Сколько пациентов сверх нормы готовы брать бахмутские врачи?

Семаковська Тетяна 15:39, 25 Січня 2019

IMG 4830 6cdd8Жители города, которые не успели записаться к врачам, быстро выбравшим лимиты, с надеждой ждали этого решения МОЗ. Но после того, как постанова вышла легче не стало, с увеличением количества пациентов капитационная ставка понижается на 20%. Готовы ли на таких условиях медики увеличивать количество обслуживаемого населения, узнавали координаторы движения «Сильні громади»?

«В постанове сказано, если врач будет набирать пациентов свыше лимита, вводятся коррегирующие коэффициенты не по возрасту, а в зависимости от увеличения количества деклараций. При превышении лимита на 50% за пациентов оплачивать не будут. Это решение МОЗ объясняет тем, что качество оказания помощи будет значительно страдать», – комментирует главный врач Центра первичной медицинской помощи Бахмута Светлана Шабалина.

45 e19f1

46 63093

За каждые 10% превышения нормы капитационная ставка снизится на 20%.

Постанова – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1117-2018-%D0%BF

Шабалина также подчеркнула, что решение о наборе пациентов сверх нормы остается личным решением врачей. Никаких рекомендаций руководитель Центра давать не будет.

«Единственное, что остается неизменным, условие при котором врачи, которые не набрали необходимое количество деклараций, не могут отказать пациентам», – пояснила руководитель «первички».

Параллельно с нехваткою врачей, заключение деклараций идет медленными темпами – город теряет финансирование, которое могли бы тратить на развитие центра и повышение качества услуг. По «красному» списку (присное население) за пациентов от Национальной службы здоров’я центр получает 240 гривен, за пациента подписавшего декларацию от 370 до 1400 гривен в зависимости от возраста.

«На 22 января мы набрали около 66 % деклараций. Более пассивными остаются молодые люди, которые редко обращаются к врачу и для них не является аргументом введение МОЗ бесплатной диагностики в 2019-м году», – заметила главный врач.

Семейный врач Марина Гетьман в ответ на вопрос как стимулировать население заключать декларации заметила, что введение платных услуг, для тех, кто еще не может решится самое лучшее решение.

«Если люди начнут платить за справку в бассейн или прием к врачу, они поймут, что им выгоднее заключить декларацию».

IMG 2660 99888

Работа фотографа Ивана Сидорова с фотовиставки “Вакцінація – парасолька від хвороб”.

Фотовыставка состоялась в рамках проекта «Эффективная медицина Бахмута» при содействии Центра первичной помощи Бахмута, благодаря активному участию фотографов Романа Потапенко, Ивана Сидорова, Анны Стрельников и при поддержке РЦ «Победа».

В отношении введения понижающих коэффициентов при наборе населения свыше норму Гетьман считает такое решение не справедливым.

«Я набрала свою норму еще в сентябре. У меня нет цели гнаться за количеством деклараций, даже норма 1800 пациентов это уже много. Мы фактически живем на работе, потому что поток звонков не прекращается. Но если врач готов брать ответственность и обслуживать людей больше, не может отказать людям (особенно это актуально для маленьких городов, где специалистов не хватает), зарабатывает деньги учреждению, почему он должен терять в зарплате. И учреждение теряет, потому что если у нас не хватает педиатров и врач возьмет лишнего ребенка, за него будут платить не 1400 гривен, а 370 гривен. А на эти деньги могли бы что-то купить для учреждения. Может это регулирующий момент, чтобы равномерно распределить нагрузку на врачей в центрах, но там где врачей не хватает – это не работает. Мало того, что ставку обещали сделать 450 гривен, а потом появилось 370, так теперь еще коэффициенты вводят», – заявила Гетьман.

Начмед ЦПМДБ Елена Сологуб считает, что МОЗ принял решение о введении коэффициента верно, потомe что качество оказания медпомощи должно быть на первом месте.

«При увеличении количества страдает качество, все таки эти лимиты нужны, чтобы врачи не набирали себе по пять тысяч населения, которое физически не в состоянии обслужить. При этом кадровый вопрос никто не отменял, когда штаты не укомплектованы возникают нюансы. Мы говорили со специалистами, в основном все готовы взять до 10 процентов сверхнормы», – говорит заместитель главного врача ЦПСП Елена Сологуб.

За реформированием первого уровня медицины активно следят члены Общественного совета. По инициативе председателя постоянной комиссии по вопросам охраны здоровья, образования, спорта, семьи и молодежи, социальной защиты Людмилы Скибы на февральское заседание рады вынесли отчет о состоянии дел по заключению деклараций.

По мнению Скибы, важно понять, как при установленных лимитах и нехватке специалистов, не оставить население без медицинского обслуживания.

В Центре первичной медико-санитарной помощи сообщают, что сейчас у них работает 38 специалистов (один доктор умер и в ближайшее время его пациентов передадуть другим врачам). На сегодня норму набрали уже 20 врачей.

«Нам сейчас для полноценного покрытия населения не хватает 6 врачей. Двое интернов придут в августе, мы сейчас ведем переговоры о переезде в наш город с еще одним специалистом. Надеемся, что еще один доктор летом выйдет из декрета. Пока никто не заявился из интернов первого года, но я уже ездила в Харьков и надеюсь, что два студента мединститута к нам придут. При условии пополнения штата и тех свободных мест, которые остались, население без медпомощи не останется», – пояснила Шабалина.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]