Енергозбереження та озеленення: з чим Бахмутська громада буде перемагати на конкурсі Угоди мерів

Семаковська Тетяна 13:43, 26 Травня 2021

CE6EC8CD A08E 4619 BF64 35C3A55645D1 4edd3 c04b2Бахмут приєднався до ініціативи Угоди мерів, що на місцевому рівні піклується про екологію і енергозбереження, ще у 2009 році, одним з першим на Донеччині. За цей час нашому місту вдалося виконати взяті на себе забов’язання і знизити викиди СО2 на 21%. Бахмутська ОТГ взяла на себе забов’язання скоротити викиди на 30% до 2030 року.

Про це у своїй конкурсній роботі розказує Тетяна Татарринова, начальниця відділу енергоменеджменту та екології Управління економічного розвитку Бахмутської міської ради.

Вона представляє наше місто у конкурсі Угоди мерів в номінації «Найкраща  Структура підтримки/ Найкращий Координатор Угоди мерів в Україні».

Для участі треба було підготувати есе і відео презентацію.

У своєму есе, яке ми публікуємо у повному обсязі Тетяна Татаринова розказала про проекти, які останнім часом були реалізовані в громаді і сприяли енергозбереженню та знижували негативний вплив на клімат.

«Ми наполегливо працюємо у напрямку сталого енергетичного майбутнього нашої громади. Бахмут  є лідером  в Донецькій області  щодо запровадження нових  інструментів  стимулювання енергозбереження. Ми перші в Донецькій області впровадили ЕСКО механізм у модернізацію бюджетних закладів, прийняли Програму з відшкодування відсоткової ставки за «теплими кредитами», реалізували грандіозний проєкт з розчистки русла та реконструкції набережної річки Бахмутка, висадили «Алею троянд» яка налічує  6000  трояндових кущів та увійшла до Книги рекордів України, виконали комплексну термореновацію  50% бюджетних будівель – досягти даного результату нам вдалося завдяки  співпраці з партнерами: ДФРР, Європейський інвестиційний банк, USAID, ПРООН, Міжнародна організація Червного Хреста в Україні, НЕФКО та ін.

Бахмут з 2009 року є членом Асоціації «Енергоефективні міста України» та учасником стратегічної ініціативи ЄС «Угода мерів» для спільної боротьби зі змінами клімату, має затверджений План дій сталого енергетичного розвитку та клімату. Для досягнення поставлених Планом дій цілей у  Бахмутській громаді реалізовано ряд масштабних проєктів.

Особливо пишаємося досвідом роботи з міжнародною фінансовою корпорацією НЕФКО – в Бахмуті з 2018 року реалізовано вже два спільних проєкти:

– У ЗОШ № 10 за проєктом були замінені на енергозберігаючі вікна та зовнішні двері, утеплено фасад, установлено 2 ІТП та інфрачервоні водні стельові панелі в спортивних залах школи. За результатами сертифікації енергетичної ефективності будівлі ЗОШ №10 присвоєно високий рівень енергоефективності – клас «В». У проєкт інвестовано понад 13,00 млн.грн. грантових коштів НЕФКО та коштів бюджету громади.

– Нове обличчя завдяки проєкту «НЕФКО» отримав ДНЗ № 40 «Посмішка» – виконана заміна вікон та дверей, утеплення фасаду та даху а також заміна енергоємного обладнання у садочку. З сірої, холодної будівлі садочок перетворився на яскравий, теплий та затишний. Інвестовано понад 22 млн.грн. грантових, кредитних коштів НЕФКО та коштів бюджету громади.

Не менш важливим є енергозбереження у житловому секторі. Завдання місцевої влади – допомогти  жителям модернізувати свої домівки, зробити їх теплими та сучасними. З цією метою з 2008 року реалізується проєкт «Теплий будинок» яким передбачено реформування житлового фонду мікрорайону «Західний» у місті Бахмут. Даний мікрорайон найбільш проблемний за станом опалювання житлових будинків: об’єкти побудовані в 1974-1978 роках, стіни в основному панельної і великоблочної конструкції, чим обумовлені великі теплові втрати. На першому етапі реалізації проєкту  у 2008 році були побудовані 4 модульні міні-котельні потужністю 15,75 МВт, виконана заміна труб магістральних мереж теплопостачання (6,5 км), замінена внутрішня система центрального опалення на 3х будинках, система опалення у підвалах 6-ти будинків, виконана теплоізоляція 1 будинку. З листопада 2016 були розпочаті роботи по термомодернізації ще 15 багатоповерхівок, а у 2020 роботи завершені. Всього в проєкт інвестовано понад 112 млн.грн. завдяки чому вдалося знизити втрати тепла в середньому на 20 %.

Важлива частина виконання Плану дій  – озеленення. У 2013 році керівництво Бахмутської громади та Донецької області зробило перший крок до вирішення проблеми погіршення екологічного стану річки Бахмутки. З обласного екологічного фонду було виділено 57,7 млн. грн. на реалізацію проєкту з реконструкції кріплення берегів і розчистки ділянки русла Бахмутки та її озеленення. За 2013-2019 роки повністю розчищено 1,1 км русла річки, виконано укріплення берегів та схилів, будівництво дренажу. Вільні ділянки поруч із річкою перетворили на публічні простори, яких так бракує: побудовано набережну, встановлено ліхтарі, облаштовано тротуар, пандуси, лави, велосипедні доріжки, створено 5 тематичних зон відпочинку з топіарними фігурами. 

Бахмутський міська рада і надалі працюватиме в напрямку енергозбереження та енергоефективного майбутнього нашої  громади, країни, планети…”

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]