Пять дней в Чехии: Прага поразила большим количеством бездомных и вовлечением громады в работу муниципалитета

Семаковська Тетяна 20:06, 17 Жовтня 2017

По программе обмена опытом от ПРООН и участии чешской общественной организации “Агора”, при финансовой поддержке Швеции и Швейцарии журналист Общественного медиапортала «Бахмут IN.UA» с группой активистов из Украины перенимает опыт работы у чешских общественных организаций. О том как прошел первый день в Праге читайте в материале Алены Щекодиной.

В Праге состоялась встреча с принимающей стороной — общественной организацией «Агора». Организация работает с 1998 года. Одна из главных ее целей — это постоянное улучшение диалога между государственными и местными органами управления с громадой.

Им это успешно удаётся. Например, планирование социальных услуг на местном уровне происходит только с привлечением общественности.

IMG 0125 782f5

Один из руководителей — Vojtech Cerny, разработал бюджет участия. В Чехии этот механизм демократии работает три года. Но уже есть чем похвалиться.

IMG 0133 511e1IMG 0135 863e3Помещение, где арендуют офисы общественные организации находится в самом сердце Праги, но цены на аренду низкие.

IMG 0136 bdaebКафе тоже отличается бюджетными ценами. В центре города «Студенческий» бургер стоит 20 крон, это чуть больше 20 гривен.

В 2014 году, в Праге, был один проект по общественному бюджету, в 2017 — 29. По разным городам страны вначале выделяли на реализацию предложений от населения 0,3% местного бюджета, сейчас до 2,43%. Не очень довольны разработчики процентом вовлечения людей к разработке и голосованию за проекты. Начали с 0.68% от общего числа жителей, сейчас — 11,44%. Поэтому муниципалитет направляет много средств на рекламу. В Праге проект называется “Moje stopa”. Начиная с 2017 года, выделяют по 5 миллионов крон, в рабочую группу входят обязательно чиновники, которые его реализуют.

IMG 0127 b93a7

На вопросы группы будет ли общественный бюджет считается таковым, если от громады требуется участие — в денежной форме, трудовых ресурсах или иных формах, получили ответ — нет.

«У нас в стране каждый чиновник стремится заручиться поддержкой общественности, для него важно, что думает человек, ему необходимо активное участие громады. Это реклама и вложение на будущие выборы» — пояснил Vojtech Cerny.

В Чехии стараются использовать как можно больше инструментов демократии. Страна живет по Аргусскому соглашению, как и все страны Евросоюза. То есть планирование социальных услуг, строительство чего-либо, разработка архитектурных планов происходит с обязательным участием громады.

В более чем 100 муниципалитетах республики работает местная «Агенда 21» — документ ООН, согласно которому чиновники знают, как они должны работать, чтобы общество было устойчивым.

IMG 0107 a3f5f

Экскурсия в классическом понимании ещё впереди, но вечером для группы из Украины организовали необычную прогулку по Городу — «Прага глазами бездомных». Экскурсии по городу проводят люди без определенного места жительства. Ещё будучи студенткой, Тереза вместе с друзьями, организовала социальный бизнес «Pragulic”.

Гуляя по Праге, действительно замечаешь много бездомных. На улице они по разным причинам: кто-то не выдержал политико-экономических изменений, у кого-то проблемы в семье, кто-то ушёл и не захотел больше возвращаться в привычную жизнь. 

Решить проблему бездомных тяжело, поэтому органы муниципалитета в сотрудничестве с общественностью помогают таким людям в их трудной жизненной ситуации разными способами. 

«Pragulic» существует 5 лет, организацией работы занимаются пять человек, причём один из них бывший бездомный. В штате организации девять гидов-бездомных, они официально устроены, уплачивают налоги. Ещё много работают вахтовым методом, некоторые из них знают иностранные языки — английский, немецкий, русский. Организации помогают 60 волонтеров, которые сопровождают экскурсии. 

За пять лет работы организация провела прогулки по Праге более 40 тысячам туристов. Заработанные деньги они направляют на питание бездомных, оказание для них психологической и юридической помощи.

IMG 0144 6a74d Зуска долго принимала наркотики, жила на улице. Сейчас арендует жильё и проходит реабилитацию. Работает гидом 4 года, очень довольна

IMG 0162 6fe41 IMG 0148 31ba1

Вокзал и его окрестности. Бездомные в основном обитают в окрестностях железнодорожного вокзала.

IMG 0150 ad479ОО «Надежда» находится в двух шагах от вокзала. Здесь бездомным можно покушать, принять душ, воспользоваться интернетом и услугами сейфа, получить психологическую помощь. Услуги ночевки платные — 120 крон.

IMG 0164 1f9fd

Эта улица интересна тем, что на ней располагаются сразу несколько отделов полиции и несколько заведений, где можно получить секс-услуги.

IMG 0165 9033d

На этой улице находится реабилитационное кафе, где бездомные люди могут работать.

IMG 0160 c1fff

Мобильная амбулатория — здесь наркоманы могут обменять шприцы, получить минимальную медицинскую помощь, сдать кровь на анализ ВИЧ, СПИД, сифилис.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]