Класичні та незвичайні: три рецепти смачних млинців до Масниці-2025

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 26 Січня 2025
Млинці зі сметаною / фото ілюстративне, iStock

Головним атрибутом світлого свята Масниця — це млинці. Наші пращури вважали їх уособленням сонця, адже вони були такими ж теплими, що навіть додавали затишку в будинку.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала до Масниці три цікавих рецепти млинців, які варто спробувати приготувати вдома та подати до святкового столу.

Рецепти млинців на Масницю

Млинці є символом і невід’ємною частиною святкування Масниці в українській та інших слов’янських культурах. Навіть у наш час, коли традиції Масниці зазнали змін, млинці залишаються центральним атрибутом святкувань, який об’єднує родини за столом, а їх приготування та споживання наповнюють свято особливим теплом і затишним. Особливо в цьому допоможе підбір правильних рецептів, серед яких можна знайти як класичні варіації страви, так і незвичайні.

Класичні млинці на молоці

Класичні млинці / фото ілюстративне, iStock

Рецепт млинців на молоці дуже простий, але в результаті можна отримати ніжну випічку, яку можна споживати майже з будь-яким елементом, зокрема, вареннями чи навіть м’ясом.

Для приготування класичних млинців потрібні:

  • 340 мілілітрів молока;
  • 130 грамів борошна;
  • 50 грамів вершкового масла для змащування млинців;
  • 2 яйця;
  • 2 столових ложки цукру;
  • 2 столових ложки соняшникової олії;
  • 1/3 чайні ложки солі.

Додайте 130 грамів борошна та продовжуйте замішувати тісто. Вбийте 2 яйця, додайте ложки цукру, сіль та влийте туди соняшникову олію. Суміш потрібно перемішати до об’єднання компонентів. Далі додаємо туди молока та знову перемішуємо віничком. Цукор і сіль мають повністю розчинитися.

Наступним кроком стане порційне додавання 130 грамів борошна та вимішування маси віничком. Результатом має стати рідке тісто, яке варто залишити відпочивати на 10 хвилин.

Далі в приготуванні стане випікання млинців на пательні, яку потрібно спершу змастити соняшниковою олією за допомогою кулінарного пензлика. Ополоником виливайте тісто на середину сковорідку та розподіляйте її по всьому дну, нахиляючи пательню з боку в бік.

Після того, як краї млинця млинця стануть коричневими, перевертайте його на інший бік. Так само смажте всі млинці та викладайте їх на тарілку.

Зелені млинці на шпинаті з вершковим сиром і лососем 

Шпинатні млинці / фото ілюстративне, Cookpad

Шпинатні млинці — це та сама різновидність звичної страви, яка здатна створити вау-ефект. До того ж, вона поєднує в собі неймовірний вітамінний склад від шпинату.

Для приготування млинців за цим рецептом потрібні:

  • 500 мілілітрів молока;
  • 200 грамів борошна;
  • 100 мілілітрів води;
  • 100 грамів свіжого шпинату;
  • 2 столових ложки цукру;
  • 2-3 яйця;
  • дрібка солі та розпушувача.

Для начинки треба вершковий сир та слабосолоний лосось.

Приготування розпочинаємо з підготовки тіста. Для цього змішуємо шпинат, яйця, цукор, сіль, рослинну олію, 1/2 молока. Перебиваємо суміш блендером до однорідної консистенції та додаємо до неї борошно з розпушувачем. Кладемо в кінці залишок молока, теплу воду.

Далі випікаємо млинці на пательні з обох боків, після чого дати їм охолонути. На вже підготовлені млинці додаємо тонкий шар вершкового сиру та викладаємо рибу. В кінці скручуємо у своєрідний рулет та подаємо до столу.

Креп сюзетт від Євгена Клопотенка

Креп сюзетт / фото Евгена Клопотенко

Креп сюзетт — це традиційні французькі  тонкі млинці, які зазвичай згортають учетверо та ароматизують солодким апельсиновим сиропом із коньяком.

Для їх приготування потрібні:

  • 340 мілілітрів молока;
  • 130 грамів борошна;
  • 2 яйця;
  • 2 столових ложки соняшникової олії;
  • 2 столових ложки цукру;
  • дрібка солі.

Для соусу:

  • 1 апельсин з соком та цедрою;
  • 2 столових ложки цукру;
  • 3 столових ложки коньяку.

Для приготування потрібно змішати яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, цедру апельсина, рослинну олію, половину молока та борошно. Пробити блендером до однорідної консистенції. Додати залишок молока і теплу воду. Перемішати та після випікати млинці на пательні з обох боків. 

Особливості починаються під час приготування соусу. Для початку потрібно висипати цукор на суху пательню та тримати його до утворення карамелі. Далі вливаємо коньяк до карамелі та гарячий апельсиновий фреш, м’якуш апельсина та цедру. Всю суміш варимо 3-4 хвилини, після чого заливаємо млинці соусом.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 21 Червня 2025
Персик / фото Євген Клопотенко

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить смаком, а й приносить користь організму, адже він багатий на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти.

Детальніше про те, яку користь мають персики для організму й що з них можна приготувати — у матеріалі Бахмут IN.UA.

Персик: користь для організму

Персик — один із літніх фруктів, який варто регулярно споживати. У його складі є значна кількість калію та фосфору, які сприяють зміцненню опорно-рухового апарату. А магній, присутній у плоді, допомагає нормалізувати артеріальний тиск і підтримує здорове функціонування судин. Регулярне вживання персиків також сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Цей фрукт позитивно впливає й на стан шкіри — передусім завдяки вмісту каротину. Цей мікроелемент надає шкірі свіжого вигляду, природного рум’янцю та підвищує її стійкість до шкідливих чинників зовнішнього середовища. А косметичні засоби, виготовлені на основі персикових кісточок, роблять шкіру м’якою та пружною.

У персиках міститься два типи клітковини, що позитивно впливають на травну систему. Розчинна клітковина живить корисні бактерії в кишківнику. Згодом ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (ацетат, пропіонат та бутират), які живлять клітини кишківника та забезпечують нормальне функціонування системи травлення.

Що приготувати з персиків: тарт із персиками і чебрецем

Тарт із персиками і чебрецем / фото Євген Клопотенко

Тарт із персиками і чебрецем — це вишукана літня випічка, що поєднує солодку соковитість фруктів із легкими пряними нотками свіжого чебрецю. Такий десерт не лише тішить смакові рецептори, а й дивує незвичайним ароматним акцентом. Він — ідеальний варіант для сезонного чаювання на терасі.

Для приготування цієї страви за рецептом відомого українського шефа Євгена Клопотенка знадобляться кілька інгредієнтів.

Інгредієнти для тіста:

  • 200–220 грамів борошна;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки йогурту;
  • 1 чайна ложка ванільного цукру;
  • дрібка солі.

Для начинки:

  • 4–5 персиків;
  • 2–3 гілочки чебрецю;
  • 50 грамів мигдалю;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1–2 столові ложки кукурудзяного крохмалю;
  • 1 яєчний жовток (для змащування тіста перед запіканням);
  • 1 лимон (сік і цедра — за бажанням).

Почніть із приготування класичного пісочного тіста бризе. Для цього поєднайте борошно з холодним вершковим маслом. Потім додайте цукор, сіль і ванільний цукор. Перетріть усе до стану маслянистої крихти. Введіть йогурт і швидко замісіть тісто. Сформуйте з нього кулю, загорніть у плівку та приберіть у холодильник на 30 хвилин.

Поки тісто охолоджується, підготуйте начинку. Помийте персики, обсушіть паперовим рушником і наріжте їх рівними скибками. Складіть у миску, додайте цукор і крохмаль, обережно перемішайте. За бажанням можна додати трохи лимонної цедри для аромату.

Охолоджене тісто розкачайте між двома аркушами пергаменту до товщини приблизно 3 мм. Зніміть верхній аркуш, викладіть на тісто начинку, відступивши 3 см від краю. Краї загорніть до середини, формуючи відкритий край тарту.

Збийте жовток і змастіть ним краї тіста. Випікайте тарт у розігрітій до 200°C духовці протягом 20–25 хвилин — до золотистої скоринки.

Подавайте тарт теплим, прикрасивши його подрібненим мигдалем і листочками чебрецю.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 8 Червня 2025
Охоронці смертельної гри / скриншот

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші світи й хоча б на кілька годин утекти від буденності. У червні 2025 року стримінгові сервіси та великі студії підготували справді гарячі серіали. Серед найочікуваніших — новий сезон мегапопулярного хіта “Гра в кальмара”, який обіцяє ще більше інтриги, психологічної напруги та драматичних поворотів, а також серіал від Marvel “Залізне серце” — новий виток супергеройського всесвіту, що представить глядачам нову героїню в броні, здатну змінити правила гри.

Детальніше про найкращі серіальні новинки червня 2025 року — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Найцікавіші серіали червня 2025 року

Червень 2025 року обіцяє бути щедрим на серіальні прем’єри, які вразять навіть найвибагливішого глядача. Серед найочікуваніших — фінальний сезон культового трилера “Гра в кальмара”, який вийде на Netflix 27 червня, та новинка від Marvel — серіал “Залізне серце”, прем’єра якого запланована на Disney+ 24 червня. Крім цих гучних прем’єр, на глядачів чекають й інші яскраві новинки, які зададуть тон усьому літньому сезону.

“Гра в кальмара” / Squid Game

Організатор “Гри в Кальмара” / фото Netflix

Вже 27 червня 2025 року виходить третій сезон серіалу, який став справжнім глобальним феноменом — “Гра в кальмара”. Він завершить оригінальну історію та стане фіналом шляху Гі Хуна, який повертається до гри з метою помсти ведучому жорстокого шоу на ім’я Фронтмен.

Невдале повстання, смерть друга і таємна зрада. Третій, завершальний сезон найпопулярнішого серіалу Netflix починається після кривавої розв’язки другого сезону. У ньому Гі Хун, відомий як Гравець 456, переживає найгірший період свого життя“, — йдеться в тизері Netflix.

Очікується, що новий сезон поставить героїв перед вибором, де кожне рішення — на межі відчаю та ризику для життя.

“Залізне серце” / Ironheart

Рірі Вільямс / скриншот

Серіали не обмежуються лише Netflix, адже вже 24 червня вийде супергеройський пригодницький екшн від Marvel під назвою “Залізне серце”. Цей проєкт завершить П’яту фазу кіновсесвіту Marvel.

Сюжет розповідає про студентку Массачусетського технологічного інституту Рірі Вільямс, яка повертається до рідного Чикаго після подій фільму “Чорна пантера: Ваканда назавжди” та стикається із загадковим Паркером Роббінсом. Усвідомивши загрозу, дівчина створює високотехнологічну броню, яка може позмагатися з винаходами самого Тоні Старка.

“Ми були брехунами” / We Were Liars

“Ми були брехунами” — це екранізація бестселера для підлітків від Е. Локхарт / фото Prime Video

Одна з найочікуваніших екранізацій літа — серіал “Ми були брехунами”, заснований на однойменному бестселері для підлітків від Е. Локхарт. Книга здобула престижні нагороди й була визнана одним із найкращих творів для молоді за версією American Library Association у 2015 році.

Події серіалу розгортаються на вигаданому острові Бічвуд біля узбережжя Массачусетсу. У центрі сюжету — 17-річна Кейді Сінклер із заможної родини, яка щоліта відпочиває на приватному острові. Після трагічної аварії дівчина втрачає памʼять, але через два роки до неї починають повертатися спогади, що відкривають нові, шокуючі обставини події.

Прем’єра — 18 червня на Prime Video.

“Уцілілі” / The Survivors

Героям доведеться розгадати таємниці міста Евелін-Бей / фото Netflix

Нова кримінальна драма “Уцілілі” від Netflix з’явиться на екранах уже 6 червня. Серіал знятий за мотивами роману Джейн Гарпер, який вийшов у 2020 році.

У центрі історії — Кіран Елліотт, життя якого назавжди змінилося після жахливого шторму в рідному містечку Евелін-Бей. Повернувшись туди через 15 років із родиною, він потрапляє в епіцентр розслідування вбивства молодої жінки. Ця подія змушує мешканців згадати давно приховані таємниці.

“Король гольфу” / Stick

Герої серіалу “Королі Гольфу” / фото Apple+

Серед найцікавіших прем’єр червня — комедійний серіал від Apple TV+ “Король гольфу”.

Його головний герой — Прайс Кейхілл, колишній зірковий гольфіст, чия кар’єра обірвалася після нервового зриву просто на полі. Втративши надію на повернення до великого спорту, він вирішує допомогти молодій зірці Санті реалізувати свій потенціал. Так Прайс намагається знайти новий сенс у житті — і водночас шанс на другий старт.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить […]

10:00, 21.06.2025 Скопіч Дмитро

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші […]

12:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Місце для відпочинку в Києві: чому варто сходити на ВДНГ у червні 2025 року

ВДНГ — не просто зелена зона в Києві, а справжній центр міського життя, де впродовж усього року відбуваються десятки фестивалів, виставок і розважальних подій. Нині […]

11:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, […]

15:15, 13.05.2025 Скопіч Дмитро

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним […]

12:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро