Мандарини — це невіддільна частина новорічних свят, яка вважається їх смаком та ароматом. Цей маленький, але соковитий, цитрус приносить в кожну домівку святковий настрій. Його можна використовувати не тільки для прикрашання столу, але й для приготування повноцінних страв.
Редакція Бахмут IN.UA розповідає про три рецепти з мандаринами, які варто приготувати до новорічного столу.
Користь мандаринів
Мандарини, як і усі цитрусові, містять велику кількість різноманітних вітамінів та мінералів. Зокрема, у їх складі є:
- вітамін С;
- вітамін Р;
- вітамін А;
- вітамін D;
- вітамін К;
- вітамін В;
- магній;
- кальцій;
- калій.
У складі мандаринів також можна знайти ефірні олії, мінеральні солі й фітонциди. Ці компоненти відіграють важливу роль в профілактиці застуди, а також значно знижують ризик виникнення інфаркту та інсульту, покращуючи роботу серця.
Салат з буряком і мандаринами
Легкий та смачний салат з буряком і мандаринами, який можна приготувати усього за пів години, може стати гарною прикрасою новорічного столу. Для його приготування потрібні:
- 2 штуки запечених буряків;
- 2 штуки мандаринів;
- 1 запечене куряче філе;
- 70 грамів бринзи;
- 40 грамів волоських горіхів;
- листи салату.
Для заправки ж потрібні:
- 2 столових ложки оливкової олії;
- 2 столових ложки соку апельсина;
- 1 столова ложка меду;
- 1 чайна ложка діжонської гірчиці;
- 1 чайна ложка цедри апельсина.
Приготування потрібно розпочати із приготування заправки. Для цього потрібно скласти всі інгредієнти в баночку з кришкою, добре збовтати.
Після вже можна розпочинати приготування основи. Для початку треба почистити мандарини та розібрати на часточки. Якщо цитрус великий, то часточки варто порізати поперек. Буряк почистити, нарізати слайсами. Куряче філе теж порізати на невеличкі шматочки, бринзу — кубиком, а горіхи подрібнити.
Покласти листи салату в тару та додати до них куряче філе. Цю основу далі потрібно полити половиною заправки. Зверху потрібно додати шматочки буряку, мандаринів і бринзи, а потім полити рештою заправки.
Вже готовий салат потрібно посипати горіхами, після чого можна подавати до столу.
Бутерброди з мандаринами та сиром фета
Просте та несподіване поєднання, яке здатне подарувати будь-кому вишуканий смак. Для приготування цієї страви потрібні
- хліб (багет);
- 150 грамів сиру фета;
- 3 штуки мандаринів;
- 2 гілочки м’яти;
- свіжомелений перець;
- оливкова олія.
Спочатку потрібно нарізати багет, а також очистити мандарини від шкірки і розбити його на часточки. Зі стебел м’яти обриваємо листочки.
Далі на підготовлені шматочки багета викладаємо фету, часточки мандарину та листя м’яти. Все це поливаємо невеликою кількістю оливкової олії та посипаємо свіжомеленим перцем.
Мандариновий тирамісу
Мандарини гарно підходять й для приготування різноманітних десертів. Смачне тирамісу на основі цього цитрусового — яскравий представник того, що можна зробити на Новий рік. Для приготування цього десерту потрібні:
- 15 штук мандаринів;
- 12 штук бісквітне печиво для тирамісу (савоярді);
- 250 грамів сиру маскарпоне;
- 150 грамів білого шоколаду;
- 3 штук яєць;
- 15 грамів цукру;
- 0,5 склянки вершок з високими показниками жирності.
Спочатку потрібно очистити мандарини та подрібнити у блендері. Далі відокремлюємо жовтки в окрему миску та додаємо цукор. Збиваємо суміш та додаємо сир маскарпоне. Знову перемішуємо до однорідності, після чого в окремих тарах збиваємо вершки та білок, додаємо їх до жовтково-сирної суміші. Перемішуємо.
Далі половину бісквітного печива по одному занурити в мандариновий сік, щоб вони просочилися соком. Вже підготовлене печиво викладаємо у спеціальну форму.
Зверху викладаємо та рівномірно розподіляємо половину крему. Потім викладаємо бісквіти, що залишилися, просочені мандариновим соком, і крем, що залишився. Посипаємо десерт тертим білим шоколадом та подаємо до столу.
Читайте також:
- Легко та смачно: три рецепти з болгарського перцю, які варто спробувати
- Що смачного можна зробити з яблук: три рецепти, які запам’ятаються надовго
- Вечеря на всю сім’ю за 200 гривень: рецепт смачної засипаної капусти
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!