Булінг серед підлітків: як вирішується ця проблема в Бахмуті?

Семаковська Тетяна 08:15, 15 Вересня 2021

буллинг scaled 1f14989% молоді вважає булінг нагальною проблемою в українських школах. За даними різних досліджень, майже кожен третій учень в Україні так чи інакше страждав від цькування в школі, від принижень і глузувань: 10% — регулярно (раз на тиждень і частіше) 55% — частково піддаються знущанню з боку однокласників; 26% — батьки вважають своїх дітей жертвами булінг.

У перекладі з англійської булінг означає «цькування», інакше кажучи — агресивне переслідування одного з членів колективу (особливо колективу школярів і студентів, але також і колег) з боку іншого. Свого роду це перевага у вигляді насильства, яка проявляється до людини, якій складно захистити себе. Зазвичай така поведінка характерна як для дитячих / підліткових колективів, так і для більш дорослого віку.

Часто цькування організовує хтось один (лідер), іноді — зі спільниками, а більшість залишаються свідками. Цькування може бути й у фізичній, і в психологічній формі. Виявляється у всіх вікових і соціальних групах. У складних випадках може прийняти деякі риси групової злочинності.

Чим же небезпечний булінг? Найстрашніше, що може трапитися з підлітками в такій ситуації, — це суїцид. Низька самооцінка, соціальна ізоляція, підвищена тривожність, відчуттів безпорадності — такий спадок очікує жертву підліткових нападок у дорослому житті.

 

Рішення з Бахмута

У структурі Комунального некомерційного підприємства «БАГАТОПРОФІЛЬНА лікарня інтенсивного лікування м.Бахмут» знаходиться кабінет «Альтернатива» «Клініка, дружня до молоді». Виник цей кабінет в грудні 2013 року.

Ще задовго до цього в рамках співпраці Представництва Дитячого фонду ООН / ЮНІСЕФ в Україні з урядом України було створено ряд програм: 1997-2001 рр. — «Здоров’я та розвиток молоді»; 2001-2005 рр. — «Профілактика ВІЛ / СНІДу серед молоді»; 2006-2010 рр. — «ВІЛ / СНІД, діти та молодь». В рамках вже теперішніх програм був розроблений проєкт «Розвиток медичних служб, дружніх до молоді: «Клініка, дружня до молоді» (КДМ). Серед інших проблем, там працюють і з подоланням булінгу серед молоді.

Бахмутський проєкт спрямований на надання комплексної медико-психолого-соціальної допомоги з проблем збереження здоров’я, з огляду на специфіку підліткового віку. Допомога підліткам та молоді виявляється через розуміння їхніх проблем та спільний пошук шляхів, які можуть змінити поведінку.

В обов’язки співробітників кабінету входять профілактичні консультації, спрямовані на збереження репродуктивного здоров’я. Основна мета як клінік, так і кабінету, — збереження здоров’я підлітків та молоді, формування свідомого ставлення до власного здоров’я, шляхом отримання знань і формування навичок здорового способу життя.

В організації допоможуть не тільки потерпілому від булінгу, але й ініціатору цькування — допомогу надають у вигляді консультацій, проведення різних заходів.

Для розв’язання проблеми булінгу організація намагається виконувати різні дії:

“Спільно з Бахмутським міським відділом Центру в Донецькій області в школах (на вимогу адміністрації навчального закладу) проводили бесіди як для учнів, так і для їх батьків, — розповідає психолог молодіжного центру «Альтернатива» Катерина. — З Бахмутським міським центром соціальних служб для дітей і молоді, в рамках заходів з профілактики булінгу, для батьків було проведено міні тренінг.

У цьому навчальному році планується мініпроект для батьків “Анатомія спілкування з підлітком”. Там батьки можуть підвищити свій рівень усвідомленості в розумінні своїх дітей. Адже дитина не народжується такою, до цього її приводять життєві обставини. І щоб навмисно застосувати фізичну силу або психологічний тиск, до цього потрібно прийти усвідомлено.”

Історії, які поруч

Булінг — ближче, ніж може здатися. Діти та підлітки, які проходять через нього — поруч. Марія з 11 школи міста Бахмут нам розповіла свою історію:

“У молодшому віці мої однолітки часто обзивали та принижували мене з приводу зовнішності. Через колір шкіри. У мене смаглява шкіра і тому в школі або просто на вулиці в колі знайомих з мене часто сміялися, говорили неприємні слова, через які у мене з’явилася ненависть до свого відтінку шкіри. Я соромилась ходити з короткими рукавами або одягати шорти, адже я боялася тих поглядів і глузувань в мою сторону. Але зараз я б усе віддала, щоб повернутися в той час і проявити стійкість, не зламатися під їх насмішками.

Адже саме через цих лицемірних людей я ненавиділа себе, те, що я народилася такою, і шкода, що я не знала, куди мені звернутися за допомогою, може, тоді б я швидше розібралася з цією проблемою.”

І це дійсно допомагає?

Розмова з психологом не вирішить відразу всі проблеми та всі кривдники не зникнуть, але завдання психолога полягає в тому, щоб вислухати, підказати, направити в правильне річище, додати впевненості, вислухати.

Ніхто не може дати гарантію, що людина відразу ж зміниться, але щось все-таки зміниться в ній, ву її мисленні, виборі різних дій.

“За останні роки діти дуже рідко звертаються в різні організації за допомогою. Значить, вони або бояться, або навіть не знають, що є таке місце, де їм допоможуть. На сьогодні ті діти, яким ми допомогли, відгукувалися про нас із вдячністю, і це дуже приємно, що ми змогли чимось допомогти,” — розповіла нам співробітниця молодіжної організації, де допомагають впоратися з булінгом.

Саме тому так важливо говорити про людей і ініціативи, які допомагають впоратися дітям і підліткам з булінгом. Тоді ймовірність того, що потерпіла від булінгу людина знатиме, де отримати допомогу, істотно виросте.

В організації нам також зізналися, що є й інші проблемні сторони роботи. В основному питання стосуються фінансування:

“Проблеми є, але більше побутового характеру. Оскільки ми не прибуткова структура, завжди фінансова сторона кульгає. Особливо коли проводиш акції, конкурси, де встановлюєш, наприклад, білборди та потрібно оплачувати послуги й символічні подарунки”.

Що робити, якщо ви стали жертвою булінгу?

Жертвою булінг може стати кожен.

Ми дізналися у психолога кабінету “Альтернатива”, як слід поводитися в такому випадку:

1) Постарайтеся розібратися, що відбувається, у кого яка роль. Хто винуватець, а хто просто “за компанію”. У кого є особиста думка, а хто слідує думку більшості.

2) Спробуйте вийти на діалог. Краще вести його з призвідником або з тим, хто приймає рішення в групі.

Але для жертви цькування буде важливо правильно налаштуватися на цю розмову. Не принижуватися — з одного боку. Але і не налаштовувати себе ворожо і не дивитися зверхньо.

Постарайтеся відкрито запитати та зрозуміти — яка причина ситуації, що склалася? Які правила ви «порушили»? Чого саме домагаються кривдники? Чи знайдеться рішення, що влаштовує обидві сторони?

Також варто залучити керівництво школи й дати йому інформацію про те, що відбувається. Керівник може в такій ситуації або прийняти адміністративні заходи, або стати модератором у вашому діалозі з кривдником.

3) Вирішуємо, чи продовжувати боротьбу або піти з колективу.

Якщо у вас не вийшло ні знайти союзників, ні отримати допомогу керівництва, і діалог теж вести не виходить, то далі потрібно запитати себе — ви готові чекати та терпіти, або ви можете піти з цієї групи?

Якщо ви вирішили продовжити боротьбу, то для вас буде головним правилом максимально ігнорувати випади проти вас. Якщо ви зможете з гідністю, без приниження і переходу в агресію витримати нападки іншого боку, то булінг може зійти “нанівець”. Ваша емоційна реакція — як паливо, що розпалює інтерес кривдника.

Допомога від поліції

У вересні парламентський комітет з питань науки і освіти рекомендував прийняти Верховній раді законопроєкт про протидію Булінг №8584. Документ, співавторами якого є 17 народних депутатів різних політичних груп і фракцій, вводить у правове поле новий термін “булінг”.

Поговоривши зі співробітником поліції у справах підлітків, ми дізналися, що можна звернутися із заявою до поліції, де буде відкрита справа за вашою ситуацією.

За скоєння булінгу передбачена адміністративна відповідальність у формі штрафу від 340 до 3400 або виправних робіт.

Також, якщо ви зіткнулися з булінгом, ви завжди можете звернутися за допомогою. Двері кабінету “Альтернатива” в Бахмуті завжди відкриті для тих, кому вона потрібна.

Звернутися в нього можна за адресою: г.Бахмут, вул Ювілейна, 54, каб 6. тел 066-8-30-15-30

Конкурсна робота учасниці Школи медіа та візуальних комунікацій Анастасії Успенської.

Проєкт “Разом ми сильніші” підтримка новостворених громад Донецької області реалізується ГО “Бахмутська фортеця” у партнерстві з компанією “NAS”. Проєкт фінансується фондом “MATRA” Міністерства Закордонних Справ Королівства Нідерландів.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]