Як західна авіація може допомогти Україні виграти війну

Семаковська Тетяна 15:52, 16 Березня 2023

1200px Saab JAS 39 Gripen at Kaivopuisto Air Show June 2017 altered copy f31dfМинуло понад місяць, відколи Володимир Зеленський заявив, що Польща та щонайменше три європейські країни готові розпочати тренування українських пілотів на західних винищувачах. Відтоді лідери провідних країн-партнерів почали це спростовувати. Так, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем’єр Великої Британії Ріші Сунак оголосили, що рішення про передачу авіації не ухвалювалося. А президент США Джо Байден взагалі спантеличив заявою, що насправді зараз Україні не потрібні західні винищувачі.

Видання “Українська правда” розбиралося, в якому стані зараз перебуває українська авіація, чому Повітряні сили потребують оперативного переоснащення на західну техніку, та які типи закордонних винищувачів найбільше підходять для українського неба.

Яку авіацію використовує Україна?

181009 Z VM449 513 10f36

МіГ-29. Фото: Вікіпедія

Відомо, що Повітряні сили ЗСУ використовують чотири основні типи літаків: винищувачі МіГ-29 та Су-27, фронтові бомбардувальники Су-24М та штурмовики Су-25. Згідно з даними, наведеними в новому випуску довідника “World Air Forces 2023” від FlightGlobal, який спеціалізується на авіації армій світу, в бойовому парку України перебуває близько 100 бойових літаків. Для порівняння, згідно з цим же рейтингом, у росії на озброєнні зараз наявні понад 1500 бойових літаків.

Через відверту застарілість приводити до ладу та модернізувати українську техніку було проблематично ще до початку бойових дій. Попри це Україні вдалося модернізувати свої Су-25 та мінімально оновити частину МіГ-29 та Су-27.

З огляду на слабкий технічний стан українських літаків зовсім не дивно, що перед початком повномасштабного вторгнення росіяни вважали, що виб’ють українську авіацію за лічені дні. У надскладних умовах льотчики, ремонтники та оператори систем ППО Повітряних сил проявили небачену хоробрість та кмітливість, не давши росії панувати в небі.  

Утім, активні бойові дії не могли не позначитись на українських літаках: переважаюча сила ворога, “дружній вогонь”, розбиті аеродроми та вже згадана відсутність можливості нормального ремонту змушують все частіше і гучніше говорити про необхідність переоснащення існуючого парку.

Що потрібно Україні?

Rafale RIAT 2009 3751416421 823cb

Французька авіація Rafale. Фото: Вікіпедія

Згідно з “Візією Повітряних Сил-2035”, Україна планувала оновити свій льотний парк до 2035 року. Кількість західних бойових літаків потрібно було довести до 72-108 машин (6-11 ескадрилій або 3-4 бригади). Серед основних кандидатів виступали американські F-16 та F-35, шведські JAS-39 Gripen, французькі Rafale та Eurofighter Typhoon виробництва міжнародного британсько-німецько-іспансько-італійського консорціуму.

Загалом, кожен із західних зразків авіатехніки має свої переваги і хвороби. Самі літаки є такою собі платформою для розміщення систем навігації, авіоніки та озброєнь різного типу, який у рази перевищує можливості радянських винищувачів. І якби Україна мала більше часу, то могла б дозволити собі розбиратися у кожному з існуючих варіантів більш прискіпливо. Однак повномасштабна війна внесла свої суттєві корективи в усі розрахунки та плани. Зараз Україна розраховує на той тип винищувачів, який може отримати якнайшвидше.

Попри заяви американських чиновників, найреалістичнішим в експертних колах наразі видається варіант з американським F-16 Fighting Falcon (“Бойовий сокіл”). Тим більше, що принаймні зі сторони Нідерландів вже були заяви про готовність обговорювати потенційну передачу. F-16 стоїть на озброєнні близько 30 країн світу, зокрема Польщі, Словаччині, Болгарії, Румунії та Чехії, тож у разі неполадок Україна може ремонтувати літаки в їхніх сервісних центрах. У F-16 доволі чутливі шасі, для яких потрібні зручні гладкі злітні смуги, а не плити, як у нас. Однак цю проблему в ПС ЗСУ обіцяють оперативно вирішити.

Другим у списку літаків, який найчастіше обговорюється, стоїть винищувач Eurofighter Typhoon. Цей літак має хорошу маневреність та здатність до ведення бойових дій за будь-яких погодних умов. Перебуває на озброєнні Великої Британії, Німеччини, Іспанії, Італії, Австрії, Саудівської Аравії та Оману.

Шведські JAS-39 Gripen наразі перебувають на озброєнні Швеції, Чехії, Угорщини, Великої Британії, ПАР і Таїланду. З особливостей – здатність короткого розгону і приземлення, що в умовах розбитих аеродромів не завадило б ЗСУ. Україна вже подавала запит на отримання “Грифонів”, але шведська влада поки не готова ділитись бортами.

1200px McDonnell Douglas FA 18C Hornet of VMFA 212 in flight over the South China Sea on 8 October 2003 6638451 91fa8

F/А-18 Hornet (“Шершень”). Фото: Вікіпедія

Про ще одного американця – F/А-18 Hornet (“Шершень”) – згадала під час візиту у Київ прем’єрка Фінляндії Санна Марін. Цей винищувач наразі є основним у ВМС США та перебуває на озброєнні Фінляндії. Щоправда, вже наступного дня у Міноборони Фінляндії заявили, що про передачу Україні винищувачів не може йтися, доки Гельсінкі не отримає натомість новітні винищувачі F-35.

Ще один літак, який фігурував у списках на ймовірну передачу – французький Dassault Rafale (“Шквал”). З цікавинок “Рафалів” можна виокремити багатоцільовий радар RBE2, який використовує систему електронно оптичного виявлення цілей і здатний одночасно відстежувати під час бою близько 40 літаків. Спочатку Макрон у контексті винищувачів заявляв, що “нічого не заборонено”, але згодом він змінив позицію на обережну: “літаки для України не в пріоритеті”.

Сповільнення у процесі постачання західних винищувачів країни-партнери зазвичай обґрунтовують кількома аргументами. Передусім згадують “червоні лінії” і небажання “провокувати ескалацію бойових дій”. Другою причиною називають неготовність України повноцінно прийняти винищувачі в експлуатацію. 

І якщо перший фактор лежить переважно в політико-дипломатичній площині, то другий пов’язаний із багатьма чинниками. Починаючи від підготовки українських пілотів, завершуючи навчанням обслуговуючого персоналу та приведення інфраструктури до належного стану. Перехід з радянських літаків на західну техніку насправді може зайняти тривалий час. Наприклад, сусідня Польща на початку 2000-х переоснащувала свій парк та готувала пілотів упродовж 4-5 років.

Альтернативою для України можуть стати модернізовані МіГ-29, які наразі перебувають на озброєнні в Польщі та Словаччині. Про ці літаки говорили ще минулого року, але до рішення про реальну передачу дійшло тільки зараз. 14 березня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що модернізовані МіГ-29 Варшава планує передати впродовж наступних 4-6 тижнів. За даними Military Balancе, станом на 2022 рік поляки мали на озброєнні 28 таких літаків, однак поки йдеться про передачу не більше 14.

Також на початку березня міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Братислава не планує використовувати свої модернізовані МіГ-29 радянського виробництва. Тому готова якомога швидше передати їх Україні, щоб “допомогти врятувати життя українців”. За його словами, у Словаччині на озброєнні стояли 11 бортів, 10 з яких хочуть передати Києву, а один залишити як музейний експонат.

Зазначимо, що попри модернізацію і польські, і словацькі модифікації МіГів все одно залишаються радянською технікою, яка переведена на стандарти НАТО достатньо умовно. Навряд їх можна повноцінно порівнювати із західними винищувачами. Україна вдячна й за модернізовані літаки радянського типу, однак рано чи пізно рішення щодо західного винищувача буде ухвалено.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Вписати своє ім’я в історію: у росії вербують найманців, щоб захопити Бахмут

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 18 Квітня 2024
Виплати ВПО / фото ілюстративне

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати відповідну заяву до ЦНАП.

Про те, у які строки можна звернутися за продовженням виплат, розповіли спеціалісти Юридичного порадника для ВПО.

Виплати ВПО у 2024 році

Відповідно до 4 абзацу 1 параграфа Постанови Кабміну №94 від 26 січня 2024 року, ВПО, які звернулися до ЦНАПу щодо продовження виплат та подали відповідну заявку в період з лютого по квітень, отримуватимуть виплати від держави починаючи з 1 березня 2024 року. Іншими словами, якщо переселенець звернувся за продовженням виплат у період березень-квітень 2024 року, то він зможе отримати виплату й за березень.

Одночасно з цим, відповідно до 5 абзацу 2 параграфа Порядку надання допомоги на проживання ВПО, грошові виплати призначається за повний місяць, у якому уповноважена особа звернулася за її наданням, незалежно від дати такого звернення. Саме ця частина говорить про те, що переселенець має можливість продовжити виплати ВПО у будь-якому місяці, а не тільки в період березня-квітня. Якщо ВПО звернеться у травні, то з виплати почнуть надходити з травня, якщо у червні, то з червня тощо.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Микола Ситник 12:00, 17 Квітня 2024

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він стане в пригоді всім, хто хоче дізнатися приблизну суму майбутньої компенсації.

Про це на сторінці в Facebook повідомляє команда “Поверни своє”.

Як розраховувати компенсацію за житло

Калькулятор доступний в онлайн форматі на відповідному сайті за посиланням. Провести онлайн-розрахунок дуже просто, для цього потрібно просто слідувати інструкції з заповнення пропусків.

Перший крок: оберіть тип зруйнованої нерухомості — квартира або приватний будинок.

Другий крок: вкажіть основні параметри зруйнованої або пошкодженої нерухомості:

Для квартири:

  • регіон розташування;
  • конкретний район/місто/район у місті;
  • площу;
  • період будівництва;
  • кількість кімнат.

Для будинку:

  • область або місто розташування;
  • площу.

Третій крок: ознайомтесь з розрахунком суми компенсації.

На сайті також є можливість завантажити калькуляцію в окремому файлі з більш детальною інформацією, де будуть вказані всі складові формул обчислення розміру відшкодування. Зазначимо, що такі ж формули будуть використовувати я під час роботи компенсаційні комісії.

Алгоритм обчислень враховує нормативну умову про те, що розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України. Якщо сума компенсації, отримана на основі введених користувачем параметрів, буде меншою за опосередкований показник, калькулятор автоматично визначить коректний розмір відшкодування, тобто мінімальну суму компенсації, на яку може розраховувати постраждалий.

При розробці цього онлайн-калькулятора були використані коефіцієнти та показники, визначені в Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, а також у наказі Мінвідновлення №408 від 17 травня 2023 року.

Відгуки щодо зручності користування онлайн-калькулятором і можливі зауваження до його функціонала можна залишати у коментарях під дописом на сторінці “Поверни своє“.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро
Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник

Як виявити, що у вас алергія: поради від лікарки-алерголога Валентини Зведенюк

Алергічні реакції спричиняють багато дискомфорту в нашому житті. Помилково вважати, що алергії проявляються тільки навесні, коли все розцвітає. Залежно від початку цвітіння деяких росли, це […]

Чи мають право на продовження виплат на проживання студенти-ВПО: роз’яснення експертів

Після внесення низки змін у порядок виплати допомоги переселенцям, які почали діяти з 1 квітня 2024 року, багато громадян України почали цікавитися, а чи мають […]

17:00, 15.04.2024 Скопіч Дмитро

Як ВПО в Києві отримати грошову та юридичну допомогу

Українці, які мають статус внутрішньо переміщеної особи та проживають в Києві та Київській області, можуть отримати грошову, психологічну, юридичну та інші види допомоги. Про це […]

15:20, 15.04.2024 Скопіч Дмитро