Покарання не за горами: чи наблизить 2023 рік покарання для російських воєнних злочинців?

Семаковська Тетяна 14:22, 9 Січня 2023

Screenshot 334 84cb3Вже майже рік в Україні триває повномасштабна війна. За цей час російські окупанти вчинили безліч злочинів, деякі з них відверто не вкладаються в голову: знущання, тортури, зґвалтування. Які механізми правосуддя може залучити Україна, аби домогтися справедливості щодо російських воєнних злочинців? Ми зібрали головне з матеріалу медіа НВ, коментує експерт національного та міжнародного кримінального права, Гюндуз Мамедов.

Станом на 22 грудня в Україні маємо вже понад 100 тисяч проваджень щодо наслідків збройного конфлікту. 

Що вже зроблено?

Щодо конкретних міжнародних злочинів, то жодна національна судово-правова система не здатна самостійно впоратися з таким величезним масивом. Тому ми звертаємося до всіх інших механізмів правосуддя, які доповнюють національні зусилля. Насамперед це Міжнародний кримінальний суд. 

Наразі триває важливий дискурс щодо того, як покарати максимальну кількість воєнних злочинців за всі міжнародні злочини. 

В Україні зараз найбільше обговорюється створення Трибуналу по агресії, тобто спеціального трибуналу, який судитиме російську верхівку за один із чотирьох найтяжчих міжнародних злочинів — злочин агресії. Ця модель пропонується тому, що Міжнародний кримінальний суд у нашому випадку не має юрисдикції розглядати злочин агресії через те, що Росія (як, до речі, і Україна) не ратифікувала Римський статут. Трибунал по агресії, у разі здобуття відповідної підтримки, може подолати імунітети глав держави, і це, безумовно, плюс. 

Має сенс розглянути альтернативний варіант. Наприклад, внесення змін до Римського статуту. Про це, до речі, 5 грудня, на цьогорічній Асамблеї Римського статуту, говорив прокурор МКС Карім Хан.

Зміни можуть стосуватися ретроспективності покарання за злочин агресії; поширення на держави, що не ратифікували цього документа, і розширення кола осіб, відповідальних за злочин агресії, передбачивши співучасть.

Натомість посилити й легітимізувати національну систему можна з допомогою міжнародного елемента, впровадивши так званий гібридний механізм правосуддя.

Крім того, не варто забувати про принцип універсальної юрисдикції, який відображає спроби різних держав сприяти покаранню за особливо тяжкі злочини, що становлять загрозу для всього світу (тобто за найтяжчі міжнародні злочини), незалежно від місця вчинення. У контексті ситуації в Україні цей принцип украй актуальний. У публічному просторі комунікується, що понад 20 держав займаються розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні. Більш-менш чітку інформацію можна знайти про 18 із них. Такі розслідування насамперед пов’язані із масовою хвилею українських біженців до інших держав. Серед них чимало жертв, що звертаються до місцевих правоохоронних органів. 

Читайте також: Чи можуть військові використовувати майно цивільних: пояснення від військового юриста

На що чекати?

Цілий ряд держав на рівні парламентів і міжнародних організацій підтримали створення Трибуналу по агресії. Але якщо заглибитися, виявиться, що в реальності все значно складніше. Більшість резолюцій мають політико-декларативний характер і не пропонують реальних кроків, які наблизили б нас до справедливості, а дискусії щодо моделі досі тривають.

Маємо чітко розуміти, що саме ми, українці, найбільше зацікавлені в тому, щоб усі епізоди війни були розслідувані, а злочинці — покарані. 

Головне — перемогти на полі бою й відновити територіальну цілісність. 

Також маємо донести до наших партнерів, що майбутній суд за жодних обставин не є предметом торгів. Кожен воєнний злочинець має розуміти невідворотність покарання. Так, Росія — держава з найбільшим ядерним арсеналом, і ми мусимо це враховувати, але це не може бути аргументом для того, щоб жертвувати правами потерпілих.

І, зрештою, ми маємо визнати, що правосуддя — довгий шлях. Тож сподіватися на те, що 2023-го ми почуємо вирок російському політичному та воєнному керівництву, було б наївно. 

Фото: ілюстративне, Getty Images

Читайте також: У Європарламенті ПВК «Вагнер» можуть визнати терористичною організацією: що це означає?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Роботи, друк на 3D-принтері та веб-дизайн: як проходить профорієнтація для дітей ВПО

Марія Куряча Куряча Марія 14:00, 19 Квітня 2024
Діти після зустрічі з викладачами “Львівської політехніки” / фото зі сторінки Safe Place

У Львові для дітей внутрішньо переміщених осіб створили табір IT-професій, на якому можна здобути базові навички з програмування, а також відвідати й познайомитись з багатьма напрямками, отримати сертифікат з навчання та почати свою кар’єру.

Редакція Бахмут.IN.UA поспілкувалась з Аллою Репай, SMM-ницею проекту “Безпечне місце” та дізналась деталі проєкту та як доєднатись.

Профорієнтація для дітей ВПО

Безпечне місце (“Safe Place”) — це мультипростір для ВПО, який надає багато послуг у Львові. Проєкт фінансується Міжнародним благодійним фондом “Альянс громадського здоров’я”. Понад рік організація працювала як прихисток для людей, проводила консультації з психологами, юристами та менеджерами з соціальних питань.

Тепер центр працює, як простір з консультаціями та профорієнтаційний табір для дітей. Влітку 2023 року табір проводився у співпраці з Львівським державним університетом безпеки життєдіяльності ДСНС України.

"Безпечний табір" у Львові, 2023 рік / фото з соціальних мереж Safe Place
“Безпечний табір” у Львові, 2023 рік / фото з соціальних мереж Safe Place

“Зараз це табір видозмінений і називається “Creative IT Professions”. Якщо ми проводимо курс з дизайну, то ведемо дітей до мистецької бібліотеки, щоб показати як виникали такі професії, показуємо різні офіси ІТ-компаній та коворкінгів. Намагаємося їм дати максимально можливість відпочити і чогось навчитись”, — розповідає Алла.


Курс “Основи UX/UI, веб-дизайну” / фото зі сторінки Safe Place

На початку проходження табору діти проходять профорієнтаційне тестування та отримує розгорнутий результат, де вона може більше дізнатися про свої сильні сторони та список рекомендованих професій.

Наприклад, підлітки після проходження курсу веб-дизайну розуміють, як працює емоційний дизайн, які існують шрифти та де їх брати, і розуміють, як правильно розміщувати інформацію, щоб вона спрацювала та була помітною. Також діти покращують власні навички — комунікабельність, лідерство, роботу у команді, ініціативність та відповідальність.

Тренінг з розвитку soft skills /фото зі сторінки Safe Place

“У табори також приїздять діти з прифронтових територій або областей, де ведуться активні бойові дії. Є серед учасників і діти з родин захисників України. Зараз організація працює з дітьми з окупованого Мелітополя, які проживають в різних містах України. Це підлітки 10-14 років, вони приїжджають до нас на зміну, яка триває 7-10 днів і вивчають нові креативні професії: основи графічного дизайну, розробка ігор”, — повідомили в таборі.

Підлітки з Мелітополя на екскурсії коворкінгом Startup Depot / фото зі сторінки Safe Place

За час проведення табір креативних професій відвідало понад 120 дітей на 8 змінах. Доєднатися до нього можна за контактами в фейсбуці та інстаграмі, за номером телефону: +380 (93) 6427 962. Простір знаходиться за адресою: вулиця Соломії Крушельницької, 3, місто Львів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

Семаковська Тетяна 13:00, 19 Квітня 2024
Кошти з бюджету / фото ілюстративне

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім сфери освіти, медицини чи спорту також кошти планують виділяти на комунальні підприємства, що нині перебувають в евакуації. 

На що саме потребують фінансування комунальники зруйнованого Бахмута? 

Загалом комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ потребуватиме більш ніж 25 мільйонів гривень з міського бюджету, йдеться у Програмі розвитку громади. 

В рамках Програми комунальники “Бахмут — вода”  планують придбати техніку для резервного водопостачання та живлення. Також влада розглядає можливість  забезпечення безперебійного функціонування підприємства та заробітної плати працівникам у сумі 7 мільйонів гривень. 

Оплата послуг програмного забезпечення підприємства оцінюється ще у 100 тисяч гривень, та оплата судового збору у 50 тисяч гривень. 

Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва Бахмутської міської ради хочуть придбати техніку й обладнання за 260 тисяч гривень,  також виконувати заходи із ліквідації наслідків стихійного лиха вартістю у 5 мільйонів гривень. 

КП “Бахмутський комбінат комунальних підприємств” планують надати фінансову підтримку для безперебійної роботи та фінансування заробітної плати працівникам.  Витрати планують й на поховання 15 безпритульних осіб — 100 тисяч гривень (цей пункт значиться, як такий, що його реалізація можлива після деокупації міста).

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС” — 4,5 мільйона гривень,  КП “Бахмутська житлова управляюча компанія” — 2,5 мільйона гривень.  Це ж підприємство має сплатити борг за спожиту енергію за 2022 у 140 тисяч гривень. 

КП “Бахмутське бюро технічної інвентаризації” планують надати фінансову підтримку на здійснення діяльності згідно з переліком витрат узгоджених з Управлінням муніципального розвитку Бахмутської міської ради вартістю більш як 2,3 мільйона гривень. 

Комунальна інфраструктура / скриншот
Комунальна інфраструктура / скриншот

Фінансування комунальних підприємств за минулий рік

У Програмі розвитку відзвітували й про торішні потреби підприємств. Зазначається, що підприємства працювали в штатному режимі та здебільшого виконували роботи зі складання звітності щодо критичного стану інфраструктури.

Так для безперебійної роботи під час воєнної агресії КП “Бахмутського комбінату комунальних підприємств” торік виділили понад 1 мільйон гривень фінансової підтримки.

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС”, як значиться в Програмі, наразі не надає послуги та не виконує роботи. Для його безперебійної роботи торік надали 1 мільйон гривень.

Фінансову підтримку на суму в понад 3,5 мільйона гривень надали у 2023 році КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

КП Бахмут-Вода торік також виконувало роботи зі складання звітності щодо інформації про пошкоджене майно підприємства. Для його безперебійної роботи минулого року з бюджету заплатили майже 5 мільйонів гривень, а також 79,2 тисячі гривень на оренду приміщення та комунальні послуги.

Витрати КП
Комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ / скриншот програми

Разом для комунальних підприємств торік витратили понад 8,7 мільйона гривень. Цьогоріч згідно з Програмою соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади, плануються витрати у більш як 25 мільйонів для роботи комунальних підприємств.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Діти профорієнтація

Роботи, друк на 3D-принтері та веб-дизайн: як проходить профорієнтація для дітей ВПО

У Львові для дітей внутрішньо переміщених осіб створили табір IT-професій, на якому можна здобути базові навички з програмування, а також відвідати й познайомитись з багатьма […]

14:00, 19.04.2024 Куряча Марія
Кошти витрачені

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім […]

Перформанс Донецьк Венеція

Серцебиття Донецька: у Венеції провели тематичний перформанс

17 квітня 2024 року у Венеції відбувся перформанс “Агломерат пульсу”, поставлений мексикансько-канадським художником Рафаелем Лозано-Геммером. Митець згадав свій виступ в Донецьку в 2013 році, де […]

Садок в Маріуполі

Окупанти “відновили” садок в Маріуполі, який самі ж пошкодили

У Маріуполі окупанти “відкрили” садочок № 73 “Горішок”, який до цього постраждав від їх же приходу. Вулиця, на якій знаходиться садочок, активно прострілювалась російськими танками […]

11:04, 19.04.2024 Куряча Марія
Виплати ЮНІСЕФ

Хто отримуватиме допомогу від ЮНІСЕФ в 2024: детальне пояснення

Допомога від ЮНІСЕФ 2024 буде направлена одразу на кілька категорій, але пріоритет матимуть найбільш вразливі групи населення: багатодітні родини, родини, які виховують дитину з інвалідністю, […]