Як кандидати та кандидатки до Бахмутської міської ради представляють себе громаді?

Семаковська Тетяна 11:14, 23 Жовтня 2020

26b122d pension women 2 26b4cБільшість кандидатів та кандидаток мало відомі мешканцям громади, або знані лише у своїй сфері. Для того, щоб привернути увагу за короткий період виборчої кампанії, партії мали максимально підкреслити позитивні якості своїх кандидатів, аби завоювати довіру бахмутян. Ми вирішили проаналізувати, які риси підкреслюють у кандидатів та кандидаток, наскільки ці образи відображають гендерні стереотипи, що існують у суспільстві, чи формулюють конкретні наміри щодо депутатської діяльності.

При проведенні аналізу ми брали інформацію із відкритих джерел та друкованої реклами, що розповсюджувалася серед мешканців громади, зверталися за інформацією до штабів партій.

Опозиційна платформа — За життя

У вільному доступі інформацію про кандидатів ми не знайшли. У друкованих рекламних плакатах цієї партії про кандидатів надана коротка інформаційна довідка про освіту, вік, професійні здобутки, сімейний стан, наявність дітей та наміри у разі обрання. Це – єдина політична сила, серед тих, що ведуть активну виборчу діяльність у Бахмуті, яка у всіх кандидатів вказала сімейний стан.

Десятка кандидатів на листівках, які ми отримали на наше прохання у штабі партії, включає 5 жінок і 5 чоловіків. Жінки представляють не лише соціальну сферу, а й бізнес. Дві жінки займаються підприємницькою діяльністю, хтось працює на невисоких керівних посадах. Керівники вищої ланки, промисловці – чоловіки. Як у кандидатів, так і кандидаток, подана інформація про здобутки в громадській діяльності, хобі, підкреслюються як особисті, так і професійні якості. Озвучується сфера, в якій кандидати будуть працювати – жінки в освіті, медицині, культурі, сфері права і податків, чоловіки – промисловість, економіка, спорт.

За Майбутнє

Інформація про кандидатів та кандидаток, яку ми знайшли на одному з міських сайтів, відкриває для нас лише їхні професійні здобутки наявність нагород, громадську діяльність. Розширена інформація представлена про вісім осіб – порівну чоловіків і жінок.

У своїх візитівках кандидати та кандидатки показують своє ставлення до міста та його мешканців, озвучують свої мрії про майбутнє, або життєві принципи. Опису програми дій у рекламних матеріалах ми не побачили, хоч вони у відкритому доступі на офіційному сайті ЦВК

Представляючи свою команду, політична сила не робить акценту на вік та сімейний стан – цих даних у рекламному матеріалі немає. Всі жінки представляють систему освіти, займають керівні посади – директорки, та заступниці директорів. Чоловіки представляють промисловість, бізнес.

Слуга Народу

Короткі візитівки 12-ти кандидатів (6 жінок і 6 чоловіків) партії «Слуга народу» містять біографічні дані – освіту, вік, професійні здобутки, досвід, який планують використати у роботі в міськраді. Цю інформацію у вигляді політреклами ми також знайшли у вільному доступі.

Кандидати озвучують позитивний сценарій бачення майбутнього Бахмутської громади, та свої мотиви, що спонукали іти на вибори від партії Президента. Над чим саме будуть працювати конкретні особистості не визначається, окреслюється лише сфера діяльності і готовність працювати.

В довідках про кандидатів немає інформації про сімейний стан, єдиний виняток – інформація про Наталю Кісілічіну: «Виховує двох чудових синів. Бачить місце жінки в сучасному суспільстві не тільки як берегині сімейного вогнища, а й як громадянина з активною життєвою позицією та громадського діяча».

Оксана Ярош, директорка ГО “Гендерний центр”, професорка Волинського національного університету імені Лесі Українки каже, що таке стереотипне уявлення про жінку, що мусить себе реалізувати і у професійній сфері, і родині давати лад, досі зберігається в українському суспільстві.

«За уявленням суспільства жінка мусить бути чудовою господинею, із нічого приготувати смачну страву і накрити стіл для 10 гостей за 15 хвилин.Тобто всюди має бути відмінницею. Хоча суспільство стає потроху «дружніше» до різноманіття і спостерігаємо, що є кандидатки, які самостійно виховують дітей, розлучені. Це чудово, що менше стає стигматизації. Наша організація була залучена до гендерного моніторингу місцевих виборів 2015 року, там, де вони відбувались, то кандидатки зазначали, що їм дуже важлива сімейна підтримка і балотуватись у депутати чи на голову громади вони вирішували на спільній родинній нараді. Виборча кампанія – це завжди жорстка конкурентна боротьба, тому важливо мати підтримку», – коментує Оксана Ярош.

У цій партії також простежується тенденція, коли кандидати-чоловіки представляють промисловість, житлово-комунальне господарство, бізнес, а кандидатки у більшості освіту або систему місцевого самоврядування. Серед кандидатів цієї партії найбільше працівників Бахмутської міської ради.

Опозиційний блок

Інформацію про кандидатів «Опозиційного блоку» ми знайшли лише в друкованому інформаційному бюлетені. Це –  єдина партія, що демонструє гендерну нерівність у своїх рекламних матеріалах. У бюлетені фігурує п’ять кандидатів (три з них – діючі депутати міськради) та одна кандидатка

Немає інформації про вік, не зазначається сімейний стан кандидатів та кандидаток.

Описано досвід у професійній та громадській діяльності.

Порядок

Ми не знайшли інформації про кандидатів цієї партії у вільному доступі на міських сайтах. В одному з випусків друкованої реклами, що ми змогли знайти, була інформація лише по двом особам із команди – один чоловік і одна жінка. Також зверталися до представників партії, проте інформацію не отримали.

У презентаціях описано трудовий шлях, професійний досвід та зазначено, що саме в цьому напрямку кандидат та кандидатка будуть працювати за умови обрання у міськраді. Інформації про про вік у газеті немає, її можна подивитись на сайті ЦВК, сімейний стан немає.

Європейська Солідарність

На рекламних матеріалах публікується лише загальна програма місцевої команди. Візитівки кандидатів відсутні – лише фото і загальна діяльність. На рекламному постері, який ми знайшли, міститься 5 кандидатів та 4 кандидатки.

Коли ми звернулися до представників місцевої команди з питанням, як знайти інформацію, нам повідомили, що головний фокус при агітації роблять саме на живе спілкування. Тому для особистого знайомства ходять по квартирах. 

Загалом аналіз показав, що для кандидатів у більшості створюється образ успішних керівників, промисловців, господарників. Кандидатки, як правило, представляють соціальну сферу – освіту, медицину, культуру, місцеве самоврядування, рідко бізнес. Це, з одного боку, відображає очікування патріархального суспільства, а з іншого – укріплює гендерні стереотипи. Кандидати майже не розказують про те, чим саме планують займатися в раді, окреслюючи лише можливі напрямки діяльності, що часто співпадають з їх професійною діяльністю.

Експертка Оксана Ярош зазначає, що «виборча кампанія до місцевих рад – дуже коротка у часовому проміжку. І за цей період треба сподобатись виборцям, бо не оберуть, тому кандидати і кандидатки обирають таке власне позиціювання для громади, яке відображає очікування суспільства. А ці очікування мстять гендерні стереотипи. Лідерство приписується, зазвичай, чоловікам, хоча це – риса, набута в соціумі. Жінки позиціонують як «берегині», господині. Рідко хто пропонує інноваційність, бо не оберуть».

За даними гендерного моніторингу на місцевих виборах в Україні 25 жовтня 2020 року, який здійснює  Український Жіночий Фонд у партнерстві з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (НДІ) «жінки, які складають 54% населення України, недостатньо представлені в органах місцевого самоврядування, і мають обмежений вплив на ухвалення важливих для громад рішень. Зокрема, в складі обласних рад наразі тільки 15,3% жінок, або 259 із загальної кількості 1689 депутатів. Найменше представлені жінки у складі Житомирської, Одеської та Тернопільської обласних рад – нижче 10%. В жодній з обласних рад представництво жінок не сягає 25%. У складі міських рад м. Києва, міст – обласних центрів, м. Краматорська м. Сєвєродонецька – 19,7%1 жінок, або 244 депутатки із загальної чисельності депутатського корпусу у 1237 осіб. Найменше представлені жінки у складі міської ради Ужгорода (8,3%), Черкас та Івано-Франківська (по 9,5%).

У виборчій кампанії на місцевих виборах до місцевих рад, які відбудуться 25 жовтня 2020 року запроваджені гендерні квоти як обов’язкові – нагадує Оксана Ярош. – Інакше партію як учасницю виборчого процесу не реєстрували. І виборці, і партії будуть більше враховувати той факт, що політика перестає бути «чоловічою» справою. І гендерні стереотипи викоріняться. На це й сподіваємось.

Матеріал створено в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром Волині та за підтримки Української медійної програми, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується Міжнародною організацією Internews

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]