Для гуманітарного штабу в Бахмуті збирають кошти

Семаковська Тетяна 16:13, 24 Жовтня 2022

photo 2022 10 21 14 51 37 40c3dУ місцевому телеграм каналі з`явилась новина, що Бахмутський волонтерський штаб потребує фінансової підтримки усіх не байдужих.

«Звертаємось до всіх людей доброї волі: якщо у вас є можливість допоможіть грошима на паливо для генератора. Гуманітарний штаб повинен працювати, а без генератора це практично неможливо. Карта 5168 7427 3257 3450. Стрельченко Сергій», — пише автор посту.

Наша редакція вирішила поспілкуватись з начальницею управління культури Бахмутської міської ради Іриною Булгаковою, яка безпосередньо займається організацією гуманітарної допомоги в нашому місті, щоб дізнатись як вдається тримати зв`язок з місцевими та що саме вони отримують.

Screenshot 75 26e82

«Волонтерів в місті залишилось не дуже багато, але ми тримаємось на зв`язку. Я направляю до них всіх, хто приїздять з гуманітаркою в Бахмут, наприклад Червоний хрест та СпівДія. Зв’язок в місті дуже не стабільний, але намагаємось дозвонитись людям, передаємо по можливості інформацію про допомогу».

Кожного дня у місті роздають хліб у різних локаціях. Один день біля ДК, та наступний біля Алеї троянд.

311453293 533877688746443 3968109302345584457 n dac94 Гуманітарний штаб. Фото: Начальник Бахмутської міської військової адміністрації, Олексій Рева

Також, деякі волонтери які мешкають на віддалених мікрорайонах, привозять хліб і туди, для тих, хто не може дістатись центра міста.

За заявою очільника Донецької військової адміністрація Павла Кириленко, в Бахмуті залишається близько п’ятнадцяти тисяч людей, але з кожним днем все більше мешканців виїжджають, бо небезпека та несприятливі умови життя змушують їх.

Читайте також: Бахмутські екологи стурбовані ймовірним підривом Каховської ГЕС

 

Власна справа після переїзду: як переселенка з Костянтинівки запустила виробництво сублімованої їжі

Валентина Твердохліб 11:50, 14 Травня 2025
сублімованої

Олена Хатмулліна — підприємиця з міста Костянтинівка Донецької області. Тут вона мала власний бізнес з чотирма напрямками виробництва. Через війну жінка евакуювалась на Тернопільщину, куди перевезла й виробничі потужності. В новій громаді підприємиця започаткувала власну справу — виготовлення сублімованої їжі.

Про свій переїзд, відкриття нової справи і плани на майбутнє Олена Хатмулліна розповіла редакції Бахмут IN.UA.

Життя до війни і евакуація на Тернопільщину

Олена Хатмулліна родом з Костянтинівки. Тут вона займалася підприємництвом за різними виробничими напрямками: санітарно-гігієнічна продукція, миючі засоби, виготовлення мікрозелені та сублімованих овочів і фруктів.

Костянтинівка / фото Вікіпедія

Початок повномасштабного вторгнення не змусив жінку опустити руки і вона відкрила ще один напрямок роботи — перепелину ферму. Та коли безпекова ситуація почала погіршуватись, вона вирішила евакуюватись і вивезти виробничі потужності.

“Коли почалась повномасштабна війна, ми ще довго продовжували працювати на Донеччині. Я ще й започаткувала там невеличку перепелину ферму, тому що співробітники залишались і треба було якось їх підтримувати. Наприкінці 2022 року я вирішила евакуюватись, виїхала у Тернопільську область, місто Шумськ. З собою я забрала деяке обладнання, але остаточно ми релокувалися в жовтні 2024 року. Таке рішення ухвалила, коли остаточно зрозуміла, що навряд чи ми найближчим часом повернемось, і в Костянтинівці стало досить небезпечно”, — розповідає Олена Хатмулліна.

Більшість робіт з релокації бізнесу підприємиця робила власним коштом.

Початок власної справи у новій громаді

Евакуювавшись на Тернопільщину, підприємиця змінила напрямок роботи, адже змінилась місцевість для роботи. Тому жінка вирішила шукати нові можливості для започаткування власної справи.

“Відновити власну справу і ті напрямки, які були раніше, мені не вдалося, тому що, на жаль, те, що було перспективно в нашому регіоні, нікому не потрібно тут, у західній частині України. В цих регіонів різний виробничий потенціал. Коли я все порахувала, то побачила, що просто немає сенсу відновлювати, краще і простіше започаткувати щось нове. Я почала шукати “родзинку” тут, у Тернопільській області. Шумськ — це маленьке містечко, і поблизу є багато сіл. Тому тут переважає сільське господарство, люди вирощують овочі і фрукти. Тому я подумала, що треба щось на цьому робити, тому що іншої промислової переваги я не бачила. Це було єдине, на що я могла опиратись”, — розповідає підприємиця.

Олена Хатмулліна на власному виробництві / фото Олена Хатмулліна

Маючи деяке обладнання для сублімації овочів і фруктів, Олена Хатмулліна вирішила запустити виробництво сублімованої їжі. Але не просто фруктів чи овочів, а вже готових страв. Мотивацію жінці дав її брат-військовий, який розповів про потребу у швидкій гарячій їжі.

“Мій брат — військовий. І він постійно казав: “Придумай щось таке, щоб можна було швидко готувати, і щоб воно було смачне, як вдома, щоб можна було їсти військовим”. Так я почала експериментувати, а побратими з підрозділу мого брата стали моїми дегустаторами. Отак у мене і виник перший напрямок, який започаткувала вже на новому місці — це сублімована їжа швидкого приготування.

Цілий рік я працювала над цим напрямком. Коли я зрозуміла, саму технологію як воно має робитись і як готуватись, коли відточила всі страви, то потім почала робити документи, технічні умови, лабораторні випробування на безпечність харчових продуктів. Щоб мій продукт був безпечний. Потім я залучала грантові кошти, за які я придбала велике обладнання, що дозволило виготовляти цю продукцію в більшому об’ємі”, — розповідає Олена Хатмулліна.

Сублімовані страви / фото Олена Хатмулліна

Робота над продуктом тривала майже рік, і в березні 2024 року його випустили в широке виробництво. Велику увагу приділили питанню безпеки продукції і лабораторним дослідженням.

“Робота над цим продуктом тривала майже рік, тому що це харчові продукти і їх потрібно було тестувати. Найважливішим було протестувати термін зберігання, щоб страви не псувалися і залишались якісними. Потім проводили лабораторні дослідження на макро- і мікробіологію, це теж був серйозний процес. І вже на початку 2024 року ми запустили інтернет-магазин і продаж через соцмережі”, — розповідає Олена Хатмулліна.

Допомогу в розвитку бізнесу надала і Шумська громада. У 2023-2024 роках Олена Хатмулліна орендувала кухню у приватному кафе. Та коли виробництво почало розширюватись, на кухні не вистачало місця. До того ж приміщення виставили на продаж і в підприємиці не було гарантій, що вона зможе там лишитись.

Тоді пані Олена звернулась за допомогою в міськраду, де їй допомогли. Жінці надали в оренду кухню в закритому сільському дитсадку. В січні 2025 року підприємство переїхало туди і облаштувало кухню за стандартами.

Тренд на здорову їжу

Наразі в асортименті бренду “Пожива” є 22 страви швидкого приготування. Це перші та другі страви і лінійка веганського меню. Власниця бізнесу розповідає, що її клієнтами є переважно мандрівники та офісні працівники. Також ця продукція популярна серед військових. Їм надають знижку на придбання страв.

“Переважно це люди, які ведуть активний спосіб життя, живуть у великих містах, люди, які багато їздять у відрядження чи подорожують. Тобто ті, в яких немає часу готувати їжу. Також це офісні працівники з великих міст, які витрачають багато часу на дорогу до роботи і не хочуть витрачати багато часу для приготування їжі вдома. Також це одинокі чоловіки або жінки, які не хочуть готувати. І, звісно, військові. Для них у нас діє 20% знижки на всі страви”, — розповідає підприємиця.

Сублімовані страви частко замовляють туристи, які ходять в гори / фото Олена Хатмулліна

Наразі мета Олени Хатмулліної — зруйнувати стереотип про те, що швидка їжа це некорисно. Навпаки, сублімовані страви підтримують тренд на здорове харчування. Їх можна вживати і дітям до року.

“Сублюмована їжа — це напрямок здорового харчування, який я популяризую. Вона не містить ні консервантів, ні хімічних домішок, ні ГМО. Тут повністю природні компоненти, так, як ви готуєте вдома. Просто вона висушена в особливий спосіб за допомогою вакууму. Зі страв випаровується волога, і коли ви додаєте окріп, вона повністю відновлює свою структуру і смакові якості. Сам спосіб приготування і метод сублімації дозволяє залишати 95% корисних речовин у страві. Наразі в суспільстві панує стереотип, що швидка їжа — це некорисна їжа. Тому ми зараз ламаємо думки, які були зацементовані роками, що швидке харчування порівнюють з “мівіною” і що це дуже небезпечно для здоров’я”, — каже Олена Хатмулліна.

Окрім готових страв, пані Олена виготовляє ще й корисні смаколики — пастилу. А в майбутньому також планує запустити лінійку дієтичного харчування на основі перепелиних продуктів.

Фруктова пастила / фото Олена Хатмулліна

“З Костянтинівки ми забрали обладнання з перепелиної ферми, а також закупили нове за грантові кошти. Завдяки цьому в лютому 2025 року я запустила невеличку перепелину ферму на півтори тисячі перепілок. Зараз я маю на мети популяризувати перепелині продукти, тому що, як я помітила, в західних регіонах вони не такі популярні, як були у нас на сході”, — поділилась планами підприємиця.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Києві покажуть строї з 6 окупованих регіонів України до Дня Вишиванки: виставка

Семаковська Тетяна 10:30, 14 Травня 2025
Виставка “Окупована Спадщина” в Києві / фото “Сенс”

З 13 травня по 20 травня в київській книгарні “Сенс” пройде виставка “Окупована спадщина”, на якій покажуть вишиті сорочки та строї з тимчасово окупованих територій. Вхід на виставку вільний.

Як потрапити на виставку в Сенсі на Хрещатику, читайте в матеріалі Бахмут IN.UA.

Виставка у “Сенсі”, вишиванки

Комунікаційна команда “Сенсу” повідомила про відкриття виставки “Окупована спадщина”, яка відкрилася 13 травня й буде тривати до 20 травня. Виставка проходить у київській книгарні “Сенс” на Хрещатику, 34 на другому поверсі. Вхід вільний.

Гості зможуть побачити реконструйовані чоловічі й жіночі строї із шести тимчасово окупованих регіонів України, зокрема покажуть й строї з Донеччини. Також можна буде побачити строї з Луганщини, Криму, Харківщини, Херсонщини та Запоріжжя.

15 травня всіх охочих запрошують на презентацію книжки “Вишиті сорочки Луганщини”, гостей просять попередньо зареєструватися за покликанням. У книзі представлять близько 100 одиниць одягу із:

  • Біловодського;
  • Білокуракинського;
  • Кремінського;
  • Новоайдарського;
  • Новопсковського;
  • Сватівського;
  • Старобільського районів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Власна справа після переїзду: як переселенка з Костянтинівки запустила виробництво сублімованої їжі

Олена Хатмулліна — підприємиця з міста Костянтинівка Донецької області. Тут вона мала власний бізнес з чотирма напрямками виробництва. Через війну жінка евакуювалась на Тернопільщину, куди […]

У Києві покажуть строї з 6 окупованих регіонів України до Дня Вишиванки: виставка

З 13 травня по 20 травня в київській книгарні “Сенс” пройде виставка “Окупована спадщина”, на якій покажуть вишиті сорочки та строї з тимчасово окупованих територій. […]

Новий прорив окупантів на Донеччині: що відомо про просування РФ

Hа Донеччині росіяни за минулу добу просунулися біля трьох сіл, йдеться про Малинівку, Багатир та Новосілку. Просування фіксують в бік Константинополя. Біля Часів Яру росіяни […]

Штурм провалено: ЗСУ розбили атаку росіян на бронемашинах у Часів Ярі

У районі Часового Яру російські війська спробували прорвати українську оборону бронетехнікою. Про це повідомляють у 24 ОМБр. Близько світанку окупанти висунулись на позиції 24-ї окремої […]

Законопроєкт 13155: хто з ВПО більше не платитиме за комунальні послуги

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт 13155 про скасування комунальних послуг за зруйноване житло. Про це повідомив Павло Фролов, голова Спеціальної комісії з питань захисту […]