Скільки бахмутян померло від рук росіян?

Семаковська Тетяна 17:53, 13 Березня 2023

 pozhezha vluchannya naslidki obstriliv gettyimages 1244171681 650x410 049a8Сьогодні Бахмут прострілюється окупантами, гинуть мирні люди просто на вулицях рідного міста. Станом на січень 2023 року було відомо про 133 загиблих бахмутян та 464 людини отримали поранення. Зараз ці цифри збільшилися.

Про це редакції у відповідь на запит повідомив Володимир Колесник — директор департаменту охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації 

Запит. Фото: скріншот

Загалом від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року по 10 березня 2023 року вже 765 бахмутян отримали допомогу стаціонарну або ж амбулаторну внаслідок поранень. 164 особи померло внаслідок російської агресії.

Нагадаємо, що у разі настання смерті мешканця Бахмутської міської територіальної громади, або ж особи, смерть якої наступила під час перебування у місті Бахмут, лікар КНП «ЦПМД м. Бахмута» видає родичам померлого лікарське свідоцтво про смерть. Тут ми писали, як його отримати.

Фото: GettyImages

Читайте також: В Бахмуті проводять евакуацію з Пунктів Незламності

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Проблеми з комуналкою: що робити, якщо нараховують борг за неіснуючу воду чи газ

Семаковська Тетяна 17:00, 23 Квітня 2024
Комунальні послуги / фото ілюстративне

Від початку повномасштабного вторгнення Бахмут тимчасово став точкою для переселенців. Однак, вже літом 2022 року, коли битва за місто набрала нових обертів, вже самі бахмутяни були змушені покидати домівку. Через прильоти росіян у місті поступово зникали світло, вода та газ. Будинки також знищувалися один за одним. Втім попри те, що будинків та комунікацій могло не бути — бахмутяни повідомляли про те, що їм надходять борги за комуналку.

Редакція Бахмут.IN.UA поспілкувалася з директором КП “Бахмутської житлової управляючої компанії” Олександром Бондарєвим щодо цього питання.

Неіснуючі борги за комуналку

Олександр Бондарєв каже, що споживачі зазвичай розуміють під терміном “комуналка” — всі послуги, які вони отримують, використовуючи свої приміщення як житлові. Це тепло, вода, газ, світло, квартплата та вивезення сміття. 

Основним законом, який регулює взаємовідносини споживачів та виконавців таких послуг є Закон України “Про житлово-комунальні послуги”. Цей закон надає таку класифікацію послуг (стаття 5):

  • житлова послуга — послуга з управління багатоквартирним будинком;
  • комунальні послуги — послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами.

Саме так правильно називаються зараз ці послуги, які мешканці називають комуналкою. Я наголошую на цьому, тому що по різним видам послуг відрізняються порядки нарахування та перерахунку за послуги,

Олександр Бондарєв // директор КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

Що змінилося з початку повномасштабної війни питаннях несплати та заборгованості за послуги

Торгова-промислова палата України засвідчила форс-мажорною обставиною військову агресію РФ проти України, це стало підставою введення воєнного стану 24 лютого 2022 року. 

Це означає, що війна – форс-мажор – обставина непереборної сили, яка звільняє особу від відповідальності у випадку несплати чи несвоєчасної сплати за послуги,

Олександр Бондарєв // директор КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

Він додає, що d умовах воєнного стану Кабмін постановою від 5 березня 2022 року заборонив:

  • нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, проценти річні, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Коли споживач має право на неоплату житлово-комунальних послуг

Споживач має право “на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) в період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг”.

Громадяни, які скористаються цим правом, можуть розраховувати, що постачальник послуг зробить перерахунок. Тоді оплату спишуть або буде переплата. 

До слова, Сергій Логвінов директор ТОВ “БАХМУТ-ЕНЕРГІЯ” також у коментарі редакції підтвердив, що якщо особі продовжують нараховуватися борги за комунальні послуги слід звернутися до постачальника послуг.

Як оформити послугу

Для оформлення списання або переплати за комунальні послуги потрібно звернутися із заявою до постачальника і надати довідку про відсутність у своїй оселі. 

Такою довідкою може бути:  

  • довідка внутрішньо переміщеної особи; 
  • довідка про проходження лікування; 
  • довідка про проходження військової служби.

Законом не визначено порядок несплати за постачання теплової енергії та за житлову послугу — послугу з управління багатоквартирним будинком.

Що відбулося в Бахмуті з комунальними послугами

З 24 лютого 2024 року у Бахмуті по кожному виду житлово-комунальних послуг було декілька етапів: 

  • надання послуги у повному обсязі;
  • надання послуги у неповному обсязі;
  • ненадання послуг. 

Через постійні обстріли поступово у місті припинялись послуги газопостачання, електропостачання, водопостачання та вивезення побутових відходів.

Відповідно, постачальники послуг повинні були виконати перерахунки споживачам з дати відсутності відповідної послуги.

Що стосується нашого підприємства. Комунальне підприємство “Бахмутська житлова управляюча компанія” надавало житлову послугу мешканцям половини багатоквартирних будинків міста. Другою половиною багатоквартирних будинків управляли інші управителі або ОСББ. По будинках, що знаходились в нашому управлінні, виконано перерахунок за період з березня по серпень 2022 року. З 1 вересня 2022 року нарахування за житлову послугу зупинене наказом по підприємству по усім будинкам, що знаходились в управлінні КП “Бахмутська ЖУК”,

Олександр Бондарєв // директор КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Микола Ситник 13:00, 23 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 24 квітня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 24 квітня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

desktop WN6F 0011 subsydiya komunalka gaz groshi gryvni taryfy stanchak 1 4781e

Проблеми з комуналкою: що робити, якщо нараховують борг за неіснуючу воду чи газ

Від початку повномасштабного вторгнення Бахмут тимчасово став точкою для переселенців. Однак, вже літом 2022 року, коли битва за місто набрала нових обертів, вже самі бахмутяни […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 24 квітня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

13:00, 23.04.2024 Микола Ситник
Допомога ВПО у Вінниці

Куди переселенцям звертатися за допомогою у Вінниці

Вимушено переміщені особи у Вінниці можуть отримати юридичну чи психологічну консультацію, а також гуманітарну допомогу, або ж знайти безплатний центр для творчості дитини. Куди звертатися […]

13:00, 21.04.2024 Куряча Марія
IMG 4359 1 47aad

Монастирський острів, парк Шевченка та музей: що подивитись в Дніпрі на вихідних

Цікаві місця в Дніпрі варті уваги, як туристів, так й місцевих. Дніпро від початку повномасштабного вторгнення прийняло до себе тисячі бахмутян, тут працює Центр підтримки […]

4 04caa

Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, […]