Вікторія Шуміловська та її друзі / фото з особистого архіву героїні
12 квітня в Україні відзначають День пластового руху на честь одноіменної патріотичної організації для дітей та підлітків. В Бахмуті також тривалий час працював пластовий рух, який розвивав патріотизм серед дітей, допомагав їм вивчати місцеву культуру та надихав бахмутян на нові звершення.
Про те, як працював “Пласт” в Бахмуті, та чи був популярний серед молоді — редакції Бахмут IN.UA розповідає ідейна натхненниця Вікторія Шуміловська.
Український пластовий рух
Вікторія Шуміловська — бахмутянка, яка до початку війни на Донбасі займалася продажем техніки в мережі “Фокстрот”. Коли почалася війна Вікторія побачила, що є люди, які на ній наживаються. Дівчина не змогла працювати далі та почала допомагати волонтерам. З “Пластом” раніше Вікторія не була знайома. Вона навіть не брала участь у подібних ініціативах, а все почалося з випадкового знайомства.
Біля торгівельного центру “Астрон” я побачила дітей, які бігали з браслетиками. Такі жовто-блакитні стрічки продавали в ті часи. Ці діти були обірвані й недоглянуті, як я потім дізналася вони були зі школи-інтернату. Я вирішила їм допомогти, бо вони проводили час не так, як це б мали робити діти. Згодом, ініціювала проєкт “Юні леді й джентельмени Бахмута”, реалізувати його змогли завдяки підтримці фонду “ASAP Хоттабич”,
Вікторія Шуміловська // громадська діячка
Команда ASAP в Києві / фото з особистого архіву героїні
Бахмутянка очолила новостворений проєкт, щоб допомогти дітям. Для молоді створювали фізкультурні програми, щоб діти росли здоровими морально та фізично. Попри те, діти не дуже активно брали участь у таких заходах, згадує Вікторія Шуміловська.
Відверто турбували настрої дітей, які знаходилися в Бахмуті під час військових дій, які зростали у війні. На це мало хто звертав увагу, але психіка дитини травмується в цей час, війна впливає на дітей. Я розуміла, щоб формувати сталий світогляд у дітей потрібен якийсь ґрунт, на який вони будуть опиратися,
Вікторія Шуміловська // громадська діячка
Фундація “Пласту” в Бахмуті
Про саму організацію “Пласта” Вікторія дізналася від товариша. Оскільки раніше, жінка не брала участь в аналогічних організаціях, їй пояснили, що “Пласт” подібний на “піонерів”. Вже згодом вивчаючи історію “Пласту” бахмутянка дізналася, що саме Бахмутський повіт став одним із перших осередків для пластунів в Україні.
В Києві я познайомилася зі старшиною “Пласту” у головному офісі. Ми домовилися про спільну поїздку, ознайомчу, це було в 2017 році. Насправді, я думала, що скептично поставлюся до таких масових заходів. Спочатку для мене це було незвично, бо виглядало як муштра, згодом все змінилося,
Вікторія Шуміловська // громадська діячка
Пані Вікторія з сином / фото з особистого архіву героїні
За словами героїні, згодом вона пройнялася світоглядом “Пласту” й щиро полюбила цей осередок.
Я зрозуміла, як це класно дати можливість дитині виховуватися в тому середовищі, де дитина буде відчувати себе цінною. Захотіла, щоб моя дитина теж брала в цьому участь,
Вікторія Шуміловська // громадська діячка
Повернувшись в Бахмут жінка взялася за організацію осередку. Гурток був повністю безплатний, але на жаль великої популярності серед бахмутян він не мав.
Вікторія Шуміловська / фото з особистого архіву героїні
Люди звикли до платних гуртків, їм було дивно, чому це безплатно, хто це фінансує в такому випадку. Діти, які хотіли у “Пласт”, маючи й підтримку батьків, з’явились у нас трохи згодом. Три виховниці зі Званівки приїздили до Бахмуту щотижня на сходини. Про нашу станицю вони дізнались від отця Павла, який очолював монастир отців-василіан Серця Христового, на той час допомагав та підтримував нашу діяльність,
Вікторія Шуміловська // громадська діячка
Згодом з батьками проводили бесіди, пояснювали що таке “Пласт”, дуже допомогла організація “Бахмут Український” у створенні активностей. У 2018 році діти з бахмутського “Пласту”, взяли участь у передачі Вифлеємського вогню.
Плани після перемоги
Вікторія Шуміловська з сином / фото з особистого архіву героїні
Зараз говорити про повернення в Бахмут дуже важко, каже героїня, це болюча тема.
Сподіваюсь після перемоги “Пласт” в Бахмуті та інших містах почне розвиватись з більшою потужністю і тепер вже розумінням важливості виховання дітей з українським духом.
Вікторія Шуміловська // громадська діячка
Наразі, не всі наші виховниці евакуювались з міста, каже пані Вікторія. Відтак, дві сестри з гуртка залишились у Бахмуті з бабусею, яка відмовляється виїздити з міста, вони сироти, тож залишаються поряд з нею. Пані Вікторія вважає, що дітям не місце на війні та закликає мам з малечею евакуюватися, щоб вберегти найдорожче — життя.
Даниїл Ходикін — бахмутянин, ветеран, працівник Protez Foundation. Чоловік пішов у військо добровольцем у 2021 році, він пройшов бойовий шлях у зенітних бригадах, а після поранення присвятив себе допомозі іншим — військовим і цивільним з ампутаціями.
Даниїл розповідає про реалії життя після війни, бар’єри в міському середовищі, важливість щирості в комунікації з ветеранами та про пам’ять, яка живе разом із ним — про Бахмут, про втрати і про тишу, яка тепер має зовсім інший сенс.
Дивіться повний відеосюжет про Даниїла на каналі “Донеччина в евакуації”
Олена Хатмулліна — підприємиця з міста Костянтинівка Донецької області. Тут вона мала власний бізнес з чотирма напрямками виробництва. Через війну жінка евакуювалась на Тернопільщину, куди перевезла й виробничі потужності. В новій громаді підприємиця започаткувала власну справу — виготовлення сублімованої їжі.
Про свій переїзд, відкриття нової справи і плани на майбутнє Олена Хатмулліна розповіла редакції Бахмут IN.UA.
Життя до війни і евакуація на Тернопільщину
Олена Хатмулліна родом з Костянтинівки. Тут вона займалася підприємництвом за різними виробничими напрямками: санітарно-гігієнічна продукція, миючі засоби, виготовлення мікрозелені та сублімованих овочів і фруктів.
Костянтинівка / фото Вікіпедія
Початок повномасштабного вторгнення не змусив жінку опустити руки і вона відкрила ще один напрямок роботи — перепелину ферму. Та коли безпекова ситуація почала погіршуватись, вона вирішила евакуюватись і вивезти виробничі потужності.
“Коли почалась повномасштабна війна, ми ще довго продовжували працювати на Донеччині. Я ще й започаткувала там невеличку перепелину ферму, тому що співробітники залишались і треба було якось їх підтримувати. Наприкінці 2022 року я вирішила евакуюватись, виїхала у Тернопільську область, місто Шумськ. З собою я забрала деяке обладнання, але остаточно ми релокувалися в жовтні 2024 року. Таке рішення ухвалила, коли остаточно зрозуміла, що навряд чи ми найближчим часом повернемось, і в Костянтинівці стало досить небезпечно”, — розповідає Олена Хатмулліна.
Більшість робіт з релокації бізнесу підприємиця робила власним коштом.
Початок власної справи у новій громаді
Евакуювавшись на Тернопільщину, підприємиця змінила напрямок роботи, адже змінилась місцевість для роботи. Тому жінка вирішила шукати нові можливості для започаткування власної справи.
“Відновити власну справу і ті напрямки, які були раніше, мені не вдалося, тому що, на жаль, те, що було перспективно в нашому регіоні, нікому не потрібно тут, у західній частині України. В цих регіонів різний виробничий потенціал. Коли я все порахувала, то побачила, що просто немає сенсу відновлювати, краще і простіше започаткувати щось нове. Я почала шукати “родзинку” тут, у Тернопільській області. Шумськ — це маленьке містечко, і поблизу є багато сіл. Тому тут переважає сільське господарство, люди вирощують овочі і фрукти. Тому я подумала, що треба щось на цьому робити, тому що іншої промислової переваги я не бачила. Це було єдине, на що я могла опиратись”, — розповідає підприємиця.
Олена Хатмулліна на власному виробництві / фото Олена Хатмулліна
Маючи деяке обладнання для сублімації овочів і фруктів, Олена Хатмулліна вирішила запустити виробництво сублімованої їжі. Але не просто фруктів чи овочів, а вже готових страв. Мотивацію жінці дав її брат-військовий, який розповів про потребу у швидкій гарячій їжі.
“Мій брат — військовий. І він постійно казав: “Придумай щось таке, щоб можна було швидко готувати, і щоб воно було смачне, як вдома, щоб можна було їсти військовим”. Так я почала експериментувати, а побратими з підрозділу мого брата стали моїми дегустаторами. Отак у мене і виник перший напрямок, який започаткувала вже на новому місці — це сублімована їжа швидкого приготування.
Цілий рік я працювала над цим напрямком. Коли я зрозуміла, саму технологію як воно має робитись і як готуватись, коли відточила всі страви, то потім почала робити документи, технічні умови, лабораторні випробування на безпечність харчових продуктів. Щоб мій продукт був безпечний. Потім я залучала грантові кошти, за які я придбала велике обладнання, що дозволило виготовляти цю продукцію в більшому об’ємі”, — розповідає Олена Хатмулліна.
Сублімовані страви / фото Олена Хатмулліна
Робота над продуктом тривала майже рік, і в березні 2024 року його випустили в широке виробництво. Велику увагу приділили питанню безпеки продукції і лабораторним дослідженням.
“Робота над цим продуктом тривала майже рік, тому що це харчові продукти і їх потрібно було тестувати. Найважливішим було протестувати термін зберігання, щоб страви не псувалися і залишались якісними. Потім проводили лабораторні дослідження на макро- і мікробіологію, це теж був серйозний процес. І вже на початку 2024 року ми запустили інтернет-магазин і продаж через соцмережі”, — розповідає Олена Хатмулліна.
Допомогу в розвитку бізнесу надала і Шумська громада. У 2023-2024 роках Олена Хатмулліна орендувала кухню у приватному кафе. Та коли виробництво почало розширюватись, на кухні не вистачало місця. До того ж приміщення виставили на продаж і в підприємиці не було гарантій, що вона зможе там лишитись.
Тоді пані Олена звернулась за допомогою в міськраду, де їй допомогли. Жінці надали в оренду кухню в закритому сільському дитсадку. В січні 2025 року підприємство переїхало туди і облаштувало кухню за стандартами.
Тренд на здорову їжу
Наразі в асортименті бренду “Пожива” є 22 страви швидкого приготування. Це перші та другі страви і лінійка веганського меню. Власниця бізнесу розповідає, що її клієнтами є переважно мандрівники та офісні працівники. Також ця продукція популярна серед військових. Їм надають знижку на придбання страв.
“Переважно це люди, які ведуть активний спосіб життя, живуть у великих містах, люди, які багато їздять у відрядження чи подорожують. Тобто ті, в яких немає часу готувати їжу. Також це офісні працівники з великих міст, які витрачають багато часу на дорогу до роботи і не хочуть витрачати багато часу для приготування їжі вдома. Також це одинокі чоловіки або жінки, які не хочуть готувати. І, звісно, військові. Для них у нас діє 20% знижки на всі страви”, — розповідає підприємиця.
Сублімовані страви частко замовляють туристи, які ходять в гори / фото Олена Хатмулліна
Наразі мета Олени Хатмулліної — зруйнувати стереотип про те, що швидка їжа це некорисно. Навпаки, сублімовані страви підтримують тренд на здорове харчування. Їх можна вживати і дітям до року.
“Сублюмована їжа — це напрямок здорового харчування, який я популяризую. Вона не містить ні консервантів, ні хімічних домішок, ні ГМО. Тут повністю природні компоненти, так, як ви готуєте вдома. Просто вона висушена в особливий спосіб за допомогою вакууму. Зі страв випаровується волога, і коли ви додаєте окріп, вона повністю відновлює свою структуру і смакові якості. Сам спосіб приготування і метод сублімації дозволяє залишати 95% корисних речовин у страві. Наразі в суспільстві панує стереотип, що швидка їжа — це некорисна їжа. Тому ми зараз ламаємо думки, які були зацементовані роками, що швидке харчування порівнюють з “мівіною” і що це дуже небезпечно для здоров’я”, — каже Олена Хатмулліна.
Окрім готових страв, пані Олена виготовляє ще й корисні смаколики — пастилу. А в майбутньому також планує запустити лінійку дієтичного харчування на основі перепелиних продуктів.
Фруктова пастила / фото Олена Хатмулліна
“З Костянтинівки ми забрали обладнання з перепелиної ферми, а також закупили нове за грантові кошти. Завдяки цьому в лютому 2025 року я запустила невеличку перепелину ферму на півтори тисячі перепілок. Зараз я маю на мети популяризувати перепелині продукти, тому що, як я помітила, в західних регіонах вони не такі популярні, як були у нас на сході”, — поділилась планами підприємиця.
Даниїл Ходикін — бахмутянин, ветеран, працівник Protez Foundation. Чоловік пішов у військо добровольцем у 2021 році, він пройшов бойовий шлях у зенітних бригадах, а після […]
Олена Хатмулліна — підприємиця з міста Костянтинівка Донецької області. Тут вона мала власний бізнес з чотирма напрямками виробництва. Через війну жінка евакуювалась на Тернопільщину, куди […]
Три жінки, три долі, один зруйнований дім Бахмут — і однакове рішення: не зламатися. Вони були змушені залишити рідне місто. Але Олена, Оксана та Євгенія […]
Валерія Білінець з Краматорського управління поліції отримала міжнародну відзнаку від Асоціації жінок-поліцейських. Дівчина каже — не очікувала і була приємно вражена. На її думку, вона […]