Часник та лук чи вакцина: який захист від COVID19 бахмутяни вважають більш дієвим? 

Семаковська Тетяна 18:24, 3 Лютого 2022

original 2 2e90aШтами цього віруса постійно мутують, змушуючи людство знаходити нові засоби захисту та боротьби з ними. Ми опитали представників бізнесу, лікарів, провели власне дослідження і проаналізували як фахівці з групи ризику дотримуються безпеки, чи використовують мешканці Бахмутської громади засоби індивідуального захисту, які власні секрети мають для боротьби з вірусом, вивчали ситуацію з карантин ними обмеженнями в європейських країнах. 

В торговельних залах “АТБ” в масках можна зустріти лише поодиноких клієнтів, вже в чергах на касі покупцям доводиться їх одягати – інакше не продадуть товари. В магазині “HUMANA” навпаки – всі в масках, та ще й періодично лунає голос продавця, який нагадує про маску. В маленьких магазинах – дотримання норм безпеки і соціальної дистанції більше залежить від відповідальності самої людини чи продавця.     

IMG 3988 a64ae

IMG 3986 5a6ae

В міських маршрутках і тролейбусах більш-менш дотримуються правил – практично всі пасажири мають на обличчях захисні маски.

Обов’язкова вакцинація на користь бізнесу

Директорка розважального центру “Побєда” Вікторія Лещінер забезпечує за кошти підприємства захисними масками та дезінфекторами працюючий персонал. 

“Коли в вересні минулого року ввели обов’язкову вакцинацію, то нас, як роботодавців, це врятувало. Бо ні мої вмовляння, ні власний приклад так не діяли. Всі наші робітники тепер вакциновані, і якщо хворіють, то легко переносять хворобу, що важливо і для нас також, бо не надовго виходять “зі строю”, – розказує Вікторія Лещінер.

изображение viber 2022 02 02 14 32 56 800 94f9b

Засоби індивідуального захисту, постійне прибирання приміщень, вбиралень, дезінфекція столів, кухонного приладу забезпечує захист для персоналу і клієнтів. 

Стоматологи кожного пацієнта розглядають як потенційно хворого на COVID19

У роботі стоматологів за протоколом майже нічого не змінилося, вони і раніше мали використовувати засоби захисту. Підвищилось емоційне навантаження, бо кожний пацієнт може бути інфікований. 

“Ми як і раніше працюємо в масках, лише тепер обираємо їх з фільтрами, додали ще щитки на обличчя. А так – постійна дезінфекція, обробка рук після зняття перчаток. У нас дезінфікуючий засіб витрачається просто літрами!” – говорить Вікторія Соколовська лікарка-стоматолог Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування м.Бахмута. 

Лікарка додає, що під час огляду просять показати сертифікати, але ж, звісно, його відсутність не є причиною відмови від медичних послуг. Тому, відповідальність кожного з пацієнтів, вчасна вакцинація буде ще й гарантією безпеки для лікарів.

Засоби індивідуального захисту бахмутські лікарні отримують за рахунок НСЗУ та різних благодійних фондів

Ян Песін медичний директор лікувально-координаційної роботи Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування м. Бахмута розказує, що кількість та час перебування персоналу в захисних костюмах розраховується в залежності від спеціалізації лікаря, медичної сестри чи брата, санітарів. Ці норми діють не лише стосовно COVID19, а й до будь-якого іншого інфекційного чи вірусного захворювання. Ну і звісно існує процедура утилізації засобів індивідуального захисту. 

“Ми маємо договір зі спеціалізованою фірмою на утилізацію масок. Наша задача зібрати і погрузити сміття в вантажну машину. Доречи, благодійний фонд “Червоний Хрест” обіцяє нам побудувати установку, яка буде переробляти медичні відходи”, – говорить Ян Песін.

ВООЗ повідомляє, що засоби індивідуального захисту є важливими для запобігання медичним працівникам зараження та передачі #COVID19. Та використання покриття для волосся та ніг, призвело до відходів, яких можна уникнути

Половина опитаних одягає маски лише для здійснення покупок

Результати анкетування, яке ми проводили на сторінці сайту та в бахмутських групах, показали, що майже 70% опитаних вважають дієвим захистом від COVID19 – саме вакцинацію. Власним секретом для захисту деякі користувачі також називають вакцинацію, зокрема бустерну дозу. 

   

 

Погляди людей щодо застосування маски поділилися: майже половина опитаних вважає, що маска гарантує безпеку і особисту, і для оточення, тому носять маску у громадських місцях. 44% учасників опитування одягають маски, оскільки, це вимагають на касі, а 8% вважає, що маски неефективні.

Носіння масок є однією з основних рекомендацій ВООЗ щодо захисту від нового штаму коронавірусу Омікрон. 

При цьому у дослідженні науковців університету Мінесоти зазначається що тканинні та хірургічні маски хоча й обмежують кількість більших респіраторних частинок у просторі, вони не запобігають викиду більшості дрібних частинок (аерозолів), що видихаються при диханні, розмові, співі, кашлі. Найбільш ефективними засобами є ті, які усувають або мінімізують джерела інфекції (тобто інфікованих людей), такі як вакцинація (яка знижує ймовірність зараження будь-кого), обмеження кількості людей та часу перебування у загальному просторі (що знижує концентрацію інфекційних частинок, що генеруються інфікованою людиною). Вентиляція також може бути ефективним втручанням, оскільки вона розріджує і видаляє частинки, що вдихаються, із загального простору.

“Найбільш дієвий захист від COVID19 на сьогодні – це вакцинація! Я робила власне дослідження: той, хто має дві дози вакцини – має нижчий рівень відсотків ускладнень, наприклад не хворіє на пневмонію. Вакциновані люди, як правило, лікуються амбулаторно. Приємно, що пацієнти, які спочатку обирали лікування часником, луком, навіть алкоголем, тепер обрали дійсно дієвий засіб – щепилися. Я сама вакцинована, другу дозу зробила, будучи вже вагітною”, – розказує Ольга Пивоварова сімейна лікарка

Що стосується побуту, то лікарка рекомендує продовжувати носити маски, прогулюватися на свіжому повітрі, але уникати скупчення людей, правильно харчуватися, в магазини ходити якомога рідше, наприклад, як вона – раз на тиждень із заздалегідь підготовленим переліком покупок.

У Польщі також не завжди дотримуються масочного режиму

изображение viber 2022 02 01 15 39 05 317 bc976“На вулицях можна ходити без масок, в магазинах потрібно бути у масці, але багато хто не дотримується цього режиму. Поліцейські штрафують за такі порушення, але приймаються пояснення – якщо у людини, наприклад складнощі з диханням. Зараз також пропонують всім зробити бустерну дозу, причому не примушують. Нещодавно були, як і в Україні, стимулюючі фактори – проводили розіграші цінних подарунків за вакцинацію. Я працюю у приватній компанії – в такій, де цінують фахівців, тому рішення про вакцинацію залишають за людиною. Мені для в’їзду в Польщу потрібен не лише сертификат про вакцинацію, а й тест, без нього доведеться перебувати на двотижневому карантині”, – розказує Дмитро Сменов IT-фахівець, бахмутянин, який вже декілька років живе в Польщі.

Ставлення до засобів захисту від COVID-19 у світі також різне. “Колискова” віруса Китай – одна з небагатьох держав, яка має нульову толерантність до COVID19. Така політика призвела до того, що влада закриває кордони, міста, масово тестує населення і запроваджує інші обмеження. Напередодні чергових зимових Олімпійських ігор засоби захисту лише посилюються, бо керівництво держави хоче мати нульову передачу віруса. 

У Канаді планують вводити податок на невакцинованих осіб, нещодавно один з судових органів країни виніс рішення і заборонив спілкуватися батьку з сином, бо батько – не вакцинований.

Іспанія повертає масочний режим на вулицях, Бельгія закриває кінотеатри.   

У деяких державах Європи та Канаді відбуваються протести проти “ковідних” обмежень. Керівництво країн, розуміючи, що все ж таки обмеження негативно впливають на економічну ситуацію, вимушені робити послаблення. Так, Данія – одна з перших держав, яка знімає всі карантинні обмеження – у державі повністю покладаються на вакцинацію. 

Нідерланди також трохи послабили обмеження, які були одні з самих жорстоких в Європі. Тільки наприкінці січня дозволили роботу барів, ресторанів и музеїв, вони були закриті з 18 грудня, щоб стримати поширення “Омікрону”. Нічні клуби залишаються закритими.  

За ці два роки, як світ живе в умовах пандемії, люди понесли багато втрат – людських, економічних, соціальних, культурних, освітніх тощо. Щоб зупинити пандемію науковці та уряди країн застосовують різні засоби – розробляють вакцини та ліки, заохочують, карають. Від громадян, у першу чергу, очікують вакцинації і Україна не єдина держава, де використовують заохочення і обмеження, щоб підвищити рівень вакцинованого населення і зменшити шляхи передачі вірусу.  

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бахмутська Фортеця» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

лого b1232 76c6d

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]