Відключення комунікацій та примус? Як в Бахмуті планують загальну евакуацію

Семаковська Тетяна 18:45, 28 Липня 2022

photo 5411136057241616595 y 36679Влада України у співпраці з місцевим керівництвом Донеччини вирішили провести загальну евакуацію тих, хто досі з якихось причин не виїхав. Про те, наскільки це буде примусово, поки що невідомо. Обидві сторони наполягають на тому, що цей процес відбуватиметься у рамках закону. Водночас у Бахмуті вкотре зникло водопостачання, що деякі місцеві жителі пов’язують між собою. 

Редакція «Бахмут.IN.UA» дізналася, як до такої ініціативи ставляться городяни, чому повертаються ті бахмутяни, які вже евакуювалися, і наскільки відповідає правді ствердження, що відмова від евакуації = очікування «руського міру». Так, 27 липня у комунальному підприємстві «Бахмут-Вода» заявили, що у всьому місті та районі найближчим часом не працюватиме централізоване водопостачання. Терміни ремонтних робіт невідомі.

«Шановні споживачі КП «БАХМУТ-ВОДА»! Повідомляємо Вам, що зупинено централізоване водопостачання через відсутність живлення електропостачання на помпове обладнання. Відсутність води стосується Бахмута та Бахмутського району. Проводяться аварійно-ремонтні роботи на мережах електропостачання та відновлення буде у невизначений час», – зазначено у повідомленні.

photo 5411136057241616550 y bc89f

Фото: Бахмут-Вода

Ми вже писали про роботу комунального підприємства «Бахмут-Вода». Тоді представники компанії запевнили, що роблять усе можливе, щоб відновити подачу води, попри постійні обстріли, а аварійні ситуації відбуваються щотижня. Деякі жителі міста, які евакуювалися і продовжують стежити за ситуацією у Бахмуті, вважають, що цього разу роботу комунікацій відновлять нескоро.

На тлі цих подій місцева влада в особі голови обласної військової адміністрації Донецької області Павла Кириленка та віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук вкотре закликала мешканців регіону евакуюватися. Цього разу Верещук анонсувала, що евакуація буде загальною, натякаючи на примусове вивезення громадян. Однак вона зазначила, що все відбуватиметься у рамках закону.

photo 5411136057241616322 w 31759

Фото: Ірина Верещук

«На Донеччині тривають бої. Ворог продовжує цілеспрямовано руйнувати цивільну інфраструктуру: немає газопостачання, можливі проблеми з електро- та водопостачанням. Попереду осінньо-зимовий період. Тому людей потрібно перевозити до безпечніших регіонів. Особливо жінок, дітей, людей похилого віку, а також хворих і маломобільних. Отже, готуємо мешканців Донецької області до евакуації! Створено штаб, розгортаємо сили та засоби. Області у центрі та на заході країни готуються приймати наших людей зі сходу», – заявила вона.

Крім того, Верещук звернулася до мешканців Донецької області, попередивши їх про небезпеку. За її словами, люди можуть залишитися без електрики, води, тепла, зв’язку, ліків, їжі та під обстрілами. Тому евакуюватися слід абсолютно кожному, поки не стало запізно.

Своїми планами щодо цього поділився і Павло Кириленко. Він зазначив, що зараз переселенців з Донбасу готові прийняти у всіх регіонах, найбільш пристосовані для цього Кіровоградська, Житомирська, Рівненська, Волинська та Тернопільська області.

photo 5411136057241616324 w 7fb2d

Фото: Павло Кириленко

«Евакуація триває з першого дня повномасштабного російського вторгнення, і станом на сьогодні абсолютна більшість людей вже покинула Донеччину. Проте на нас чекає опалювальний сезон без газу, а це означає нові виклики – в області має залишитися якомога менше людей. На наступному етапі евакуації з області мають виїхати насамперед діти з їхніми батьками чи опікунами», – сказав Кириленко.

Він пообіцяв, що кожен переселенець отримає від держави від 2200 до 2500 гривень на місяць. При цьому відповідні служби супроводжуватимуть евакуйованих від посадки до автобуса до поселення на новому місці. Примітно, що Кириленко, як і Верещук, наголосили на тому, що цей процес відбуватиметься в рамках законодавства.

photo 5411136057241616323 w 31794

«Розуміємо, що евакуація – це стрес і вихід із зони комфорту, а отже, неодмінно зростатиме невдоволення. Припускаємо, що ці настрої може використати ворог, проте готові до непопулярних дій, аби врятувати життя та здоров’я наших співгромадян. Треба діяти жорстко, щоб досягти результату», – додав голова військової адміністрації.

Редакція «Бахмут.IN.UA» дізналася у голови Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Ювілейна 81» Олени Костенко, яким чином місцеві жителі планують виживати без комунікацій взимку, як бахмутяни, що відмовилися евакуюватися, ставляться до такої ініціативи, а також, про сприяння влади міста відновленню пошкоджених, але все ще заселених багатоповерхівок. Зараз під її керівництвом перебуває 57 будинків.

«У нас немає фінансування. Ми існуємо на гроші мешканців, які виїхали. Наші платежі знизилися до 6-7% від будинку, а на деяких будинках і нуль. Коли йдуть обстріли, єдине, що ми отримуємо – це тарпаулін, яким ми закриваємо дахи та вікна. Гуманітарку дають, ми її роздаємо, розвозимо за власний кошт. Коли не вистачає рук, викликаємо працівників – люди працюють безкоштовно. У нас два голови ОСББ, мій чоловік, зять, бухгалтери. Щодня викликаємо електрика: десь щось згоріло, десь забилася каналізація», – розповіла вона.

photo 5411136057241616555 y 8ad90

Фото: ДСНС Донецької області

Деякі роблять печі, туалетів та душових у підвалах немає. Кожен набирає собі воду для миття, туалети замінила вулиця. За словами Костенко, є будинки, які кооперуються, але не всі. Найчастіші пошкодження – покрівля та вибиті вікна. Однак у таких будинках продовжують жити люди. Олена розповіла, що востаннє гуманітарну допомогу видавали у червні. Це була друга видача з повномасштабного вторгнення.

«Щоб отримати трохи їжі, ми співпрацювали з італійськими спонсорами. Вони нам двічі давали допомогу, ми її теж самостійно доставляли та видавали. Як узимку виживати без комунікацій не, можу сказати, ще не знаємо. Організувати щось для дому (ред. – систему опалення) ми не можемо, тому що немає коштів. Можливо, хтось поставить буржуйки. Розуміємо, що не буде газу, але людей вигнати не можемо. У нас працездатних лишилося близько 20%. Решта – пенсіонери», – поділилася Костенко.

photo 5411136057241616556 y 442b6

За її словами, багато бахмутян повертаються до рідного міста, оскільки не мають коштів надалі оплачувати орендоване житло, а ситуація з роботою в Україні критична. Діти голови ОСББ також винаймають квартиру в західних регіонах. За невелике житло вони віддають 12 тисяч гривень, і незабаром кошти закінчаться.

«Хтось розповідає, що там так добре: евакуювалися, живуть безкоштовно. Так не буває. Тому повертаються мешканці навіть із маленькими дітьми. Кажуть: «Краще ми будемо тут, у холоді, але у своїй квартирі та на своєму ліжку», – додала бахмутянка.

Щодо співпраці з місцевою владою визнає: загальні збори представників ОСББ не проходили «дуже давно». Тому про ситуацію у місті вони знають не більше, ніж місцеві мешканці. Влада допомагає відремонтувати критичні ушкодження, але часто людям доводиться усувати аварії самостійно.

photo 5411136057241616553 y c11c3

Фото: Євген Ткачов

Коментуючи слова Кириленка про те, що окупанти можуть використовувати цивільних у своїх цілях та заручитися підтримкою, а також його попередню заяву про потенційних зрадників, Олена Костенко припустила, що той, можливо, не любить наш народ.

«Ми не чекаємо «руський мір». Ми віримо в нашу армію, це вам скажуть ті, хто тут лишився. Просто у тих, хто виїхав, скінчилися гроші. А тих двох тисяч, які сплачує держава, не вистачить ні на квартиру, ні навіть на їжу. Наша влада має думати про те, щоб у нас був газ, світло та вода. Не ми маємо про це думати. Найлегше все вимкнути, обрізати й сказати, що ми тут чекаємо «руський мір». Я не можу виїхати, бо маю тут 57 будинків. Я може й виїхала б, але не можу покинути своїх людей. У мене щоранку питають, виїхала я чи ще тут. Вони заспокоюються, їм є, до кого звернутися у цій ситуації»

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]