Зараження довкілля та рак: як росіяни розганяють фейки про снаряди з ураном

Семаковська Тетяна 16:00, 22 Березня 2023

GETTY IMAGES ce755

Російська пропаганда, намагаючись залякати воїнів ЗСУ, запустила цілу хвилю повідомлень про велику небезпеку використання танкових снарядів зі збідненим ураном.

Про те, що Велика Британія надасть Україні снаряди зі збідненим ураном, які призначені для танків «Challenger 2», стало відомо нещодавно. Заступниця міністра оборони Великої Британії Анабель Голді повідомила про це 20 березня.

«Окрім надання Україні ескадрильї основних бойових танків «Challenger 2», ми забезпечимо боєприпаси, включаючи бронебійні снаряди, які містять збіднений уран. Такі снаряди мають високу ефективність для ураження сучасних танків і бронетехніки», – пояснила баронеса Аннабель Голді.

Реакція рф

росіяни після цього заявили, що розцінюватимуть використання таких снарядів в Україні як «брудну бомбу». путін сказав, що росія змушена буде відреагувати, якщо Британія розпочне постачання Києву боєприпасів зі збідненим ураном. Під час обговорення китайського «мирного плану» президент рф заявив, що Захід починає застосовувати в Україні зброю з «ядерною» складовою, показуючи неготовність до «мирного врегулювання».

Також на намір Британії передавати Україні такі боєприпаси відреагував міністр оборони рф сергій шойгу. 

«Тут можна сказати тільки одне. Сходинок не так багато… Пройдено ще одну сходинку, їх залишається все менше і менше», – сказав очільник міноборони рф. 

29f2cb fa578

Захарова. Фото: росЗМІ

Речниця російського МЗС марія захарова взагалі заявила, що снаряди зі збідненим ураном не тільки вбивають, але заражають довкілля і викликають онкологію у людей.

«Югославський сценарій. Ці снаряди не тільки вбивають, але заражають довкілля і викликають онкологію у людей, що живуть на цих землях. До речі, наївно вважати, що жертвами стануть лише ті, проти кого це все буде застосовано. У Югославії постраждали насамперед натівські солдати, зокрема італійці. Потім вони довго намагалися вибити компенсацію у НАТО за втрачене здоров’я», – додала марія захарова.

Видання «BBC Україна» розбиралося, що таке снаряди зі збідненим ураном для України, та чи шкідливі вони.

Українські та західні військові експерти заперечують твердження росіян про небезпечність використання снарядів такого типу. Окрім того, «Defense Express» пояснює, що боєприпаси, які виготовляють у США та Великій Британії, містять збіднений уран лише в осерді снаряда. Відповідно і радіоактивність такого матеріалу надзвичайно мала. Уран відрізняється високою щільністю та твердістю. Завдяки цим якостям він використовується як при виробництві військової броні, так і боєприпасів – переважно осердь для бронебійних снарядів. Збіднений уран не має високої радіоактивності, хоч і вважається токсичним і канцерогенним.

Аналітики Інституту вивчення війни, зазначають, що західні протитанкові боєприпаси зазвичай виготовляються із збідненого урану. Такий уран є менш радіоактивним, ніж природний уран – через його високу щільність і проникаючий ефект, який він створює.Тобто такі боєприпаси не можна використовувати для виробництва ні ядерної, ні радіологічної зброї. До того ж, експерти наполягають – це безпечна для екології технологія, яка вже дуже давно використовується.

При цьому українські фахівці вказують, що сама росія вже використовує такі снаряди в Україні. А ЗСУ навіть захопили такі «трофеї».

росіян турбує не якась токсичність снарядів, а їхня пробивна здатність

Screenshot 573 06637

Снаряд з урановим осердям. Фото: американські ЗМІ

Військовий оглядач BBC Павло Аксьонов розповів, що підкаліберні снаряди із осердям зі збідненого урану, це не якась екзотична зброя. 

«Це штатний боєприпас, який використовують багато армій світу. Такі снаряди складаються з тонкого осердя, яке виготовляють із важких та міцних сплавів із застосуванням вольфраму або збідненого урану, та оболонки, яка, навпаки, має бути легкою. Осердя на вигляд схоже на стрілу з оперенням. Ідея полягає в тому, щоб снаряд розганявся в каналі ствола зброї як звичайний боєприпас, а вже під час польоту, позбавляючись оболонки, але не сильно втрачаючи в масі, перетворювався б на тонку стрілу, яка не зустрічає великого опору повітря», – пояснив експерт. 

За його словами, усі сучасні танки озброюють такими боєприпасами.

«Такий снаряд може летіти на величезній швидкості і, стикаючись з бронею, виділяти велику кінетичну енергію – основний фактор бронебійного снаряда. Підкаліберні снаряди – один із найефективніших боєприпасів для боротьби з бронетехнікою, їх застосовували ще у Другій світовій війні, ними озброюють усі сучасні танки. Багато з них використовують збіднений уран», – додав Павло Аксьонов.

 129029603 gettyimages 2973518 86ea9

25-міліметрові боєприпаси зі збідненим ураном армії США. Фото: GETTY IMAGES

Фахівець у бронетанковій галузі Микола Саламаха розповів, чи становлять такі снаряди небезпеку для військових.

«У срср такі снаряди зі збідненим ураном для танків теж були, в росії такі снаряди теж є, вона їх навіть використовує в Україні. Це не є чимось дуже небезпечним для екології чи екіпажів танків, які їх використовують. Цивільне населення та навколишнє середовище від цього теж не страждає. Те, що нам їх передають – це дуже добре. За своєю бронепробивною здатністю західні снаряди набагато кращі за російські, а тут ми ще будемо мати ефективний інструмент проти бронетанкової техніки росіян», – пояснив експерт.

Фахівець вважає, що заяви про радіоактивну небезпеку для екіпажів, які використовують снаряди зі збідненим ураном, і для навколишнього середовища, це лише російська пропаганда.

salamaha 776c9

Микола Саламаха. Фото: Арміяінформ

«Нічого нового тут немає і для спеціалістів це не таємниця. Якщо цей снаряд влучає у ціль, то зовнішня оболонка корпусу руйнується, а саме осердя проникає у броню, тоді збіднений уран стискується, він нагрівається і починає горіти, осердя розривається. Після цього вибуху і горіння нічого не залишається. Рівень радіації настільки мінімальний, що такі речі не знайдеш, якщо не знати, де саме шукати. Росіяни самі це використовують спокійно», – підсумував Микола Саламаха.

Полковник артилерії у відставці Петро Пятаков переконаний, що снаряд зі збідненим ураном – це звичайний снаряд, який має більшу пробивну силу.

«Це вже практично звичайний протитанковий бронебійний снаряд. Ця технологія давно використовується, таке осердя має велику пробивну силу. Сама Росія й дуже багато інших країн їх вже давно використовує. Такі снаряди пробивають навіть композитну броню, яка розрахована на протидію кумулятивним снарядам. Для екології там по суті нічого дуже шкідливого немає, принаймні не більше, ніж звичайний снаряд. Це тільки звучить гучно – зі збідненим ураном», – резюмував Петро Пятаков.

Отже, зважаючи на все, різку реакцію російського керівництва викликала не так присутність збідненого урану у складі снарядів для британських танків, як те, що вони зможуть більш ефективно вражати російські.

Фото: GETTY IMAGES

Читайте також: Україна розпочала виробництво дефіцитних снарядів для радянських танків

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Микола Ситник 16:20, 28 Березня 2024
Програма англійської для дітей
Освітня програма в громадах / фото ГО “Навчай для України”

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива має на меті створити рівні можливості реалізації для кожної дитини, незалежно від місця її проживання. Перший набір заявок триватиме до кінця березня.

Про це на своєму сайті повідомляє ГО “Навчай для України”.

Англійська для дітей у громадах Київщини та Одещини

Цьогоріч проєкт охоплюватиме Київську та Одеську області. У межах програми учасники проживатимуть і викладатимуть у селах та містечках протягом 1-2 років. Викладачі отримуватимуть зарплату вчителя, а також лідерську стипендію для покриття витрат на проживання під час проходження програми.

Перед початком роботи в школі всі учасники пройдуть навчання в Літньому інституті. Йдеться про 5 тижнів інтенсивної педагогічної підготовки, що передбачає теоретичні та практичні заняття для розвитку лідерських навичок і вчительської майстерності. Також молоді викладачі отримають підтримку менторів під час вчителювання.

До слова, партнерська мережа “Навчай для України” налічує 43 школи в 5 областях України.

Хто може долучитися до програми

Наявність педагогічної освіти для участі в програмі від “Навчай для України” не є обов’язковою. Для цього потрібно:

  • мати ступінь бакалавра або магістра будь-якої спеціальності станом на 1 вересня 2024 року;
  • мати хороше знання англійської мови (потрібно пройти тест);
  • бути готовим на час програми переїхати до невеликого населеного пункту.

Перша хвиля подання заявок триває до 31 березня 2024 року включно. Зареєструватися на програму можна за посиланням.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Микола Ситник 14:15, 27 Березня 2024
Обіди для переселенців
Гарячі обіди в Харкові / фото Facebook, БФ Павла Фукса

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують.

Про це повідомляє благодійний фонд Павла Фукса.

Гарячі обіди для ВПО в Харкові: 27-29 березня

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну БФ Павла Фукса допомагає українцям, які мешкають у Харкові й області та опинилися в скрутному становищі. Волонтери організовують гуманітарні акції з роздачі готової домашньої їжі всім, хто її потребує. Під час видачі обідів допомогу можуть отримати сотні громадян.

Найближчі видачі гарячих обідів у Харкові:

  • 27 березня з 11:00 — у Новобаварському районі за адресою: вулиця Селянська, 26;
  • 28 березня з 11:00 — у Слобідському районі за адресою: вулиця Олександра Матросова, 10;
  • 29 березня з 14:00 — в Основ’янському районі за адресою: вулиця Грозненська, 34.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України продовжив термін подачі заяв на отримання державної допомоги до 30 квітня 2024 року. Так, ВПО, які отримували таку допомогу та подали заяву на її продовження у квітні, зможуть отримувати виплати вже з березня.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Програма англійської для дітей

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива […]

16:20, 28.03.2024 Микола Ситник
Обіди для переселенців

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують. […]

14:15, 27.03.2024 Микола Ситник
Будівля міськради в Бахмуті

Відеоконтент, комп’ютерна техніка та сувенірна продукція: на що Бахмутська міськрада планує витрачати кошти у 2024 році

У  Бахмутській міській раді затвердили Програму економічного та соціального розвитку на поточний 2024 рік, а також проаналізували розвиток громади за минулий 2023 рік. У Програмі йдеться […]

18:30, 26.03.2024 Марія Лященко

Виплати ВПО: на які зміни чекати переселенцям з 1 квітня

Кабінет міністрів України затвердив новий проєкт, який розширює перелік категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО), котрі отримуватимуть грошову допомогу на проживання. Про те, які ще зміни […]

17:30, 26.03.2024 Скопіч Дмитро
Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 27 березня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

16:55, 26.03.2024 Микола Ситник