Співробітництво заради економії: в яких сферах готові співпрацювати громади Бахмутського району?

Семаковська Тетяна 17:46, 18 Липня 2018

34581626 1068323646655362 3768413651359236096 o fd4ebНа сьогодні в районі створено три громади і при обмеженому бюджеті і мало розвиненій інфраструктурі можливостей для співробітництва є велика кількість. Оскільки Соледарська, Сіверська та Званівська громади утворені нещодавно, керівництво говорить в основному про потенційне співробітництво, але є сфери, наприклад медична в якій співробітництво з сусідніми громадами вже налагоджено.

В Україні кожного місяця укладається близько десяти договорів про співробітництво громад

Для того, аби не залишати місцеві адміністрації з їхніми проблемами наодинці, у 2014 році було ухвалено «Закон про  співробітництво територіальних громад». Він визначив принципи, форми, правові засади та механізми співробітництва, а також питання стимулювання, фінансування і контролю, і дозволив спільно вирішувати ті проблеми, які неможливо було вирішити окремим територіальним громадам самотужки.

З часу прийняття закону було укладено 185 договорів про співробітництво. На сьогодні кількість договорів росте з динамікою 9 на місяць, а деякі громади, наприклад, Олевська міська рада та Білокоровицька сільська рада (Житомирська обл.)  вже не вперше укладають між собою договори про співробітництво з метою спільного утримання різних установ, пересвідчившись у дієвості такої співпраці.

20180228165339 5a575

Взимку у Сіверській громаді був відкритий Центр безпеки, який може бути використаний для декількох громад.

Переважно угоди укладають щодо поводження з твердими побутовими відходами (наприклад, придбання спеціальної техніки, проведення інформаційної роботи з населенням), спільного утримання комунальних підприємств (доріг, автопарків, пожежної охорони), проведення ремонту навчальних закладів, а також ремонту місцевих доріг, надання адміністративних послуг, централізованого водопостачання, створення спільних Центрів безпеки.

Чому гальмує Донецька область?

Зацікавленість в укладенні таких угод дуже нерівномірна по країні. Полтавська область лідирує із майже п’ятою частиною від усіх договорів територіального співробітництва, укладених у країні.

В Донецькій області поки що немає жодної угоди про співробітництво, піонерами стала Андріївська громада, яка що хоче укласти договір з Краматорськом у сфері медичного обслуговування та методичної допомоги в сфері освіти.

Крім того, що на Донеччині створено не так багато територіальних громад, бо частина області окупована, є і інші причини. За словами директора Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування Артема Вівдіча, закон про співробітництво має великий потенціал, але складну процедуру.

«З державницької позиції вигідно стимулювати співробітництво між органами місцевого самоврядування. Але громадам потрібно пройти досить складну процедуру : і сесії провести, і громадські слухання провести. На основі договору про співробітництво між мінімум 4 радами, вони можуть подати заявку на фінансування проекту з ДФРР. Наприклад, в цьому 2018 році уклали договір, в наступному 2019 подали заявку, а фінансування отримали в 2020 р. Тобто через два роки. Тому окремі обласні ради прийняли програми розвитку співробітництва, щоб додатково стимулювати громади», – деталізує Вівдіч.

Секретар Званівської сільради Валерій Чаплик каже, що для подачі спільних проектів перепоною є не тільки тривалість процедури, а також збільшення вартості:

«Проекти, що подаються на ДФРР дуже коштовні і при об’єднані декількох громад кошторис буде тільки збільшуватись. А це великі суми, які важче освоїти, отримати».

Дозвілля і розвиток можуть зачекати, а здоров’я – ні

У Званівській громаді вибори відбулися наприкінці 2017 року, вони тільки починають опановувати господарські справи, розраховувати на власний бюджет. Як повідомив нам секретар Званівської сільради Валерій Чаплик, в сільській громаді немає власної лікарні, пожежної частини, спортивного комплексу, мало розвинена сфера позашкільної освіти і дозвілля, адміністративних послуг, а тому в цих сферах можливе потенційне співробітництво з сусідніми громадами. Для економії бюджету і надання можливостей для мешканців громади в сільраді готові розглядати різні варіанти.

32860208 1532456990209681 5630592109468712960 o 48475

Активні мешканці Званівської громади з ГО “Чарівні руни” співпрацюють у культурних проектах з різними громадами Донеччини, подорожують Україною і переймають досвід в інших громадах.

Про укладення договору про співробітництво тільки думають, а от лікувати мешканців потрібно негайно. Оскільки «вторинки» в селі немає Званівська громада уклала договори з районною лікарнею на медичне обслуговування. Платять по факту наприкінці місяця.

«В нас є тільки первинна медицина, і утримувати лікарню ми не спроможні, а варіант договору на медичні послуги дуже зручний. Лікування одного мешканця виходить близько 300 гривень, на місяць в середньому це двадцять людей. Коли отримуємо список від лікарні, завжди перевіряємо, бо не всі сусідні громади сплачують за своїх мешканців, були такі випадки, що люди знаючи про те, що Званівська виплачує, представлялися нашими мешканцями», – розказує секретар міськради.

Одною зі сфер, в якій громада може укласти договір на співробітництво Чаплик називає – переробку твердих побутових відходів. Зараз сміття вивозять на полігон до Сіверська, теж оплачують комунальному підприємству за послуги.

«Думаю, що в майбутньому наша Званівська та сусідні громади – Соледарська та Сіверська можуть створити загальний Центр первинної медичної допомоги. Але треба розуміти, що коли підприємство відкривається на території громади податки залишаються в бюджеті, тому кожна громада зацікавлена створювати підприємства на своїй території. Ми точно не будемо будувати пожежну частину, тому готові співфінансувати Сіверську пожежну частину. С початку існування громади в нас ще не було викликів, але ми розуміємо, що за безпеку платити прийдеться. Про цифри з Сіверськом ще не домовлялись, але думаю вони будуть не проти».

Що стосується адміністративних послуг, то у Званівці розглядають варіант звернутися до Соледарської громади. Там якраз будуть ЦНАП.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди саме співробітництво у сфері надання адмінпослуг активно розвивається у країнах Європи. У Польщі, Португалії та Македонії, Угорщини, Чехії та Словакії невеликими муніципалітетами створюють «спільні бюро» для надання адміністративних послуг. Це дозволяє заощаджувати кошти завдяки масштабу діяльності, оскільки в невеликих муніципалітетах висока частка бюджетів витрачається на адмінпослуги.

В Соледарі готові розглянути пропозицію Званівки.

«Ми готові розглянути варіанти свпівробітництва, якщо буде намір, поки що і самого центру немає і письмових звернень не було», – коментує секретар Соледарської міськради Світлана Редченко.

У процесі укладання договорів все починається з ініціативи однієї з громад, яку висуває як пропозицію голова ради, депутати або представники місцевої громади. Пропозиція оформлюється у вигляді документу у вільній формі, із зазначенням мети співробітництва, території дії договору, очікуваних результатів, та джерел фінансування, а також вимог, необхідних у кожному окремому випадку. Далі така пропозиція розглядається радою населеного пункту, і ухвалюється висновок відповідно до інтересів  громади. У разі позитивного висновку розпочинається процес переговорів між потенційними суб’єктами співробітництва щодо обговорення договору.

Соледарська громада, яка до об‘єднання входила у склад Бахмутської міськради, а потім адміністративно увійшла у склад Бахмутського району теж не може надавати всі види послуг своїм мешканцям. Тому на деякі медичні послуги уклали договір з Бахмутом, а послуги соціальних служб отримують в районному територіальному центрі та в районному Управлінні труда та соціального захисту.

35151380 1074066866081040 5361196771227729920 o 46a5e

Званівська і Сіверська громади вже давно співпрацюють на рівні громадських ініціатив. ГО “Для людей” та ГО “Чарівні руни” організаційно підтримують заходи партнерів. 

Голова Сіверської громади Василій Масюженко каже, що поки що не може використовувати всі ресурси, що є на території громади, але розуміє переваги співробітництва:

«Зараз лікарня знаходиться на балансі Бахмутського району, коли ми заберемо її у громаду, то відповідно будемо укладати договори на послуги. Теж саме стосується і музичної школи. Ми сподіваємось, що спортивний комплекс залишиться на балансі району, ми не спроможні його утримувати. Там займаються діти з району не тільки з нашої громади».

Не тільки економія, а й спільний розвиток

Експерт інституту політичної освіти Володимир Феськов звертає увагу на те, що міжмуніципальне співробітництво підвищує якість менеджменту в органах місцевого самоврядування:

«Виховання корпоративної культури, зорієнтованої на співпрацю з іншим суб’єктом, це те, від чого нас колись відучували, роблячи дрібними і малоспроможними громадами. Міжмуніципальне співробітництво – це автоматично стимул до співпраці з бізнесом та громадським середовищем, які залучаються до вирішення питань місцевого значення. З’являється довіра до дій влади, зменшується прірва між виборцем і обраним. Люди починають цікавитись майбутнім спільної території».

До головних переваг співробітництва громад радник по питанням децентралізації Донецького центру розвитку місцевого самоврядування Максим Ткач також відносить довготривалість, концентрацію спільних ресурсів та використання досвіду  громад, які мають успіхи в реалізації великих інфраструктурних проектів починаючи з написання проекту:

«Зараз за Бюджетним кодексом громади можуть співпрацювати в рамках бюджетного року. Укладання договорів за Законом про співробітництво дозволить планувати на декілька років це дає відповідні гарантії, до того ж дозволяє реалізовувати спільні проекти концентруючи ресурси. Дуже важливо є те, що невеликі громади, що не мали досвіду проектної діяльності можуть навчитись».

Узагальнюючи тему співробітництва можна підкреслити, що недавно створені бахмутські територіальні громади мають зацікавленість у цій сфері, але поки, що навчаються вирішувати питання у межах своєї громади, за допомогою звертаються у разі крайньої необхідності.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]