Чи варто чекати на «руський мір» у Бахмуті?

Семаковська Тетяна 18:31, 27 Липня 2022

photo 5406633479816461419 y 50524Українські ЗМІ раз у раз публікують матеріали про те, що росія ось-ось занепаде через виснаження від війни. Водночас не можна недооцінювати наших військових, адже вони не лише стримують сили противника, а й вже розпочали контрнаступ на Сході України. Щоб з’ясувати, яка ситуація на Донбасі насправді, редакція «Бахмут.IN.UA» дослідила дані Генерального штабу ЗСУ, української, а також міжнародної військової аналітики.

Чому росії пророкують швидкий кінець?

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов впевнений: росіяни знають, що їм кінець. Такою думкою він поділився у діалозі із журналістами Washington Post. За його словами, реактивні системи залпового вогню HIMARS, які США надали Україні, можуть змінити хід війни через свою неймовірну точність та великий радіус дії.

«Замість радянської зброї ми тепер використовуємо найновішу західну. Якщо ми отримаємо далекобійні боєприпаси, ми їх використовуватимемо. І росіяни знають, що у будь-якому випадку з цією зброєю їм кінець», – заявив він.

photo 5408885279630146810 w 6aac1

HIMARS. Фото: Генштаб ЗСУ

Схожої думки дотримується й голова громадської організації «Аналітичний центр вивчення та протидії гібридним загрозам» Сергій Савченко. Експерт розповів, що контрнаступ України вже розпочався. Таким чином ознаменувався початок третього етапу війни (якщо говорити про воєнні дії з 24 лютого). Крім того, за його словами, зміна військової тактики рф та виснаження російської армії працює в наших інтересах.

Якщо перші кілька місяців стиль ведення бойових дій полягав у власних напрацюваннях вищого керівництва росії, то тепер агресор перейшов до дуже недоречної в нинішніх умовах тактики Першої світової війни.

photo 5408885279630146808 y c5a4e

«Коротко і трохи примітивно їхню суть можна описати так: створення переваги зосередженням сил на певному напрямку, завдання противнику вогневої поразки, використання її результатів шляхом завдання удару військами. В ідеалі, метою таких дій ставиться прорив оборони супротивника та просування вглиб. Але такого результату агресорові досягти не вдалося», – вважає Савченко.

Нині ж російська армія намагається повторити відомий брусилівський прорив 1915 року, коли прорив фронту відразу на кількох ділянках дозволив просунутися вглиб позицій противника на кілька десятків кілометрів. Проте, за словами експерта, коментувати застосування такого задуму у цій війні нема рації: достатньо подивитися на результати тоді й зараз.

«Ворог теж усвідомлює свій близький кінець. Єдине, що може його врятувати, – це перемир’я та переведення військової агресії у переговорний процес. Росії життєво необхідно закріпити захоплені території та отримати час на підготовку нової фази агресії. Без перемир’я відбудеться швидка та неминуча поразка агресора», – додав він.

photo 5406633479816461420 y 0df37

За даними аналітиків незалежного видання «Тексти», важливість HIMARS на даному етапі війни складно переоцінити. Річ у тому, що постійні обстріли російських складів із боєприпасами та доріг на окупованій території порушили логістичні ланцюжки. Тепер противнику потрібен не лише деякий час на відновлення поставок, але також необхідно переобладнання всієї системи якнайдалі від фронту – приблизно на сотню кілометрів. Доставляти зброю так далеко під постійним обстрілом ЗСУ стане ще складніше.

Попри величезний потік новин про відчай ворога, який змушений використовувати ЗРК С300, у Росії ще достатньо ракет різного типу та калібру. Швидше за все, комплекс «земля-повітря» використовують не тому, що відчувають дефіцит боєприпасів. Скоріше це такий спосіб терору українських військових та цивільних, оскільки практична користь при атаці на наземні об’єкти від С300 критично мала, а їхня низька вартість дозволяє ворогові дешево та часто приносити дискомфорт Україні.

Яка офіційна позиція України?

Водночас Генеральний штаб ЗСУ традиційно повідомляє виключно про ситуацію в тих населених пунктах, які Україна взяла під контроль. Даних про активний наступ на Бахмут поки що немає. Тому можна припустити, що у бахмутян ще є деякий час, щоб евакуюватися якнайдалі від фронту.

Так, на Слов’янському напрямку ворог постійно обстрілює українські позиції, а Григорівка та Серебрянка зазнають регулярних авіаударів. При цьому ЗСУ успішно відбили спробу штурму біля населених пунктів Берестове, Івано-Даріївка та Верхньокам’янка. Наразі активні бойові дії на землі відбуваються в районі села Спірне.

photo 5408885279630146818 y 9f293

Біля Бахмута окупанти намагаються зруйнувати оборонні позиції, але часто страждають прилеглі населені пункти: Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Яківське, Курдюмівка, Весела Долина, Новолуганське, Зайцеве, Травневе і, власне, сам Бахмут. Біля Краматорська часто відстежують ворожі безпілотники.

Напередодні від авіаудару постраждали також Соледар, Покровськ та Вуглегірська ТЕС. Підприємство зазнало значних руйнувань, але дані про те, під чиїм контролем зараз перебуває ця територія, різняться. Також зараз триває активний наступ росіян біля селищ Миронівського та Луганського, точаться активні бойові дії.

photo 5408885279630146813 y 834ff

Своєю чергою, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко розповів про руйнування в регіоні. За його словами, відсутність наступу на Бахмут зараз компенсують постійні обстріли міста, які нині інтенсивніші, ніж по всьому фронту Донеччини. Це може свідчити, що противник готує передумови для окупації міста.

«Найактивніше росіяни стріляють у Бахмутському районі. Напередодні вони скинули авіабомбу на Бахмут – без постраждалих, але пошкоджено щонайменше 5 будинків. Також під російським обстрілом міста у відносному тилу. Сьогодні це Краматорськ та Костянтинівка», – поділився Кириленко.

photo 5408885279630146848 w 70796Фото: Павло Кириленко

Не вщухають обстріли й у Світлодарській громаді. Зараз росіяни невідомо, з якою ціллю, обстрілюють околиці селищ. Дані про постраждалих встановити важко, оскільки зараз військові, місцева влада та волонтери намагаються допомогти евакуюватися і вижити тим, кого ще можна врятувати, а не ведуть підрахунки жертв. На фото Кириленко показав наслідки обстрілів Краматорська та Костянтинівки.

Чого чекати далі?

Експерти аналітичного видання «Тексти» вважають, що перед окупацією Бахмута росіяни мають спочатку прорвати оборону у Григорівці. Тільки тоді, використовуючи ці позиції, їм вдасться захопити Білогорівку і вже потім активізувати наступ на Бахмут.

Зі Сходу просто захопити місто не вийде: спочатку необхідно підібратися до Сіверська, який захищають значні сили ЗСУ. Потім перерізати шлях Сіверськ-Бахмут. І тільки тоді очікується подальше просування. Теоретично, звісно. Однак зараз усі перелічені позиції зайняті нашими військовими, які успішно відбувають кожну спробу прориву лінії фронту.

photo 5406633479816461417 y 8f0d2

Фото: Національна поліція Донецької області

Крім сучасного озброєння, яке постачають американські та європейські партнери, на руку ЗСУ грає і вигідне розташування військ: відбиватися на піднесенні між Берестовим та Сіверськом набагато простіше. З іншого боку під контролем наших військ знаходиться траса Бахмут-Лисичанськ на ділянці до селища Нагірне. Таким чином, ЗСУ контролюють територію з двох сторін, ще й «з гори».

Наразі росіяни намагаються знайти в цій позиції слабке місце, атакуючи з боку Доломітного, що біля Новолуганського. Однак, попри безліч спроб зробити це з різних напрямків, зараз усі атаки закінчуються провалом.

photo 5408885279630146817 y 34410

Свій прогноз склала і команда Міжнародної некомерційної організації «Інститут висвітлення війни та миру» (Institute for War and Peace Reporting – IWPR). Аналітики позиціонують себе як незалежні, голова ради директорів компанії – колишній голова британської газети Financial Times Девід Белл. Згідно з власними джерелами експертів, міністр оборони росії Сергій Шойгу ще 15 липня наказав активізувати наступ на Сході України.

«Штурм зараз набагато менш інтенсивний, ніж на перших етапах війни, коли їхній армії разом з погано озброєними та навченими людьми, насильно мобілізованими в самопроголошених Луганській та Донецькій республіках, знадобилося близько двох місяців, щоб захопити Сіверськодонецьк у Луганській області», – зазначено в статті.

photo 5408885279630146809 w ee06f

HIMARS у дії. Фото: Генштаб ЗСУ

Потім російські війська захопили Лисичанськ, хоча місто знаходиться на піднесенні та було відокремлено від Сіверськодонецька річкою. Ми писали про це 4 липня. Проте аналітики впевнені: цього разу перевага на боці ЗСУ. Попередні відступи не були втечею, скоріше це дозволило нашим військам закріпитися так, щоб вибити їх із нинішньої лінії фронту було практично неможливо. Мова про природну перешкоду у вигляді річки Сіверський Донець між Слов’янськом та окупованими регіонами. Крім того, наші військові дуже добре укріплені в межах міста.

За даними IWPR, зараз сили України та росії в Донецькій області приблизно рівнозначні завдяки постачанню високоточних реактивних систем HIMARS зі США та французької артилерії Caesar. Однак Україні не вистачає зброї та боєприпасів, кількість особового складу зосереджених у цьому регіоні військ сильно відрізняється на користь рф. Однак, якщо окупант намагається задавити ЗСУ кількістю обстрілів та солдатів, то Україна перемагає якістю.

photo 5408885279630146811 w 93a1c

«Росія застосовує тактику брандмауера, коли вони просто знищують все на відстані 15 кілометрів, а потім рухаються вперед. Для цього їм потрібна величезна кількість живої сили, артилерії та боєприпасів, які вони зосередили саме на Донбасі», – наводить видання слова експерта Центру досліджень армії Михайла Самуся.

Таким чином, всі проаналізовані матеріали зводяться до однієї думки: наступ на Бахмут відкладається, в його околицях і на підході до інших великих міст Донецької області зараз йдуть активні бої, лише за результатами яких можна буде робити подальші висновки. Проте вже видно, наскільки вагомим інструментом у руках ЗСУ стали високоточні ракетні установки, які постачають західні партнери.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]