Як бахмутянам отримати компенсацію за зруйноване житло?

Семаковська Тетяна 18:48, 20 Червня 2022

289449632 1968150700240463 4528955418506685169 n 2ee88На багатоповерхівці, де до евакуації жила бахмутянка Олена Сезоненко, більше немає покрівлі. Вона зруйнована внаслідок обстрілу окупантів. Мешканці дому дуже організовано поставилися до процесу документування наслідків збройної агресії рф – голова ОСМД подала заяву до поліції по місту тимчасового перебування, мешканці зробили фото і відео. Як треба правильно діяти і що наразі гарантує держава і місцеві органи влади у вигляді допомоги – читайте в матеріалі.

Про те, що сталося з будинком Олена дізналася зранку, коли у групі свого ОСББ по вул.Горбатова, 23 побачила фото, зроблене на світанку з сусідньої 9-поверхівки. На ньому видно, значні пошкодження покрівлі. 

287321802 487601786467107 218532174753121451 n be0a7

Фото надала Олена Сезоненко.

«Співвласники, які були на місці зробили фото і відео всіх руйнувань. Представниця ОСББ подала заяву в поліцію, тепер мешканці кожної квартири також мають подати індивідуальні заяви через ДІЮ», – пояснює Олена Сезоненко, як діяли її сусіди зранку після нічного обстрілу. 

 

Голова ОСББ Горбатова, 23 Оксана Медведєва повідомила, що досі збирає дані на акт про пошкодження будинку, оскільки, в документі вона описує ситуацію по кожній квартирі і чекає докази від кожного власника.

«Сиджу обдзвонюю кожного, прошу надати фото чи відео. Деякі мешканці вже зашили свої вікна, прошу навіть у такому стані зсередини фотографувати», – додає Оксана Медведєва.

Незважаючи на значні пошкодження в домі продовжують жити 19 мешканців. Тож для них є дуже актуальним привести житло в стан максимального комфорту. Особливо турбуються за пошкодження покрівлі.

«Нам видали плівку, але вона нам не допоможе. Намагаємося самі якимось чином закрити ті ділянки, де луснула покрівля. Ми зверталися до спеціалізованих організацій, вони просять 90 тисяч за ремонт. В нас таких коштів немає. До того ж у будинку досі стирчить частина снаряду – застрягла між четвертим і п’ятим поверхом. Боїмося щоб вона не впала нижче. Ми зверталися до ДСНС, вони сказали, що для людей небезпеки немає, тому нічого робити не будуть. А хто тоді має дістати цей снаряд? Якщо люди звертаються до місцевої ради з якихось питань, їх скеровують до мене» – розказує голова ОСББ.

Механізм компенсації ще не визначений

Рішення про те, що українцям держава буде відшкодовувати за зруйноване житло, першим повідомив президент України Володимир Зеленський. Верховна Рада ще в квітні прийняла за основу Законопроєкт № 7198 “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених воєнною агресією Російської Федерації”. Документ наразі готують до другого читання. Тобто затвердженого алгоритму для отримання коштів наразі немає, люди можуть лише підготувати документи, які будуть надавати для отримання компенсації. З чого цей пакет документів складається ми і досліджували.

«Такого досвіду немає ні у кого, оскільки немає правового механізму – нормативно-правової бази. Зараз триває лише фіксування факту пошкодження майна», – коментує бахмутський юрист Олег Романенко.

Та додає, що юридично вірний механізм фіксації зустрічав нещодавно на сайті Ліга.нет. У цьому механізмі є три важливі етапи.

Який механізм документування діє зараз?

  1. Важливо детально зафіксувати пошкодження, зробити багато фотографій та відео руйнувань. Бажано з прив’язкою до місцевості, щоб при необхідності в суді не виникало питань. 
  2. Потрібно подати заяву про пошкодження онлайн через ДІЮ, або фізично через ЦНАП. Як повідомила начальниця Центру адміністративних послуг Бахмутської міської ради. Наразі Бахмутський ЦНАП не працює, оскільки був відключений від реєстрів. Якщо ви виїхали у безпечні регіони, то по місцю проживання можете звернутися з такою заявою у місцевий ЦНАП. Подати заяву можуть як фізичні так і юридичні особи.
  3. Необхідно отримати акт про пошкодження. 

Як пояснив нам директор комунального підприємства «Бахмутська житлова управляюча компанія» Олександр Бондарєв, наразі акти складає комісія балансоутримувача чи управителя житлового будинку. Ця комісія повинна складати акти як по заявкам мешканців, так і з власної ініціативи – по квартирам, де відсутні мешканці та по місцях загального користування. Завірена копія видається заявнику на руки. Оригінали направляються до виконавчого органу місцевої влади.

«Акти складаються представниками власника. У нашому випадку, КП “Бахмутська ЖУК” складає акти на будинки, які знаходяться у нього в управлінні (раніше – перебували на балансі). У випадку ОСББ акти повинні складатися правлінням об’єднання. У багатьох випадках ані голови, ані членів правління у місті немає. Тому мешканці можуть звернутися до найманого управителя, з яким ОСББ уклали договір на управління будинком. І вже представники управителя складають такі акти. У випадку, якщо й управителя/представників у місті немає, або якщо ОСББ самостійно управляє своїм будинком і правління відсутнє – співвласники мають право самостійно скласти такий акт у довільній формі, в якому будуть вказані пошкодження в окремих квартирах та в будинку взагалі. Акт має бути підписаним не менше ніж трьома  співвласниками цього будинку або мешканцями сусідніх будинків – у разі відсутності необхідної кількості мешканців у вказаному будинку», – розказує Олександр Бондарєв. 

Як пояснює адвокатка Юлія Лісова, такий акт також може скласти Державна служба з надзвичайних ситуацій. 

Не забувайте також, що для отримання компенсації потрібно мати документи підтверджуючі право власності, якщо ви їх втратили, потрібно відновити.

Який механізм документування пропонує уряд у найближчому майбутньому?

На сторінці прем’єр-міністра з’явилося повідомлення, що уряд хоче уніфікує форму і створює електронний механізм подання заяв та фіксації руйнувань.  

«Раніше довідка складалась у довільній формі, тепер у кожного громадянина, якому пошкодили чи зруйнували житло, буде цифровий документ, який підтверджує його збитки. Цим рішенням ми також закладаємо базу для майбутнього реєстру пошкодженого майна», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він також повідомив, що на державному та місцевому рівні будуть складені комісії, які також в електронній формі можуть заповнювати акти. Такі комісії з трьох людей почнуть діяти після отримання заяви від власника через ДІЮ. Українці вже подали більше 206 тисяч таких заяв, по мінімальним розрахункам людям потрібно відшкодувати понад 40 мільярдів доларів. Оскільки основний пріоритет – це витрати на оборону, відшкодування обіцяють лише після повернення в Україну заблокованих по світу російських активів, а це сотні мільярдів доларів.

Прем’єр-міністр також підкреслив, що новий механізм буде діяти лише на деокупованих та безпечних територіях. 

Днями заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко на своїй сторінці у Фейсбук також пояснив як треба зафіксувати пошкодження майна, він наголошує на тому, що подібні акти можуть також складати технічні експерти.

Тобто обстеження руйнувань має проводити або комісія створена при органах місцевого самоврядування (ОМС), або технічні експерти залучені власником. У другому випадку за цю послугу власник сплачує самостійно. В будь якому разі треба повідомити (ОМС) про початок обстеження і надати звіт. У разі якщо обстежувати будуть представники місцевого самоврядування без залучення сторонніх експертів це буде за рахунок держави.  

288244796 5368725449837862 8069879266045356725 n d3fe6

Яка сума компенсації передбачена на сьогодні?

Адвокатка Юлія Лісова пояснює, що наразі поки нове законодавство не запроваджено, максимальний розмір компенсації складає 300 тисяч гривень. Розмір компенсації залежить від обсягу руйнувань та оцінки вартості житла. Вона радить задокументувати руйнування (попросити когось, хто залишається у вашому населеному пункті, якщо ви евакуювалися), якщо місцеві органи влади працюють отримати акт.

Краще також мати фотографії до руйнування, особливо це стосується приватного сектору, бо у разі прямого влучання, буде важко довести який будинок був раніше. 

Яку допомогу можна отримати від місцевої ради?

Якщо після обстрілу зруйнування покрівлі можна перекрити плівкою і таким чином закрити вікна в яких повилітало скло, ви можете звернутися за допомогою до Бахмутської житлової управляючої компанії. Саме через це комунальне підприємство в Бахмутській громаді розподіляють плівку, яку надають гуманітарні організації. 

288420428 427426036058276 1553334553812533226 n cdd93

Фото зі сторінки міського голови Олексія Реви. Він дякує міжнародній організації за надання плівки.

Громадська діячка Олена Сезоненко вважає, що наразі головне евакуюватись, щоб зберегти своє здоров’я та життя, на жаль деяким людям дуже важко наважитись виїхати. 

«Не треба чіплятись за те, на що ми не можемо вплинути – все відфотографуємо, оформимо, відновимо. Людей потрібно вмовляти виїжджати! Я вмовляю по одній родині і допомагаю влаштовуватися», – додає Олена Сезоненко. 

Фото на головній з фейсбук сторінки Елена Ковригина.

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бахмутська Фортеця» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Компенсація першого внеску: єОселя може стати доступнішою для мешканців Маріуполя

Микола Ситник 11:30, 29 Березня 2024
єОселя для маріупольців
Іпотечна програма єОселя / фото міськрада Маріуполя

Маріупольська міська рада залучає партнерів для допомоги мешканцям міста у вирішенні житлового питання. Окрім створення соціального житла, чиновники розглядають можливість зробити доступнішою державну програму єОселя.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Іпотечна програма єОселя: анкета для маріупольців

Влада Маріуполя спільно з приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” розробляє компенсаційну програму. Вона передбачатиме компенсацію першого внеску для маріупольців, які прагнуть придбати житло на умовах іпотечної програми єОселя.

Примітка. єОселя — це нова державна програма доступного житла, яку реалізує Мінекономіки спільно з Мінцифрою та “Укрфінжитло”. Це доступний кредит на власне житло під 3%, який зможуть отримати деякі категорій українців. У пріоритеті — військовослужбовці.

Наразі чиновникам важливо зрозуміти наскільки доступними є умови програми для мешканців Маріуполя і як компенсаційна програма вплине на покращення доступності кредитування.

Маріупольців просять заповнити анкету, щоб врахували потреби жителів міста та розробили програму, яка б допомогла вирішити житлове питання.

Нагадаємо, 20 березня, в Києві відбулась презентація проєкту “Сталева мрія Бахмут”. Він є концепцією післявоєнної відбудови кварталу міста у межах вулиць Чайковського, Захисників України, Декабристів та Ювілейна, до межі селища Хромове. У цьому кварталі зможуть проживати близько 18 тисяч мешканців. Інноваційний план відбудови Бахмута вперше представили та обговорили з містянами.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Коли бахмутяни зможуть отримати компенсації за знищені домівки

Микола Ситник 17:25, 28 Березня 2024
Бахмут
Пошкоджений будинок у Бахмуті, осінь 2023 /фото Бахмут IN.UA

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розглянуло лист Апарату Верховної Ради України щодо колективного звернення бахмутян стосовно отримання компенсації за знищене майно. Наразі неможливо обстежити зруйноване житло у тимчасово окупованому Бахмуті, тому люди не можуть отримати компенсації. Треба чекати, коли експериментальний проєкт моніторингу в Мелітополі поширять на інші ТОТ.

Про це йдеться у відповіді Мінінфраструктури на колективне звернення мешканців Бахмута.

Відповідь Мінінфраструктури бахмутянам

Нагадаємо, бахмутяни, житло яких повністю зруйноване, хочуть отримати компенсацію, аби мати змогу придбати оселі вже зараз. Також вони вимагають коригування коефіцієнта 0,5 для Донецької області, який є одним з найнижчих в Україні. Саме тому мешканці Бахмута звернулися до голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк. На звернення бахмутян до Апарату Верховної Ради відповіли в Мінінфраструктури.

Лист-відповідь підписала директорка Департаменту ціноутворення, економіки та організації будівництва Мінінфраструктури Інна Вахович. У відомстві зауважили, що відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, територія Бахмутської міської територіальної громади віднесена до ТОТ. Відповідно на сьогодні неможливо виконати обстеження зруйнованого житла у Бахмуті Донецької області. 

Водночас Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 27 жовтня 2023 року № 1185 “Про реалізацію експериментального проєкту щодо проведення обстеження знищених окремих категорій об’єктів нерухомого майна, зокрема із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі”. Реалізація цієї ініціативи триває на території Мелітополя Запорізької області. Після проведення моніторингу та досягнення позитивних результатів, урядовці планують поширити дію проєкту на інші тимчасово окуповані території, зокрема і на територію міста Бахмут.

Відповідь Мінінфраструктури
Відповідь Мінінфраструктури бахмутянам / скриншот

Окрім того, Міністерство юстиції розробляє міжнародний компенсаційний механізм, який передбачатиме створення міжнародного реєстру збитків, компенсаційної комісії та компенсаційного фонду, кошти якого спрямовуватимуться на відшкодування збитків, понесених через збройну агресію російської федерації проти України.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

єОселя для маріупольців

Компенсація першого внеску: єОселя може стати доступнішою для мешканців Маріуполя

Маріупольська міська рада залучає партнерів для допомоги мешканцям міста у вирішенні житлового питання. Окрім створення соціального житла, чиновники розглядають можливість зробити доступнішою державну програму єОселя. […]

11:30, 29.03.2024 Микола Ситник
Бахмут

Коли бахмутяни зможуть отримати компенсації за знищені домівки

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розглянуло лист Апарату Верховної Ради України щодо колективного звернення бахмутян стосовно отримання компенсації за знищене майно. Наразі неможливо […]

17:25, 28.03.2024 Микола Ситник
Будинок у Бахмуті

Максимальний розмір компенсації за пошкоджене та знищене житло в 2024: що варто знати

В Україні встановлені максимальні розміри компенсації за пошкоджене житло. Так, залежно від пошкоджень, фінансова допомога громадянам може скласти від 200 до 500 тисяч гривень. Водночас […]

12:10, 20.03.2024 Микола Ситник
Учасники заходу

Постраждалі від сексуального насильства з боку рф українці отримають репарації

В Україні запрацював пілотний проєкт з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни. У межах ініціативи одноразові проміжні компенсації в розмірі […]

13:42, 05.03.2024 Микола Ситник
Павло Фролов

У Раді хочуть визначити категорії людей, які першими отримають компенсації за знищене житло

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф проти України […]

10:50, 21.02.2024 Микола Ситник