Краєзнавці знайшли відеохроніку Другої світової війни з кадрами про Бахмут

Семаковська Тетяна 13:33, 8 Квітня 2019

3 памятник Артему 917baСенсаційну знахідку зробили краєзнавці, знайшовши в соцмережах хроніку часів Другої світової війни, фрагмент якої був знятий в Бахмуті. Завдяки цим кадрам можна дізнатись як виглядав центр міста, бо більшість будівель були зруйновані. Детальне дослідження хроніки з порівнянням сучасного вигляду від краєзнавиці Наталі Жукової читайте далі.

Першим звернув увагу на цей фільм Михайло Кулішов – краєзнавець, автор блогу з гірничо-промислового краєзнавства Донбасу (https://www.donmining.info/):

Цей фільм, як і сотні інших кінострічок з приватних архівів, належить німецькому історику, видавцю аудіокниг та документальних фільмів про епоху націонал-соціалізму Карлу Хьоффкесу та викладений на його сайті (http://www.archiv-akh.de/video_files_mp4/M2201_WEB.mp4?fbclid=IwAR3ZOHKUXJhnMO3Z5EPuokwZhIfsagwukyqALHeg17ef0CzCmJY-uEZRNWY) В цьому фільмі під номером 2201 на 12:35:29 я раптом побачив передвоєнний пам’ятник Артему скульптора Кавалерідзе в Артемівську з шибеницею біля постаменту та зрозумів, що це щось досить унікальне. Я показав цей роздрукований стоп-кадр «краєзнавцю за покликанням» Василю Андрющенку, який детально вивчає саме цю трагічну сторінку історії Артемівська. Він був приголомшений.

Завідувач відділу Бахмутського краєзнавчого музею Ігор Корнацький підтверджує, що на цих рідкісних кінокадрах дійсно можна бачити Бахмут часів нацистської окупації та додає: «В квітні або на початку травня ми плануємо провести відкритий показ цього фрагменту, на якому детально обговоримо зміст та історичний контекст того, що зняте в цій стрічці».

“До сих пір я бачила лише один дуже коротенький, на кілька секунд, фрагмент кінохроніки Другої світової з упізнаваним центром нашого міста у фільмі «Битва за нашу Радянську Україну» (1943 р.) Олександра Довженка (https://www.youtube.com/watch?v=cRJe24oOG8c). Це 0:31 хвилина та проміжок 0:40-0:44; в останньому фрагменті, до речі – ряд напівзруйнованих дореволюційних будівель колишньої вул. Харківської (пізніше Радянська, нині – Незалежності, 69 – 75) – від ТЦ «Азов-плаза» до вцілілої донині будівлі бувшого Банку взаємного кредиту (де розташований клуб кікбоксингу та магазин «Канцлер», – коментує краєзнавиця Наталя Жукова, яка захоплюється саме міськими видами Бахмуту ХХ сторіччя, коментує.

Віднайдений фрагмент, знятий окупантами, набагато довший та багатший на міські види. Бачимо пам’ятник Артему скульптора Івана Кавалерідзе на площі Свободи, встановлений тут в 1924 році та підірваний нацистами. Ця грандіозна фігура зустрічається на багатьох приватних світлинах військових Вермахту, які проходили через наше місто. Покоління мешканців Бахмуту 70+ пам’ятає постамент цього пам’ятника, що залишався на центральній площі міста ще багато років після закінчення війни. Пізніше на цьому місці звели новий пам’ятник Артему – який кілька років тому «декомунізували».

1 памятник Артему b7e4e

IMG 9652 e5d6c

Точка зйомки – від перехрестя колишніх вул. Леніна-Артема (сучасна будівля міськвиконкому була б справа). На цьому місці тоді стояв так званий Сільбудинок – ось бачимо його на фото з колекції Бахмутського краєзнавчого музею:

45 d1d93

Якщо придивитися до тієї будочки-кіоска справа від Сільбудинка, побачимо елементи оформлення її вікна, які співпадають з тим, що бачимо справа на першому стоп-кадрі:

  • Аналогічний кадр – кінооператор пройшов трохи вперед:2 памятник Артему довоенная типография Театр 2ca3e

Справа бачимо будівлю «Палацу Леніна», яка зараз є Міським центром культури та дозвілля ім. Мартинова.

На задньому плані справа від пам’ятника бачимо дореволюційну будівлю з характерним дахом та формою вікон, в якій перед війною працювала міська типографія.

Памятник Артему ближче; на задньому фоні справа – передвоєнна будівля музичного училища.

3 памятник Артему 917baБудівля «Палацу Леніна» після пожежі (бачимо через пусті вікна, що дах зруйнований, а також сліди вогню на фасаді):

4 здание Театра e24dd

5 здание Театра 0f808

 

  • IMG 9646 c07bc

    Це ж бачимо на вже відомих фотографіях, зроблених в Артемівську військовими Вермахту:46 d9257

  • Фрагмент міської забудови, знятий зверху, – можливо і не належить Артемівську:6 застройка 37cc9
  • Знову «Палац Леніна» справа; на задньому плані краще видно довоєнну будівлю типографії:8 Театр довоенная типография 0219c

IMG 9646 c07bc

В соцмережах вже ознайомилася з цими стоп-кадрами. Там сформувалася ціла спільнота людей, які прожили в Артемівську все своє життя (або продовжують його любити в імміграції), які люблять та добре пам’ятають своє місто та публікують в мережах фотографії, фото-колажі з історичними коментарями та діляться своїми спогадами. Ця спільнота висунула низку припущень щодо деяких невпізнаних ракурсів. Наприклад, краєзнавча інтернет-спільнота вважає, що вози в кадрі нижче їдуть по вулиці Комсомольській в напрямку вул. Радянської (справа буде пізніше побудований кінотеатр «Космос»); на задньому плані, за її версією, ряд дореволюційних будівель, які як раз потрапили в кадр хроніки «Битва за нашу Радянську Україну». А зліва – білі гіпсові скульптури в центральному сквері міста:

9 центр сквер слева 1d357

IMG 9636 957e9

  • Ця 4-поверхова будівля, за версією артемівського фотографа Сергія Сірого, стояла другою на вул. Артема від її перехрестя з вул. Лермонтова:10 неизвестное здание e103f
  • 11 неизвестное здание 98191Ріг вулиць Миру – Першина (тоді – Артема – Комсомольська). На дальньому плані – будівля дореволюційного готелю «Бристоль», яка була зруйнована
  • На цьому місці пізніше був побудований кінотеатр «Космос».

Бачимо ряди поховань військових Вермахту на так званому «Кладовищі героїв», яке займало більшу частину скверу за будівлею «Палацу Леніна». 

12 гостиница Бристоль b80fd

IMG 9645 b9aea

Для порівняння – фото цього ряду будівель на дореволюційній бахмутській поштівці:

47 e17db

  • Знову ряди могил окупантів «під шнурок» в центрі Артемівська. На дальньому плані – ріг вулиць Незалежності – Першина (тоді Радянська – Комсомольська). В центрі позаду бачимо будівлю, яка єдина з усіх будівель на цьому стоп-кадрі вціліла донині, – зараз це Незалежності, 75:13 школа им. Орджоникидзе bce16

IMG 9644 cc56c

Ось аналогічна фото Артемівська, що продавалася в інтернет-аукціоні (з надписом «1000 могил кладовища героїв в Артемівську»):

48 ca44c

 

  • Зліва – німецький шпиталь в прибудованій перпендикулярно до «Палацу Леніна» будівлі. Бачимо стелу з нацистською символікою (чорний Партійний Орел) та симетрично від неї встановлені великі чорні хрести. З інших світлин цього місця, відомих раніше, ми навіть знаємо що було написано на цій стелі: «Unsere Tat der Zukunft Saat», що в перекладі означає приблизно: «Наше діло – це насіння майбутнього».
  • На задньому плані справа бачимо передвоєнний міський фонтан – білі гіпсові фігури дітей, що взялися за руки:

    15 слева нем. госпиталь f49e0

    IMG 9642 9cbf8

    Ось для порівняння фото Артемівська, які вже нам відомі:

    49 b8b3f

    • Група чоловіків копає могили в південно-західній частині «цвинтаря героїв» в центрі Артемівська. На задньому плані – колишня вул. Артема (нинішня т. зв. «Топталівка») з рядом дореволюційних будівель, жодне з яких не зберіглося:16 слева Топталовка 88419

    IMG 9640 805b9

    І аналогічний кадр – кінооператор стоїть на вул. Комсомольській і взяв трішки лівіше. Таким чином в кадр потрапила будівля передвоєнного кінотеатру «Кім» на задньому плані (приблизно на місці нинішнього канцелярського магазину «Новий формат»):

    17 слева редакция Событий и башня 1a96c

    IMG 9640 805b9

    Ось фото цієї дореволюційної будівлі 1935 року з архіву Ігоря Піскунова, колишнього директора мережі кінотеатрів в Артемівську:

    50 fb3ab

    • Зимова вулиця – Сергій Сірий вважає, що це – вулиця Комсомольська – вид від її перехрестя з вул. Артема (справа, за його думкою, – вціліла донині 2-поверхова будівля швейної фабрики МОПРа):18 улица Горбатова может aa095

    IMG 9639 16dac

    Те, що після цього кадру знову йдуть копачі могил в центрі Артемівська, підтверджує, що на цьому кадрі теж зображений Артемівськ.

    • Ось копачі могил для окупантів йдуть по «Топалці» (зліва – передвоєнний кінотеатр «Кім», крайня справа – дореволюційна будівля дому Новгородцевих – з характерною прибудовою на даху):19 снова Топталовка b5e38

    IMG 9637 6855d

    Ось весь цей ряд будівель можемо бачити на дореволюційній поштівці (наш «майбутній» кінотеатр «Кім» буде в біленькому особнячку, другому зліва):

    51 b8f45

    • На цьому кадрі справа знову бачимо 4-поверхову будівлю, яку вже бачили в цій хроніці раніше:20 неизвестное здание 92ec9

    IMG 9654 3b0f8

    Тобто, Сергій Сірий вважає, що це вид вул. Артема від перехрестя з Леніна. Ось аналогічний вид з дореволюційної бахмутської поштівки, на якій бачимо дуже схожі куполи на будинку поруч:52 427a7

    • А далі – знову площа Свободи, пам’ятник Артему з шибеницею напроти його постаменту і скупчення людей:21 виселица ae7d4

    Гадаємо, що на відео – публічна страта, яку окупанти провели на початку січня 1942 року в центрі Артемівська. В книзі «Заповідаємо вам пам’ять» про життя міста в роки нацистської окупації, виданій Бахмутським краєзнавчим музеєм, читаємо: «На початку січня 1942 року на центральній площі міста було страчено десять заручників, нібито за підпал міського театру. Вважається, що пожежу в театрі зчинили самі окупанти за необережністю під час святкування Різдва та Нового року».

    Додам, що відомі були аналогічні світлини, тепер бачимо це в кінохрониці:

    53 4f82f

    Подальші кадри, вважає Сергій Сірий, були зроблені у дворі 4-поверхового дому з попередніх стоп-кадрів, і на них вони бачать елементи історичних будівель вулиці Лермонтова, а саме Бахмутської прокуратури та Смешторгу:22 нацисты во дворе дома 892a0

    23 нацисты во дворе дома c572c24 нацисты во дворе дома 4b7cb26 нацисты во дворе дома ed102Подальші кадри (поки що?) не можемо розпізнати як зроблені в нашому місті. Можливо хтось, хто перегляне цю публікацію, запропонує свою версію – будемо вдячні, пишіть нижче в коментарях»:

    33 вокзал d648a

    32 неизвестные здания 8e02c

    31 неизвестные здания bb936

    30 неизвестное здание 6f4b5

    Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

    Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

    Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

    За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

    Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

    Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

    «Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

    Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

    Фото: Вікіпедія

    Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

     

    Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

    А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

    Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

    Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

    321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

    Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

    Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

    Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

    Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

    Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

    Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

    Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

    Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

    Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

    Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

    Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

    Фото: ілюстративне, Генштаб

    Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

     

    Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

    А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

    Screenshot 248 2ce70

    Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

    Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

    321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

    Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

    Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

    photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

    Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

    Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

    Screenshot 243 f5773

    У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

    Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

    Screenshot 241 0839c

    Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

    Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]