Новий європейський Баухаус: як Європейський Союз допоможе відбудувати Україну

Семаковська Тетяна 15:41, 20 Березня 2023

 відбудова 3f59b

Минулого тижня Європейська комісія започаткувала програму з нарощування потенціалу для початку відбудови України. Ініціатива під назвою «Новий європейський Баухаус» передбачає відбудову України на засадах партнерства з українськими організаціями.

Про це інформує Представництво Європейського Союзу в Україні.

На відкритті програми 16 березня був присутній Європейський комісар з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і комісарки Марія Габріель та Еліза Феррейра долучилися до заходу шляхом відеозвернення.

Зазначимо, ініціатива  покликана надати як натхнення, так і практичну допомогу місцевим громадам, котрі залучені до відбудови й відновлення України. До реалізації програми долучилися українські партнери: «Ro3kvit», «ReThink», «Угода мерів – Схід», а також Рада архітекторів Європи. 

Президентка Урсула фон дер Ляєн заявила, що започаткована програма дозволить перетворити завдані війною руйнування на можливості збудувати в Україні щасливе майбутнє.

«Ми відбудуємо Україну. Ми повинні це зробити і зробимо це. Відбудова, що належить тільки Україні, має відбуватися в дусі Нового європейського Баухауса. Найактивнішими учасниками є містобудівники, архітектори, інженери, і їх надихатиме концепція НЄБ. Наше бачення полягає в тому, щоб перетворити завдані війною руйнування на можливості збудувати для України гарне і здорове майбутнє», – підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Вже у квітні відбудуться вебінари, спрямовані на задоволення потреб українських територіальних громад. Під час першого вебінару буде встановлено політичні рамки нарощування потенціалу і представлено три інші модулі, призначені для розгляду різних аспектів відбудови:

  • Модуль 1: можливі моделі співпраці між різними суб’єктами відбудови громад і шляхи забезпечення інклюзивності цього процесу. Зокрема, буде досліджено передові практики щодо оцінки та розподілу ресурсів, засобів забезпечення широкої участі населення та можливостей фінансування.
  • Модуль 2: можливості сталої та інклюзивної відбудови в Україні. Буде представлено шляхи включення принципів замкненого циклу до стратегії післявоєнного розвитку, пошук рішень для розумних розподілених мереж, автономної енергетики або хімічного/фізичного відновлення матеріалів.
  • Модуль 3: проблема недоступності житла та загальний стан забезпечення житлом в Україні. Буде досліджено різні моделі житла та можливі ролі місцевих громад в управлінні житловим фондом, а також взаємозв’язок між житловим та іншими секторами, наприклад, соціальним забезпеченням або міським плануванням.

На підставі перших трьох модулів Європейська комісія і українські партнери проаналізують подальші потреби, напрацюють подальші заходи для сприяння відбудові за підтримки всієї спільноти Нового європейського Баухауса.

Довідка:

Новий європейський Баухаус (НЄБ) – це екологічний, економічний і культурний проект Європейського Союзу. НЄБ зосереджується на розбудові громад і на «висхідних» підходах з метою реалізації Європейської зеленої угоди шляхом просування мальовничих, сталих та інклюзивних місцевостей, продукції та послуг.

Лише за два роки від початку, НЄБ перетворився на рух з активною та дедалі ширшою спільнотою з понад 1000 членів у найрізноманітніших галузях (освіта, будівництво, мода), що діють у всіх державах-членах ЄС та за його межами.

Від початку агресії Росії проти України, спільнота НЄБ заявила про готовність підтримати українців на основі принципу поєднання екстрених заходів з довгостроковими потребами країни.

Усі заходи НЄБ в Україні тісно скоординовані з соратниками із робочої групи «Україна», генеральним директоратом, відповідальним за європейську політику сусідства і переговори про розширення (NEAR), Представництвом ЄС в Україні та «Угодою мерів – Схід». Окрім того, Новий європейський Баухаус тісно співпрацює з кількома українськими партнерами, серед яких: неурядові організації «Ro3kvit», «ReThink» і Рада архітекторів Європи.

Фото: Укрінформ

Читайте також: Чи можливо відбудувати Бахмут після перемоги?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

З бахмутянами обговорять відбудову міста: реєстрація на презентацію у Вінниці

Микола Ситник 14:30, 14 Квітня 2024
Обговорення проєкту "Сталева Мрія Бахмут" у Дніпрі
Обговорення проєкту “Сталева Мрія Бахмут” / фото Бахмутська міська рада

Бахмутян, які тимчасово мешкають у Вінниці, запрошують взяти участь у презентації та обговоренні універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Зустріч відбудеться 23 квітня. Поспішайте зареєструватись, адже кількість місць обмежена.

Про це інформує Бахмутська міська рада.

Відбудова Бахмута: обговорення концепції

Універсальна концепція та план післявоєнної відбудови “Сталева Мрія Бахмут” охоплює мікрорайон Бахмута в межах вулиць Чайковського-Захисників України-Декабристів-Ювілейна (до межі селища Хромове). У цьому кварталі зможуть проживати близько 18 тисяч мешканців.

Презентація проєкту відбудеться у вівторок, 23 квітня 2024 року о 13:00 у Вінниці. Долучитися до обговорення можна, заповнивши форму за цим посиланням. З міркувань безпеки кількість учасників обмежена. Інформацію про місце проведення заходу буде надіслано на номер телефону, вказаний при реєстрації.

Бахмутська міська військова адміністрація запрошує на зустріч:

  • мешканців усієї громади;
  • усіх небайдужих до процесу відбудови (відновлення);
  • фахівців у сфері просторового планування, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства;
  • тих, хто цікавиться даною концепцією або готовий долучитися до робочої групи по вдосконаленню. 

Також 23 квітня бахмутяни у Вінниці зможуть отримати консультації лікарів, послуги фахівців ЦНАПу та КП “Бахмутське БТІ”.

Проєкт відбудови Бахмута
Концепція післявоєнної відбудови Бахмута / фото Метінвест-СМЦ

Нагадаємо, 16 квітня відбудеться презентація та обговорення універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу в Бахмуті для мешканців нашої громади, які проживають у Кропивницькому.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Кропивницькому з бахмутянами обговорять відбудову міста-фортеці: як долучитися

Микола Ситник 11:30, 7 Квітня 2024
Реєстрація
Реєстрація на онлайн-захід / фото з відкритих джерел

Бахмутян, які тимчасово мешкають у Кропивницькому, запрошують взяти участь у презентації та обговоренні універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Зустріч відбудеться 16 квітня. Поспішайте зареєструватись, адже кількість місць обмежена.

Про це інформує Бахмутська міська рада.

Відбудова Бахмута: обговорення концепції

Універсальна концепція післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут” передбачає створення нового району в межах вулиць Чайковського, Захисників України, Декабристів та Ювілейна, до межі селища Хромове. У цьому кварталі зможуть проживати близько 18 тисяч мешканців.

Презентація проєкту відбудеться 16 квітня 2024 року о 13:00 у Кропивницькому. З міркувань безпеки організатори додатково повідомлять про місце проведення усім зареєстрованим учасникам. Реєстрація на зустріч продовжується. Вона доступна за цим посиланням. Кількість учасників обмежена.

Бахмутська міська військова адміністрація запрошує на зустріч:

  • мешканців усієї громади;
  • усіх небайдужих до процесу відбудови (відновлення);
  • фахівців у сфері просторового планування, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства;
  • тих, хто цікавиться даною концепцією або готовий долучитися до робочої групи по вдосконаленню. 

До слова, 13 квітня відбудеться презентація та обговорення універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу в Бахмуті для мешканців нашої громади, які проживають у Дніпрі.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Обговорення проєкту "Сталева Мрія Бахмут" у Дніпрі

З бахмутянами обговорять відбудову міста: реєстрація на презентацію у Вінниці

Бахмутян, які тимчасово мешкають у Вінниці, запрошують взяти участь у презентації та обговоренні універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Зустріч відбудеться 23 квітня. […]

14:30, 14.04.2024 Микола Ситник
Реєстрація

У Кропивницькому з бахмутянами обговорять відбудову міста-фортеці: як долучитися

Бахмутян, які тимчасово мешкають у Кропивницькому, запрошують взяти участь у презентації та обговоренні універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Зустріч відбудеться 16 квітня. […]

11:30, 07.04.2024 Микола Ситник
Відбудова міста-фортеці

Бахмутян запрошують обговорити відбудову міста: триває реєстрація на захід у Дніпрі

Наступної суботи, 13 квітня, для бахмутян, які мешкають у Дніпрі, відбудеться презентація та обговорення універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Йдеться про район […]

13:00, 06.04.2024 Микола Ситник
Марія Грищенко

Діалоги з владою: соціологиня Марія Грищенко про залучення громади до відбудови Бахмута

Дискусія про відбудову Бахмута вже активно ведеться на різних рівнях, в тому числі й на міжнародному. Утім, зараз бахмутяни хочуть бачити активні кроки від міської […]

Українці можуть відстежувати бюджетні витрати на відбудову громад: як це зробити

Українська платформа Clarity Project запустила сервіс Clarity Hromada, який дозволяє відстежувати бюджетні витрати на відбудову громад. Скористатися можливостями платформи може кожен охочий. Про це повідомляє […]

12:10, 04.04.2024 Скопіч Дмитро