Щоденні «прильоти» та багатотисячник без пожежників: як Сіверськ та Соледар виживають під обстрілами

Семаковська Тетяна 18:15, 13 Липня 2022

 

photo 5366284040187001940 w 63222На вихідних та в ніч на понеділок противник обстріляв Бахмут, Торецьк, Соледар, Сіверськ, Вугледар та невеликі населені пункти Донецької області. Ми вже писали про те, як трагедією впоралися Бахмут та Часів Яр. З матеріалом про наслідки обстрілів у Бахмутському районі Ступки можна ознайомитись тут. Тепер редакція «Бахмут IN.UA» розпитала очевидців про те, як після нещодавніх обстрілів виживають жителі Соледара та Сіверська. Чому люди залишаються у прифронтових містах, попри постійну небезпеку, і чи можна назвати згуртованість для гасіння пожеж жестом доброї волі, – читайте в матеріалі.

«Я востаннє був у Соледарі та Сіверську у суботу, потрапив під ворожий обстріл. Поки що туди не їжджу, бо ситуація там складна. Евакуюватися ніхто особливо не хоче, вивозити по одній-дві людині й наражати на небезпеку двох волонтерів, які привозять гуманітарку та вивозять людей, ми не хочемо. Чекаємо на розвиток подій. Стане трохи легше – туди їздитимемо, але в принципі, коли ми там були востаннє, то щойно стався обстріл, будівлі горіли», – розповів волонтер Дмитро Мішенін зі Слов’янська.

Він приєднався до команди з евакуації та розвезення гуманітарної допомоги практично на початку повномасштабної війни. Зараз волонтер входить до групи «Краматорськ», часто відвідує Сіверськ та Соледар.

photo 5366205734343262297 y e8d7e

Фото: Дмитро Мішенін у Facebook

За його словами, для гасіння пожеж кооперуються жителі практично всіх населених пунктів, які підпадають під ворожий обстріл. Проте саме у Соледарі, за чутками, які до нього доходили від місцевих жителів, не залишилося жодної робочої пожежної машини. Нібито всі евакуювалися, тому ліквідація наслідків авіаударів у місті відбувається «своїми силами».

«Наскільки нам відомо, у Соледарі поїхали всі пожежні команди, нема кому гасити пожежі. Це те, що я чув. Сидять усі по підвалах, виходять, коли немає обстрілів», – додав Мішенін.

Читайте також: У Сіверську не буде газу, води і електрики, поки не припиняться обстріли

При цьому волонтер дещо розчаровано ділиться показниками темпів евакуації: з кожним днем ​​бажаючих дедалі менше, частина населення вже повернулася через брак коштів на життя в чужих містах. Проте перебувають і ті, хто свідомо відмовляється залишати небезпечні території.

photo 5366284040187001806 w fdb58

«Зараз на Донбасі є дві групи людей, які не евакуюються: одна бідна, не може собі це дозволити. Багато хто повернувся, бо нема де жити. Навіть якщо переселенці живуть у колективних центрах або отримали якесь безкоштовне житло, то є супутні витрати, а роботи немає. Друга категорія громадян, які відмовляються евакуюватися – «ждуни російського миру». Їх не так багато, як може здатись, але вони є», – вважає активіст.

Подивитись, як виживають мешканці Сіверська під обстрілами у підвалах можна на відео.

Крім того, 11 липня деякі члени команди Мішеніна знову побували у Соледарі, Бахмуті, Часовому Яру, Краматорську, Слов’янську, Дружківці. За день звідти вдалося вивезти лише 80 бажаючих, яких надалі доставили на залізничний вокзал Покровська та відправили потягом до західних регіонів України. Волонтер зазначає, що евакуація відбувається завдяки фінансовій підтримці організації «Схід SOS».

«У мене дозволяє ситуація жити, працювати та займатися волонтерством, а у них такої можливості немає, і я можу їх зрозуміти. Коли люди зовсім без гроша, то виїхати ще складніше. Ми розвозимо гуманітарку багатьма населеними пунктами, і я вже надивився на рівень життя людей на Донбасі. Іноді такі кадри, що й без обстрілів все сумно. Людина не може підвестися і піти. Хто може – евакуюються. В останній момент починають евакуюватися ті, у кого снаряди під вікнами вибухають. Як у Слов’янську: евакуації не було, не було, а почалися обстріли – і сьогодні наші волонтери вже людей 200 вивезли за день. Це Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Соледар», – резюмував волонтер.

photo 5366284040187001803 y ea7d6

На відміну від евакуації, гуманітарну допомогу у прифронтових районах приймають із помітним ажіотажем. Зокрема, за 11 липня у Новолуганську, Слов’янську, Краматорську та Сіверську активісти роздали місцевим жителям таку кількість продуктів, води, засобів гігієни та медикаментів, що їх довелося везти на восьми легкових машинах, двадцяти мікроавтобусах та одному автобусі.

Про те, як до подій останніх днів відносяться жителі регіону, у розмові з журналістами «Бахмут IN.UA» розповіла мешканка села Званівка, що на околицях Сіверська, голова громадської організації «Чарівні руни» Юлія Тимчак.

«Ми реально розуміємо, що наступні на окупацію, бо навколо вже все зайняте окупантами. З одного боку Лиман та Ямпіль під рашистами, лишився Сіверський Донець, напів-зруйнований Сіверськ і ми. А з іншого – Попасна, Лисичанськ під орками, навіть наша Чубарівка – вже не наша, по ній розгулюють вороги. І з цього боку навіть річки, щоб нас захистити немає. Вихід з цього «Бермудського трикутника» тільки один поки що – на Бахмут, але і він перебуває під обстрілами.. Проте ми віримо в ЗСУ! Чекаємо важку зброю! Щоб наші герої та героїні могли боронити Званівку та Україну!!! Віримо в те, що Званівка була, є і буде українською!», – запевнила активістка.

photo 5366284040187001939 w aed71

Фото: Євгеній Ткачов у Facebook 

Також своїм баченням ситуації у регіоні у коментарі «Бахмут IN.UA» поділився у минулому голова Світлодарської та Торецької міських військово-цивільних адміністрацій Сергій Гошко, який 4 липня очолив військову адміністрацію Соледара. Незважаючи на те, що чиновник заступив на посаду 12 липня і на момент розмови з журналістами лише отримував усі відповідні документи, Гошко погодився описати загальну картину, як зараз виживають місцеві жителі. Крім того, політик підтвердив чутки, що місто залишилось без пожежників.

photo 5366284040187001811 x 1a138

Фото: Сергій Гошко у Facebook 

«ДСНС евакуювалися до Бахмута. Базування у Соледарі зараз небезпечне для їхнього автотранспорту, який задіяний у ліквідації наслідків авіаударів. Тому вони зараз працюють у Бахмуті», – сказав Гошко.

За його словами, у територіальній громаді Соледара на цей час проживає близько шести тисяч людей. Для порівняння, за даними на 2020 рік тільки в межах головного міста агломерації налічувалося трохи менше 11 тисяч жителів. Гошко додав, що на момент написання матеріалу у місті зафіксували ще два «прильоти»: спалахнув гаражний кооператив, постраждалих немає. Напередодні в місті вщент згоріла будівля Будинку Культури. Новий голова військової адміністрації міста зазначив, що нинішнє керівництво району та місцеві жителі, хоч і докладають усіх зусиль для ліквідації наслідків кожного обстрілу, але ставляться до таких новин набагато спокійніше, ніж на початку повномасштабного вторгнення росії.

photo 5366284040187001937 y 4965a

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]