишились тут, або пішли далі. Кочівники тощо. Всі вони залишали свій слід: пам’ятки, матеріальну творчість, поховання, будови»

photo 5411136057241616719 y 80b3a

Скіфи. Малюнок: spadok.org.ua

«Потім, звичайно, дуже важливе місце займав період Київської держави. Тут були всі елементи ранньо-феодальної держави. На сьогодні це відомий факт, що Київська держава була однією з найвизнаніших в Європі. Її князі своїми династичними шлюбами практично породичались з усією Європою. Ярослава Мудрого, наприклад, називали тестем та свекром усієї Європи, усі ми знаємо історії про його доньок, які обручились з європейськими королями, та синів, що взяли заміж європейок. Тобто у цей період існувало дві ранньофеодальні держави: наша та Імперія Франків, з якої потім пішли Німеччина, Франція та Італія»

photo 5411136057241616652 y 2ee08

Володимир Великий. Фото: КМДА

«Потім Галицько-Волинська держава, тому що вона стала спадкоємицею Київської держави та перейняла її традиції, вони перейшли більш на Захід»

«Після визвольних подій середини XVII століття під керівництвом Богдана Хмельницького була утворена так звана гетьманщина. У неї теж були елементи державності, для якої Запорізька Січ була певним зразком. Я завжди розповідаю на лекціях, що Запорізька Січ стала міні-державним утворенням. Міні, тому що вона мала невелику територію, але мала багато ознак державності. І, коли утворилась гетьманщина, вона перейняла всі традиції, і взяла на рівні держави»

photo 5411136057241616706 y 9b3e4

Гетьманщина. Малюнок: spadok.org.ua

«Не менш важливі події 1917 року, коли була утворена Центральна рада. Якщо у першому універсалі проголошувалась автономія України, то вже в четвертому проголошувалась незалежність нашої держави, відома нам як Українська народна республіка. Я б виокремила складний період радянської державності, де українська республіка була однією зі складових. Це був складний період з точки зору позицій української республіки у складі СРСР. Ми сьогодні розуміємо той диктат, що був з боку центру стосовно України. Але навіть тоді були певні державні традиції»

photo 5411136057241616707 y 8cd28

Перший Генеральний секретаріат Центральної ради, Київ 1917. Стоять (зліва направо): Павло Христюк, Микола Стасюк, Борис Мартос. Сидять: Іван Стешенко, Христофор Барановський, Володимир Винниченко, Сергій Єфремов, Симон Петлюра.

«І, коли в 1991 році відбулось проголошення незалежності, то ми завжди кажемо, що це ж не на рівному місці виникло. В Україні ніколи не зникала ідея державності. Навіть, коли її не було реально, ніколи не зникала сама ідея. Це прослідковується у діяльності багатьох просвітницьких організацій, потім політичних партій. Коли була така можливість, цю ідею прагнули реалізувати»

«Я впевнена, що нинішній етап української державності вже не зміниться та не зникне. Мені дуже сподобалась фраза президента України Володимира Зеленського з нагоди Дня Державності, яку я сьогодні прочитала. Він сказав, що ми були, ми є і ми будемо»

«Чому саме 28 липня? Дійсно, були різні пропозиції щодо того, яку саме дату взяти за відправну точку. Тут зійшлись кілька моментів. Християнська церква сьогодні святкує День святого Володимира. Князя, з ім’ям якого ми пов’язуємо дуже важливий етап становлення ранньофеодальної української державності – Хрещення Русі. Він один з найвизначніших історичних діячів, і я думаю, що відбулося таке поєднання наших традицій в розрізі віків»

photo 5409062361131760536 x df9fb

Фото: Офіс Президента

«І ось ми вперше цього року святкуємо зафіксований День української державності. Так, нам зараз складно, сумно, ми всі щось втратили. Але дуже хочеться всіх привітати з Днем української державності. Цей день точно тепер буде зафіксований як факт підтвердження нашого існування, нашої української державності»

Також Галина Петрівна анонсувала новий курс «Історія та гібридні загрози», котрий зараз готує колектив історичного факультету. Цей курс буде доступний не тільки для студентів та викладачів, але й для широкого загалу. Деталі можна буде дізнатись на сайті закладу. 

photo 5408865608679932197 y d773d

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Микола Ситник 16:20, 28 Березня 2024
Програма англійської для дітей
Освітня програма в громадах / фото ГО “Навчай для України”

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива має на меті створити рівні можливості реалізації для кожної дитини, незалежно від місця її проживання. Перший набір заявок триватиме до кінця березня.

Про це на своєму сайті повідомляє ГО “Навчай для України”.

Англійська для дітей у громадах Київщини та Одещини

Цьогоріч проєкт охоплюватиме Київську та Одеську області. У межах програми учасники проживатимуть і викладатимуть у селах та містечках протягом 1-2 років. Викладачі отримуватимуть зарплату вчителя, а також лідерську стипендію для покриття витрат на проживання під час проходження програми.

Перед початком роботи в школі всі учасники пройдуть навчання в Літньому інституті. Йдеться про 5 тижнів інтенсивної педагогічної підготовки, що передбачає теоретичні та практичні заняття для розвитку лідерських навичок і вчительської майстерності. Також молоді викладачі отримають підтримку менторів під час вчителювання.

До слова, партнерська мережа “Навчай для України” налічує 43 школи в 5 областях України.

Хто може долучитися до програми

Наявність педагогічної освіти для участі в програмі від “Навчай для України” не є обов’язковою. Для цього потрібно:

  • мати ступінь бакалавра або магістра будь-якої спеціальності станом на 1 вересня 2024 року;
  • мати хороше знання англійської мови (потрібно пройти тест);
  • бути готовим на час програми переїхати до невеликого населеного пункту.

Перша хвиля подання заявок триває до 31 березня 2024 року включно. Зареєструватися на програму можна за посиланням.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українська мова та математика: дітей з ТОТ запрошують на навчання

Семаковська Тетяна 15:31, 28 Березня 2024
Співзасновниці ГО ЗНОВу
Співзасновниці ГО ЗНОВу / фото надане у прес-релізі

Діти, які проживають на території тимчасово окупованих областей України, можуть безоплатно навчитися онлайн в українських фахівців. Діти мають змогу вивчати українську мову, історію, математику, а також отримати юридичну консультацію.

Про це повідомляє освітня громадська організація ЗНОвУ.

Навчання для дітей з ТОТ

Громадська організація ЗНОвУ навчає дітей з 1 по 11 класи, які живуть на окупованих територіях. Школярі можуть вивчати українську мову, математику та історію. Також працюватиме творча студія,
група психологічної підтримки та ⁠можливість отримати юридичну консультацію.

“Ми прагнемо, щоб всі українські діти мали доступ до якісної української освіти незалежно від місця проживання та життєвих обставин. В цьому проєкті наша мета – створити можливості для всебічного розвитку дітей, підтримки та спілкування в колі однодумців”, – розповідає співзасновниця громадської організації ЗНОвУ Ольга Коваль.

Навчання стартує в квітні й триватиме до середини червня, воно безоплатне. Заняття будуть проходити в будні дні після 16:00 та у суботу.

Аби доєднатися потрібно заповнити форму за посиланням, це повинні зробити батьки/опікуни, або повнолітні родичі дітей.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Програма англійської для дітей

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива […]

16:20, 28.03.2024 Микола Ситник
навчання дітей на ТОТ

Українська мова та математика: дітей з ТОТ запрошують на навчання

Діти, які проживають на території тимчасово окупованих областей України, можуть безоплатно навчитися онлайн в українських фахівців. Діти мають змогу вивчати українську мову, історію, математику, а […]

Молодіжна рада для бахмутян: скільки заявок вже подано

До 4 квітня 2024 року триває прийом заявок бахмутян на участь в Молодіжній раді. Учасниками можуть стати громадяни України віком від 14 до 35 років. […]

Depaul Ukraine

Допомога від “Depaul Ukraine”: як ВПО із Києва, Харкова та Одеси її отримати

Наразі, чи не найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) проживають у Києві, Харкові та Одесі. Всі вони потребують допомоги. Для полегшення їх умов проживання благодійна […]

Бахмут, 2024 рік

Росіяни показали нічний Бахмут: кадри за березень 2024

Російська армія, яка тимчасово окупувала Бахмут, проїхалася нічними вулицями міста та показала наслідки свого “освобождения”. Редакція публікує окремі кадри з відео окупантів, на яких видно […]