Легко та смачно: три незвичайні рецепти з мандаринами, які варто приготувати на Новий рік

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 22 Грудня 2024
Мандарини / фото ілюстративне, iStock

Мандарини — це невіддільна частина новорічних свят, яка вважається їх смаком та ароматом. Цей маленький, але соковитий, цитрус приносить в кожну домівку святковий настрій. Його можна використовувати не тільки для прикрашання столу, але й для приготування повноцінних страв.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про три рецепти з мандаринами, які варто приготувати до новорічного столу.

Користь мандаринів

Мандарини, як і усі цитрусові, містять велику кількість різноманітних вітамінів та мінералів. Зокрема, у їх складі є:

  • вітамін С;
  • вітамін Р;
  • вітамін А; 
  • вітамін D; 
  • вітамін К; 
  • вітамін В; 
  • магній; 
  • кальцій;
  • калій.

У складі мандаринів також можна знайти ефірні олії, мінеральні солі й фітонциди. Ці компоненти відіграють важливу роль в профілактиці застуди, а також значно знижують ризик виникнення інфаркту та інсульту, покращуючи роботу серця.

Салат з буряком і мандаринами

Мандарини підходить для приготування салатів / фото ілюстративне, iStock

Легкий та смачний салат з буряком і мандаринами, який можна приготувати усього за пів години, може стати гарною прикрасою новорічного столу. Для його приготування потрібні:

  • 2 штуки запечених буряків;
  • 2 штуки мандаринів;
  • 1 запечене куряче філе;
  • 70 грамів бринзи;
  • 40 грамів волоських горіхів;
  • листи салату.

Для заправки ж потрібні:

  • 2 столових ложки оливкової олії;
  • 2 столових ложки соку апельсина;
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 чайна ложка діжонської гірчиці;
  • 1 чайна ложка цедри апельсина.

Приготування потрібно розпочати із приготування заправки. Для цього потрібно скласти всі інгредієнти в баночку з кришкою, добре збовтати.

Після вже можна розпочинати приготування основи. Для початку треба почистити мандарини та розібрати на часточки. Якщо цитрус великий, то часточки варто порізати поперек. Буряк почистити, нарізати слайсами. Куряче філе теж порізати на невеличкі шматочки, бринзу — кубиком, а горіхи подрібнити.

Покласти листи салату в тару та додати до них куряче філе. Цю основу далі потрібно полити половиною заправки. Зверху потрібно додати шматочки буряку, мандаринів і бринзи, а потім полити рештою заправки. 

Вже готовий салат потрібно посипати горіхами, після чого можна подавати до столу.

Бутерброди з мандаринами та сиром фета

Просте та несподіване поєднання, яке здатне подарувати будь-кому вишуканий смак. Для приготування цієї страви потрібні

  • хліб (багет);
  • 150 грамів сиру фета;
  • 3 штуки мандаринів;
  • 2 гілочки м’яти;
  • свіжомелений перець;
  • оливкова олія.

Спочатку потрібно нарізати багет, а також очистити мандарини від шкірки і розбити його на часточки. Зі стебел м’яти обриваємо листочки.

Далі на підготовлені шматочки багета викладаємо фету, часточки мандарину та листя м’яти. Все це поливаємо невеликою кількістю оливкової олії та посипаємо свіжомеленим перцем.

Мандариновий тирамісу

Мандарини і десерти / фото ілюстративне, iStock

Мандарини гарно підходять й для приготування різноманітних десертів. Смачне тирамісу на основі цього цитрусового — яскравий представник того, що можна зробити на Новий рік. Для приготування цього десерту потрібні:

  • 15 штук мандаринів;
  • 12 штук бісквітне печиво для тирамісу (савоярді);
  • 250 грамів сиру маскарпоне;
  • 150 грамів білого шоколаду;
  • 3 штук яєць;
  • 15 грамів цукру;
  • 0,5 склянки вершок з високими показниками жирності.

Спочатку потрібно очистити мандарини та подрібнити у блендері. Далі відокремлюємо жовтки в окрему миску та додаємо цукор. Збиваємо суміш та додаємо сир маскарпоне. Знову перемішуємо до однорідності, після чого в окремих тарах збиваємо вершки та білок, додаємо їх до жовтково-сирної суміші. Перемішуємо.

Далі половину бісквітного печива по одному занурити в мандариновий сік, щоб вони просочилися соком. Вже підготовлене печиво викладаємо у спеціальну форму.

Зверху викладаємо та рівномірно розподіляємо половину крему. Потім викладаємо бісквіти, що залишилися, просочені мандариновим соком, і крем, що залишився. Посипаємо десерт тертим білим шоколадом та подаємо до столу.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Горіхова насолода: три цікавих рецепти з горіхами, які варто спробувати кожному

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 10 Листопада 2024
Цікаві та небанальні рецепти з горіхами / фото ілюстративне, Unsplash

Горіхи — це одні з найкорисніших натуральних продуктів, яких у світі безліч. Вони переповнені різними корисними для організму мікроелементами. До того ж вони смачні та гарно підходять для використання у кулінарії.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох цікавих рецептів з горіхами, які легко можна приготувати та насолодитися їх смаком.

Користь горіхів

Ядра кожного виду горіхів переповнені різноманітними вітамінами, мінералами та мікроелементами. До того ж вони містять незамінні поліненасичені кислоти, які допомагають в процесі очищення організму від токсинів.

Горіхи корисні для суглобів, м’язів, серця, очей. Вони зміцнюють імунітет, покращують стан волосся, запобігають ламкості нігтів. До того ж деякі складники майже всіх горіхів мають антидепресивні властивості, які знищують вплив стресу і нервового напруження.

Солодкі цукерки з фініків та горіхів

Фініки та горіхи / фото ілюстративне, Shutterstock

Натуральні цукерки — це дуже корисний та смачний десерт, який здатний забезпечити будь-кого енергією. До того ж вони не мають рафінованих цукрів, підсилювачів смаку та інших некорисних для організму добавок, що мають негативний вплив на організм. 

Для приготування смачних цукерок з фініків та горіхів потрібні:

  • 250 грамів фініків;
  • 80-90 грамів волоських горіхів;
  • 15 грамів кокосової стружки.

Приготування потрібно розпочати з того, щоб подрібнити у різних чашах блендера горіхи та фініки, попередньо очистивши фініки від кісточок. Після до чаші з фініками додайте горіхи та кокосову стружку. Усе разом потрібно ретельно змолоти.

Далі потрібно трохи почекати, а далі сформувати кружечки розміром, приблизно з волоський горіх. Такі цукерки можна куштувати одразу.

Овочевий салат з горіховою заправкою

Пікантна страва з горіхами / фото ілюстративне, cookpad

Горіхи — універсальний інгредієнт, який дозволяє підкреслити смак будь-якої страви та додати їй невеличкий горіховий посмак.

Для приготування овочевого салату з горіховою заправкою потрібні:

  • 1 огірок;
  • 1 великий помідор;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина, бажано фіолетова;
  • 80 грамів волоських горіхів;
  • 3-5 зубчика часнику;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 чайна ложка хмелі-сунелі;
  • 2-3 столові ложки бальзамічного оцту;
  • 1 гострий перець, за бажанням;
  • олія, за бажанням.

Приготування потрібно розпочати з обсмаження горіхів на сухій пательні протягом декількох хвилин. Поки вони теплі, їх потрібно перебити блендером та додати до них зелень, часник і оцет. Все це довести все до однорідної маси. Якщо суміш буде занадто густою, то варто додати олію.

Далі потрібно нарізати овочі на невеликі шматочки, а потім все перемішати та додати заправку з горіхів. Вже дві суміші ще раз ретельно переміщати, та додати сіль, перець та інші спеції.

Паста зі шпинатом та горіхами

Паста з горіхами та шпинатом / фото ілюстративне, pixabay

Макарони — це ще одна основа, яку гарно можуть підкреслити горіхи. 

Для приготування пасти зі шпинатом та горіхами потрібні:

  • 300 грамів макарон;
  • 250 мілілітрів 10% вершків;
  • 30 грамів пармезану;
  • 1 пучок шпинату;
  • жменя горіхів;
  • 5-6 столових ложок рослинної олії;
  • 1 цибуля.

Приготування потрібно розпочати з приготування макарон за інструкцією на їх упаковці. 

Поки макарони готуються, потрібно нарізати кубиками цибулю та обсмажити її на середньому вогні на рослинній олії до прозорості. Далі потрібно вимити, обсушити та очистити шпинат від стебел. Його додати до цибулі та готувати протягом кількох хвилин, постійно перемішуючи. Додаємо до цієї суміші вершки, сіль, спеції на власний смак та тушкуємо у сотейнику.

Горіхи очищаємо та подрібнюємо в блендері. Це пюре кладемо у суміш вершок, шпинату та цибулі. Перемішуємо та з’єднуємо з відвареними макаронами.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Смачний пиріг, зігріваючий суп та корисний гарнір з італійськими нотками: три рецепти з моркви, які мають вишуканий смак

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 8 Листопада 2024
Морква на кухні / фото ілюстративне, Unsplash

Морква — унікальний овоч, який регулярно використовують майже в кожній сім’ї. Утім, він настільки універсальний, що може стати гарною основою у багатьох рецептах. До того ж він смачний та дуже корисний для організму.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох рецептів, які допоможуть розкрити моркву з нової сторони.

Користь моркви

Про користь моркви, мабуть, кожен чув із самого дитинства. І це правда, адже цей хрусткий овоч з яскравим зовнішнім виглядом — це справжній скарб, який містить безліч вітамінів та корисних речовин. Наприклад, це:

  • вітаміни групи А, В6, С, К;
  • фолієва кислота;
  • калій;
  • залізо;
  • мідь;
  • марганець;
  • клітковину;
  • бета-каротин.

Загалом, морква підтримує здоров’я очей, захищає шкіру, покращує роботу шлунку, зміцнює імунну систему, запобігає розвитку проблем із серцево-судинною системою та багато чого іншого. До того ж вона здатна виконувати задачу натурального заспокійливого засобу, адже знижує загальний рівень стресу та підвищує стійкість до стресів.

Морквяний пиріг

Морквяний пиріг / фото ілюстративне, pinterest

Вам однозначно варто спробувати морквяний пиріг, якщо ви віддаєте перевагу смачній, корисній та легкій в приготуванні випічці.

Для приготування знадобляться:

  • туга та соковита морква — 400 грамів;
  • яйця курячі — 4 штуки;
  • цукор — 250 грамів;
  • олія — 220 мілілітрів;
  • борошно пшеничне — 380 грамів;
  • розпушувач — 1 столова ложка без гірки;
  • сіль — щіпка;
  • ванільний цукор — 1 чайна ложка;
  • порошок кориці — 1 чайна ложка.

Приготування розпочинається з очищення моркви та її натирання на тертці з середнім діаметром. 

Далі потрібно яйця, цукор та ванільний цукор покласти в окрему посудину та збити міксером на великій швидкості до стану повітряної піни. Вливаємо олію та збиваємо ще 2 хвилини. Додаємо просіяне борошно, розпушувач, корицю та сіль. Перемішуємо все до однорідної маси та слідкуємо, щоб в тісті не було борошняних грудочок.

Наступним кроком стає додавання до тіста натертої моркви. Ці дві суміші необхідно перемішати на найнижчій швидкості міксера.

Готуємо форму для випікання, застеливши пергаментом дно, замастивши його рослинним або вершковим маслом. Далі вливаємо заготівлю і розрівнюємо поверхню. Форму з тістом ставимо в попередньо розігріту духовку до 180 ºC та випікаємо близько 50 хвилин. Готовність варто перевіряти шпажкою.

Діставши пиріг з духовки, даємо йому охолонути до теплого стану в формі. Вже після його можна їсти.

Крем-суп з моркви та імбира

Зігріваючий крем-суп / фото ілюстративне, myfirstmeals

Смачний морквяний суп з імбиром поєднує в собі приємний смак, велику користь для організму та легкість в приготуванні. 

Для створення цієї страви потрібні:

  • морква —  500 грамів; 
  • цибуля — 2 штуки;
  • імбир (розміром з великий палець) — 1 штука; 
  • куркума — 1 столових ложок.
  • овочевий бульйонний кубик  — 1 штука.

Приготування розпочинаємо з увімкнення духовки на 200 °C.

Далі додайте моркву, цибулю та імбир на велике деко, вистелене пергаментом. Зверху все полити трошки олією, додати спеції, перемішати та накрити фольгою. Це все поставити в духовку на одну годину. 

Вже готові овочі потрібно додати в кухонний комбайн разом із бульйонним кубиком і невеликою кількістю води, після чого збити все до однорідності. 

Готову суміш вилити у каструлю з 500 мілілітрами води та довести до слабкого кипіння.

Запечена морква з часником і пармезаном

Запечена морква / фото ілюстративне, Depositphotos

Запечена морква з часником і пармезаном — це проста та вишукана страва з італійськими нотками, яка може стати улюбленим гарніром у сім’ї.

Для приготування цієї страви знадобиться:

  • морква —  500 грамів; 
  • пармезан — 60 грамів;
  • зубчик часнику — 3 штуки;
  • вершкове масло, 73% — 4 столових ложки;
  • олія — 1 столова ложка
  • сіль — 1/2 чайної ложки;
  • перець та сушене орегано за смаком.

Спершу треба ретельно промити та прочистити моркву та часник, а потім не на довго відправляємо їх у духовку. Випікаємо до того моменту, поки морква не стане м’якою.

Вже готову моркву потрібно порізати впоперек, щоб вийшли невеличкі циліндри. Їхня кількість залежить від довжини морквини. Далі викладаємо все в миску.

Наступним кроком потрібно розтопити на водяній бані (мисці встановленій над каструлею з водою) або в мікрохвильовці 4 столові ложки вершкового масла. Далі чавимо часник та змішуємо його з маслом, сіллю та спеціями. Усе ретельно перемішуємо.

Готову суміш вливаємо на моркву та знову перемішуємо. Сир потрібно протерти на дрібній терці, після чого додати його до моркви. Переміщуємо. 

Далі змащуємо олією деко, викладаємо на нього моркву та ставимо в духовку на 200 °C.. Випікайте 20 хвилин. На 10-й хвилині перевертаємо шматочки, щоби пропеклися рівномірно. Перевіряємо готовність зубочисткою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як отримати витяг з реєстру платників єдиного податку

Кожен зареєстрований платник єдиного податку в державному реєстрі може надіслати запит на отримання спеціального витягу. Він дозволяє підтвердити факт того, що фізична особа-підприємець (ФОП) веде […]

14:00, 22.12.2024 Скопіч Дмитро

“Невідповідність майновим критеріям”: чи можуть ВПО отримати виплати після відмови

Станом на грудень 2024 року для призначення допомоги на проживання внутрішньо переміщена особа повинна відповідати майновим критеріям, інакше у виплаті їй відмовляти. Проте, навіть, якщо […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

18 грудня представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата у 2025 році: на які зміни варто чекати українцям

Прийняття державного бюджету на 2025 рік означає, що Верховна Рада України остаточно визначила розмір те, якими будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум для українців.  Редакція […]

13:00, 15.12.2024 Скопіч Дмитро

“Укрзалізниця” запускає новий щоденний рейс із Києва в Будапешт: ціни (Оновлено)

“Укрзалізниця” запускає новий потяг №9/10, який курсуватиме щодня з Києва до Будапешта. Він стане 20 міжнародним потягом “Укрзалізниця”. Про це повідомили представники компанії “Укрзалізниця” в […]

12:00, 15.12.2024 Скопіч Дмитро