Як поїхати в Україну і зберегти прихисток в Німеччині

Семаковська Тетяна 15:30, 25 Березня 2024
Паспорт України / фото Софії Бамбулі

Сотні тисяч українців отримали прихисток в Німеччині та хочуть хоч інколи повертатися в Україну до сімей, які залишилися там. Та чи є можливість поїхати в Україну й не втратити захист та допомогу за кордоном?

Читайте в матеріалі Бахмут IN.UA.

Як добратися з Німеччини в Україну

Якщо ви маєте паспорт у вигляді ID-картки, то для вас майже немає ніяких проблем: можна спокійно їздити по країнах Європи або повернутися в Україну на деякий час.

Однак, велика кількість українців ще чекають свої ID, й тоді у вас на руках є так звана “віза”. Це документ, який дозволяє знаходитись на території Німеччини певний час, після того, як закінчились 90 днів безвізу. З нею ви не маєте права подорожувати в інші країни, але маєте змогу повернутись додому на певний час, не втративши статус біженця в Німеччині.

В мене немає ID-картки, а ліміт безвізових днів я перетримала на 4 дні, що насправді теж грає роль у нашій ситуації. Чим менше у вас перетриманих днів, тим легше повернутись з України в Німеччину. Тому я їхала з візою, яка дійсна в мене до кінця осені, що не давало мені повної гарантії повернення,

Софія Бамбуля // стажистка редакції Бахмут IN.UA

Оберіть вагому причину для поїздки

310233373 3034799270128502 4463423939796316552 n 255bc
Паспорт та тимчасова віза — документи, які знадобилися Софії на кордоні / фото з особистого архіву героїні

Для поїздки з Німеччини в Україну повинна бути конкретна причина, чому ви маєте поїхати на деякий час. Це важливо, адже статус може бути анульованим через деякі причини.

Ось перелік причин, через які статус може бути анульованим:

  • ви не повертаєтесь протягом 6 місяців до Німеччини (тоді ваш статус буде анульовано автоматично);
  • навчання у ВНЗ. Це вважається за довгу процедуру й не дає гарантію, що ви повернетесь до Німеччини тому й всі привілеї можуть бути нівельовані;
  • догляд за членом родини теж є не короткостроковою причиною для подорожі, через що статус може бути анульованим.

Тож, краще за все уникати цих причин та ситуацій, коли вирішуєте ненадовго поїхати в Україну. Кращою причиною щодо короткострокової поїздки є проходження лікування або зустріч з сім’єю. Тоді ваш статус буде зберігатись протягом пів року, поки ви не вирішите повернутись до Німеччини.

Я їхала з конкретною метою — відвідати стоматолога й пройти лікування, тож моя причина повністю підходила під можливість виїзду,

Софія Бамбуля // стажистка редакції Бахмут IN.UA

Кого треба повідомити про подорож до України

Якщо ви отримуєте соціальну допомогу від Німеччини, то обов’язково перед поїздкою в Україну повідомте про це Jobcenter. Це дозволить їм не загубити вас в реєстрі, що дозволить суттєво зменшити вірогідність втратити фінансову допомогу.

Зверніть увагу, щоб не втратити соціальну підтримку потрібно повернутись до Німеччини за 21 день або 3 тижні. Саме стільки дається для прибування на території України в рік з правом не втратити фінансову підтримку від Німеччини.  

Я маю роботу в Німеччині, не отримую соціальну допомогу й тому не прив’язана до Jobcenter. Але з собою я везла робочий контракт, який був моєю гарантією повернення в Німеччину,

Софія Бамбуля // стажистка редакції Бахмут IN.UA

Не беріть багато речей

Вимога кількості речей стосується як виїзду з Німеччини, так і повернення. Заздалегідь подивіться що й в якому обсязі можна провозити, щоб це не стало для вас сюрпризом на кордоні.

Намагайтесь уникати провезення алкогольних напоїв та цигарок, адже останнім часом до цього ставляться дуже прискіпливо.

Мені дуже пощастило, бо мої сумки ніяк не перевіряли. Своєю чергою, я нічого й не везла, окрім банки огірків й печива. Натомість жінок, які були переді мною та після змусили вивернути всі валізи й викинути майже всі солодощі, навіть фрукти, які були взяті для себе в дорогу,

Софія Бамбуля // стажистка редакції Бахмут IN.UA

Подорож без ризику

310280712 1200025050580979 4925370880369962000 n ebff2
Софія під час повернення до Німеччини / фото з особистого архіву героїні

Намагайтесь прорахувати всі можливі непередбачувані ситуації. Оберіть кордон який будете перетинати. Наприклад, поляки є більш прискіпливими ніж прикордонники інших країн, тож подумайте про перевізника й попитайте чи були випадки висадок та з яких причин.

Ще можна підготувати максимальну кількість документів, які будуть пояснювати вашу причину поїздки в Україну та повернення до Німеччини. Перекладіть довідки від лікаря та завірте їх нотаріально. Переклад краще робити англійською, адже так гарантій, що її зрозуміють на будь-якому кордоні, набагато більше. Також можна взяти зі собою документи, що підтверджують ваше повернення: контракт на роботу, договір довгої оренди апартаментів в Німеччині, документи з Jobcenter або довіреність, що в Німеччині залишились ваші діти.

Я їхала з нотаріально засвідченою довідкою від лікаря, контрактом про роботу на пів року, довідками про отримання зарплатні та сплатою податків за останні три місяці та тимчасовою візою. На щастя, мені не прийшлося показувати увесь перелік документів — вистачило паспорту з візою, але відповіді на питання про те, скільки днів до цього я перебувала в Німеччині та на яких правах отримала документи в разі чого, могла підтвердити документально,

Софія Бамбуля // стажистка редакції Бахмут IN.UA

Дотримання цих правил допоможуть вам без перешкод повернутись додому, зустрітись з рідними, зібрати теплі речі, перевірити стан здоров’я та без перешкод в разі потреби повернутись до Німеччини.  

Примітка: Матеріал підготовлено в межах програми “Сильні медіа — сильне суспільство”, що реалізується ГО “Інтерньюз-Україна” за підтримки проєкту USAID “Демократичне врядування у Східній Україні”. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно погляд авторів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Галерея Гапчинської, велична Лавра та ботсад: що подивитись в Києві

Семаковська Тетяна 15:00, 29 Березня 2024
Майдан Незалежності у Києві / фото ілюстративне

Київ — старовинне місто з тисячорічною історією. Воно заворожує своєю архітектурою та унікальними історичними пам’ятниками. Місто має багато популярних локацій, які місцеві мешканці обов’язково відвідують — це Поділ, Андріївський узвіз, Хрещатик, Києво-Печерська лавра та інші.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з професійними гідами столиці Тетяною Єфременко та Софією Грабовецькою про те, де можна провести незабутню прогулянку по Києву.

Що подивитися в Києві

Київ зберігає в собі історію та культуру нашої держави, якій вже понад тисячу років. Крім того, воно стало прихистком для 400 тисяч вимушених переселенців зі сходу та півдня України.

У час, коли кожного дня ми отримуємо великий обсяг негативної інформації, а подорожі за кордон стали складнішими, важливо знаходити трохи часу для емоційної розрядки. Прогулянка по цікавих місцях Києва може в цьому допомогти. Тож, що подивитись в Києві за вихідні? Ми розпитали гіда про незвичні місця.

Screenshot 782 890aa
Софія Грабовецька / фото з архіву героїні

Софія Грабовецька з дитинства  цікавилися історією. В 5 класі навіть мріяла стати археологинею та проводити розкопки в Єгипті.

Я виросла біля Золотих Воріт та завжди цікавилася краєзнавством. Ще в школі я думала про те, що мені подобається подорожувати й, можливо, я хочу пов’язати своє життя з туризмом. Закінчивши історичний факультет університету та написавши дипломну роту про історію міста Києва, я прийшла до того, що зараз роблю (професія гіда по Києву),

Софія Грабовецька // гід по Києву

Влітку 2016-го вона створила проєкт прогулянок Києвом “Walk&Talk” і відтоді показала своє рідне місто шукачам пригод із 45 країн світу. Саме з цього часу питання, де погуляти в Києві, для Софії стало не актуальним, бо дівчина знає всі найкращі локації.

Screenshot 783 176ca
Тетяна Єфременко / фото з архіву героїні

Тетяна Єфременко 12 років пропрацювала в банківській сфері. Проте, весь час продовжувала цікавитися історією України та свого рідного міста Києва. Після усвідомлення, що вона займається не своєю справою, Тетяна вирішила ризикнути та почати кар’єру екскурсовода.

Для мене Київ — ніби пазл, який складається в цільну картинку з різних, іноді навіть суперечливих шматочків, якими є його райони. Тому майже в кожному з районів міста я маю кілька улюблених місць, де мені добре та комфортно,

Тетяна Єфременко // гід по Києву

Цікаві місця в Києві

Screenshot 784 4c0d5
Лавра / фото з відкритих джерел

Не важливо, приїхали ви до Києва на кілька днів чи вже довго тут мешкаєте. Це місто може вас здивувати своєю красою. Якщо задуматися про те, куди можна піти у Києві, в голові одразу виникають кілька популярних місці, які радять відвідати кожному.

Києво-Печерська Лавра

Одним з них є Києво-Печерська Лавра, визначна пам’ятка історії та архітектури, заснована в далекому 1051 році.

За словами Тетяни Єфременко, цей культурно-релігійний комплекс має тисячолітню історію та включений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тому не дивно, що його хочуть відвідати більшість гостей Києва. Утім, небагато з них знає, що Лавра — цілий комплекс музеїв з неймовірними експозиціями. Серед найцікавіших — Музей коштовностей України, де експонується унікальна прикраса скіфських царів — золота пектораль.

Поділ та Андріївський узвіз

Screenshot 785 26c09
Андріївська церква / фото ілюстративне

Ще одна популярна локація для прогулянок — Андріївський узвіз, друга за популярністю вулиця в Києві після Хрещатику. На ній розташований ще один пам’ятник архітектури світового значення — Андріївська Церква.

За рекомендацією Тетяни, щоб відчути настрої Києва варто йти саме туди. При тому варто відвідати його не один раз. Наприклад, щоб відчути романтичну частину Києва, можна прийти до Андріївської церкви рано вранці, коли місто лише прокидається. Це дозволить побачити напрочуд мальовничі місця української столиці.

Алея художників

Screenshot 786 d517b
Алея / фото з відкритих джерел

Після цього одразу поряд можна знайти ще одну прекрасну локацію для прогулянки Києвом — Алея художників.

Мої улюблені місця в Києві змінюються, адже це залежить від настрою. Але одне з таких місць, куди б я точно радила ходити це Алея художників на Володимирській Гірці. Це напевне найбільше місце сили. Але приходити туди я раджу на світанку, коли сходить сонце та співають пташки,

Софія Грабовецька // гід по Києву

Георгіївський провулок

800px Kyiv Georgiivskiy ln. 7 2 d122d
Георгіївський провулок у столиці / фото з відкритих джерел

Якщо ви вже відвідали основні пам’ятки Києва або хочете провести свої вихідні якомога далі від великих груп людей, то для вас підійдуть рекомендації про менш відомі, але не менш прекрасні місця для прогулянок. Не туристичні маршрути допоможуть вам краще пізнати Київ, відчути його енергетику та насолодитися його красою без зайвої метушні, а його локальні місця.

Для кращого пізнання міста я б радила завітати на менш туристичні райони та вулиці міста. Прогулюючись в центрі Києва чи в історичному районі біля Золотих воріт і Софійського собору просто звертайте з головних вулиць у дворики. Там можна побачити модель першого у світі гвинтокрила у дворику, де його проєктував Ігор Сікорський (вулиця Ярославів Вал, 15), неочікувано натрапити до найвужчої вулиці Києва — Георгіївський провулок. Знайти перлину барокової архітектури — Браму Заборовського (провулок Георгіївський, 2), а звідти пройти вулицями Стрілецькою, Стрітенською та Гончара, розглядаючи вуличне мистецтво. Завершити таку прогулянку-дослідження раджу на Пейзажній алеї,

Тетяна Єфременко // гід по Києву

Якщо ж хочеться відвідати зовсім небанальні та затишні місця Києва, то гіди також радять прогулятися двориками Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури або відвідати локацію біля Воздвиженського узвозу, де можна знайти місце, з якого відкривається вид на бані Андріївської церкви.

Лавра та Ботанічний сад Гришка

Найбільш популярні локації Києва притягують до себе величезну кількість людей, особливо у вихідні. Для того, щоб уникнути черг та натовпів, Софія Грабовецька радить рано вставати та приходити раніше за всіх. Київ найчастіше порожній вранці. Якщо ж ви маєте час для прогулянок в будні дні, то краще обирати робочий час.

Screenshot 787 908b8
Ботсад Гришка / фото УНІАН

Жінка рекомендує перевіряти сайти пам’яток та шукати акції, які вони пропонують. Наприклад в Лаврі є певні дні, коли вхід є безплатний для туристів. Також треба перевіряти сайт КМДА або тематичні Telegram канали, які періодично організовують безплатні екскурсії. В Ботанічний сад Гришка можна зайти безплатно, якщо ви прийдете туди рано вранці.

Треба пробувати шукати свої секрети та шляхи пізнати Київ. Мені здається, що місто ставиться до людини так, як людина ставиться до міста. Всі найкращі секрети трапляються вам, коли ви виходите поза рамки звичного для вас. Ще один секрет: давати локаціям другий шанс. Якщо ви прийшли кудись, а там все не так, як ви очікували. Прийдіть туди ще раз через якийсь час,

Софія Грабовецька // гід по Києву

Куди сходити в Києві з дітьми

В столиці налічується не мала кількість місць для відпочинку, але лише декілька з них можна порекомендувати для прогулянок з маленькими дітьми. Всі місця, які можуть порекомендувати гіди ідеально підійдуть для непоганого відпочинку.

Парк ВДНГ

Урбан-парк на ВДНГ / фото ВДНГ

Парк ВДНГ — місце, де знайдуть розваги дорослі та діти. Тут є скейт-парк, сад з яблуками, затишні альтанки, оранжерея тощо. На території комплексу також часто використовують для проведення міжнародних й національних фестивалів.

Галерея Гапчинської

Картина Гапчинської / фото ілюстративне

Місце для діток, яке їм точно сподобається, тут представлені роботи художниці у наївному стилі мистецтва, казкові персонажі пані Гапчинської викликають у малечі захват.

Київський зоопарк

Київський зоопарк / фото ілюстративне

Зоопарк у столиці вважається одним з найкращих в Україні. Тут діти можуть побачити ссавців з різних країн світу та доторкнутися ближче до природи країн Африки, Австралії, Азії тощо

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українським дітям пропонують безоплатно відпочити на Закарпатті: реєстрація

Микола Ситник 14:25, 29 Березня 2024
Відпочинок на Закарпатті
Дитячий кемп “Маячки”/ фото Facebook

Благодійна організація “СОС Дитячі Містечка Україна” розпочала реєстрацію у Дитячий кемп психологічної підтримки “Маячки” на весняний та літній сезони 2024 року. Протягом травня-серпня безоплатно відпочити та відновитися на Закарпатті зможуть діти віком від 7 до 17 років.

Про це повідомляє “СОС Дитячі Містечка Україна”.

Дитячий кемп “Маячки”: графік та реєстрація

Кемп “Маячки” “СОС Дитячі Містечка” — це 14-денний ресурсний проєкт, який спрямований на психологічну підтримку, відпочинок та відновлення дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії в Україні.

Розклад змін на весняний та літній сезони 2024 року:

  • 9 травня — 22 травня;
  • 26 травня — 8 червня;
  • 16 червня — 29 червня;
  • 3 липня  — 16 липня;
  • 24 липня — 6 серпня;
  • 10 серпня — 23 серпня.

Відбір до кожної зміни відбувається за 10-15 днів до початку заїзду. Учасниками кемпу можуть стати діти віком від 7 до 17 років з наступних категорій:

  • діти з деокупованих територій;
  • діти з територій, які щільно обстрілюються, на яких погіршилась безпекова ситуація;
  • діти, які проживають на території, де ведуться активні бойові дії;
  • діти з родин внутрішньо переміщених осіб;
  • діти військовослужбовців;
  • діти з прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, зокрема, що були змушені евакуюватися за межі України;
  • діти опікунів і усиновителів;
  • діти, які були повернуті з депортації;
  • діти з інвалідністю, особливостями розвитку (дитина має бути автономна та не потребувати додаткового супроводу тьютерів, медичної підтримки). 

Пріоритет при відборі надаватиметься дітям, які нещодавно виїхали з окупованих територій, проживають на територіях, де погіршилась безпекова ситуація та які перебувають під постійними обстрілами, а також не брали участь у даній програмі впродовж 2022-23 років.

Реєстрація на дитячий кемп психологічної підтримки “Маячки” доступна за цим посиланням.

Умови відпочинку

Кемп розташований на безпечній та затишній території — в селі Горбок Іршавського району Закарпатської області. Тут дітям пропонують:

  • 5-разове харчування;
  • проживання у комфортних 3-4-5 місних номерах, оснащених необхідними меблями та санвузлом;
  • змістовна програма, яка включає цілодобову психологічну підтримку, активне та цікаве дозвілля, екскурсійні поїздки, корисні майстер-класи, навчання поводженню у надзвичайних ситуаціях.

Протягом зміни цілодобово з дітьми перебуватимуть та працюватимуть психологи, куратори, інструктори зі спорту та креативних напрямів. Участь у проєкті абсолютно безкоштовна.

Перелік документів необхідних для участі:

  • медична довідка (форма 079-повна) з даними про перенесені інфекційні захворювання, з даними про профілактичні щеплення, з відміткою про відсутність педикульозу; 
  • при наявності хронічних захворювань вказати дату останнього загострення із зазначенням групи здоров’я;
  • копія свідоцтва про народження дитини та копія паспорту одного з батьків, опікуна або законного представника, довідка ВПО за наявності;
  • заява, заповнена батьками;
  • вступна угода, підписана батьками.

Зразки всіх небхідних документів будуть надіслані в електронному листі доданими файлами в разі підтвердження участі вашої дитини/тей. Відбір учасників проводиться поступово, на кожну зміну окремо. Організатори не оплачують дорогу дітей до точки збору в Мукачево (окрім виключних випадків). Час та місце збору, звідки відбувається організований довіз дітей до кемпу, учасникам повідомляють особисто.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Головна 1 1 2 ef31f

Галерея Гапчинської, велична Лавра та ботсад: що подивитись в Києві

Київ — старовинне місто з тисячорічною історією. Воно заворожує своєю архітектурою та унікальними історичними пам’ятниками. Місто має багато популярних локацій, які місцеві мешканці обов’язково відвідують […]

Відпочинок на Закарпатті

Українським дітям пропонують безоплатно відпочити на Закарпатті: реєстрація

Благодійна організація “СОС Дитячі Містечка Україна” розпочала реєстрацію у Дитячий кемп психологічної підтримки “Маячки” на весняний та літній сезони 2024 року. Протягом травня-серпня безоплатно відпочити […]

14:25, 29.03.2024 Микола Ситник
Програма англійської для дітей

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива […]

16:20, 28.03.2024 Микола Ситник
Обіди для переселенців

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують. […]

14:15, 27.03.2024 Микола Ситник
Будівля міськради в Бахмуті

Відеоконтент, комп’ютерна техніка та сувенірна продукція: на що Бахмутська міськрада планує витрачати кошти у 2024 році

У  Бахмутській міській раді затвердили Програму економічного та соціального розвитку на поточний 2024 рік, а також проаналізували розвиток громади за минулий 2023 рік. У Програмі йдеться […]

18:30, 26.03.2024 Марія Лященко